Dodaj do ulubionych

Najlepsze polskie opowiadanie grudnia

IP: *.ajd.czest.pl 05.01.05, 09:16
Wiem,wiem, że jeszcze nie ogłosiłem listopadowych wyników (piątek około
południa),ale meteor 2017 sugerował aby już zacząć nowy plebiscyt,więc voila!
Grudniowe SF,styczniowa NF (wiem,nie do wszystkich skrzynek
dotarła),"trójka"MF-a.Antologii w grudniu chyba nie było żadnych,"Swiaty
Możliwe"też chyba się nie ukazały w tym m-cu,więc chyba byłby to komplet
kandydatów.Pytanie:czy jest sens,a jak tak,to na jakich zasadach,robienia
plebiscytu rocznego?Pierwszy plebiscyt miesięczny był w lutym (super
frekwencja:3 głosy:)).Oczekuję propozycji regulaminowych...Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • taki.jeden.tetrix Propozycja (nie) regulaminowa :D 05.01.05, 11:15
      Osobiście, wstyd się przyznać, sensu większego dla plebiscytu rocznego nie widzę
      - można, for fun, ale na tym właściwie sprawa się kończy, a chyba nawet dla
      głosujących bardziej miarodajny będzie Zajdel czy Nautilus... Gdyby jednak, to
      a) postuluję ograniczenie puli do finalistów z poszczególnych miesięcy (a co,
      ktoś cudem uniknął docenienia? Don't think so :D) - tyle, że ktoś musiałby
      zrobić to zestawienie 33 pozycji (właśnie zgłosiłeś się na ochotnika, Andre
      :DDD), b) punktacja jak w comiesięcznych po ostatniej aktualizacji.

A głosa w grudniowym dam, jak przetnę się przez NF i skończę SF (Pacek). Póki co
      wiem tylko, że w stawce będzie Sobota. A do listy kandydatów pro forma
      dołożyłbym Uznaniatora z CzF :D - w sumie kwalifikowałby się też ten debilny
      tekst (również z CzF) o Polsce w II WŚ, bo z historią faktyczną to on ma mało
      wspólnego...

Pozdrowienia

tj
      • Gość: Andre Re: Propozycja (nie) regulaminowa :D IP: *.ajd.czest.pl 05.01.05, 11:31
        Ach,jasne jeszcze Uznanski z Czasu Fantastyki.Iś habe fergessen...
      • meteor2017 Re: Propozycja (nie) regulaminowa :D 06.01.05, 13:57
        A mnie sie pomysl rocznego plebiscytu podoba :)

> a) postuluję ograniczenie puli do finalistów z poszczególnych miesięcy

Tak, to chyba ma sens... no moze jeszcze czwarta pozycja jesli minimalnie
        roznila sie od trzeciej. No i styczen, skoro plebiscyt ruszyl od lutego, to
        styczniowe opowiadania powinny tez startowac (wszystkie :D )

Andre, jesli chcialoby sie Tobie zrobic podsumowanie roku, to moze bys podal
        wyniki plebiscytow z wszystkich miesiecy po kolei? Fajnie by bylo gdyby z
        informacja o frekwencji, i nie tylko pierwsze miejsca ale nie naciskam ;)
        • Gość: Andre Re: Propozycja (nie) regulaminowa :D IP: *.ajd.czest.pl 06.01.05, 14:13
          Pożywiom-uwidim,czyli postaram się.Ale jednak styczeń raczej bym wykosił.2004
          to 2004,niepełny ale jednak.
          • Gość: Andre Słówko do meteora... IP: *.ajd.czest.pl 06.01.05, 14:16
            Jutro chciałbym zamknąć listopadowy plebs (od : plebiscyt)a Ty chyba chciałeś
            coś doczytać...Dasz radę jutro uzupełnić swój głos?
            • meteor2017 Słówko od meteora... 06.01.05, 15:39
              Zaglosuje dzis w poznych godzinach wieczornych... nocnych, lub juz porannych,
              ale dla mnie to bedzie jeszcze dzis ;). Postaram sie przeczytac jak najwiecej,
              ale w pierwszej kolejnosci te opowiadania na jakie juz padl jakis glos, z tymi
              zdaze na pewno.
      • ronstein Re: Propozycja (nie) regulaminowa :D 06.01.05, 14:30
        A może wybierać tylko spośród zwycięzców głosowań miesięcznych?
        w ten sposób konkurencja będzie ostrzejsza, a rozdrobnienie głosów mniejsze...
        (co przy naszej frekwencji ma znaczenie)
        ja, powiem szczerze, wielu opowiadań nie pamiętam
        zwłaszcza tych z dalszych miejsc
        co wy na to???
        pozdr, Ron
        PS. Andre, olej demokrację i sam zdecyduj ;)
        • taki.jeden.tetrix Się nie zgadzam!!!!!! 06.01.05, 15:53
          ronstein napisał:

> A może wybierać tylko spośród zwycięzców głosowań miesięcznych?

