Dodaj do ulubionych

Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ?

• Gość: PT Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: 87.205.148.* 10.06.09, 18:51
      Może nie pierwsze ale jedno ze śmieszniejszych"
      "Mój księżycowy pech" J.Broszkiewicza.
      tego samego autora:"Bracia Koszmarek, magister i ja"
      też było smieszne.
      • brat187 Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 10.06.09, 19:23
        Nie licząc komiksów Relax, Kajtek i Koko w Kosmosie oraz powieści
        Verna to Labolatorium nr 8 czyli Rok 3978 Marcina Wolskiego.
    • Gość: anty SF Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.acn.waw.pl 10.06.09, 20:13
      Diuna - pierwsza i ostatnia :(
      • Gość: romi Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.chello.pl 10.06.09, 20:20
        nikt nie czytał "Trzy stygmaty Palmera Eldritcha" Dicka? to chyba była moja pierwsza książka SF
    • Gość: student Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.g2.isko.net.pl 10.06.09, 21:23
      Zew Cthulhu
    • tonik777 Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 10.06.09, 21:58
      Zdaje się, że "Człowiek w labiryncie", ale pewności nie ma. Tak
      dawno to było. Na pewno ten tytuł był jednym z pierwszych.
    • Gość: freiman Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.elwico.pl 10.06.09, 23:18
      Mnie do czytania zachęciło słuchowisko radiowe (a właściwie czytana na żywo
      książka), nadawane bodajże w trójce , "Cieplarnia" Briana Aldissa.
      Następne było "Non stop" tego samego autora , a potem to już poleciało.
    • Gość: jjrak@wp.pl Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.09, 00:22
      Pierwszy był u mnie Broszkiewicz - oczywiście Wielka , Większa i Największa".
      Ciekawe ze tak wiele osób to wymienia...
      Potem "Rakietowe szlaki" ( pierwsze wydanie) i genialne , przejmujące do szpiku
      , opowiadanie Bradbury'ego "Nadejdą ciepłe deszcze". Miałem 9 lat wtedy ;-) Ile
      razy je wspominam to jakiś dreszcz starego konia przechodzi ;-). No a potem LEM
      i poooooszło...... ;-)

• the_rapist Wisniewski - Snerg 11.06.09, 00:47
      Cztery ksiazki tego pana: "Robot", "Wedlug lotra", "Oro" i "Nagi cel", a jedna bardziej pozakrecana od drugiej. Ponadto Adam Wisniewski - Snerg popelnil jeszcze dzielo dotyczace teorii czasoprzestrzeni.

• Gość: gość Dzieła Lenina - w ustępie IP: *.ists.pl 11.06.09, 05:42
      Nie było papieru toaletowego, to na haku wisiały Zebrane Dzieła Lenina. Każdy
      czytał tyle kartek ile następnie zużywał. Trwały ożywione dyskusje kończone
      kłótniami. Bo też logiki w tych dziełach nie ma - CZYSTE SF.
    • ciociacesia planeta spisek carda 21.10.09, 11:05
      stanowczo nieopowiednia lektura dla 13 latki :) pełno sexu i przemocy.
      • zorija Re: planeta spisek carda 23.10.09, 10:27
        Całą Narnię przeczytałam =, jak miałam chyba ze 6 lat. A w 3 lata póżniej
        opowiadania Bułyczowa o Alicjii.
    • tatarak-a Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 10.11.09, 14:37
      Moja to "Bajka o królu Murdasie" Lema z "Bajek robotów", a później "Pod skórą"
      M.Fabera-to tylko trochę S-F, ale podobało mi się bardzo.
      • premeda Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 09.02.10, 13:07
        SF - jako dziecko Lem i Verne, bakcyla dopiero załapałam po "Grze
        Endera i Stalowym Szczurze.
        Fantasy - długo, długo nic choć czytywałam i potem Orkowie Stana
        Nichollsa i wpadłam po uszy, aktualnie kończę Siewcę burzy, dwa
        następne tomy już przyszykowane czekają :)
      • Gość: Vall Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.10, 21:12
        Pamiętacie Cyinder Van Troffa Zajdla i Księżniczkę Marsa???
    • nos_na_kwinte Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 06.03.10, 22:21
      Pierwszy to był był chyba Juliusz Verne. Wczesne lata 80-te, więc nie pamiętam
      dokładnie. A trochę później to Lemy różne... Jednak w pamięć wbiły się i
      największe(niesamowite) wrażenie do dzisiaj po tylu latach ciągle żywe to:
      Sniegow "Ludzie jak bogowie"
    • catn1p Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 09.03.10, 23:38
      "Opowieści o pilocie Pirxie" Lema, później chyba "Nemesis" Asimova. Teraz znowu ciążę ku Lemowi, więc na chwilę obecną koło się zamyka. :-)
    • mattinn Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 22.03.10, 22:09
      Obłok Magellana, S. Lema.
      I to w czasach kiedy nie było jeszcze komputerów.
      Dzisiaj sam w to nie mogę uwierzyć...
      • Gość: Stary Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.hsd1.ca.comcast.net 23.04.10, 04:07
        Najwczesniej czytalem Verne'a i inne ksiezki laczace przygode z fantastyka.
        Potem byly juz "hard core" science fiction np Nivena "Ringworld" albo "Dalekie
        Szlaki" Sniegowa.
    • maciej.jurgielewicz Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 01.07.10, 18:47
      Tapatiki, o takie wydanie www.gieldamamy.pl/foto/2009-07-24/DSC01372_m.JPG
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka