jagodaaa27
30.07.09, 12:15
Moj synek urodzil sie w Wielkiej Brytanii. Po porodzie byl badany przez lekarza, ktory nie wykryl u niego zadnych nieprawidlowosci. Natomiast ja zauwazylam, ze ma tak jakby blizne ciagnaca sie od noska do wargi i lekko nieregularny ksztalt samej wargi. Wypisano nas do domu w drugiej dobie, wiec powiedzialam o moim spostrzezeniu poloznej, ktora nie za bardzo rozumiala o co mi chodzi i powiedziala, ze wszystko jest w porzadku. Pozniej bylam z synkiem w Polsce i od razu udalam sie do pediatry, ktrory stwierdzil , ze rzeczywiscie "cos jakby sie robilo", ale na sczescie jest zrosniete. Dokladnie takich slow uzyl plus jeszcze , ze to chlopak to zapusci wasy. Bez sensu po prostu.Badal podniebienie, powiedzial , ze wszystko jest ok. Nie dawalo mi to spokoju , udalam sie do laryngologa, ktory znowu badal podniebienie b. dokladnie, sprawdzal miesnie wokol wargi. Stwierdzil, ze wszystko w porzadku. Teraz synek ma 10 miesiecy, ale ta blizna nie dawala mi spokoju , wiec znow (tym razem w Wilekiej Brytanii) udalam sie do pediatry. Stwierdzil to samo , co w lekarze w Polsce (byl bardzo zdziwony, ze nic nie ma o tym w ksiazeczce dziecka), i ze jest to mikro rozszczep. Miesnie, podniebienie w porzadku. Spytal czy chcemy cos z tym robic, bo w gre wchodzi zabieg kosmetyczny ( tak to nazwal). Czekamy teraz na kosnultacje z chirurgiem plastykiem. Na razie jescze nie zdecydowalismy sie czy zrobimy ten zabieg, ale mam pytanie czy jest ktos z podobnym probleme, tzn, z mikro rozszczepem. Dodam , ze na zdjeciach slabo to widac. Widoczne jest mocniej (tzn. nieregularnosc wargi) gdy synek sie usmiecha. Obcy ludzie , dopoki im nie powiem nie zauwazaja tego. Ale obawiam sie , ze jesli twarz zacznie rosnac, beda zmieniac sie rysy to moze byc to bardziej widoczne. Czy w ogole usuniecie takie blizny jest mozliwe (blizna jest koloru skory, cienka)?. I mam jescze jedno pytanie- bo jesli zdecydujemy sie na zabieg to zastanawiamy sie nad zrobieniem tego w Polsce, poniewaz bardzo duzo dobrego przeczytalam na tym forum o lekarzach z Polski , ktorzy wykonuja takie zabiegi. Zastanawiam sie nad Polanica, ale nie wiem czy tam jest mozliwosc wykonanaia takiego zabiegu prywatnie ( nie mam ubezpieczenia w Polsce, na stale mieszkam w UK). Czy ktos moze sie orientuje jak to wyglada?