koziorozka Re: Stolica Roztocza??? 03.03.06, 15:31 Zamość )) Leży na uboczu, nie panoszy sie władczo, dobrotliwie pomaga z oddali Odpowiedz Link
krecik23 Re: Stolica Roztocza??? 03.03.06, 15:58 Zwierzyniec? pozdrawiam koziorozka - Köln Odpowiedz Link
czuk1 Re: Stolica Roztocza??? 03.03.06, 22:26 Chyba jednak ZWIERZYNIEC, choc prawo sobie rości też Susiec. m Odpowiedz Link
krecik23 Re: Stolica Roztocza??? 06.03.06, 08:13 chyba jednak Krasnobrod...................... Odpowiedz Link
czuk1 Re: Stolica Roztocza??? 06.03.06, 09:52 Stolica Roztocza powinna mieć - zarządcę najbardziej wartościowych zasobow przyrody (jak Warszawa ma parlament i rząd), powinna mieć największą bazę noclegową, mieć najwięcej zabytków przyrody, najwięcej tras turystycznych tu powinno przebiegać,stolica powinna lezec na skrzyzowaniu ważnych dróg, mieć polaczenie kolejowe, mieć : akwen wodny, miejsca do wypoczynku i zwiedzania przez cały rok (atrakcyjne na tle innych0, także ważne imprezy kulturalne, a w najblizszej okolicy piekne krajobrazy. To sa przyokazji atrybuty przemaiajace za moja prozpozycją stolicy Roztocza - Zwierzyńcem. m Odpowiedz Link
tomalab1 Re: Stolica Roztocza??? 06.03.06, 10:06 Powinienem powiedzieć że stolicą Roztocza powinien być Horyniec bo tam się czuję najlepiej ale patrzą obiektywnie stolicą Roztocza powinien być Zwierzyniec z powodów następujących 1)dobry układ komunikacyjny(pociąg, autobusy 2)zabytki 3)baza turystyczna 4)historia 5)krzyżujące się w Zwierzyńcu trasy tuirystyczne Odpowiedz Link
czuk1 Re: Stolica Roztocza??? 10.03.06, 21:00 Przyznam ,że czekałem na Twój post i ... kandydaturę Twojego Horyńca, na stolicę Roztocza. Cenić trzeba patriotyzm lokalny. Obiektywnie . Horyniec dla tej Południowej części Roztocza jest niekoronowaną stolicą, napewno. To przecież jedyne na Roztoczu cenione UZDROWISKO. m Odpowiedz Link
tomalab1 Re: Stolica Roztocza??? 29.03.06, 09:35 Przyznam ,że czekałem na Twój post i ... kandydaturę Twojego Horyńca, na stolicę Roztocza. Cenić trzeba patriotyzm lokalny. Obiektywnie . Horyniec dla tej Południowej części Roztocza jest niekoronowaną stolicą, napewno. To przecież jedyne na Roztoczu cenione UZDROWISKO. m Do czuk1 jestem wielbicielem Horyńca i chciałbym go rozpropagować ale jestem warszawiakiem od urodzenia Odpowiedz Link
andrzej.sawa Re: Stolica Roztocza??? 28.03.06, 20:41 Niestety nie za bardzo lubię mianowanie stolicami jakiś miejscowości w obszarze turystycznym.No może dlatego,że mam skrzywienie starego turysty. W tym wypadku cenię zrównoważenie. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Stolica Roztocza??? 28.03.06, 20:55 Swoim pytaniem Krecik nam zasugerowała wybór stolicy Roztocza. I tak brniemy w tym temacie. Napewno masz rację, że z punktu widzenia turystycznego (tym bardziej pojedynczego turysty)nie wybieramy stolicy, bo kazdy ma swoje ulubione obiekty,szlaki, wioski, kwatery, miasteczka - i dla niego to jest ta "stolica", ale w znaczeniu "ajważniejsze miejsce dla niego". m Odpowiedz Link
gobelin10 Re: Stolica Roztocza??? 29.03.06, 09:16 zgadzam się, choć Zamość też sroce spod ogona nie wypadł. Kilka słow na temat "stolicy". Otóż w roku poprzednim jakoś tak na początku wrześna byłem na 2 dniowym rowerowaniu po roztoczu (raczej jego malutkiej części.Piekna pogoda, upał tylko ja i natura. Niestety nieprzyjemnie było gdy spotkałem się z ludźmi, a przynajmniej z niektórymi bo większość tak jak wszędzie wcześniej szalenie uprzejma i uczynna. Na noclegu właściciel sie schlał i wpewnym momencie kazał się wynosić precz, dodam, że wcześniej SAM zaproponował nocleg u siebie !!!! Znikajace szlaki które zmusiły mnie do jazdy przez pewien czas asfaltem Problem miałem też w Zwierzyńcu dojechałem ok 11.40 i chciałem coś zjeść, niestety NIC w całym Zwierzyńcu nie było otwarte o tej porze. Na szczęście pojawił się super miły i wesoły facet Kuba - kierownik sklepu na ul. Parkowej albo Partyzantów jakieś 150-200m od Zamojskiej po prawej sttronie (tubylcy na bank będą wiedzieć, o kogo chodzi). Pojawił się i po kilku chwilach wspólnego biadolenia nad moją "głodną" dolą zaprosił mnie do siebie na zaplecze i poczęstował jakąś szamką i browarkiem. Tak wesołego gościa jak Kuba nie spotyka się zbyt często. Fantastyczny jegomość. Jeśli ktoś uważa, że z powodu chamskiego gospodarza czy szlaków widmo juz się nie pojawię to się grubo myli - w długi weekend wpadam z narzeczoną na kilka dni nakręcić trochę kilometrów. Sorki za przydługi i chaotyczny wpis odbiegający od głównego tematu, ale jakoś tak wyszło. Pozdrawiam Roztocze gobelin Odpowiedz Link
krecik23 Re: Stolica Roztocza??? 22.03.06, 13:28 koziorozka napisała: > Zamość )) Leży na uboczu, nie panoszy sie władczo, dobrotliwie pomaga z oddal > i nie ZAMOSC.. a Zwierzyniec Koziorozko) Odpowiedz Link
ubott.1 Re: Stolica Roztocza??? 22.03.06, 14:31 Tak wiele mowicie o tym Horyncu wiec wybiore sie tam i ja. Byłem tam owszem ale krótko objazdowo. Odpowiedz Link
koziorozka Re: Stolica Roztocza??? 29.03.06, 09:53 Fajnie Gobelinie, że się nie zraziłeś do Roztocza. Bywałam we wrześniu w Krasnobrodzie i to samo - sezon się skończył, więc mała gastronomia, stołówki zamknięte. Pogoda piękna a w powszedni dzień na kąpielisku pustki. Raj na ziemi Odpowiedz Link
cora_thora Re: Stolica Roztocza??? 29.03.06, 22:43 Ja jednak stawiam na Zwierzyniec, byłam tam kilka razy i wywiozłam super wsomnienia. Za Zwierzyncem przemawia tez fakt, iz to tam znajduje sie dyrekcja Roztoczanskiego Parku Narodowego, a miesci sie w przepieknej posiadłosci plenipotenta dobr Zamojskich/ Zamosc - Zamosc to perła południa, piekna renesansowa architektura. A wiec 2 x Z Odpowiedz Link