Aa, akurat, dam ja wam, taka nikczemna próba wywalenia Orbitowskiego z puli :DDDDD

> w ten sposób konkurencja będzie ostrzejsza, a rozdrobnienie głosów mniejsze...
          > (co przy naszej frekwencji ma znaczenie)

Argument bardzo sensowny, lecz - patrz wyżej.

> ja, powiem szczerze, wielu opowiadań nie pamiętam
          > zwłaszcza tych z dalszych miejsc

Na to jest sposób :) - a poza tym, skoro nie pamiętasz, to znaczy, że nie
          odcisnęły się na mózgu w sposób trwały, więc i tak nie będziesz na nie votkował,
          bo i za co?

> co wy na to???

To już wiesz :D

> pozdr, Ron
          > PS. Andre, olej demokrację i sam zdecyduj ;)

Tak się pewnie skończy, hehehe!

Pozdrowienia

tj
        • meteor2017 Re: Propozycja (nie) regulaminowa :D 06.01.05, 16:08
          > Pożywiom-uwidim,czyli postaram się.Ale jednak styczeń raczej bym wykosił.
          > 2004 to 2004,niepełny ale jednak.

2004 bez stycznia jest jak... jest jak... jest jak dlugopis bez kulki (jak by
          to powiedzial ktorys z chlopcow z Tytusa). Kilka fajnych opowiadan bylo w
          styczniu. Pewnie jest problem czy NF 01/04 zaliczyc do 2004 czy jeszcze do
          2003 ;)
          Krotko mowiac - jak 2004, to koniecznie caly 2004!

> A może wybierać tylko spośród zwycięzców głosowań miesięcznych?
          > w ten sposób konkurencja będzie ostrzejsza, a rozdrobnienie głosów mniejsze...
          > (co przy naszej frekwencji ma znaczenie)

Osobiscie popieram propozycje pierwszej trojki tjt.
          A co do frekwencji, to moze plebiscyt roku 2004 bedzie mial wieksza frekwencje
          niz comiesieczne?

> ja, powiem szczerze, wielu opowiadań nie pamiętam
          > zwłaszcza tych z dalszych miejsc

A ja pamietam te ktore mi sie spodobaly, niekoniecznie z pierwszych miejsc.

> PS. Andre, olej demokrację i sam zdecyduj ;)

Pewnie na tym sie skonczy ;)
          • Gość: Andre Tako rzecze Andre... IP: *.ajd.czest.pl 07.01.05, 12:17
            Będzie tak:w plebiscycie rocznym (2004),który zrobimy po grudniowym,wystartują
            zwycięzcy plebiscytów miesięcznych.Będzie ich 11,a w zasadzie 12 bo w marcu
            było ex aequo dwóch zwycięzców.O ile mnie pamięć nie myli to Orbitowski
            wygrał "Stachem"któryś plebs ale jeszcze nie sprawdzałem...Może być?
            • Gość: Andre ...i od razu głosuje IP: *.ajd.czest.pl 07.01.05, 13:25
              Dla ewentualnych nowych plebiscytowiczów:głosujemy na najlepsze polskie
              opowiadanie które ukazało się w poprzednim miesiącu.W grę wchodzi
              prasa,ewentualne antologie,nie publikacje sieciowe.Każdy głosujący ma do
              dyspozycji 6 pkt.,które może rozdysponować na dowolną (czyli max 6 opowiadań po
              1 punkcie dla każdego )ilość tekstów.Warunek : żaden tekst nie może dostać
              więcej niż 3 pkt.Czyli można dać dwóm ulubionym opowiadaniom z danego m-ca po 3
              pkt.Bawimy się przez cały miesiąc.Zapraszam.
              A teraz głosuję :
              Sobota-Żona cenzora (MF)- 2 pkt.Lokomotywa MF-u bufa parą na lewo i prawo, a że
              palacz sprawny to i para niezła.
              Graf-Oczyszczenie (SF) - 1 pkt.Lubię sumeryjskie klimaty,echo zainteresowań z
              młodości chyba.Co prawda motyw zarażenia oblegających przez obleganych jakbym
              skądś znał,ale ogólnie opow.podobało mi się.
              Stasik- Zachowaj jako (NF)- 1 pkt.Fajnie napisane.Żeby nie
              te "człowieki"i "Boeningi"...
              Kańtoch-"Angevina".- 1pkt.Co prawda spodziewałem się jakiejś wolty w końcówce a
              skończyło się tak jak się skończyć powinno,ale styl tej pani polubiłem od
              debiutu w SF,jakis czas temu.
              Pacyński-"Komu wyje pies"- 1 pkt za atrakcyjność fabularną.A gdzie zniknął
              mnich w cywilu Lance?Gdzieś się autorowi w notatkach zapodział...
            • taki.jeden.tetrix Re: Tako rzecze Andre... 07.01.05, 17:12
              Sprytnie, sprytnie :) - się nie chce robić zestawień, hehehehe. Wiem, że 11/12
              to i tak lepiej, niż przez parę miesięcy w tym roku, ale dałbyś, Andre,
              przynajmniej pierwsze i drugie miejsca :D.

A poza tym i tak wygra Dukaj :DDDDD

Pozdrowienia

tj
              • Gość: Andre Re: Tako rzecze Andre... IP: *.ajd.czest.pl 07.01.05, 17:15
                Wlasnie zrobilem zestawienie do listopada 1 i 2 miejsc...I takie może wystrtują
                w rocznym?
                • taki.jeden.tetrix Re: Tako rzecze Andre... 07.01.05, 17:45
                  Gość portalu: Andre napisał(a):

> Wlasnie zrobilem zestawienie do listopada 1 i 2 miejsc...I takie może wystrtują
                  >
                  > w rocznym?

Yo yo yo mówcie mi wróżka :D
                  • meteor2017 Re: Tako rzecze Andre... 08.01.05, 01:14
                    Ani 1, ani 3, tylko 2... kompromis?
                    • Gość: byszbysz Re: Tako rzecze Andre... IP: *.lublin.ws 08.01.05, 17:43
                      Złoty środek:)))
                      pozdr.
                      bb
                      • Gość: Andre Re: Tako rzecze Andre... IP: *.ajd.czest.pl 10.01.05, 08:23
                        Exactly:))
                        • Gość: nerwus Re: Tako rzecze Andre... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 13:39
                          Moja propozycja plebiscytu rocznego - tylko zwycięzcy poszczególnych miesięcy.
                          Rozdrobnienie mniejsze, zapomniane teksty pójdą na aut. Jeśli coś wartościowego
                          odpadnie przez to w przedbiegach, będzie to dla nas refleksja nad wartością
                          comiesięcznych wyborów. Poza tym wyjdzie nam coś a la liga mistrzów, czy system
                          pucharowy. Zwolennicy wszelakiej drobnicy mogą się realozować w jednoetapowym
                          Nautillusie.
                          • endis Do głosowania,panie,panowie.... 17.01.05, 09:57
                            1.Sobota z MF-u- 3 pkt.
                            2.Graf z SF-u - 2pkt.
                            3.Stasik z NF-u - 1pkt.
                            Myślę,że redakcje będą ukontentowane...:))
                            Pozdrawiam
                            • horpach Re: Do głosowania,panie,panowie.... 22.01.05, 08:47
                              Sobota,Kańtoch,Pacyński,Stasik, Graf,Świdziniewski - po 1 punkcie.Niestety,nikt
                              w grudniu nie wzruszył mnie bardziej niż za "jedno oczko".
                              • taki.jeden.tetrix Re: Do głosowania,panie,panowie.... 24.01.05, 13:09
                                Huff... hufff... ostatkiem sił wpadam na metę. Faktycznie miesiąc bez zachwytów,
                                co zważywszy na podaż (alfabetycznie CzF,MF, NF i SF :D ) mogłoby dziwić. Cóż -
                                jest jak jest...

Najlepszy Sobota (MF), za 2 gały.
                                A reszcie po jednej: Kańtoch i Orbitowski z NF oraz Hałas i Pacyński z SF.
                                I tyle.
                                • taki.jeden.tetrix Re: Do głosowania,panie,panowie.... 24.01.05, 13:14
                                  Whoops - sorki, Orbitowskiego mi "zniosło". Mania jakaś, czy co... Ale w takiej
                                  sytuacji przeniosę punkcik na "Wirusa" z MF. Raz jeszcze przepraszam.

Pozdrowienia

tj
                                  • sfinks13 Re: Do głosowania,panie,panowie.... 27.01.05, 09:57
                                    1.Sobota-Żona cenzora - 3 pkt.
                                    2.Ziemkiewicz-niestety w tym momencie zapomniałem tytułu,chodzi o tekst
                                    z "Rzepy"z 1-go weekendu grudnia. - 2 pkt
                                    3.Stasik-Zachowaj jako - 1pkt.
                          • Gość: WW Re: Tako rzecze Andre... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 09:17
                            Andre!
                            Czy nie byloby sensownie przenieść dyskusję o plebiscycie rocznym na osobny
                            temat? Bo umieszczenie go w głosowaniu na grudzień jest nieco mylące. No,
                            burdel się niejak zrobił, mówiąc po prostu.
                            • Gość: Andre Re: Tako rzecze Andre... IP: *.ajd.czest.pl 18.01.05, 09:24
                              Mysle,ze dyskusja na temat rocznego juz sie zakonczyla wiec mam nadzieje ze
                              zajmiemy sie juz grudniem.
                              • Gość: Andre Nie no, ludzie... IP: *.ajd.czest.pl 28.01.05, 09:54
                                Pięciu głosujących.Hmmm...To chyba damy sobie spokój w tym roku...
                                • taki.jeden.tetrix Re: Nie no, ludzie... 28.01.05, 10:17
                                  Ależ wodzu, co wódz... W porównaniu z plebiscytem lutowym, coś go sam
                                  nieopatrznie przywołał, masz wzrost o całe 66 procent z szóstką w okresie :D -
                                  tego NIE WOLNO bagatelizować! Może za rok będzie już siedmiogłosowa średnia? Nie
                                  wiem, czy me serce zdzierży tyle emocji, ale nie ma co desperować i poddawać
                                  zimowym zniżkom formy, Andre! Sursum corda!
                                • Gość: mg Andre, nie poddawaj się. IP: 217.153.106.* 28.01.05, 10:19
                                  he, he,Andre, nie poddawaj się.
                                  obiecuje głosować częściej. Po prostu przełom roku to czas,kiedy akurat mam
                                  full pracy, więc nie nadążam z czytaniem. Ale następne miesiące powinny być
                                  lepsze.
                                  W plebiscycie rocznym (2004) jednak na mnie nie liczcie. Byłbym nieobiektywny.
                                  pozdr
                                  mg
                                  • ronstein Re: Andre, nie poddawaj się. 28.01.05, 12:08
                                    Andre,
                                    ja zamiast czczych pocieszeń ;) głosuję niniejszym tak:
                                    Jacek Sobota "Żona cenzora" (MF) - 3 pkt
                                    Oskar Szwabowski "Wirus" (MF) - 1 pkt
                                    Janusz Stasik "Zachowaj jako" (NF) - 1 pkt
                                    Agnieszka Hałas "Wiara, nadzieja, miłość" (SF) - 1 pkt
                                    od razu zaznaczam, że w głosowaniu rocznym chcę wziąć udział
                                    i, bez obaw, nie oddam głosu na swoje! :)))
                                    natomiast pod znakiem zapytania stoi mój dalszy udział w miesięcznych
                                    plebiscytach; widzę wyraźnie, że na lektury czasopism (z wyjątkiem "U") może mi
                                    czasu nie starczyć w tym roku
                                    zrobię tak, że jeśli coś mi wpadnie w ręce, a ja to przeczytam i się zachwycę,
                                    to oddam głos - np tylko 2 punkty na jedną pozycję i już
                                    ale, jeśli nie będę się odzywał, nie czekaj na mnie z wynikami
                                    pozdrawiam Wszystkich
                                    Ron
                                • meteor2017 Nie desperuj Mirmiłku :) 28.01.05, 12:48
                                  Przeca to nie luty, jest jeszcze kilka dni do konca miesiaca. Jak zwykle
                                  rezerwuje sobie przywilej glosowania last minute.

A na roczny tez sie szykuje, tylko nie daj zbyt krotkiego deadline'u, zeby
                                  zdazyc sobie uzupelnic niektore przegapione kawalki.
                                  • Gość: nerwus Re: Nie desperuj Mirmiłku :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 13:23
                                    Ja też last minute, chociaż raczej w ciemno mogę już przyznać zwycięstwo
                                    Sobocie. Dla mnie to kandydat do Zajdla i Nautillusa. Tekst mądry, aluzyjny,
                                    wielowarstwowy. I jakże rózni się od Pilipukowego spojrzenia na literaturę. Na
                                    szczęście.
                                    • Gość: Andre Moje Lubawy kochane... IP: *.ajd.czest.pl 28.01.05, 13:48
                                      ...dzięki za wsparcie.
                                      • Gość: byszbysz o plebiscycie grudniowym i rocznym IP: *.lublin.ws 29.01.05, 13:27
                                        hmmm... - nie czytałem MF, a tu wszyscy tak Sobotę chwalą - chyba trzeba się
                                        będzie przespacerować do empiku jeszcze, nabyć, szybko przeczytać i,
                                        ewentualnie, dorzucić jakieś punkty:)
                                        a na tę chwilę:
                                        2 pkt. - Pacyński (SF)
                                        1 pkt - Kańtoch (NF)
                                        A tak apropos nieoddawania głosu w plebiscycie rocznym: Maćku, może jednak
                                        weźmiesz w nim udział? Zastanawiałem się nad tym i chyba nie wzięcie w nim
                                        udziału dość jasno mówiłoby: nie głosuję, bo gdybym chciał być obiektywny,
                                        głosowałbym na siebie:) mg- zagłosuj, głosujących nie ma zbyt wielu, Twoje
                                        sześć punktów jest prawie na wagę złota:)
                                        pozdrawiam
                                        bb
                                        • meteor2017 ponad 50 godz. do last minute 29.01.05, 15:38
                                          Po lekturze NF i MF glosuje:

3 pkt. - Stasik (NF)
                                          2 pkt. - Piskorski (MF)
                                          1 pkt. - Marciniak (NF)

Jesli mialbym jeszcze jeden punkt do dyspozcji, to dostalby go pewnie Sobota.
                                          • Gość: nerwus Re: ponad 50 godz. do last minute IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 13:10
                                            Głosuję na podstawie NF, SF i MF:
                                            Sobota -3pkt. (MF)
                                            Graf (SF), Hałas (SF) i Stasik (NF) po 1 punkcie
                                            Pozdrawiam

• Gość: Andre Re: ponad 50 godz. do last minute IP: *.ajd.czest.pl 31.01.05, 13:17
                                              No to już chyba wszyscy...Rano wyniki ale chyba Sobota wygra.
                                              • Gość: Andre Grudzień-wyniki IP: *.ajd.czest.pl 01.02.05, 08:29
                                                1.Sobota-"Żona cenzora" (MF)- 17 pkt.(7 osób na niego zaglosowalo,dla 4 był
                                                wart trzech pkt).
                                                2.Stasik-"Zachowaj jako" (NF)- 9 pkt.(7/1)
                                                3.Graf- "Oczyszczenie"(SF) - 5 pkt(4/0)
                                                Pacyński-"Komu wyje pies"(SF) - 5 pkt.(4/0)
                                                Głosowało 9 osób.Oddano głosy na 11 tekstów.
                                                Eses odezwij sie!!
                                                • Gość: eses Re: Grudzień-wyniki IP: *.zax.pl / *.zax.pl 01.02.05, 11:08
                                                  Odzywam się :)
                                                  Nie wiem, co się stało z naszym Forum, napisałem do administratora serwera. Jak
                                                  tylko sprawa się wyjaśni, dam znać.
                                                  Pozdrawiam
                                                  SS
                                        • Gość: mg o plebiscycie rocznym do byszbysza IP: 217.153.106.* 01.02.05, 10:18
                                          he, he, wcale nie o to chodzi, że chciałbym głosować na siebie. Rzecz w tym, że
                                          jesli wezmę udział w plebiscycie rocznym, to nie powstrzymam się przed
                                          skomentowaniem jego wyników. No i niechbym sie osmielił wyrazic taki czy inny
                                          krytyczny sąd - już by się pojawiły głosy, że mg krytykuje bo zazdrości, ze
                                          jego opowiadanie nie wygrało. Dlatego wolę opowiadań innych publicznie nie
                                          oceniać wcale-a to forum jest bez wątpienia publiczne Jesli kto ciekaw mojej
                                          opinii o opowiadaniach zapraszam na priva, albo na piwo na Polconie;-)
                                          Może jednak sie przemogę i zagłosuje na mojego absolutnego faworyta - Crux
                                          starając sie trzymac język za zębami jeśli zwycięży kto inny
                                          pozdrawiam
                                          mg
                                          • Gość: byszbysz Re: o plebiscycie rocznym do byszbysza IP: *.lublin.ws 01.02.05, 10:53
                                            heh, jak pan sobie życzy:)
                                            a co do piwa polconowego to wiesz..., bardzo chętnie, panie kolego, bardzo
                                            chętnie:)
                                            pozdrawiam
                                            bb
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka