Gość: daazbux SF RULEZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 15:22 Gwiazdy moje przeznaczenie - A.Bester Cieplarnia - B.W.Aldis Niezwycięzony - S.Lem Zbiór opowiadań P.K.Dick to tak na dobry początek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Polećcie mi książki SF IP: *.finskog.com.pl 09.03.07, 15:25 na wykazie nie zauważyłem zbioru "Pielgrzymka na Ziemię" Robert Sheckley. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Polećcie mi książki SF IP: *.toya.net.pl 09.03.07, 16:13 A.Macierewicz "raport WSI" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darkonza Najtwardsza cudowna SF IP: *.srg.vectranet.pl 09.03.07, 16:40 to "FIASKO" lema wspaniale zakonczenie dla "Przygód pilota Pirxa" aż dziwne ze nikt tego nie wymienił polecam również "Pan Lodowego ogrodu" - niesamowita mieszanka SF z fantasy i "Grę Endera" - głównie dla nastolatków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Re: Najtwardsza cudowna SF IP: *.monx.eu 11.03.07, 16:08 > to "FIASKO" lema wspaniale zakonczenie dla "Przygód pilota Pirxa" > aż dziwne ze nikt tego nie wymienił forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=139&w=43200434&a=58705553 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paskudek1 Re: Polećcie mi książki SF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 17:45 nie jestem fanką literatury SF ale zdarzyło mi sie kilka tytułów połknąć. Tylko ostrzegam - są to deiw odrębne serie i nie pamiętam tytułów wszystkiego. Jedna to książki Lois McMaste Bujold (chyba dobrze zapisałam)pierwsza z serii to chyba Barrayar a druga to seria Davida Webera. Bohaterką jest Honor Harrington. Jeden z tytułów tyo Hobor królowej. Obie serie mi się podobały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Polećcie mi książki SF IP: *.wro.vectranet.pl 09.03.07, 20:22 Dick, Dick i jeszcze raz Dick np Człowiek z wysokiego zamku Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: kiedyś też 09.03.07, 21:25 takie pytanie zadałem kumplowi w pierwszej liceum. Z tego co polecił spodobały mi się "Bajki robotów" Lema i "Aleja potępienia" Zelaznego, potem poszło!;) miałem prenumeratę Fantastyki i książeczki "ze środka" zbierałem, tak min. przeczytałem "Mechaniczną Pomarańczę" Burgess`a. Na Fantastyce się uczyłem, np. niektóre opowiadania były doskonałe albo recenzje Hugo i Nebuli, z listy laureatów tych nagród korzystałem na ile się dało w bibliotece i nigdy się nie zawiodłem. Oczywiście "Ubik" Dicka - rewelacja, imo najlepsza jego ksiązka a wszystkie warte polecenia. A. Odpowiedz Link Zgłoś
malarz2 Re: Polećcie mi książki SF 09.03.07, 21:27 Trylogia Czerwony Mars, Zielony Mars, Niebieski Mars. Autora nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
eingraudenzer Siergiej Łukianienko!!! 10.03.07, 12:19 "Atomowy sen" - 3 opowiadanka w jednej książce, całkiem niezłe "Genom" - jest świetny! "Gwiezdny Cień" - druga część części pierwszej, ale też doskonale się czyta bez głębszej znajomości tematu, i nie traci sensu Polecam gorąco. Zwłaszcza że w Carrefour'ze zakupiłam każdą z nich za jakies 7-10 złotych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S_F FAN Re: Polećcie mi książki SF IP: *.brutele.be 10.03.07, 13:14 Orson Scott Card Cykl o Alvinie Stworcy Cykl Ender Ksenobojca Nancy Kres Trylogia Zebracy Isaak Asimov Fundacja BEST OF THE BEST Frank Herbert Piecioksiag DUNA. Ale w starym tlumaczeniu. Wznowienia sa jakies przecudowane. Z polskich Stanislaw Lem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Silverberg. Człowiek w labiryncie. super!!! b IP: *.121210.adsl.tele2.no 11.03.07, 20:21 ST. Lem "Powrot z gwiazd", Bracia Strugaccy "Piknik na skraju drogi" i wiele innych, Zajdel "Limes inferior", John Wyndham "Dzien tryfidow", gdzies czytalam, ze byla druga czesc, dalsze losy bohaterow z dnia tryfidow, ale nigdy nie udalo mi sie jej zdobyc, nie znam tytulu, moze wlasnie przy okazji ktos z forum bedzie mogl mi pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Silverberg. Człowiek w labiryncie. super!!! b 11.03.07, 20:55 Wygląda, jakby praktycznie cały kanon został już wymieniony, ale chyba nikt nie wspomniał jeszcze o trylogii księżycowej Żuławskiego, "Dziwnym Johnie" i "Syriuszu" Stapledona, "W dół, do ziemi", "Czasie przemian", "Umierając żyjemy" i "Księdze czaszek" Silverberga, "Panie światła" i "Panie snów" Zelazny'ego, "Paradyzji", "Wyjściu z cienia" i "Całej prawdzie o planecie Ksi" Zajdla, "Wędrowcu" Leibera, "Wojnie skrzydlatych" Andersona, "Pierścieniu" Nivena czy "Gateway-brama do gwiazd" Pohla. Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Silverberg. Człowiek w labiryncie. super!!! b 11.03.07, 20:56 Oczywiście + dzieła wszystkie Lema, Strugackich, Dicka, Wellsa i LeGuin. Odpowiedz Link Zgłoś
voytecq Re: Silverberg. Człowiek w labiryncie. super!!! b 12.03.07, 10:21 Ponad 150 postów i nikt nie wspomniał o Douglasie Adamsie!!!??? Wierzyć się nie chce... Więc dużymi literami: AUTOSTOPEM PRZEZ GALAKTYKĘ Podróże międzygwiezdne podlane angielskim purnonsensem. Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Silverberg. Człowiek w labiryncie. super!!! b 14.03.07, 13:58 Jeszcze "Poczwarki" Wyndhama czy trylogia Gibsona "Neuromancer"/"Graf Zero"/"Mona Lisa Overdrive". Odpowiedz Link Zgłoś
kazamuko Pod skórą M. Fabera 13.03.07, 09:50 książka, która zrobiła na mnie niesamowite wrażenie i trzymała mnie parę miesięcy. Ja ją kupiłam na zamówienie w empiku, i mam ją już prywatnie, pożyczam znajomym, a potem o niej sobbie gadamy, jak oni ją odbierają itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macboy2 Las ożywionego mitu IP: *.mofnet.gov.pl 13.03.07, 11:43 R. Holdstock, Las ożywionego mitu Odpowiedz Link Zgłoś
star105 Re: "Anna In w grobowcach świata " Olgi Tokarczuk, 13.03.07, 15:34 "Opowieść podręcznej" Margaret Atwood. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SF Żerdziński IP: 212.160.172.* 13.03.07, 16:32 "Korporacja Wars and Guns" Odpowiedz Link Zgłoś