Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie ?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.09.04, 10:31
Pomyślałem sobie, że taki temat musi być. Wpisujcie tutaj książki, które w
danej chwili czytacie. Ja skończyłem właśnie "Planetę Śmierci 3" Harrisona i
zabrałem się za opowiadania Lovecrafta. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • ignatz Re: Co teraz czytacie ? 12.09.04, 11:14
      Forum GW
      • taki.jeden.tetrix Re: Co teraz czytacie ? 12.09.04, 11:55
        ignatz napisał:

> Forum GW

Qrde, ja też! Bestseller jakiś? :)

Pozdrowienia

tj
        • Gość: deadly_nightshade Re: Co teraz czytacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 12:05
          Oprócz forum? "Dworzec Perdido".
        • meteor2017 Re: Co teraz czytacie ? 12.09.04, 12:20
          > > Forum GW
          > Qrde, ja też! Bestseller jakiś? :)

Ano - to powiesc interaktywna ;)

Odswiezam sobie "Spadkobiercow" Williama Goldinga
      • Gość: Muller Re: Co teraz czytacie ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.09.04, 14:45
        Bez jaj, napisałem, że chodzi o książki :>
    • inblanco Re: Co teraz czytacie ? 12.09.04, 14:59
      Skończyłam: B.Bovy serię o księżycu.
      W trakcie: Łukjanienki "Zimne brzegi"
      Czeka grzecznie na półce:"Małe, duże" Crowleya
      ;)
      • taki.jeden.tetrix Re: Co teraz czytacie ? 12.09.04, 15:59
        No dobra, jak trzeba poważnie...
        Niedawno skończyłem "Mars Crossing" Landisa i "River of Dust" Jablokova
        (wielkie plusy) oraz "Strefę sprawiedliwości" Łukina (uczucia mocno mieszane,
        chyba russkaja SF dorobiła się swojego Kilgore'a Trouta :P).

W toku: "Really Weird, Weird, Weird, Weird Stories" Shirleya (i nie tylko :)

W kolejce do czytania także mam "Małe, duże" Crowleya - prawidłowość jakaś?, a
        do tego "lost boy, lost girl" Strauba, "Czarny dom" Strauba i Kinga (kolejność
        nieprzypadkowa), i inne takie...

Pozdros

tj
        • braineater tetrix 12.09.04, 16:14
          olej kingostrauba bo to niestety nędza tak wielka jak nieszcęsny 'Talizman'
          Pozdrowienia:)
          • taki.jeden.tetrix Re: tetrix 12.09.04, 17:07
            Kiedy mnie się podobał ! :) Fakt, że to było lat temu naście... A Straubowi
            jestem gotów dać szansę zawsze i wszędzie. Choćby za Koko.
            Pozdrowienia - i dzięki (za ryby :))))))))

tj
      • gdur Re: Co teraz czytacie ? 25.09.04, 00:35
        Też skończyłem dylogię B. Bovy o Księżycu (bardzo mi sie podobała) i zacząłem
        jego dylogię o Marsie.
    • braineater Re: Co teraz czytacie ? 12.09.04, 15:55
      Z fantastyki - 'świat robotów' asimova, coby sobie niesmak po filmidle spłukać,
      a z niefantastyki (choć nie do końca) 'Kamienne Pszczoły' Wojciechowskiego
    • ignatz Re: Co teraz czytacie ? 12.09.04, 18:45
      No skoro upieracie się że trzeba powaznie...
      "Mechanika płynów" prof. Styczka i "Wytrzymałość konstrukcji lotniczych" dr
      Marka. Niszowe i ogólnie nieznane, ale są odlotowe! HardSF przy tym wymięka. Serio.
      • Gość: Andre Re: Co teraz czytacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 19:06
        Startuje z biografią Dicka pióra Sutina.Równocześnie pójdzie Pieprzony los
        kataryniarza (cholera,umykał mi przez te lata.Stał na półce i udawał,że go nie
        ma).Wziąłbym także coś z mainstreamu/klasyki ale jeszcze wychodzi prasa sf i
        trzeba być na bieżąco...
      • adeladeotero Re: Co teraz czytacie ? 21.09.04, 16:47
        Pan Szczeciński (Stefan) też pewnie na tapecie? Ja ostatnio miałam w rękach
        wydane jeszcze w PRL "Silniki turbinowe" i inne tego typu cuda. Dlatego
        rozumiem i współczuję.
    • Gość: BlueBerry Re: Co teraz czytacie ? IP: *.aster.pl 12.09.04, 19:58
      powrot do klasyki (na okolicznosc nowego wydania) "Zobaczyc Lankmar i umrzec"
      Fritza Leibera. w kolejce czeka Dick " Rozpoznanie wzorca" i "Wszystkie jutra".
      hyhy "Male Duze" Crowleya od dawna czeka w kolejce - rzeczywiscie prawidlowosc
      jakas:)))
      • werewolf88 Re: Co teraz czytacie ? 12.09.04, 20:07
        "Dzien tryfidow" Wyndhama. Znakomita ponad pólwieczna powiesc, az zal ze nie
        przeczytalem jej wczesniej. Polecam.
        • taki.jeden.tetrix O tryfidach 12.09.04, 22:08
          No, faktycznie, trochę późno - ale ta książka się po prostu nie starzeje! Nie
          wiem tylko, jak to się stało, że musiałem przeczytać oryginał, żeby do mnie
          dotarło, że to Sowieci "zmontowali" pierwsze tryfidy (rzecz jasna w świecie
          powieści, nie jestem aż takim paranoikiem :)). Ocenzurowane wydanie Iskier tak
          zamotało kwestię ich pochodzenia, że stawiałem raczej na Amerykę Południową :)

Pozdrowienia

tj
          • meteor2017 Re: O tryfidach 12.09.04, 23:11
            A mnie sie kojarzyly i beda kojarzyc z Barszczem Sosnowskiego. Wspaniala
            roslinka :D
            • taki.jeden.tetrix Barszczyk 12.09.04, 23:32
              Wiem, też to miałem :)))))))))))))))))))))
          • sfinks13 Re: O tryfidach 13.09.04, 08:16
            Ja też stawiałem na Amerykę Płd,na Brazylię konkretnie.A tu się okazało (po
            latach,z wydania Amberowego)że to nasi bracia i towarzysze tak się zabawili...
        • Gość: Gall Wyndham IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 17:20
          Moja ulubiona powieść i sam do końca nie wiem dlaczego. W Polsce wydano jeszcze
          jedną powieść Wyndhama - Chico (lub podobnie) - przepiękna w ukazaniu mądrości
          rodziców wobec dziecka. Nie wiem nic o innym polskim wydaniu tego Autora. Może
          macie inne informacje, byłoby super.
          Pozdrawiam
          Gall
          • gdur Re: Wyndham 25.09.04, 00:32
            Gall --> W Polsce wydano jeszcze Wyndhama (poza Chocky :)
            - "Poczwarki"
            - "Przebudzenie Krakena"
            - "Kłopoty z nieśmiertelnością (tego nie czytałem)"
            - "Kukułcze jaja z Midwich"
            Na podstawie tej ostatniej powieści nakręcono 2 filmy (może któryś widziałeś).
            Oba pod tym samym tytułem "Wioska przeklętych"
            na podstawie "Dnia tryfidów" też zresztą nakręcono film.

BTW. Czy wiesz, że jest kontynuacja "Dnia tryfidów" ?
      • Gość: BlueBerry ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 11:53
        Gość portalu: BlueBerry napisał(a):
        w kolejce czeka Dick " Rozpoznanie wzorca" i "Wszystkie jutra".

bosz... jaki Dick!!!! oczywiscie ze William Gibson:)))))
        i juz nie czeka w kolejce:)
    • Gość: Xavier Re: Co teraz czytacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.04, 12:03
      Aktualnie... łykam po kolei książki Gaimana - skończyłem właśnie "Koralinę" a
      teraz wezmę się za "Nigdziebądź"
      Chłop daje radę :-)

X.
      • adeladeotero Re: Co teraz czytacie ? 21.09.04, 16:51
        Czy ja wiem? "Koralina" jest super ale mam jego "Gwiezdny pył" i uważam,że
        lepiej mogłam wydać tę forsę np. na Tomasza Piątka "Kilka nocy poza domem".
        Ale "Wilki w ścianach" sa ok.
    • exilvia Re: Co teraz czytacie ? 13.09.04, 13:06
      ja czytam "Prawdę półostateczną" Dicka i tak się zastanwiam, czy to już czytałam, czy nie... Dick wykorzystuje w tej powieści co najmniej jedno swoje opowiadanie i nie wiem, czy przez to, czy przez to, że jednak już tę powieść czytałam, co rusz mam deja vu.
      • braineater dish of the day 13.09.04, 19:08
        "Pixel Juice' Jeffa Noona po raz kolejny, bo czasami trzeba sobie przypomnieć
        że nam współcześni robią zaje...bistą fantastykę
    • witch.abroad Re: Co teraz czytacie ? 15.09.04, 10:40
      Skonczylam "Rycerza bezkonnego" Pawlaka, a teraz czytam "Wojne o dab"Emmy Bull.
      Oprocz tego SF i NF z ostatniego roku - nie bylo mnie w Polsce przez czas
      dluzszy i musze nadrobic zaleglosci :)
    • seraphica 'Graf Zero' W.Gibsona n/t 18.09.04, 14:33
      • Gość: drewniany Re: 'Graf Zero' W.Gibsona n/t IP: *.veranet.pl 18.09.04, 15:57
        z fantastyki to kończę "Czynnik wniebowstapienia" Herberta.Z nie-fantastyki
        odświeżam sobie "Opowieści niesamowite" Poe'go
        • Gość: bleee Erikson IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 18.09.04, 17:07
          Ja właśnie kończę trzeci tom Malazańskiej Księgi Poległych, a przede mną
          Dzienniki Gwiazdowe Lema i Atuty Zguby Zelaznego
    • Gość: Greymauser Re: Co teraz czytacie ? IP: 213.199.192.* 19.09.04, 10:50
      Market Forces Morgana, a do przeczytania jeszcze wczoraj kupione Poszarpane
      Granie Szostaka.
    • Gość: Muller Re: Co teraz czytacie ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.04, 11:18
      Czytam wrześniowy numer SF, na półce czekają "Według Łotra" Wiśniewskiego-Snerga
      i "W krainie purpurowych obłoków" Strugackich.
    • Gość: piopa Re: Co teraz czytacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 19:43
      W trakcie "Dzienników Gwiazdowych" Lema. Później "Czarne Oceany" Dukaja i może
      coś Strugackich.
      • uruczek Re: Co teraz czytacie ? 21.09.04, 16:00
        Wróciłam do cyklu o Enderze O. S. Carda. Teraz na tapecie mam "Cień Hegemona".
        Chyba wolę cykl cienia od głównego. W przerwach "Nemezis" Assimova. Chyba mało
        kto słyszał o tej książce. Ciągle tylko Fundacja i Fundacja...
        • adeladeotero Re: Co teraz czytacie ? 21.09.04, 16:42
          Ja słyszałam i ostatnio sięgałam po Asimova ale on mnie kompletnie nie rusza.
          Jego podejscie do robotyki i socjologii - co najmnej naiwne. Za to po raz
          kolejny przeczytałam "Siewcę wiatru" L. M. Kossakowskiej -CUDO! Najlepsze są
          opisy bitwy ale reszta też na poziomie. Ostatnio czytałam też Pratchetta "Na
          glinianych nogach"- jak zwykle ubaw po pachy! No i mnóstwo aluzji do znanych
          utworów, filmów, dzieł sztuki i wydarzeń historycznych, słowem dobra zabawa.
          • Gość: Gall Re: Co teraz czytacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 17:22
            Zajrzyj do cyklu opowiadań Azazel Asimowa.
            Paluszki lizać.
            Pozdrawiam
            Gall
          • Gość: Gall Re: Co teraz czytacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 17:24
            Jak pisałem w innym wątku skończyłem Apokalipsę według pana Jana - Szmidta, a
            teraz zabieram siędo ASa, by przed lekturą Bożych legionów powótrzyć sobie
            pierwszą cześć, bo już 4 października premiera w Merlinie.
            Pozdrawiam
            Gall
    • Gość: Muller Re: Co teraz czytacie ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.09.04, 23:21
      Jestem w trakcie "Według Łotra" Snerga. Genialna książka.....
    • Gość: bob Re: Co teraz czytacie ? IP: *.swietochlowice.org / *.swietochlowice.org 24.09.04, 07:02
      hmm troche tego bedzie: "zmijowa harfa" brzezinska, "wurt" noon, "reka oberona" zelazny, "srebrny grot" cook

bycie bezrobotnym ma tez swoje dobre strony ;)
      • bastard_bloodwritten Re: Co teraz czytacie ? 24.09.04, 13:15
        niedawno skończyłem "Xavras Wyżryn i inne fikcje narodowe" Dukaja. Świetne
    • rysiek.muller Re: Co teraz czytacie ? 26.09.04, 20:30
      "W krainie purpurowych obłoków" Strugackich. I jakoś dziwnie kojarzy mi się z
      "Astronautami" Lema...
      • Gość: A-cis Re: Co teraz czytacie ? IP: 62.69.198.* 26.09.04, 22:50
        Tzn. wyprawa na Wenus?
        Może zerżnęli. Lem napisał swoich Astronautów w 1951r.
        • rysiek.muller Re: Co teraz czytacie ? 27.09.04, 11:40
          Nie, o żadnym plagiacie nie może oczywiście być mowy. Są to książki różne od
          siebie. Chodziło mi tutaj o raczej o podobieństwo stylu, jakim odznaczają się
          książki fantastyczne lat 50 (opiewanie techniki, przekonanie, że człowiek
          okiełznał już przyrodę, bohaterscy astronauci-samobójcy latający w rakietach o
          stopniu technicznego zaawansowania równym złożoności beczki na piwo, marsz
          zwycięskiego komunizmu w przestrzeń kosmiczną itp. "smaczki").
          • gdur Re: Co teraz czytacie ? 27.09.04, 19:27
            A, rozumiem. Zresztą to nic dziwnego zważywszy, że i Lem i Strugaccy tworzyli w
            jednym obozie (tylko różnych barakach :)
            • rysiek.muller Re: Co teraz czytacie ? 28.09.04, 11:21
              Hehe, rzuciłeś mnie na kolana tą metaforą o barakach :D

Żeby nie być gołosłownym, parę cytatów:

"...wykonam każdy rozkaz, jeśli nie będzie godził w interesy naszego państwa...
              i partii. Jestem komunistą."

"Ich tak różnorodne indywidualności cementuje jedno - wszyscy są komunistami,
              ludźmi honoru i pracy."

Jednym słowem socrealizm na całego. W "Astronautach" Lem nie był aż tak
              bezczelny a przecież pisał jeszcze przed śmiercią tow. Stalina :D
              • gdur Re: Co teraz czytacie ? 28.09.04, 19:47
                rysiek.muller napisał:
                > Jednym słowem socrealizm na całego. W "Astronautach" Lem nie był aż tak
                > bezczelny a przecież pisał jeszcze przed śmiercią tow. Stalina :D

O to chodzi. Oceniając takie pozycje jak "Astronauci" czy trylogia kosmiczna
                Borunia i Trepki obecni młodzi czytelnicy nie uświadamiają sobie czasów w
                jakich one były wydawane. Autor miał do wyboru: albo zamieści pochwałę ustroju
                (bądź krytykę imperializmu) albo powieść się nie ukaże.
                Ja wolę, że te pozycje się ukazały i położyłyły duże zasługi w początki
                literatury SF w Polsce.
                A wtrącenia traktuję tak jak nieuchronne pocenie się w lecie.
    • mrb4 Re: Co teraz czytacie ? 28.09.04, 14:28
      Postanowiłem, że od dzisiaj wezmę się za stare "Fantastyki" (wszystkie od
      pierwszego numeru). Codziennie będę wybierał sobie z każdego numeru jedno
      opowiadanie oraz jeden artykuł "teoretyczny", historyczny lub recenzję.
    • she_chameleon Re: Co teraz czytacie ? 29.09.04, 20:15
      Zmęczyłam "Encyklopedię Ostateczną" Dicksona. Zapowiadała się nieźle, ale pod
      koniec stwierdziłam, że chyba płacili mu od ilości napisanych słów...
    • gdur Re: Co teraz czytacie ? 01.10.04, 22:11
      Zaczynam "Powrót na Marsa", drugi tom dylogii marsjańskiej Bena Bovy.
      Pierwszy tom ("Mars") byl całkiem, całkiem ...
    • rysiek.muller Re: Co teraz czytacie ? 02.10.04, 12:12
      Właśnie zaczynam antologię "Fantastyka '50" Marka Kubaly.
      • braineater bozy bojownicy 02.10.04, 14:09
        stron pierwszych 3dzieści w tramwajce i jest nieźle....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka