Dodaj do ulubionych

koszt operacji rozszczepu

28.12.06, 19:19
Witam.Mamy pytanie - przeczytaliśmy , że operacje rozszczepu są płatne.A czy
nie ma możliwości refundowania ich przez NFZ(są wpisane jako wada
refundowana) ? Pytam bo nasz synek urodzi się w lutym i wiemy , że ma
jednostronny rozszczep wargi - co do podniebienia nie ma jeszcze pewności-
50:50(pomimo dwukrotnego badania USG 3D - zasłaniał się rączką i
pępowiną).Poza tym chcemy się dowiedzieć kiedy trzeba rozpocząć konsultacje i
jak długa jest kolejka do operacji.
Obserwuj wątek
    • mama_kubka Re: koszt operacji rozszczepu 28.12.06, 20:47
      Witam, odbierzcie maila gazetowego. Pozdrawiam :-)
      Kasia
    • wildraven Re: koszt operacji rozszczepu 28.12.06, 22:01
      Poniekąd należycie do szczęśliwców, jeżeli skończy się tylko na wardze... Jest
      możliwość leczenia "na kasę chorych" - ale w IMIDZ-u się czeka i to dość
      długo... Dopóki dzidzia się nie urodzi nie trzeba żadnych konsultacji... I tak
      dziecko będzie miało zabieg mniej więcej w 6 m-cu swojego żywota...
      • arleta.kamilek Re: koszt operacji rozszczepu 28.12.06, 22:09
        Wszystkie szpitale robią operację na koszt NFZ. My jesteśmy z Bydgoszczy, ale
        zdecydowaliśmy sie (i jesteśmy z tego wyboru w 1000% zadowoleni)na IMID w
        Warszawie. Operacje płatne sa m.in na Koziej, ale to prywatne ośrodki.
        Z decyzją o prywatnej operacji, myślę, że warto poczekac do narodzin dziecka i
        po ocenie problemu. Nasz synek w miare ładnie jadł, nie ksztusił się, nie
        chorował, więc czekaliśmy na nasz termin w IMID. Stres przeżywałam ogromny, tym
        bardziej, że dwa terminy nam przepadły. Kamil był operowany jak miał 8
        miesięcy. A pierwszy termin przypadał gdy Kamilek miał 6 miesięcy.
        Służę radą.
        Pozdrawiam
        Arleta
        P.S. Dodam, że Kamil miał "tylko" rozszczep podniebienia. Los wargę oszczędził.
    • kysia733 Re: koszt operacji rozszczepu 02.01.07, 11:11
      Witam, mój syn też ma tylko jednostronny rozszczep wargi jesteśmy już 2 lata po
      operacji w Polanicy. Jak maleństwo się urodzi zgłoście się do poradni
      rozszczepowej, na śląsku to jest w Zabrzu. Zrobią wam fotki , które można kupić
      na płytce i wysłać to mailem do szpitala, ja tak zrobiłam nie czekałam na
      konsultacje tylko mi termin operacji wyznaczyli. Jeszcze jedna rada w poradni
      możesz poprosić o zaświadczenie, że masz syna z rozszczepem i możesz się starać
      o coś w rodzaju zasiłku pielęgnacyjnego ale jest warunek, że dziecko stanie na
      komisję przed operacją. Ja byłam z synem już po operacji i dowiedziałam się że
      po operacji dziecko nie potrzebuje mojej pomocy więc nie ma zasiłku co jest
      straszną bzdurą bo właśnie po operacji masowanie, maści i reszta jest
      najbardziej potrzebne ale nawet odwołanie mi nic nie pomogło. Pozdrawiam gorąco
      • gaga_bu pytanie o zasiłek pielegnacyjny 02.01.07, 14:48
        chciałam zapytać, skąd wziąć takie zaświadczenie - czy od lekarza rodzinnego i
        gdzie je potem zanieść - dodam,że jestem z rzeszowa - mój synek ma prawostronny
        rozszczep wargi i podniebienia miekkiego oraz cześć twardego - mały ma 6.
        tygodni, a termin operacji mamy na 8. maja
        pozdrawiam
        • kysia733 Re: pytanie o zasiłek pielegnacyjny 03.01.07, 09:27
          Ja takie zaświadczenie otrzymałam od lekarza z poradni rozszczepowej w Zabrzu
          gdzie zaraz po porodzie zgłosiłam się do niej (mały miał 9 dni) skierowanie do
          tej poradni dostałam od lekarza rodzinnego. Zgłoś się do swojego lekarza i
          zapytaj gdzie u was jest taka poradnia. Tam wydano mi to zaświadcze. Wniosek o
          niepełnosprawność wydaje Urząd Miasta (Wydział zdrowia) lub MOPR taki wniosek
          wypełniasz ty i lekarz rodzinny. Lekarz rodzinny powinien wiedzieć gdzie wysłać
          wniosek. Całą dokumentacje weź ze sobą na komisję (od wypisu ze szpitala do
          poradni lekarskiej) powodzenia (W razie pytań pisz: tomkkm@poczta.onet.pl)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka