Dodaj do ulubionych

Czasopisma

IP: *.chello.pl 10.02.04, 14:50
Od pewnego czasu na rynku obok NF pojawiło się pismo "Science Fiction" (tj.
zdaje się 4 lata temu), a ostatnio szykuje się coś co się nazywa "Magazyn
Fantastyczny".
Jak widzicie te nowe pisma? Osobiście od bardzo dawna czytuję NF i nie
zamierzam zmieniać barw. W obliczu nowych zmian jednak zacząłem się jednak
zastanawiać - może warto? Jak kształtuje się porównanie NF - inne pisma?
Obserwuj wątek
    • Gość: Balt Re: Czasopisma IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 10.02.04, 15:05
      Ha! z ust wyjąłeś mi ten wątek. generalnie dla mnie NF już się nie
      liczy.czytywałem byl to czasopismo namiętnie lat temu kilka, jednak obecnie
      wolę SF.A wcześniej śp. Fenixa pod wodzą RAZ-a.Dlaczego? mhm..powodów jest
      kilka.po pierwsze primo: wolę czytać prozę polską( mówię o opowiadaniach).jakoś
      bardziej mi pasują opowiadania polskich autorów.A może to dlatego, że w NF
      opowiadania zagraniczne zawsze były..mhm.powiedzmy " udziwnione"? Dział polski
      w NF nie jest za duży (chociaż trzeba przyznać, że opowiadania polskie
      ukazujące się w NF nie są złe),więc z tego powodu wolę SF.
      po drugie primo: cena!!!no słuchajcie....7.40?!gdy poziom jest mhm...i objętość
      się kurczy? no, przesada (kryzys trwa:)
      po trzecie primo ultimo: obecna NF jest słaba!!te felietony: card,
      silverberg.słabiutkie....kudy im do RAZ-a....
      więc reasumując, moim zdaniem NF się kończy...obym złym prorokiem był! amen.
      • braineater Re: Czasopisma 10.02.04, 18:20
        Radzę oczka otworzyć i znaleźć w empikach, taki mały magazyn co zwie się Ubik (format schyłkowego Fenixa), bo jak na razie -4 numery i w każdym jest co czytać - dobry dobór mało znanych autorów zagranicznych, niezła publicystyka i megalomańskie felietony ale dobrze napisane:)
        Są też jakieś polskie teksty ale tych programowo nieczytuję więc się nie wypowiadam
        A NF dalej ma czasami dobre opowiadania - ostatnio chyba Pieśń Stali mnie całkiem sprytnie uwiodła i porzuciła zgwałconym...
        • Gość: Andre Re:Ubik IP: *.wsp.czest.pl 11.02.04, 08:43
          Ubik zaiste ciekawy (w ostatnim numerze kawalek powiesci polskiego
          debiutanta,b.dobry IMO)ale w tłumaczeniach utworów zagranicznych coś mi nie
          gra.Czyta się "jak po grudzie"i przeważnie mam wrażenie,że coś mi umknęło,alem
          może niezbyt skoncentrowany czytał...Inicjatywa jak najbardziej godna poparcia
          9tzn.wydawanie Ubika),im wiecej pism tym (statystycznie rzecz biorąc) większa
          szansa na perełki.A Science-Fiction momentami nie ustępuje NF (np.w
          styczniowym Pilipiuk,Orbitowski).
        • exilvia Ubik 03.03.04, 19:55
          a Ubik to nie o parapsychologii? chyba, ze mi sie cos miesza...
    • sofrozynus Re: Czasopisma 24.02.04, 16:12
      A zauważyliście wysyp wielu innych czasopism fantastycznych? Obok NF, Science
      Fiction, pojawiło się/pojawia się jeszcze Fantasy, SFera, SFinks, Ubik, czy też
      ów Magazyn Fantastyczny. Każde pismo jest inne, na pewno różni się zancznie od
      NF, ale co jest lepsze... Strasznie ciężko powiedzieć. Jest jeszcze jedna ważna
      kwestia: czas! Przecież mamy naukę, pracę no i książki, filmy to już naprawdę
      niewliele miejsca zostaje na czasopisma. Jednak warto je czytać, aby wiedzieć
      co się w naszym fantastycznym świadku dzieje :)) Ja osobiści raz kupię, to raz
      tamto. Nie jestem lojalny - to fakt, ale niestety fantastyka nie może być całym
      naszym życiem, nie może nam ona wypełniać większości czasu.
    • exilvia Re: Czasopisma 03.03.04, 19:59
      ja czytuję i NF i SF, ale sercem jestem z SF. a NF to tam teraz sie przeniosl RAZ i niestety Dukaj dziala na dwa fronty. za to w SF jest nie tylko Dukaj z oryginalnymi felietonami ( szkoda, ze sie skonczyla ksiegarnia alternatywna), ale tez Ziemianski :) a jesli chodzi o opowiadania - to jednak SF: widac w jakim stanie jest polska fantastyka. i okazuje sie ze w jak najlepszym! a w NF czasem ciezke rzeczy sa publikowane. dla mnie nie do strawienia. poza tym to pismo mialo zawsze pewien profil polityczny, ktory mi nie odpowiada ( mimo, ze lubie RAZa - ale nie za jego poglady polityczne, tylko za złośliwość, ciety jezyk, inteligencję, odwagę i talent pisarski, wbrew pogladom politycznym! )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka