Dodaj do ulubionych

odpusty na Roztoczu

15.08.05, 21:37
W sierpniu na terenie Rotocza w wielu miejscowościach odbywają się odpusty.
Tak tez było i dzisiaj szereg parafii swiętowało dzień Wniebowzięcia
Najświętszej Marii Panny. Miałam tą okazję być na jednym z nich. Niestety poza
bardzo ładną
oprawą liturgiczną i dużą liczbą wiernych nic mi dawnych odpustów na ktorych
bywałam jako dziecko nie przypominało. Było dużo wokół kościoła straganów z
okropnymi sztucznymi, wypaczającymi gust pseudo-zabawkami i cukierkami ktore
bałabym się dać dziecku do zjedzenia.Brak mi było piłek na gumce zwanych Jojo,
ładnych kolorowych wiatraczków, różnego rodzaju instrumentów muzycznych
robionych przez rodzimych artystów, kolorowych baloników na drucikach i jak w
piosence...koników drewnianych, wózków dla lalek szmacianych.
Obserwuj wątek
    • blotniarka.stawowa Re: odpusty na Roztoczu 15.08.05, 22:50
      maria88 napisała:
      > Było dużo wokół kościoła straganów z okropnymi sztucznymi, wypaczającymi gust
      pseudo-zabawkami

Takie rzeczy bywaly odkad pamietam, "za moich czasow" to wlasnie stanowilo urok
      odpustu, zwlaszcza dla dzieciarni. Widywalo sie tam zabawki, ktorych normalnie
      w sklepach rodzce nie kupowali, tym atrakcyjniejsze byly te koszmarki. Ale
      oprocz tego bywaly tradycyjne odpustowe zabawki, jak juz wspomniane przez Ciebie
      joja i wiatraczki.
      Pamietasz Mario fujarki z malowanego drewna, ktore o dziwo, wydawaly calkiem
      znosne dzwieki? A dla maluchow jakies stworki na kiju, ktory sie popychalo przed
      soba i toto klekotalo skrzydlami? Nie mowie juz o cukrowej wacie smile)
      Zgadzam sie, brak wozkow dla lalek wyplatanych z wikliny, to naprawde skandal! I
      jak tu byc dziewczynka w tych czasach...?
      • czuk1 Re: odpusty na Roztoczu 16.08.05, 08:04
        Odpusty teraz stały się okazją (kościół tym nie steruje)dla ludzi biznesu aby
        zarobić. Stąd piwo przed kościołem, zjeżdżalnie dla dzieci, karuzele i... całe
        szczęście kramy (te same co przed laty) z zabawkami , szczypami, balonami.
        Tradycja ważna dla miejscowej ludności.
        Doszły nowe w rodzaju - lokalne festiwale, dni miejscowości, dni gminy,
        rocznice utworzenia miastaeczka, rocznice wydarzeń lokalnych lub krajowych.
        Do tego dochodzi (czasem dominuje) kalendarz aktualności parafii - pisany
        planszami na kościolach. A przyjazd do parafii biskupajest wielkim wydarzeniem
        widzimy od granic parafii , bo znakowany kolorowymi chorągiewkami po obu
        stronach drogi i transparentem powitalnym umajonym zielenia lub kwiatami.
        Pisze to dla tych naszych czytelnikow i forumowiczów ktorzy dawno w kraju nie
        byli.
        czuk
        • bacia40 Re: odpusty na Roztoczu 21.08.05, 23:31
          Imieniny Rocha - 16.08.A uroczystości ku czci tego Świętego odbywają się przy
          kapliczce Św.Rocha w Krasnobrodzie w pierwszą niedzielę po 15.08. - czyli
          odbywały się dziś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka