Dodaj do ulubionych

Feist i cykl(e)

11.08.04, 21:08
Witam
Chciałabym przeczytać Feista "Szpon Srebrnego Jastrzębia" ale nie znam żadnej wcześniejszej powieści tego autora. Czy konieczna jest znajomość innych książek z cykli stworzonych przez Feista? Darować sobie?
Pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: Alamar Re: Feist i cykl(e) IP: 217.11.142.* 12.08.04, 11:26
      Spokojnie możesz czytać Szpon bez znajomości poprzednich tomów.
    • Gość: Alamar Re: Feist i cykl(e) IP: 217.11.142.* 12.08.04, 11:30
      A tu jest link do recenzji Szponu
      www.biblionetka.pl/ks.asp?id=17918
      • inblanco Re: Feist i cykl(e) 12.08.04, 14:11
        Dzięki - link już znałam...:) to właśnie ta recenzja mnie zachęciła do Feista. Wolałam się jednak upewnić, bo słyszałam już opinie, że można np. takiego Eriksona czytać od przypadkowego tomu. Moim zdaniem to nieporozumienie.
        Pzdr
        • Gość: Greymauser Re: Feist i cykl(e) IP: *.netcafe.waw.pl 13.08.04, 20:52
          No, Eriksona to za bardzo nie da się czytać oddzielnie. A Szpon to najlepsza
          rzecz Feista od czasu pierwszej trylogii w czterech tomach (Adept Magii, Mistrz
          Magii,Srebrzysty Cierń, Mrok w Sethanon). Zaletą Szponu jest fakt nie trzeba
          znać porzednich książek. Czekam już na King of the Foxes. Isa zapowiada
          początek przyszłego roku.
        • ewusia94 Re: Feist i cykl(e) 18.08.04, 03:34
          Feist i cykle to niezwykła smakowitość.
          Nikt tu nie wspomniał, że E. Feist jest pierwszym autorem fantasy, który
          symultanicznie opisał starcie dwu zupełnie odmiennych światów, łącząc w sposób
          wiarygodny psychologicznie i narracycjnie relacje obu stron konfliktu.
          "Adept Magii" opowiada o losach Puga z Midkemii i o poczatku wojny z najeźdźcami
          z innego świata.
          Dla posmakowania tego cyklu należy sięgnąć po "Córkę Imperium" - opowieść o
          Marze Acoma - młodziutkiej damie z tego dziwnego świata, która musi zmierzyć się
          z bolesnymi skutkami tego konfliktu i przeżyć.
          Potem jest "Mistrz Magii" i (z tej drugiej strony) "Sługa Imperium".
          A potem już będzie wiadomo, co i jak.
          Polecam "Władczynię Imperium" i resztę cyklu w Midkemii.
          • Gość: Illain Re: Feist i cykl(e) IP: *.ibmedu.com.pl / *.u.mcnet.pl 19.08.04, 17:08
            ewusia94 napisała:

> Nikt tu nie wspomniał, że E. Feist jest pierwszym autorem fantasy, który
            > symultanicznie opisał starcie dwu zupełnie odmiennych światów, łącząc w sposób
            > wiarygodny psychologicznie i narracycjnie relacje obu stron konfliktu.

Pewnie dlatego nikt nie wspomnial, ze Feist nie byl pierwszy...
            A przy okazji co rozumiesz pod pojeciem symultanicznie opisal
            starcie??? "Jednoczesnie opisal starcie", czy tez "opisal starcie kierujac sie
            regulami symultanizmu"? Jedno i drugie jakos mi nie pasuje...
            • ewusia94 Re: Feist i cykl(e) 22.08.04, 01:49
              Przepraszam Illain za to "symultanicznie".
              Jestem prosta i nieobyta kobieta, ktora pochopnie uzyla takiej formy w
              wypowiedzi.
              Pisalam o jedynym znanym mi autorze, który jednoczesnie napisal 2 cykle: sam -
              "Wojne o Pekniecie" i razem z J.Wurts "Córke Imperium".
              Które w jednym czasie opisuja ta sama wojne z pozycji obu oponentów, jej
              konsekwencje spoleczne i polityczne w obu swiatach i gdzie tez pewni
              bohaterowie obu stron maja znaczacy wplyw na wydarzenia.
              Nie rozliczaj mnie, prosze, ze znajomosci regul symultanizmu, ale czytaj, baw
              sie i smakuj.
              • Gość: Illain Re: Feist i cykl(e) IP: *.riz.pl / *.riz.pl 23.08.04, 09:49
                No bez przesady, proste i nieobyte kobiety nie czytaja Feista, ani fantasy
                wogole, bo sa na to zbyt przyziemne. Czepianiem sie symultanicznosci nie
                chcialem bron boze zasugerowac, ze uzywasz slow ktorych nie rozumiesz, bo akcja
                w powiesciach Feista j e s t symultaniczna. Chcialem po prostu zwrocic Twoja
                uwage w zawoalowany sposob na fakt (faktycznie woalka byla takiej grubosci, ze
                pewnie sam za pare miesiecy bym sie zastanawial o co mi chodzilo), ze
                symultanizm istnieje od starozytnosci, a szczegolnie byl lubiany w
                sredniowieczu. I zarowno w sztuce jak literaturze jest powszechnie stosowany, o
                filmie nawet nie wspomne. A wiec sugestia, ze Feist byl pierwszy jest
                kompletnie nie na miejscu, co nie zmienia zreszta faktu, ze nalezy on do moich
                ulubionych autorow i ciesze sie, ze inni tez go lubia.

Pozdrawiam zatem i bez urazy...
    • Gość: anita con doin Re: Feist i cykl(e) IP: *.crowley.pl 21.08.04, 23:36
      nawet nie zdajecie sobie sprawy jak bardzo ciesze sie widąc że ktoś zna Feista.
      chyba dwa lata szukam takich osób,a tu, pod samym nosem... ;)
      pozdrawiam wszystkich fanów ;)
      • Gość: Illain Re: Feist i cykl(e) IP: *.riz.pl / *.riz.pl 23.08.04, 09:56
        To mam propozycje: Z nie istniejacej juz listy dyskusyjnej pochodzi pewien test
        na pokrewienstwo dusz. Oblewajacy ten test byli usuwani z dyskusji o Feiscie,
        aby uniknac klotni. Sprobuj:
        1. Pan Orlich Szczytow czy Wladca Orlich Perci?
        2. Mrok w Sethanon czy Odpryski Strzaskanej Korony?

Naprawde ciekaw jestem odpowiedzi...
        • Gość: lygrys Re: Feist i cykl(e) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 09:47
          Tak ciekawie piszecie o cyklach Feista. Mnie dotychczas udało się przeczytać
          Córkę Imperium oraz Sługę Imperium. Niestety nie dostałąm Włądczyni Imperium.
          Bardzo żałuję, bo ten cykl bardzo mnie wciągnął. Z Waszych wpisów zorientowałam
          się, że Feist napisał jeszcze kilka. Równoległy z Adeptem Magii i Mistrzem
          Magii i co dalej. Czy mogłabym prosić o podanie tytułu cyklu z jego częściami.
          Bardzo serdecznie dziękuję. Pozdrawiam
          • Gość: Illain Re: Feist i cykl(e) IP: *.riz.pl / *.riz.pl 05.10.04, 11:44
            feist.prv.pl/
            Niestety nie umiem wklejac linkow :((
            Nie ma na tej stronie nic wielkiego, ale autor jest ambitny i stara sie byc
            dokladny.
            Po recenzje mozesz zajrzec do biblionetki, adresu nie pamietam.
            • Gość: lygrys Re: Feist i cykl(e) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 12:04
              Bardzo dziękuję za informację. Pozdrawiam
              • ewusia94 Re: Feist i cykl(e) 09.10.04, 04:43
                Wydane w Polsce książki i ich pochodzenie:
                1. Cykl "Wojna o pękniecie" (Riftwar Saga) - R. E. Feist
                - Adept Magii ("Magician: Apprentice")
                - Mistrz Magii ("Magician: Master")
                - Srebrzysty Cierń ("Silverthorn")
                - Mrok w Sethanon ("A Darkness at Sethanon")

2. Cykl o Imperium R. E. Feist i J. Wurts (!!!)
                - Córka Imperium ("Daughter of the Empire")
                - Sługa Imperium ("Servant of the Empire")
                - Władczyni Imperium ("Mistress of the Empire")

3. Dziedzictwo wojny o Pęknięcie ("Riftwar Legacy"). Napisane jako książkowe
                uzupełnienie scenariusza pewnej gry. Uznawanej w wielu listach jako najlepszą w
                gatunku RPG - w XX wieku. Wiem, sama grałam w to kilkanście lat temu i i się
                zgadzam. To był czysty odjazd - niesamowity klimat i akcja - ładowane z kilku
                dyskietek. U nas wydano:
                - Zdrada w Krondorze ("Betrayal at Krondor")

Noc późna, reszta bibliografii za parę dni
                • Gość: Greymausre Re: Feist i cykl(e) IP: 217.11.142.* 09.10.04, 10:55
                  Janny Wurts jest w zapowiedziach ISA na przyszły rok. Zaczną wydawać jej cykl
                  War of Light and Shadow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka