Gość: PT Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: 87.205.148.* 10.06.09, 18:51 Może nie pierwsze ale jedno ze śmieszniejszych" "Mój księżycowy pech" J.Broszkiewicza. tego samego autora:"Bracia Koszmarek, magister i ja" też było smieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
brat187 Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 10.06.09, 19:23 Nie licząc komiksów Relax, Kajtek i Koko w Kosmosie oraz powieści Verna to Labolatorium nr 8 czyli Rok 3978 Marcina Wolskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty SF Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.acn.waw.pl 10.06.09, 20:13 Diuna - pierwsza i ostatnia :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romi Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.chello.pl 10.06.09, 20:20 nikt nie czytał "Trzy stygmaty Palmera Eldritcha" Dicka? to chyba była moja pierwsza książka SF Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.g2.isko.net.pl 10.06.09, 21:23 Zew Cthulhu Odpowiedz Link Zgłoś
tonik777 Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 10.06.09, 21:58 Zdaje się, że "Człowiek w labiryncie", ale pewności nie ma. Tak dawno to było. Na pewno ten tytuł był jednym z pierwszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freiman Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.elwico.pl 10.06.09, 23:18 Mnie do czytania zachęciło słuchowisko radiowe (a właściwie czytana na żywo książka), nadawane bodajże w trójce , "Cieplarnia" Briana Aldissa. Następne było "Non stop" tego samego autora , a potem to już poleciało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjrak@wp.pl Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.09, 00:22 Pierwszy był u mnie Broszkiewicz - oczywiście Wielka , Większa i Największa". Ciekawe ze tak wiele osób to wymienia... Potem "Rakietowe szlaki" ( pierwsze wydanie) i genialne , przejmujące do szpiku , opowiadanie Bradbury'ego "Nadejdą ciepłe deszcze". Miałem 9 lat wtedy ;-) Ile razy je wspominam to jakiś dreszcz starego konia przechodzi ;-). No a potem LEM i poooooszło...... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
the_rapist Wisniewski - Snerg 11.06.09, 00:47 Cztery ksiazki tego pana: "Robot", "Wedlug lotra", "Oro" i "Nagi cel", a jedna bardziej pozakrecana od drugiej. Ponadto Adam Wisniewski - Snerg popelnil jeszcze dzielo dotyczace teorii czasoprzestrzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Dzieła Lenina - w ustępie IP: *.ists.pl 11.06.09, 05:42 Nie było papieru toaletowego, to na haku wisiały Zebrane Dzieła Lenina. Każdy czytał tyle kartek ile następnie zużywał. Trwały ożywione dyskusje kończone kłótniami. Bo też logiki w tych dziełach nie ma - CZYSTE SF. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia planeta spisek carda 21.10.09, 11:05 stanowczo nieopowiednia lektura dla 13 latki :) pełno sexu i przemocy. Odpowiedz Link Zgłoś
zorija Re: planeta spisek carda 23.10.09, 10:27 Całą Narnię przeczytałam =, jak miałam chyba ze 6 lat. A w 3 lata póżniej opowiadania Bułyczowa o Alicjii. Odpowiedz Link Zgłoś
tatarak-a Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 10.11.09, 14:37 Moja to "Bajka o królu Murdasie" Lema z "Bajek robotów", a później "Pod skórą" M.Fabera-to tylko trochę S-F, ale podobało mi się bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 09.02.10, 13:07 SF - jako dziecko Lem i Verne, bakcyla dopiero załapałam po "Grze Endera i Stalowym Szczurze. Fantasy - długo, długo nic choć czytywałam i potem Orkowie Stana Nichollsa i wpadłam po uszy, aktualnie kończę Siewcę burzy, dwa następne tomy już przyszykowane czekają :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vall Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.10, 21:12 Pamiętacie Cyinder Van Troffa Zajdla i Księżniczkę Marsa??? Odpowiedz Link Zgłoś
nos_na_kwinte Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 06.03.10, 22:21 Pierwszy to był był chyba Juliusz Verne. Wczesne lata 80-te, więc nie pamiętam dokładnie. A trochę później to Lemy różne... Jednak w pamięć wbiły się i największe(niesamowite) wrażenie do dzisiaj po tylu latach ciągle żywe to: Sniegow "Ludzie jak bogowie" Odpowiedz Link Zgłoś
catn1p Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 09.03.10, 23:38 "Opowieści o pilocie Pirxie" Lema, później chyba "Nemesis" Asimova. Teraz znowu ciążę ku Lemowi, więc na chwilę obecną koło się zamyka. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mattinn Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 22.03.10, 22:09 Obłok Magellana, S. Lema. I to w czasach kiedy nie było jeszcze komputerów. Dzisiaj sam w to nie mogę uwierzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? IP: *.hsd1.ca.comcast.net 23.04.10, 04:07 Najwczesniej czytalem Verne'a i inne ksiezki laczace przygode z fantastyka. Potem byly juz "hard core" science fiction np Nivena "Ringworld" albo "Dalekie Szlaki" Sniegowa. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.jurgielewicz Re: Jaką pierwszą książkę SF przeczytaliście ? 01.07.10, 18:47 Tapatiki, o takie wydanie www.gieldamamy.pl/foto/2009-07-24/DSC01372_m.JPG Odpowiedz Link Zgłoś