Dodaj do ulubionych

Operacja w IMiD

13.09.15, 19:25
Witajcie!
Zbliża się wielkimi krokami operacja mojego dziecka (ma rozszczep p. miękkiego) w IMiD. Został nam miesiąc, mały skończy 8 mcy. Stąd moje niepokoje i mnóstwo pytań. Czy mogłybyście odpowiedzieć? W archiwum trochę czytałam, ale to często informacje sprzed kilku lat...
1. Co trzeba przygotować dla dziecka? Jakie ubranka są preferowane - body? pajace? piżamki dwuczęściowe? Co z jedzeniem - brać mleko, butle, smoczki? Jest tam gdzie zdezynfekować to? Jak z myciem dziecka? Jakaś kąpiel?
2. Co to są te ochraniacze na ręce i gdzie można je dostać? Da się to czymś zastąpić? Mały teraz pakuje ręce do buzi non stop, nie upilnuję go...
3. Jak z pobytem rodziców na oddziale? Zaraz po operacji to wiem, że nie, ale już na zwykłej sali? Tylko jedno? A dwoje? Bezwzględnie drugiego wygonią? To jest odpłatne? Czy jest się jak przespać, umyć, zrobić kawę? Co powinien mieć rodzic - śpiwór? karimatę? buty?
4. Jest jakiś dom sióstr zakonnych - gdzie? Jak się tam skontaktować? Czy mężczyźni mogą tam spać?
5. Jak długo trwa taki pobyt? W Formedzie niby 2 dni (?), a tu? 3? tydzień? zakładam, że będzie wszystko dobrze (nie przyjmuję nic innego do wiadomości). Tylko podniebienie miękkie...
6. Jak jest z dzieckiem już po operacji? Bardzo marudzą maluchy? Długo trwa dochodzenie do formy/normalności? Jakie są najczęstsze sposoby karmienia? Mały teraz je smoczkiem Medeli, trochę łyżeczką papki, ale słabo. Będzie jadł ze zwykłej butli? A smoczek-gryzaczek? Bo przy okazji akurat ząbkuje...

Z jednej strony się doczekać nie mogę, z drogiej - boję jak diabli...
Obserwuj wątek
    • macca4 Re: Operacja w IMiD 27.09.15, 18:38
      Spokojnie :)
      Na większość pytań nie opowiem bo od naszej pierwszej operacji minęło już prawie 8 lat a od ostatniej ok 3 ale myślę, że aktualną odpowiedź na większość pytań znajdziesz jednak w archiwum. Jedynie w pytaniach 3 i 5 mogło się coś zmienić. Ze swojej strony dodam, że nie mieliśmy ochraniaczy - pielęgniarki pokazały nam wiązanie bandażem, które nie krępuje dziecku ruchów a nie pozwala dotykać buzi.
    • pigula23 Re: Operacja w IMiD 18.10.15, 15:06
      Witam,
      Również poszukuje informacji na podane pytania. Przejzalam cale archiwum i nie znalazłam odpowiedzi. Proszę o przeslanie linka dotyczącego przygotowan do zabiegu oraz samego pobytu w IMID od osób ktore bardziej ogarniają te forum...
    • pigula23 Re: Operacja w IMiD 22.10.15, 20:55
      ma1gdas jesteście juz po zabiegu? Tutaj chyba juz nikt nie zaglada na to forum. Możesz opisać w paru zdaniach jak wyglądała cala sytuacja zwiazana z pobytem na oddziale po zabiegu? Nawiązuje caly czas do Twoich pytan....
    • karol.2015 Re: Operacja w IMiD 12.11.15, 23:13
      witam, mogłabyś opisać krótko jak było i udzielić cennych wskazówek . termin operacji mojego synka tuż, tuż .pozdrawiam
      • nati-2710 Re: Operacja w IMiD 17.11.15, 13:41
        Na fb jest tajna grupa dotycząca rozszczepów,operacji,pielęgnacji "po" itd,itp :) Jak ktoś bedzie zainteresowanym dodaniem do grupy to sie odezwijcie :)

Pozdrawiam :)
        • sina23 Re: Operacja w IMiD 25.11.15, 11:25
          Witam ;) mozna prosić o nazwę grupy na fb;) pozdrawiam
          • nati-2710 Re: Operacja w IMiD 25.11.15, 15:53
            Nie znajdziesz jej bo grupa jest tajna :) Odezwij sie na maila : iwona.oneczka@gmail.com
    • maris8626 Re: Operacja w IMiD 03.12.15, 16:31
      Witaj, jestem ciekawa jak przebiegła Wasza operacja. Mam tyle pytań do Ciebie ja jestem w ciąży nasz dzidziuś ma obustronny rozszczep wargi i podniebienia chcę zasięgnąć czyjejś informacji też zastanawiam się nad IMiD ale też nad Formmedem. Proszę Cie skontaktuj się ze mną mam tyle pytań na które napewno mi potrafisz odpowiedzieć to mój e-mail: wiolastaron@wp.pl czekam na info pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka