Dodaj do ulubionych

Stolica Roztocza???

03.03.06, 14:26
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Stolica Roztocza??? 03.03.06, 15:31
      Zamość smile)) Leży na uboczu, nie panoszy sie władczo, dobrotliwie pomaga z oddalismile
      • krecik23 Re: Stolica Roztocza??? 03.03.06, 15:58
        Zwierzyniec?
        smile
        pozdrawiam koziorozka - Köln
        • czuk1 Re: Stolica Roztocza??? 03.03.06, 22:26
          Chyba jednak ZWIERZYNIEC, choc prawo sobie rości też Susiec.
          m
          • krecik23 Re: Stolica Roztocza??? 06.03.06, 08:13
            chyba jednak Krasnobrod......................
            • czuk1 Re: Stolica Roztocza??? 06.03.06, 09:52
              Stolica Roztocza powinna mieć - zarządcę najbardziej wartościowych zasobow
              przyrody (jak Warszawa ma parlament i rząd), powinna mieć największą bazę
              noclegową, mieć najwięcej zabytków przyrody, najwięcej tras turystycznych tu
              powinno przebiegać,stolica powinna lezec na skrzyzowaniu ważnych dróg, mieć
              polaczenie kolejowe, mieć : akwen wodny, miejsca do wypoczynku i zwiedzania
              przez cały rok (atrakcyjne na tle innych0, także ważne imprezy kulturalne, a w
              najblizszej okolicy piekne krajobrazy.
              To sa przyokazji atrybuty przemaiajace za moja prozpozycją stolicy Roztocza -
              Zwierzyńcem.
              m
              • tomalab1 Re: Stolica Roztocza??? 06.03.06, 10:06
                Powinienem powiedzieć że stolicą Roztocza powinien być Horyniec bo tam się czuję
                najlepiej ale patrzą obiektywnie stolicą Roztocza powinien być Zwierzyniec
                z powodów następujących
                1)dobry układ komunikacyjny(pociąg, autobusy
                2)zabytki
                3)baza turystyczna
                4)historia
                5)krzyżujące się w Zwierzyńcu trasy tuirystyczne
                • czuk1 Re: Stolica Roztocza??? 10.03.06, 21:00
                  Przyznam ,że czekałem na Twój post i ... kandydaturę Twojego Horyńca, na stolicę
                  Roztocza.
                  Cenić trzeba patriotyzm lokalny.
                  Obiektywnie . Horyniec dla tej Południowej części Roztocza jest niekoronowaną
                  stolicą, napewno. To przecież jedyne na Roztoczu cenione UZDROWISKO.
                  m
                  • tomalab1 Re: Stolica Roztocza??? 29.03.06, 09:35
                    Przyznam ,że czekałem na Twój post i ... kandydaturę Twojego Horyńca, na stolicę
                    Roztocza.
                    Cenić trzeba patriotyzm lokalny.
                    Obiektywnie . Horyniec dla tej Południowej części Roztocza jest niekoronowaną
                    stolicą, napewno. To przecież jedyne na Roztoczu cenione UZDROWISKO.
                    m
                    Do czuk1
                    jestem wielbicielem Horyńca i chciałbym go rozpropagować
                    ale jestem warszawiakiem od urodzenia
              • andrzej.sawa Re: Stolica Roztocza??? 28.03.06, 20:41
                Niestety nie za bardzo lubię mianowanie stolicami jakiś miejscowości w obszarze
                turystycznym.No może dlatego,że mam skrzywienie starego turysty.
                W tym wypadku cenię zrównoważenie.
                • czuk1 Re: Stolica Roztocza??? 28.03.06, 20:55
                  Swoim pytaniem Krecik nam zasugerowała wybór stolicy Roztocza. I tak brniemy w
                  tym temacie.
                  Napewno masz rację, że z punktu widzenia turystycznego (tym bardziej
                  pojedynczego turysty)nie wybieramy stolicy, bo kazdy ma swoje ulubione
                  obiekty,szlaki, wioski, kwatery, miasteczka - i dla niego to jest ta "stolica",
                  ale w znaczeniu "ajważniejsze miejsce dla niego".
                  m
              • gobelin10 Re: Stolica Roztocza??? 29.03.06, 09:16
                zgadzam się, choć Zamość też sroce spod ogona nie wypadł. Kilka słow na
                temat "stolicy". Otóż w roku poprzednim jakoś tak na początku wrześna byłem na
                2 dniowym rowerowaniu po roztoczu (raczej jego malutkiej części.Piekna pogoda,
                upał tylko ja i natura. Niestety nieprzyjemnie było gdy spotkałem się z ludźmi,
                a przynajmniej z niektórymi bo większość tak jak wszędzie wcześniej szalenie
                uprzejma i uczynna. Na noclegu właściciel sie schlał i wpewnym momencie kazał
                się wynosić precz, dodam, że wcześniej SAM zaproponował nocleg u siebie !!!!
                Znikajace szlaki które zmusiły mnie do jazdy przez pewien czas asfaltem sad
                Problem miałem też w Zwierzyńcu dojechałem ok 11.40 i chciałem coś zjeść,
                niestety NIC w całym Zwierzyńcu nie było otwarte o tej porze. Na szczęście
                pojawił się super miły i wesoły facet Kuba - kierownik sklepu na ul. Parkowej
                albo Partyzantów jakieś 150-200m od Zamojskiej po prawej sttronie (tubylcy na
                bank będą wiedzieć, o kogo chodzi). Pojawił się i po kilku chwilach wspólnego
                biadolenia nad moją "głodną" dolą zaprosił mnie do siebie na zaplecze i
                poczęstował jakąś szamką i browarkiem. Tak wesołego gościa jak Kuba nie spotyka
                się zbyt często. Fantastyczny jegomość. Jeśli ktoś uważa, że z powodu
                chamskiego gospodarza czy szlaków widmo juz się nie pojawię to się grubo myli -
                w długi weekend wpadam z narzeczoną na kilka dni nakręcić trochę kilometrów.

Sorki za przydługi i chaotyczny wpis odbiegający od głównego tematu, ale jakoś
                tak wyszło.

Pozdrawiam Roztocze
                gobelin
      • krecik23 Re: Stolica Roztocza??? 22.03.06, 13:28
        koziorozka napisała:

> Zamość smile)) Leży na uboczu, nie panoszy sie władczo, dobrotliwie pomaga z
        oddal
        > ismile
        nie ZAMOSC.. a Zwierzyniec Koziorozkosmile)
    • ubott.1 Re: Stolica Roztocza??? 22.03.06, 14:31
      Tak wiele mowicie o tym Horyncu wiec wybiore sie tam i ja. Byłem tam owszem ale
      krótko objazdowo.
      • koziorozka Re: Stolica Roztocza??? 29.03.06, 09:53
        Fajnie Gobelinie, że się nie zraziłeś do Roztocza. Bywałam we wrześniu w
        Krasnobrodzie i to samo - sezon się skończył, więc mała gastronomia, stołówki
        zamknięte. Pogoda piękna a w powszedni dzień na kąpielisku pustki. Raj na ziemi smile
        • cora_thora Re: Stolica Roztocza??? 29.03.06, 22:43
          Ja jednak stawiam na Zwierzyniec, byłam tam kilka razy i wywiozłam super wsomnienia.
          Za Zwierzyncem przemawia tez fakt, iz to tam znajduje sie dyrekcja
          Roztoczanskiego Parku Narodowego, a miesci sie w przepieknej posiadłosci
          plenipotenta dobr Zamojskich/

Zamosc - Zamosc to perła południa, piekna renesansowa architektura.

A wiec 2 x Zsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka