ma1gdas
13.09.15, 19:25
Witajcie!
Zbliża się wielkimi krokami operacja mojego dziecka (ma rozszczep p. miękkiego) w IMiD. Został nam miesiąc, mały skończy 8 mcy. Stąd moje niepokoje i mnóstwo pytań. Czy mogłybyście odpowiedzieć? W archiwum trochę czytałam, ale to często informacje sprzed kilku lat...
1. Co trzeba przygotować dla dziecka? Jakie ubranka są preferowane - body? pajace? piżamki dwuczęściowe? Co z jedzeniem - brać mleko, butle, smoczki? Jest tam gdzie zdezynfekować to? Jak z myciem dziecka? Jakaś kąpiel?
2. Co to są te ochraniacze na ręce i gdzie można je dostać? Da się to czymś zastąpić? Mały teraz pakuje ręce do buzi non stop, nie upilnuję go...
3. Jak z pobytem rodziców na oddziale? Zaraz po operacji to wiem, że nie, ale już na zwykłej sali? Tylko jedno? A dwoje? Bezwzględnie drugiego wygonią? To jest odpłatne? Czy jest się jak przespać, umyć, zrobić kawę? Co powinien mieć rodzic - śpiwór? karimatę? buty?
4. Jest jakiś dom sióstr zakonnych - gdzie? Jak się tam skontaktować? Czy mężczyźni mogą tam spać?
5. Jak długo trwa taki pobyt? W Formedzie niby 2 dni (?), a tu? 3? tydzień? zakładam, że będzie wszystko dobrze (nie przyjmuję nic innego do wiadomości). Tylko podniebienie miękkie...
6. Jak jest z dzieckiem już po operacji? Bardzo marudzą maluchy? Długo trwa dochodzenie do formy/normalności? Jakie są najczęstsze sposoby karmienia? Mały teraz je smoczkiem Medeli, trochę łyżeczką papki, ale słabo. Będzie jadł ze zwykłej butli? A smoczek-gryzaczek? Bo przy okazji akurat ząbkuje...
Z jednej strony się doczekać nie mogę, z drogiej - boję jak diabli...