Dodaj do ulubionych

do mam dzieci z PRS

12.12.05, 23:48
Czy Wasze dzieciaki też tak dużo wymiotują/ulewają? Mój syn ma 2,5 roku a
każdy stres, choroba, czy nawet za gruby kęs jedzienia czy nawet zmęczenie
powoduje, że wymiotuje? Czy to jest regułą czy to jego przyzwyczajenie, czy
może to refluks, który można podejrzewać u tych dzieci (ale on przecież po
operacji powinien ustąpić).
Myślałam, że jak mały podrośnie bedzie coraz lepiej, a tu lepiej nie jest.
Obserwuj wątek
    • myskaz Re: do mam dzieci z PRS 13.12.05, 15:45
      Moje dziecię (za tydzień 4 ) poza pierwszym półroczem życia nigdy nie miało
      problemów z ulewaniem/wymiotami. Zwykle mówi się, że każde dziecko z PRS jest
      inne.....
      Amerykański strony podają, że u niektórych osób z PRS refluks może trwać całe
      życie. Dzieje się to wtedy gdy PRS spowodowany jest jakąś niedomogą
      łącznotkankową (najczęściej mutacją w którymś genie kolagenu). Powoduje to, że
      zwieracz przełyku jest trochę mniej sprawny.
      Oczywiście w Waszym przypadku przyczyna może tkwić zupełnie w innym miejscu.
    • u.too nie tylko z PRS 14.12.05, 11:56
      myskaz napisała co wie o zmianach chorobowych, które pewnie są tu kluczowe.
      mogę dodać o moich perypetiach. dużo chrowałam (gardło, anginy, itp.) w
      dzieciństwie., byłam też niejadkiem, na każdą potrawę, która mi nie smakowała,
      albo wygladała nieapetycznie reagowałam takim odruchem. Niektóre zapachy też
      tak działają na mnie, niekoniecznie niemiłe. Co więcej mam to ciągle (sporo po
      30), kilka razy naprawdę w niezręcznej sytuacji. Mój synek podobnie. Widząc,
      jak siostra się ślini przy ząbkowaniu za nic nie weźmie czegoś do jedzenia co
      dotknęła i też tak reaguje. Pewnie nadwrażliwość, jest szansa z czasem ustapi.W
      przypadku infekcji to może i lepiej, sam organizm pozbywa się tego co szkodzi.
      Zdecydowanie trudno jest gdy chodzi o konieczne podanie leku. U nas przemycanie
      w jedzeniu lub piciu tylko pogarsza sprawę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka