Dodaj do ulubionych

Mikro rozsczep wargi.

30.07.09, 12:15
Moj synek urodzil sie w Wielkiej Brytanii. Po porodzie byl badany przez lekarza, ktory nie wykryl u niego zadnych nieprawidlowosci. Natomiast ja zauwazylam, ze ma tak jakby blizne ciagnaca sie od noska do wargi i lekko nieregularny ksztalt samej wargi. Wypisano nas do domu w drugiej dobie, wiec powiedzialam o moim spostrzezeniu poloznej, ktora nie za bardzo rozumiala o co mi chodzi i powiedziala, ze wszystko jest w porzadku. Pozniej bylam z synkiem w Polsce i od razu udalam sie do pediatry, ktrory stwierdzil , ze rzeczywiscie "cos jakby sie robilo", ale na sczescie jest zrosniete. Dokladnie takich slow uzyl plus jeszcze , ze to chlopak to zapusci wasy. Bez sensu po prostu.Badal podniebienie, powiedzial , ze wszystko jest ok. Nie dawalo mi to spokoju , udalam sie do laryngologa, ktory znowu badal podniebienie b. dokladnie, sprawdzal miesnie wokol wargi. Stwierdzil, ze wszystko w porzadku. Teraz synek ma 10 miesiecy, ale ta blizna nie dawala mi spokoju , wiec znow (tym razem w Wilekiej Brytanii) udalam sie do pediatry. Stwierdzil to samo , co w lekarze w Polsce (byl bardzo zdziwony, ze nic nie ma o tym w ksiazeczce dziecka), i ze jest to mikro rozszczep. Miesnie, podniebienie w porzadku. Spytal czy chcemy cos z tym robic, bo w gre wchodzi zabieg kosmetyczny ( tak to nazwal). Czekamy teraz na kosnultacje z chirurgiem plastykiem. Na razie jescze nie zdecydowalismy sie czy zrobimy ten zabieg, ale mam pytanie czy jest ktos z podobnym probleme, tzn, z mikro rozszczepem. Dodam , ze na zdjeciach slabo to widac. Widoczne jest mocniej (tzn. nieregularnosc wargi) gdy synek sie usmiecha. Obcy ludzie , dopoki im nie powiem nie zauwazaja tego. Ale obawiam sie , ze jesli twarz zacznie rosnac, beda zmieniac sie rysy to moze byc to bardziej widoczne. Czy w ogole usuniecie takie blizny jest mozliwe (blizna jest koloru skory, cienka)?. I mam jescze jedno pytanie- bo jesli zdecydujemy sie na zabieg to zastanawiamy sie nad zrobieniem tego w Polsce, poniewaz bardzo duzo dobrego przeczytalam na tym forum o lekarzach z Polski , ktorzy wykonuja takie zabiegi. Zastanawiam sie nad Polanica, ale nie wiem czy tam jest mozliwosc wykonanaia takiego zabiegu prywatnie ( nie mam ubezpieczenia w Polsce, na stale mieszkam w UK). Czy ktos moze sie orientuje jak to wyglada?
Obserwuj wątek
    • adasimama Re: Mikro rozsczep wargi. 31.07.09, 09:13
      Prywatnie napewno można to zrobić na Koziej w Warszawie skontaktuj sie z IMiD
      tam Ci doradzą lub z prof.Dutkiewicz.Pozdrawiam.
      • jagodaaa27 Re: Mikro rozsczep wargi. 31.07.09, 15:58
        tak wiem , ze mozna prywatnie na Koziej, ale do Polanicy mam bardzo blisko i dlatego chcialam tam skonsultowac czy to w ogole nadaje sie do operacji i czy bedzie widoczna poprawa. Poki co mam skierowanie na 22 sierpnia tutaj w Anglii na konsultacje do chirurga plastyka. Zobacze co powie. Pediatra powiedzial, ze wedlug niego moze byc ciezko uzyskac lepszy efekt niz jest teraz, bo wada jest b. mala.
        A czy ktos sie moze orientuje , bo czytalam gdzies, ze mozna wyslac do Pani prof. zdjecie i ona w ten sposob tez konsultuje.Czy ktos o tym slyszal?
        • grimka6 Re: Mikro rozsczep wargi. 31.07.09, 17:53
          Jeśli chodzi o Polanice to prywatnie też można operować.
          To jest ich strona: www.scm.pl/index.php?mod=wrds&id=13
          można wysyłać zdjęcia na konsultacje.
    • gryska17 Re: Mikro rozsczep wargi. 31.07.09, 22:27
      Z opisu nie wydaje mi sie aby ten mikrorozszczep był jakoś szpecący dla Pani
      synka. Nie wiem, czy warto narażać małe dziecko na ból, ewentualne powikłania,
      prawdopodobnie ogólne znieczulenie (kótóre zawsze wiąże sie z pewnym ryzykiem,
      zwłaszcza poza szpitalem) dla zlikwidowania ledwo dostrzegalnej blizny. To samo
      mozna zrobić gdy dziecko będzie starsze, byc moze w ogóle nie będzie mu ten
      niewielki mankament przeszkadzał. Poza tym za kilka lat za kilka lat moga sie
      pojawić jeszcze nowe możliwości w tej dziedzinie.

W przypadku rozszczepów chirurdzy dążą do przywrócenia nam normalnego wyglądu,
      połączenie tkanek, które nie zrosły sie w czasie zycia płodowego. Bez tych
      operacji skazani byśmy byli na całkowite odrzucenie, pomimo to, ze jesteśmy
      sprawni intelektualnie jak ludzie bez tej wady.
      To nie sa ledwo dostrzegalne mankamenty urody, ale poważne wady twarzoczaszki.
      • jagodaaa27 Re: do gryska17 01.08.09, 07:53
        Tak, wada mojego synka nie jest dla niego bardzo szpecaca. I zgadzam sie, ze nie warto narazac dziecka na bol i ewentualne powiklania po to tylko zeby wada wygladala tylko odrobine lepiej, a nie daj Bog,jesli wystapily by jakies komplikacje, gorzej. Dlatego tez z mezem zastanawiamy sie bardzo co robic, dlatego tez konsultujemy sie z lekarzami.
        Ale to tez jest rodzaj rozszczepu i wlasnie klasyfikowany jako mikrorozszczep, takze tez jest wada twarzoczaszki. Dlatego jesli bedzie mozna cos zrobic, zeby wygladalo to lepiej to trzeba sie nad tym zastanowic. A poza tym nikt nie wie jak to bedzie wygladalo w przyszlosci , jak zmienia sie rysy twarzy i nikt nie wie czy wtedy nie bedzie to bardziej widoczne.
    • marzena123marzena Re: Mikro rozsczep wargi. 03.08.09, 07:53
      Witaj, Ja uważam,że mimo nieznacznej wady warto skonsultować w Polanicy.Dowiesz
      się czy trzeba operować czy nie i w jakim wieku.Tu masz opinie o prof. Kobusie
      www.znanylekarz.pl/lekarz-2029-prof-dr-hab-kobus-kazimierz-chirurg-plastyk-polanica-zdroj.php
      Prof. ma też prywatny gabinet,Ja osobiście nie znam profesora, widziałam kiedyś
      dziecko operowane w Polanicy (obustronny duży rozszczep wszystkiego) nie
      zauważyłam blizn, nie poznałam,że dziecko jest po rozszczepie. Z tego co wiem
      minusem jest to,że prof. nie rejestruje na godziny i trzeba stać w kolejce na
      wizytę. No i w kontakcie nie jest zbyt wylewny.Wyślij zdjęcia, na maila to Ci
      odpowie. W Polanicy-szpitalu dzieci na noc zostają same więc może lepiej
      operować w prywatnym gabinecie bo i tak będziesz płacić.Ja dziecko operowałam u
      prof. Dudkiewicz- blizna jest.Rozszczep był duży. Prof. Dudkiewicz to też b.
      dobry specjalista.
    • marzena123marzena Re: Mikro rozsczep wargi. 03.08.09, 07:57
      tu jeszcze zobacz:
      www.chirurgia-plastyczna-kobus.pl/index.php?id=estetyka
      • jagodaaa27 Re: Mikrorozszczep wargi. 03.08.09, 08:38
        Dziekuje za wszystkie informacje.
        • u.too Re: Mikrorozszczep wargi. 03.08.09, 10:19
          z chirurgiem ten temat trzeba koniecznie omówić, nawet jeśli nie
          jest to szczególnie widoczny problem
          kiedyś koleżanka na forum wspominała, że ktoś miał np. rozszczep
          podskórny, zewnętrzna powłoka skórna się utworzyła prawidłowo, a
          rozszczep wargi mimo wszystko był
          to tylko przykład, który pokazuje ,że warto zwrócić się do lekarza
          który ma doświadczenie w tym temacie
          nie będziesz miała żadnych problemów z ewentualną operacją dziecka
          prywatnie

zabieg rekonstrukcji samej wargi trwa krótko więc i dziecko nie jest
          szczególnie narażone na niebezpieczeństwo, po zabiegu nawet można
          karmić piersią a sam tydzień do zdjęcia szwów da się przeżyć
          najtrudnieszy pewnie będzie okres bez jedzenia i picia ze względu na
          znieczulenie
          mimo wszystko warto ten temat rozpracować gdy synek jest mały

pozdr
          • jagodaaa27 Re: Mikrorozszczep wargi. 03.08.09, 12:32
            Rzekomo miesnie sa w porzadku. Zrobilabym ten zabieg tutaj w Anglii, ale po pierwsze zostalo to zignorowane po porodzie ( nikt nawet nie wspomnial o mikrorozszczepie, mimo, ze mowilam , ze widze kreske od noska do wargi i warga jest nieregularna). Temat powrocil , po moim pobycie w Polsce - odwiedzeniu pediatry i laryngologa. Na moja wyrazna prosbe lekarz rodzinny dal w koncu skierowanie do pediatry (synek ma 10 miesiecy i dopiero pierwszy raz na oczy widzialm pediatre, wszystkie badania okresowe robi lekarz rodzinny). Pediatra stwierdil mikroroszczep, a poza tym wszystko w porzadku, jedynie zabieg kosmetyczny. Na 22 sierpnia mamy skierowanie do konsultanta, ktory raczej nie jest konsulatntem specjalizujacym sie w rozsczepach tylko jakims tam ogolnym. Poza tym nie mam mozliwosci "sprawdzenia " lekarza (tzn. chociazby takiego jakie daje mi np. to forum, gdzie mozna sie dowiedziedziec kto jet najlepszy , jak to wszystko wyglada, poznac opinie pacjentow).
            Z uwagi na to , ze "olali" mnie od poczatku ,boje sie powierzyc moje dziecko Bog wie komu , w szpitalu , ktory ma , albo nie ma doswiadczenia, bo zalezy gdzie trafie. Mam bardzo zle doswiadczenia jesli chodzi o tutejsza sluzbe zdrowia i podejscie lekarzy.
            Dlatego tez , mimo , ze operacaja bylaby przeprowadzona tutaj bez zadnych oplat, po prostu sie boje i postanowilam, ze zabieg przeprowadze raczej w Polsce.
            Dla przykladu powiem jeszcze , ze synek mial zdiagnozowane wzmozone napiecie nerwowe i asymetrie (w Polsce). Tutaj dawalam sygnaly, ze cos jest nie tak, na co lekarz rodzinny powiedzial," no, ale jesli nawet to co mozemy zrobic!!!!" Zaznaczam , ze np. metoda NDT Bobath (wykorzystywana w leczeniu wzm) zostala zapoczatkowana w Londynie.
            Po prostu nie ma tutaj z kim rozmawiac.
            Moze jesli wada bylaby wieksza, bardziej rozlegla to pewnie inaczej by mnie potraktowali, a tak boje sie , ze operacje na moim synku przeprowadzi uczacy sie lekarz.
            • u.too Re: Mikrorozszczep wargi. 03.08.09, 23:48
              super,że u malucha wystarczą kosmetyczne poprawki
              możecie sobie spokojnie przemyśleć wybór lekarza, nie musicie
              przecież się szczególnie spieszyć z decyzją o zabiegu
              skoro wybieracie się do sprawdzonego chirurga to pewnie nie będzie
              nawet śladu
              teoretycznie wydaje się,że leczenie rozszczepu w uk jest lepiej
              zorganizowane ale w sumie renoma naszych dobrych chirurgów również
              nie jest bez powodu ;)
              www.clapa.com/medical/treatment_centres/
              (są też zdjęcia)
              pozdr
    • jagodaaa27 Re: Mikrorozszczep wargi. 04.08.09, 08:11
      Tak, dziekuje, znam ta instytucje. Ale moje zaufanie do tutejszej sluzby zdrowia jest bardzo ograniczone niestety.
      Chociaz sama juz nie wiem , jeszcze zobacze co powie ten konsultant na spotkaniu.
      Pewnie znowu wyslucham opowiesci jak to w zyciu plodowym lacza sie czesci twarzy, a moze bede pozytywnie zaskoczona. Na pewno napisze co powiedzial konsultant.
      A jesli chodzi o polskich chirurgow to teraz juz mam niezly metlik w glowie. Teraz juz sama nie wiem czy dr Stepniewski, dr Szczyt, prof.Kobus- ile ludzi tyle opinii.
      • jagodaaa27 Wyrostek zebodolowy. 09.11.09, 14:08
        Witam. Nadal czekam na dalsze konsultacje w sprawie mikrorozszczepu mojego synka. Jednak angielska sluzba zdrowia nadal rozczarowuje na kazdym kroku. Podjelam decyzje, ze w grudniu (kiedy bede w Polsce) udam sie do Polanicy na konsultacje.

A teraz pojawil sie nowy problem. Do tej pory myslalam , ze chodzi tylko o warge, a dzisiaj zauwazylam, ze mojemu synkowi wyszla gorna czworka po stronie rozszczepu. Zabkowanie do tej pory przebiegalo normalnie. Najpierw dolne jedynki, pozniej gorne jedynki. Po prawej stronie widac juz pod dziaslem gorna dwojke. Dwojki nie ma jeszcze ani jednej ( ani na dole ani na gorze). A teraz ta czworka. Dziaslo wyglada normalnie, ale teraz obawiam sie czy kosc jest w porzadku? Czy mozna zobaczyc jakies zmiany w wygladzie dziasla, kiedy jest cos nie do konca w porzadku z wyrostkiem?
      • gabi013113 Re: Mikrorozszczep wargi. 22.05.13, 18:41
        Witam
        Czy można Panią prosić o kantakt, chciałabym wymienić doświadczenia związane z leczenie mikrorozszepu?
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka