Gość: Aga IP: *.net.bialystok.pl 08.04.02, 10:22 Czy ktoś oglądał ten dokument o Tolkienie wczoraj na "dwójce"? Jakie wrażenia? Bo dla mnie teoria, że Mordor to uprzemysłowienie, jest ciut ciut naciągana... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nala Re: Dokument o Tolkienie IP: *.uroczec.sdi.tpnet.pl 08.04.02, 10:48 Cześć ! Nie sądzę że naciągana. Przecież twórcy tego programu w całym życiu Tolkiena doszukiwali się analogii do jego twórczości. A ten wątek z Hitlerem i armią Saurona ? Wg. mnie był świetny ! Albo pomysł powstania języka elfickiego ? Przecież to rewelacja, że Tolkien zaczerpnął pomysł ze zbioru Kalevali i z samego języka starofińskiego ! To wspaniałe ! Oglądałam ten krótki filmik, z naprawdę zapartym tchem ! Pozdrawiam. Nala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Dokument o Tolkienie IP: *.net.bialystok.pl 08.04.02, 10:57 Ależ ja się nie zgadzam tylko z tą interpretacją "ekologiczną"! Reszta- przyznaję- była fascynująca... Odpowiedz Link Zgłoś
elfija Re: Dokument o Tolkienie 08.04.02, 16:08 Naprawde dobry dokument. Szalenie spodobała mi się Kalevala. Czy wiecie moze gdzie mozna ja znaleźć w MP3? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aethor Re: Dokument o Tolkienie IP: *.chello.pl 08.04.02, 16:32 Jeżeli chodzi o interpretację ekologiczną, to wskazówki co do niej można znaleźć w niektórych listach tolkiena, więc nie jest ona tak naciągana jak się mogłoby wydawać. Co do Hitlera to właśnie od tego podejścia z całą stanowczością Tolkien się odcinał. Mnie osobiście to właśnie podobało się najmniej, zwłaszcza że o I i II WŚ było tam strasznie dużo. Za dużo. Natomiast oczywiście zgadzam się że fragment o Kalevali był świetny i fascynujący. Polecam przeczytanie zarówno Kalevali jak i Eddy Poetyckiej, staroislandzkiej sagi, z której Tolkien zaczerpnął jeszcze więcej (chociażby wszystkie imiona krasnoludów z Hobbita i imię Gandalfa znajdują się wyliczone jedno po drugim w pierwszej runie Eddy). O tym skąd Tolkien czerpał wzorce językowe można się dowiedzieć z biografii napisanej przez H.Carpentera a także listów. Ja właśnie dzięki temu doszukałem się wielu niesamowicie cikawych rzeczy w starych skandynawskich podaniach. Można oczywiście sięgnąć też po Beowulfa, ale z tym jest problem bo polskiego wydania nie ma. btw jak wam się podobał Orlando Bloom z "troszkę" inną fryzura ? DLa mnie kozak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pradera Re: Dokument o Tolkienie IP: *.acn.waw.pl 08.04.02, 17:30 > Cześć ! > Nie sądzę że naciągana. Przecież twórcy tego programu w całym życiu Tolkiena > doszukiwali się analogii do jego twórczości. A ten wątek z Hitlerem i armią > Saurona ? Wg. mnie był świetny ! Bzdura. Żadnych analogii. Tolkien przewraca się w grobie. koniec komentarza. > Albo pomysł powstania języka elfickiego ? Przecież to rewelacja, że Tolkien > zaczerpnął pomysł ze zbioru Kalevali i z samego języka starofińskiego ! > To wspaniałe ! Duże uproszczenie. Z fińskiego tylko quenya, sindarin z walijskiego. Więcej z Eddy niż Kalevali. Każdy się czymś inspirował, myślałem że wszyscy wiedzą. koniec komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Dokument o Tolkienie 08.04.02, 20:17 Gość portalu: Pradera napisał(a): > > Cześć ! > > Nie sądzę że naciągana. Przecież twórcy tego programu w całym życiu Tolkie > na > > doszukiwali się analogii do jego twórczości. A ten wątek z Hitlerem i armi > ą > > Saurona ? Wg. mnie był świetny ! > Bzdura. Żadnych analogii. Tolkien przewraca się w grobie. koniec komentarza. dokladnie. sam tolkien mowil, ze jego ksiazka jest pozbawiona anlogii to czasow mu wspolczesnych i przeszlych. tyle tylko, ze shire wzorowane bylo na prowincji angielskiej. zreszta byla juz o tym mowa wiele razy na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilian Re: Dokument o Tolkienie IP: 212.244.146.* 09.04.02, 15:25 Gość portalu: Nala napisał(a): > > Cześć ! > A ten wątek z Hitlerem i armią > Saurona ? Wg. mnie był świetny ! Moze i swietny tylko ze nieprawdziwy, poniewaz o ile wiem: 1. Sauron zawsze byl kojazony ze Stalinem a nie z Hitlerem. W dzisiejszych czasach jednak niektore totalitaryzmy staja sie mniej totalitarne, niektore zas bardziej. A jezeli juz doszlo nawet do tego ze prezenterzy programow mlodziezowych wystepuja w koszulkach z Che Guevarra, to moze i Stalinowi tez nie wolno imputowac jakichs brzytkich cech. Za to Hitler jest jak znalazl do wieszania psow, wiadomo to wszak ANTYSEMITA. 2. Tolkien i tak zawsze zaprzeczal jakimkolwiek podobienstwom, wiec to wpajanie mu na sile jakichs antyhitlerowskich przymiotow harakteru jest cokolwiek niezetelne, takze dlatego ze: - "Wladca Pierscieni" zaczal byc pisany w 1938, czyli przed wojna ale juz ze Stalinem u wladzy. A ludzie pewnie bardziej sie wtedy obawiali bolszewikow niz jakiegos niemieckiego pajaca. - "Wladca Pierscieni" po kilku latach przwrwy, zaczal byc konczony w roku 1948, a wydany w 1952, czyli juz po wojnie z hitlerem ale za to w atmosferze "zimnej wojny" z imperium sowieckim. Jak tak dalej pojdzie to niedluga sie okaze ze Tolkien nie tylko w swoich ksiazkach pietnowal hitleryzm, ale takze opiewal zalety klasy robotnicze, ktorej symbolem moze byc np. Frodo, czy tez w osobie czarownika Gandalfa mozemy rozpoznac Karola Marksa ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pradera Re: Dokument o Tolkienie IP: *.acn.waw.pl 09.04.02, 15:46 > - "Wladca Pierscieni" zaczal byc pisany w 1938, czyli przed wojna ale juz ze > Stalinem u wladzy. A ludzie pewnie bardziej sie wtedy obawiali bolszewikow niz > jakiegos niemieckiego pajaca. > - "Wladca Pierscieni" po kilku latach przwrwy, zaczal byc konczony w roku 1948, > a > wydany w 1952, czyli juz po wojnie z hitlerem ale za to w atmosferze "zimnej > wojny" z imperium sowieckim. A to, kuźwa, co ma do rzeczy? ŻADNYCH analogii, ani do jednej ani do drugiej strony, do jasnej oświeconej! Czytajcie Tolkiena, a nie interpretatorów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilian Re: Dokument o Tolkienie IP: *.herbafun.pl 10.04.02, 08:32 Gość portalu: Pradera napisał(a): > A to, kuźwa, co ma do rzeczy? ŻADNYCH analogii, ani do jednej ani do drugiej > strony, do jasnej oświeconej! Czytajcie Tolkiena, a nie interpretatorów! Tez tak sadze. Jezeli sam autor zaprzecza jakimkolwiek analogiom to po co mu je wtlaczac na sile, w dodatku, bezczelnie, po jego smierci, kiedy juz nie sposob mu sie bronic. A napisalem to co napisalem, aby zaprzeczyc analogiom podawanym przez ow ww dokument o Tolkienie. Calkiem inna sprawa jest to ze w dzisiejszych "lewicowo-oswieconych" czasach media jakby zapominaja z kim byl zawsze kojazony Sauron (byc moze nie przez samego autora, ale opinie publiczna napewno) i wciskaja na jego miejsce hitlera, co jest juz podwojna bzdura i nieuczciwoscia. Szkoda ze jeszcze Tolkien nie mial np. ciotki co bohatersko zginela w Oswiecimiu, wtedy to juz bysmy mieli druga "Liste Shindlera". Odpowiedz Link Zgłoś
brite Rozbawił mnie i zażenował ów programik 08.04.02, 22:04 Spece z National Geographic uznali, ze wszystko i wszyscy są podobni do Froda Baggins, między innymi podróżnik przemierzający dżungle środkowej Afryki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arwena Re: Rozbawił mnie i zażenował ów programik IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.04.02, 12:14 to bylo nudne i zupelnie nie na temat :/ a ja specjalnie dla tego kupilam Focus;) Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Rozbawił mnie i zażenował ów programik 10.04.02, 16:01 To było nic innego jak promocjafilmu wśród Amerykanów, ich bardzo rusza takie stawianie tematu. :) Odpowiedz Link Zgłoś