inblanco 11.08.04, 21:08 Witam Chciałabym przeczytać Feista "Szpon Srebrnego Jastrzębia" ale nie znam żadnej wcześniejszej powieści tego autora. Czy konieczna jest znajomość innych książek z cykli stworzonych przez Feista? Darować sobie? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alamar Re: Feist i cykl(e) IP: 217.11.142.* 12.08.04, 11:26 Spokojnie możesz czytać Szpon bez znajomości poprzednich tomów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alamar Re: Feist i cykl(e) IP: 217.11.142.* 12.08.04, 11:30 A tu jest link do recenzji Szponu www.biblionetka.pl/ks.asp?id=17918 Odpowiedz Link Zgłoś
inblanco Re: Feist i cykl(e) 12.08.04, 14:11 Dzięki - link już znałam...:) to właśnie ta recenzja mnie zachęciła do Feista. Wolałam się jednak upewnić, bo słyszałam już opinie, że można np. takiego Eriksona czytać od przypadkowego tomu. Moim zdaniem to nieporozumienie. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greymauser Re: Feist i cykl(e) IP: *.netcafe.waw.pl 13.08.04, 20:52 No, Eriksona to za bardzo nie da się czytać oddzielnie. A Szpon to najlepsza rzecz Feista od czasu pierwszej trylogii w czterech tomach (Adept Magii, Mistrz Magii,Srebrzysty Cierń, Mrok w Sethanon). Zaletą Szponu jest fakt nie trzeba znać porzednich książek. Czekam już na King of the Foxes. Isa zapowiada początek przyszłego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia94 Re: Feist i cykl(e) 18.08.04, 03:34 Feist i cykle to niezwykła smakowitość. Nikt tu nie wspomniał, że E. Feist jest pierwszym autorem fantasy, który symultanicznie opisał starcie dwu zupełnie odmiennych światów, łącząc w sposób wiarygodny psychologicznie i narracycjnie relacje obu stron konfliktu. "Adept Magii" opowiada o losach Puga z Midkemii i o poczatku wojny z najeźdźcami z innego świata. Dla posmakowania tego cyklu należy sięgnąć po "Córkę Imperium" - opowieść o Marze Acoma - młodziutkiej damie z tego dziwnego świata, która musi zmierzyć się z bolesnymi skutkami tego konfliktu i przeżyć. Potem jest "Mistrz Magii" i (z tej drugiej strony) "Sługa Imperium". A potem już będzie wiadomo, co i jak. Polecam "Władczynię Imperium" i resztę cyklu w Midkemii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Illain Re: Feist i cykl(e) IP: *.ibmedu.com.pl / *.u.mcnet.pl 19.08.04, 17:08 ewusia94 napisała: > Nikt tu nie wspomniał, że E. Feist jest pierwszym autorem fantasy, który > symultanicznie opisał starcie dwu zupełnie odmiennych światów, łącząc w sposób > wiarygodny psychologicznie i narracycjnie relacje obu stron konfliktu. Pewnie dlatego nikt nie wspomnial, ze Feist nie byl pierwszy... A przy okazji co rozumiesz pod pojeciem symultanicznie opisal starcie??? "Jednoczesnie opisal starcie", czy tez "opisal starcie kierujac sie regulami symultanizmu"? Jedno i drugie jakos mi nie pasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia94 Re: Feist i cykl(e) 22.08.04, 01:49 Przepraszam Illain za to "symultanicznie". Jestem prosta i nieobyta kobieta, ktora pochopnie uzyla takiej formy w wypowiedzi. Pisalam o jedynym znanym mi autorze, który jednoczesnie napisal 2 cykle: sam - "Wojne o Pekniecie" i razem z J.Wurts "Córke Imperium". Które w jednym czasie opisuja ta sama wojne z pozycji obu oponentów, jej konsekwencje spoleczne i polityczne w obu swiatach i gdzie tez pewni bohaterowie obu stron maja znaczacy wplyw na wydarzenia. Nie rozliczaj mnie, prosze, ze znajomosci regul symultanizmu, ale czytaj, baw sie i smakuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Illain Re: Feist i cykl(e) IP: *.riz.pl / *.riz.pl 23.08.04, 09:49 No bez przesady, proste i nieobyte kobiety nie czytaja Feista, ani fantasy wogole, bo sa na to zbyt przyziemne. Czepianiem sie symultanicznosci nie chcialem bron boze zasugerowac, ze uzywasz slow ktorych nie rozumiesz, bo akcja w powiesciach Feista j e s t symultaniczna. Chcialem po prostu zwrocic Twoja uwage w zawoalowany sposob na fakt (faktycznie woalka byla takiej grubosci, ze pewnie sam za pare miesiecy bym sie zastanawial o co mi chodzilo), ze symultanizm istnieje od starozytnosci, a szczegolnie byl lubiany w sredniowieczu. I zarowno w sztuce jak literaturze jest powszechnie stosowany, o filmie nawet nie wspomne. A wiec sugestia, ze Feist byl pierwszy jest kompletnie nie na miejscu, co nie zmienia zreszta faktu, ze nalezy on do moich ulubionych autorow i ciesze sie, ze inni tez go lubia. Pozdrawiam zatem i bez urazy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita con doin Re: Feist i cykl(e) IP: *.crowley.pl 21.08.04, 23:36 nawet nie zdajecie sobie sprawy jak bardzo ciesze sie widąc że ktoś zna Feista. chyba dwa lata szukam takich osób,a tu, pod samym nosem... ;) pozdrawiam wszystkich fanów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Illain Re: Feist i cykl(e) IP: *.riz.pl / *.riz.pl 23.08.04, 09:56 To mam propozycje: Z nie istniejacej juz listy dyskusyjnej pochodzi pewien test na pokrewienstwo dusz. Oblewajacy ten test byli usuwani z dyskusji o Feiscie, aby uniknac klotni. Sprobuj: 1. Pan Orlich Szczytow czy Wladca Orlich Perci? 2. Mrok w Sethanon czy Odpryski Strzaskanej Korony? Naprawde ciekaw jestem odpowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lygrys Re: Feist i cykl(e) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 09:47 Tak ciekawie piszecie o cyklach Feista. Mnie dotychczas udało się przeczytać Córkę Imperium oraz Sługę Imperium. Niestety nie dostałąm Włądczyni Imperium. Bardzo żałuję, bo ten cykl bardzo mnie wciągnął. Z Waszych wpisów zorientowałam się, że Feist napisał jeszcze kilka. Równoległy z Adeptem Magii i Mistrzem Magii i co dalej. Czy mogłabym prosić o podanie tytułu cyklu z jego częściami. Bardzo serdecznie dziękuję. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Illain Re: Feist i cykl(e) IP: *.riz.pl / *.riz.pl 05.10.04, 11:44 feist.prv.pl/ Niestety nie umiem wklejac linkow :(( Nie ma na tej stronie nic wielkiego, ale autor jest ambitny i stara sie byc dokladny. Po recenzje mozesz zajrzec do biblionetki, adresu nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lygrys Re: Feist i cykl(e) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 12:04 Bardzo dziękuję za informację. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia94 Re: Feist i cykl(e) 09.10.04, 04:43 Wydane w Polsce książki i ich pochodzenie: 1. Cykl "Wojna o pękniecie" (Riftwar Saga) - R. E. Feist - Adept Magii ("Magician: Apprentice") - Mistrz Magii ("Magician: Master") - Srebrzysty Cierń ("Silverthorn") - Mrok w Sethanon ("A Darkness at Sethanon") 2. Cykl o Imperium R. E. Feist i J. Wurts (!!!) - Córka Imperium ("Daughter of the Empire") - Sługa Imperium ("Servant of the Empire") - Władczyni Imperium ("Mistress of the Empire") 3. Dziedzictwo wojny o Pęknięcie ("Riftwar Legacy"). Napisane jako książkowe uzupełnienie scenariusza pewnej gry. Uznawanej w wielu listach jako najlepszą w gatunku RPG - w XX wieku. Wiem, sama grałam w to kilkanście lat temu i i się zgadzam. To był czysty odjazd - niesamowity klimat i akcja - ładowane z kilku dyskietek. U nas wydano: - Zdrada w Krondorze ("Betrayal at Krondor") Noc późna, reszta bibliografii za parę dni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greymausre Re: Feist i cykl(e) IP: 217.11.142.* 09.10.04, 10:55 Janny Wurts jest w zapowiedziach ISA na przyszły rok. Zaczną wydawać jej cykl War of Light and Shadow. Odpowiedz Link Zgłoś