boobie 07.03.03, 20:22 Ostatnio zacząłem czytać trylogię Ursuli le Guin, która trylogią się nie okazała. Czy wiecie może dlaczego po tak długiej przerwie zdecydowała się ona napisać "Tehanu"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jernaj Re: Ursula le Guin IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 21.03.03, 19:02 Sam chętnie bym sie dowiedział dlaczego. Jest jeszcze prequel histori Ziemimorza: Opowieści z Ziemiomorza. Wyd.Pruszyński. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druss Re: Ursula le Guin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 12:47 Gość portalu: jernaj napisał(a): > Sam chętnie bym sie dowiedział dlaczego. > > Jest jeszcze prequel histori Ziemimorza: Opowieści z Ziemiomorza. > Wyd.Pruszyński. > > Pozdrowienia Może dlatego, że z biegiem lat Pani Ursula przesiąka coraz mocniej ideologią feministyczną (vide ostatnie zbiorki opowiadań). To tylko taka konstatacja - nie oceniam tego pozytywnie ani negatywnie :-) Ukłony, Druss Odpowiedz Link Zgłoś
boobie Re: Ursula le Guin 22.03.03, 13:18 Dzięki wielkie za informacje, myślałem że już nikt mi nie odpowie :-). A akie są wasz eodczucia dotyczące "Tehanu"? Odpowiedz Link Zgłoś
boobie Re: Ursula le Guin 25.03.03, 13:10 Jak dla mnie Tehanu jest po prostu inne, co nie znaczy gorsze. Z drugiej strony można uznać, iż jest to pewnego rodzaju "psucie" tak pięknej trylogi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druss Re: Ursula le Guin IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 25.03.03, 13:44 boobie napisał: > Jak dla mnie Tehanu jest po prostu inne, co nie znaczy gorsze. Z drugiej strony > > można uznać, iż jest to pewnego rodzaju "psucie" tak pięknej trylogi... Można też uznać, że "psuciem trylogii" są "Grobowce Atuanu" - zdecydowanie słabsze od części pierwszej i trzeciej. Pozdrawiam, Druss Odpowiedz Link Zgłoś
boobie Re: Ursula le Guin 25.03.03, 19:58 No ta, bo gdy za narrację "bierze się" Tenar, to już się czytać odechciewa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
boobie Ursula le Guin 31.03.03, 20:38 Ja uważam pierwsz e i trzecie części za najlepsze. Dwie fundamentalne sprawy - własny cień i sprawa śmierci, rozpisane przez le Guin w sposób mistrzowski. Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Ursula le Guin 02.04.03, 09:59 trochę jak z innej bajki, nie pasuje do całości (w każdym razie do I i III części, bo drugiej nie czytałam). Też nie bardzo wiem po co dopisana Odpowiedz Link Zgłoś
boobie Re: Ursula le Guin 02.04.03, 21:09 Pewnie trzeba by zgłębić biografię i bibliografię Ursuli :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druss Re: Ursula le Guin IP: 81.210.23.* 03.04.03, 11:07 A za miesiąc w księgarniach kolejna opowieść ze świata Ziemiomorza - Inny wiatr... Druss Odpowiedz Link Zgłoś
boobie Re: Ursula le Guin 03.04.03, 22:23 Czy oprócz ego prequela i tych nowych opowiadań jest coś jeszcze z Ziemiomorza? Odpowiedz Link Zgłoś
lady_raven Re: Ursula le Guin 06.07.03, 22:35 Cykl "Ziemiomorze" przeczytałam jakiś rok temu i ciągle do niego powracam. Najchętniej zaś powracam właśnie do "Tehanu", gdyż jest zupełnie inne od pozostałych części. Podoba mi się szczególnie klimat tej książki, smutny przesiąknięty nostalgią... nie opowiada ona juz o bohaterskich czynach Geda, przedstawia przełom w jego życiu, utratę wszystkiego, co posiadał. Niegdyś wielki czarnoksiężnik; Ged poświęcił to, co było dla niego najważniejsze, dla dobra całego ziemiomorza, dla wyższych idei, szczytnych celów, nie patrząc na konsekwencje, nie bacząc czy robi to na swą korzyść, czy niekorzyść. Poświęcił wszystko, co miał dla ludzkości, a zapomniano o nim. Dlatego tak bardzo podoba mi sie "Tehanu", gdyż przedstawia ono zycie człowieka, któremu nie zostało już nic, nie widzi sensu w życiu i żałuje, ze nie pozostał tam, w Suchej Krainie. Poznajemy tam Geda z innej strony. Myślę, że gdyby nie "Tehanu", cykl byłby niepełny. I chociaż treść książki skupia się na "opłakiwaniu" przez Geda swego dawnego, utraconego życia, koniec jest szczęśliwy, Krogulec dzięki Tenar odnajduje bezpieczną przystań i żyje dalej. Może dlatego wzbudza ona tyle kontrowersji wśród czytelników bardzo wyciszona, spokojna i stonowana.,bo nie jest napisana podobnie, jak pozostałe tomy. W przeciwienstwie do 1 i 3 tomu pełnego wędrówek, bohaterskich i donośnych czynów, jest bardzo wyciszona spokojna i stonowana, z wolną akcją. W tej książce podoba mi się wszystko [włączając wątek feministyczny-bo czyż nie mówi on prawdy? :)] Nie zgadzam się też z twierdzeniem, ze Tenar jest gorszą bohaterką, bo to nieprawda. Przywiązałam się do wszystkich bohaterów Ziemiomorza, a do Tenar najbardziej, gdyż znajduję w jej zachowaniu swoje własne cechy :> Rozumiem oczywiście, że odbiór przesłania zawartego w tej ksiązce zalezy od indywidualnego i subiektywnego odczucia. Dla mnie przynajmniej Ziemiomorze jest lepszą stroną mego istnienia, Swiatem, którym zyję kazdego dnia, do którego uciekam, gdy zdaje sobie sprawe, jak bezlitosna jest realność. Wszystkie ksiegi Ziemiomorza traktuję niczym Biblię... P.S. Nie rozumiem jednej rzeczy. Skoro nie cieszycie się, ze p. Ursula Le Guin wydała Tehanu , to bez urazy, ale wydaje mi sie, ze nie przywiązaliscie się do tego cyklu. Kazdy bowiem, kto tak naprawdę pokochałby Ziemiomorze, nie zastanawiałby się zbytnio nad tym, dlaczego 4-ta część została napisana, ale cieszyłby się, ze pozna dalsze losy swych ulubionych bohaterów i ukochanego świata, ze ta pustka codziennego życia, która jedynie już pozostała po przeczytaniu wszystkich części po kilka razy, wypełni sie czyms nowym...Tak przynajmniej było ze mną. Cykl Ziemiomorze jest dla mnie źródłem poezji i filozofii ,które zmieniło moje zycie, bez którego pewnie umarłabym z pragnienia. W hołdzie dla Ursuli Le Guin - mistrzyni magii zaklętej w słowa Wierna czytelniczka lady Raven "Zanim dostał własne imię i zajął się poszukiwaniem wiedzy, zanim jeszcze zdobył moc, krył się w nim sokół, mag, mężczyzna i jeszcze coś. Był kimś, na kogo nie znamy określenia. Podobnie, jak my wszyscy." Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Ursula le Guin 25.04.03, 19:50 to nie jset prequel - przeczytaj sobie dokaldnie co panie le guin pisze we wstepie - to opowiesci ze swiata ziemiomorza, powstale po napisaniu cyklu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demon Re: Ursula le Guin IP: *.altar.com.pl / *.gazeta.pl 03.04.03, 13:20 boobie napisał: > Ostatnio zacząłem czytać trylogię Ursuli le Guin, która trylogią się nie > okazała. Czy wiecie może dlaczego po tak długiej przerwie zdecydowała się ona > napisać "Tehanu"? Odpowiedz Link Zgłoś
ansuz76 Re: Ursula le Guin 06.06.03, 14:54 Zgadza się, Tehanu było odpowiedzią p. LeGuin na seksistowskie praktyki wydawców. Gdzieś czytałem, nie podam teraz źródła, że w początkach jej kariery wydawcy kazali się jej podpisywać tylko U. LeGuin, bo uważali, ze książek fantasy podpisanych przez kobietę nikt nie kupi. Stąd wątki feministyczne w czwartym "Ziemiomorzu". Ale ja i tak najbardziej lubię jej "Lewą rekę ciemności". Światło jest lewą reką ciemności a ciemność prawą ręką światła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sirgoblin Re: Ursula le Guin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.03, 19:08 boobie napisał: > Ostatnio zacząłem czytać trylogię Ursuli le Guin, która trylogią się nie > okazała. Czy wiecie może dlaczego po tak długiej przerwie zdecydowała się ona > napisać "Tehanu"? Jest jeszcze piata czesc trylogii :-) nazywa sie "the other wind", z tego co wiem nie przetlumaczona, zupelnie inna od poprzednich i od T. tez, IMHO b. kontrowersyjna bo odslania kwestie, ktore z zalozenia byly tajemnica: skad sie wzial mur, dlaczego mieszkancy Atuanu uwazali, ze ludzie z Earthsea nie maja duszy itp. Mi sie podobalo, ale wielbicielom wymachiwania czarodziejska laska zapewne sie nie spodoba. Generalnie UKLG idzie od paru lat w strone eksperymentow ze stylizacji narracji itp. mi sie to podoba, innym nie musi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druss Re: Ursula le Guin IP: 81.210.23.* 11.06.03, 11:26 Gość portalu: sirgoblin napisał(a): > > Jest jeszcze piata czesc trylogii :-) > nazywa sie "the other wind", z tego co wiem nie przetlumaczona... Piszę o niej cztery piętra wyżej... Pozdrawiam, Druss Odpowiedz Link Zgłoś