Dodaj do ulubionych

logopedia -książki

03.01.12, 19:26
witam
Macie może jakieś swoje ulubione opracowania, książki z ćwiczeniami dla naszych pociech. Mój zaczyna coraz więcej mówić i coraz częściej słyszę nosowanie. Nie mam pomysłu jak z nim ćwiczyć zarówno pionizację i nosowanie, a na razie nie wybieram się do Wawy do logopedy bo jesteśmy po operacji i czeka nas kolejna w marcu a ja chcę trochę dać mu odpocząć od tego stresu związanego z lekarzami, a też wiem że pojedziemy do logopedy na 10 minut a jazdy 3 godziny więc może wy się ze mną podzielicie. Będę bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • anulaaa33 Re: logopedia -książki 04.01.12, 11:26
      Polecam Jagode Cieszyńską "Kocham czytać"
      • gosiam25 Re: logopedia -książki 04.01.12, 16:56
        dzięki
    • adarn Re: logopedia -książki 04.01.12, 20:06
      Nie piszesz w jakim wieku jest Twoje dziecko, jakie głoski, sylaby już mówi. I dlaczego uważasz, że potrzebuje ćwiczeń na pionizację. Godne polecenia jest Iwony Widery "Śmieszne minki dla chłopczyka i dziewczynki", "Będę wielkim mówcą", "Odgłosy z otoczenia", Dobrze zacząć od wyrazów dzwiękonaśladowczych. Kupić puzle z zwierzątkami i uczyć jakie dźwieki wydają. Na Cieszyńska to może być za mały chyba, że pojedyncze pozycje. Mam nadzieję, że pomogłam. Napisz cos więcej o dziecku.
      Marta
      • gosiam25 Re: logopedia -książki 04.01.12, 20:47
        wiem już przeglądałam książki Cieszyńskiej i to dla starszaków, ale zawsze warto wiedzieć na przyszłość. A mój ma 2 lata i dwa miesiące, ćwiczymy cały czas odgłosy zwierząt. A potrzebuje ćwiczeń na pionizację bo Radkowska już mówiła żeby ćwiczyć a mój mały miał dopiero w październiku podcinane wędzidełko języka i jego język jest leżący w ogóle nim nie operuje. Chciałabym jakoś poruszyć jego język ale nie mam pomysłu: wymyślam jakieś miny, ruszanie językiem ale nie wiem czy to poskutkuje. A też mówi bardzo brzydko nie które wyrazy, tak jak dziecko niedosłyszące jakby wszystko wychodziło nosem. Uczę go dmuchać buzią ale nie umie, ćwiczymy ćwiczymy a on dalej noskiem. Mamy rozszczep i w październiku mieliśmy drenaże, po tym drenażu widać różnice bo już słyszy nasze szepty i powtarza po nas wyrazy. I nie wiem jak mam wyćwiczyć i czy się da u takiego małego literkę k bo jak mówię oko to on ocho. i tam gdzie k to jest ch i te ch jest wypuszczane przez niego nosem. a wszystkim dziękuję za pomoc
        • adarn Re: logopedia -książki 04.01.12, 21:32
          Czy to znaczy, że rozszczep macie jeszcze niezoperowany? Jeśli macie w dalszym ciągu dziurkę w podniebieniu to dmuchać raczej nie będzie. A jak go uczysz dmuchać?
          Jesli chodzi o pionizację to najlepiej mimo wszystko mechanicznie. Kupić w aptece patyczki takie drewniane jak ma lekarz. Patyczek pod języczek i do góry za górne ząbki i próbować mowić "la". Dobrze wymyslić historyjkę o języczku co będzie się wspinał, albo ćwiczył. Można kostkę do gry rzucać i maluch podnosi tyle razy co na kostce. A potem mama i kto więcej razy. Za każde podniesienie języczka może dostawać kuleczka i kto więcej zbierze. Po każdej sescji ćwiczeń nagroda oczywiście. Można podniebienie smarować nutellą. Albo są takie wafelki kolorowe wyglądają jak oplatki, bardzo miękkie, można je również przykleić na podniebienie i dzieciak chcąc nie chcąc kombinuje jak je zjeść.
          K - najlepiej ćwiczyć na leżąco.
    • adarn Re: logopedia -książki 04.01.12, 22:07
      Przypomniał mi się jeszcze program komputerowy - Igraszki logopedyczne smoka Szczepana. Są 2 części - w 2 smok pokazuje różne ćwiczenia na usprawnianie języka i nie tylko. Może dziecku się spodoba. A nawet jeśli nie to Ty będziesz miała obraz jak pewne ćwiczenia mają wyglądać. Jak dobrze poszukasz to uda Ci sie w necie znaleźć plik do śćiągnięcia. Jak będziesz mieć problem to daj znać.
      • anulaaa33 Re: logopedia -książki 05.01.12, 09:45
        Moje dziewczyny mają dwa lata i9miesięcy a książki Cieszyńskiej mamy już prawie rok to raczej chodzi o to żeby mama też wiedziała co dziecku pokazywać a dziecko tylko te książki ogląda ;)
        • gosiam25 Re: logopedia -książki 05.01.12, 17:03
          my mamy zoperowany rozszczep ale mamy przetokę!! czy to też może utrudniać naukę dmuchania???? Dzięki za wszelkie info już poszukałam w necie książki które mi poleciłyście i będę zamawiała. Dziękuję bardzo
      • beci-k19 Re: logopedia -książki 26.09.14, 10:01
        A czy miałaby Pani jeszcze te Igraszki Smoka Szczepana i chciałaby je Pani sprzedać lub gdzie mogę szukać linku do ściągnięcia programu proszę o odpowiedź pozdrawiam
        • adarn Re: logopedia -książki 30.09.14, 19:38
          Witam,
          Podaje linki
          torrent.pl/en/0101200070850,igraszki-logopedyczne-smoka-szczepana-cz-1

torrent.pl/en/0101200070060,igraszki-logopedyczne-smoka-szczepana-cz-2
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka