Dodaj do ulubionych

drenaż a mowa

17.09.11, 10:44
witam. Mam pytanie do mam dzieci po drenażach. Czy wasze dzieciaczki przed drenażem również słabo mówiły, ja mam wrażenie że mój mały chce mówić ale nie potrafi powtórzyć, denerwuje się, i bardzo powoli się rozwija. W listopadzie będzie miał dwa latka i jest o wiele w tyle od swoich rówieśników. Jak próbuje coś powtórzyć to tylko końcówkę wyrazu. Zamiast daj Mówi aj. Nie wiem czy to jest spowodowane płynem w uszach czy tylko samym rozszczepem. I mam pytanie jak zmienia się dziecko po drenażach ? Czy szybciej będzie łapał nowe czynności, mowę i do jakiego lekarza mam pójść jeśli niepokoi mnie jego rozwój.
Obserwuj wątek
    • ulunia_dominiczek Re: drenaż a mowa 17.09.11, 13:26
      Hej.Moj synek ma juz 4 latka.Jest juz po 2 operacjach.Do 2,5 roku mówił przeważnie w swoim języku np.bagba-traktor,łała-pajak.A drenaż mial zrobiony 5 miesiecy przed ukończeniem drugiego roku życia.Takżedługo też się martwiłam,a jak kończyl te 2,5 roku tak się rozgadała,odrazu zdaniami,że buzia mu się nie zamyka,nadaje i pyskuje cały dzień.Jak miał rok i az do drenaz u widzialm,że żle słyszy,mowiłam do niego a on nawet nie reaował na imie.Nam pomogla dużo dobra logopedka.
      • gosiam25 Re: drenaż a mowa 17.09.11, 19:21
        właśnie dobra logopedka. Ja niestety nie mam u siebie żadnej bo każda mi podziękowała :( i jeździmy tylko do pani Radkowskiej a wiem że pomoc jest mu potrzebna. Mój reaguje jak się do niego mówi, tylko niepokoiło i nadal niepokoi oglądanie tv stojąc przy samym telewizorze.
        • asiakja Re: drenaż a mowa 17.09.11, 20:21
          witam
          moja Ola ma 5 lat jest 3 miesiące po drenażu napewno słyszy lepiej bo zaczęłą przyciszać telewizor do minimum gdzie przed drenażem dudnił że aż czasem trudno było wysiedzieć.
          A co do logopedki to ciekawe my chodzimy u siebie do dwóch, żadna nie powiedziała nam nie, chodzimy do poradni gdzie mamy panią, która prowadziła terapie z dziećmi z rozszczepem a druga poraz pierwszy prowadzi dziecko z rozszczepem ale powiedziała że damy rade.
          a spróbuj iść do siebie do poradni i nie dawaj za wygraną oni muszą Wam przydzielić logopedę
          • gosiam25 Re: drenaż a mowa 18.09.11, 12:09
            byliśmy w poradni również i tam pani powiedziała że sami mamy pracować i robić to co każe nam pani Radkowska ze on jest za mały żeby mogła z nim pracować. Dla mnie przez telefon mówiły panie że nie znają się na rozszczepach i podawały numery do innych a tam to samo. Będę po drenażach chodzić i znowu prosić. Takie u nas małe miasto :(
            • ulunia_dominiczek Re: drenaż a mowa 19.09.11, 17:14
              Spróbuj wziąsc od rodzinnego skierowanie do poradni ped.-psych.tam powinni zajac się Twoim dzieckiem.U nas tez nie ma logopedy od rozszczepu a jednak Panie zajeły się mały,chociaż zmienialam je 3 razy.Na poczatku jeżdzila 1 na miesiac aż do Wrocławia 100 km dalej.
              • jowitka345 Re: drenaż a mowa 19.09.11, 19:16
                co do poradni psych-ped. to nie jestem pewna bo ja byłam w sprawie moje córki jakiś rok temu i zadzwonili do mnie.... dwa dni temu!!! ze oni nie są przygotowani do pracy z takim małym dzieckiem i jeszcze mnie wypytywała czy mam jakieś zalecenia z Imidu i co mnie najbardziej rozśmieszyło czy mam specjalistyczne smoczki...to powiedziałam tej Pani, że moja córka ma 20 m-cy i nie korzysta już ze smoczków..to ją zatkało..chyba myślała, ze dziecko się nie rozwija w ogóle. Więc spróbować warto ale nie liczyłabym na ich pomoc
    • adarn Re: drenaż a mowa 19.09.11, 21:57
      Hej,
      Nie wiem czy pocieszę czy nie. Logopody jak najbardziej szukać i może nie tyle co bardzo zna się na rozszczepach ale co ma chęci pracować z 2 latkiem. Powiedzieć, że wsparcie i wytyczne od p.Radkowskiej macie tylko potrzebny jest Wam ktoś na miejscu do ćwiczeń. Jeśli chodzi o wyraz "daj". To z "t, d" dzieci po rozszczepie maja trodności, często również z pionizacją języka. Raczej należy zwrócić uwagę czy jest "m, p, f, w". Może napisz jakie wyrazy synek wymawia wtedy będzie łatwiej - jakie wyrazy. Natomiast może to być tylko troszke opózniony rozwój mowy. U wielu dzieci mowa tak naprawdę rozkwita w wieku nawet do 3,5 roku.
      • gosiam25 Re: drenaż a mowa 19.09.11, 22:10
        mój mówi mama, tata, pepe, baba i pewne wyrazy po swojemu tak nie wyraźnie trzeba mocno się przysłuchać jak dziadzia, kwa kwa, brawo ale to strasznie nie wyraźne. A u nas z pionizacją czekamy bo w październiku mamy operację wodniaka i będzie podcinane wędzidełko bo jest bardzo króciutkie.
        • angelika.feculak Re: drenaż a mowa 20.09.11, 13:26
          haha gosiam mielismy ten sam problem z logopedami dla małego,każdy z naszego miasta nam odmawaił gdyz z takimi dziećmi nie miał styczności
          w sumie moze to i dobrze szczerze powiedzieli ze moga bardziej przez przypadek zaszkodzić niz pomóc...trudno,nie poddalismy się i na dzień dzisiejszy kozystamy aż z trzech w tym z dr.Radkowską
          obaj logopedzi wszystko konsultują przez nas z panią dr. nie chca ingerować za bardzo by nie zaszkodzić
          a w listopadzie mamy drenaż bo jednak pojawił sie płyn a tympanometria znacznie się pogorszyła,no zobaczymy jak teraz bedzie z mową jesteśmy pełni nadzieji na sukces bo nasz mały mówi naprawde bardzo słabiutko wręcz bym powiedziała ze sobie tylko gaworzy jak noworodek :-(
        • adarn Re: drenaż a mowa 20.09.11, 21:05
          Krótkie wędzidełko bardzo utrudnia mowę. Dobrze, że już niedługo będzie miał podcięte. Dopilnujcie, żeby nie zapomniano o tym przy zabiegu. A chirurg mówił, że uda się za pierwszym razem sprawnie podciąć?
          Co do logopedów. Wady dziecka czy po rozszczepie czy nie są takie same. Więc logopeda nie powinien się bać. Problem raczej stanowi wiek dziecka ....nie każdemu logopedzie się chce pracować z tam malymi dziećmi. Szukać i nie poddawać się. Może napiszcie skąd jesteści to ktoś kogoś poleci.
          Jest teoria, że mowa dziecka rozwija się, postępuje za ruchem. Jeśli macie problemy w tym zakresie to warto nad tym popracować. Nie wiem co miałaś na myśli pod tym względem.
          Jest również wczesne wspomaganie dziecka gdzie mogą wam przysługiwać godziny na rehabilitację w tym logopeda, SI i wiele innych ciekawych. Przyznaje to Poradnia Pedagogiczna w waszym rejonie. Wybierzcie się i dowiedzcie i nie dajcie się spławić - wam się to należy. Powodzenie i piszcie jak postępują Wasze sprawy.
          • gosiam25 Re: drenaż a mowa 21.09.11, 18:23
            dzięki za odpowiedzi. My mamy drenaż w październiku, i po tym drenażu mamy pojechać do dr Radkowskiej i już będę wiedziała co dalej. A tym razem nie odpuszczę z logopedą u mnie w mieście i znajdę go i będę pisać. A teraz najważniejsze to zwalczyć przeziębienie u małego.
    • angelika.feculak Re: drenaż a mowa 13.10.11, 12:01
      mam pytanie do mausiek dzieci juz po drenażu
      powiedzcie mi co działo się zaraz po zabiegu,mówie tu o jednej bądz trzech dobach...
      u naszego maluszka wylatuje jakaś wydzielina i zastanawiam sie czy to jest własnie ten płyn który musi się wydostać czy cos sie tam złego w uszkach dzieje ??...my akurat jestesmy druga dobe po drenażu
      • ib.ag Re: drenaż a mowa 13.10.11, 21:19
        U naszej córki nic nie leciało z uszu (albo takie ilości, że nie było nic widać).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka