greyrat 21.04.02, 11:25 hm, nie wiem dokładnie kiedy była nakręcona, ale dopiero niedawno się dowiedziałem że jest ekranizacja jednej z moich ulubionych książek...kto widział i co sądzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: An-Nah Re: Mgły Avalonu IP: *.chello.pl / *.chello.pl 21.04.02, 21:38 Ja też kiedyś zadałam to pytanie (ale nie tu, tylko w moim klubie) i nie uzyszkałam odpowiedzi ;(((( Z moich skompych informacji wynika, że chodzi o serial, coś w rodzaju "Dune 2000". Odpowiedz Link Zgłoś
e.n.o.l.a Re: Mgły Avalonu 24.04.02, 16:18 Ja ogladalam. Jest to film dwuczesciowy, graja w nim Angelica Houston, Julianna Marquiles (siostra Carol z Emergency room), z facetow raczej nieznani, ale jesli sie uprzesz, moge przewinac kasete (nagralam sobie ;-)) i spisac ci aktorow. Mnie bardzo sie podobal, bo nie robino demonki czy idiotki z Morgaine (w przeciwienstwie do ekranizacji Merlina z Samem Neilem w roli glownej). Ogolnie jest fajny, chociaz moj maz zasnal ogladajac go, ale on w ogole nie jest fanem fantasy... Tytul oryginalny "The mists of Avalon", istnieje nawet OST. Niestety nie czytalam jeszcze ksiazki, ale postaram sie ja zdobyc i porownac. Odpowiedz Link Zgłoś
greyrat Re: Mgły Avalonu 24.04.02, 17:01 hmmm szukaj,a prędko. nie zawiedziesz się :) jedna sprawa chociażby:Morgaine jest narratorką. Odpowiedz Link Zgłoś
e.n.o.l.a Re: Mgły Avalonu 24.04.02, 18:14 Tak, Morgaine jest narratorka i cala historia pokazana jest jakby z jej punktu widzenia. Moze dlatego jest dla mnie tak ciekawa, bardzo rzadko spotykalam filmy fantasy prowadzone w ten sposob. Nie wiem, jak jest w ksiazce. Dla mnie Morgaine jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
greyrat Re: Mgły Avalonu 24.04.02, 21:26 no mi właśnie chodziło o książkę. rdzeniem fabuły jest walka "męskiego" świata chrześcijańskiego z "żeńskim" światem starych wierzeń. książka jest po prostu piękna (choć feminizm aż z niej bucha ;> ). Odpowiedz Link Zgłoś
e.n.o.l.a Re: Mgły Avalonu 25.04.02, 22:34 W pierwszym poscie chodzilo ci jednak o film :-p Wlasnie sobie wypozyczylam ksiazke, strasznie gruba, ciekawe, czy da sie czytac (mam dojscie niestety tylko do niemieckich), czy bede musiala zalatwiac egzemplarz po polsku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisznak Re: Mgły Avalonu IP: *.klaudyny.waw.pl / 10.1.32.* 26.04.02, 01:52 nie jest bardzo trudno znaleźć. Wydał to bodajże Amber jakieś 6 lat temu, w złotej serii czy coś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An-Nah Re: Mgły Avalonu IP: *.chello.pl / *.chello.pl 26.04.02, 13:43 W 2000 było nowe wydanie, chyba Zysk i s-ka. Zna ktoś "Leśny Dom"? Wiem, że "Pani Avalonu", prequel "Mgieł" jest jego squelem. Warto przeczytać? Odpowiedz Link Zgłoś
greyrat Re: Mgły Avalonu 26.04.02, 17:15 słyszałem tylko opinie i recenzje pt. "takie sobie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bapsi Re: Mgły Avalonu IP: *.chello.pl 27.04.02, 15:53 Ja również oglądałam film, a nie czytałam książki. Jestem mile zaskoczona istnieniem książki i na pewno po nią sięgnę. A film bardzo mi się podobał, swietne zdjęcia i rewelacyjne aktorstwo. No a treść: wiadomo... . Film znalazłam w wypożyczalni przypadkiem, wśród sterty tych nie wystawionych na półkę.Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
_enola Re: Mgły Avalonu 09.05.02, 19:18 e.n.o.l.a napisał(a): > W pierwszym poscie chodzilo ci jednak o film :-p > > Wlasnie sobie wypozyczylam ksiazke, strasznie gruba, ciekawe, czy da sie > czytac (mam dojscie niestety tylko do niemieckich), czy bede musiala zalatwiac > egzemplarz po polsku.... Wlasnie skonczylam ksiazke. Nie zdziwilo mnie, ze film skrocil ja o jakies 4/5 i zmienil tresc. Bo pewnie musialby sie stac tasiemcem ;) Ksiazka jest ok, ale chyba przeczytam ja po polsku. Po niemiecku jest troche... napuszona... Odpowiedz Link Zgłoś