darthmaciek moja piata propozycja - Philip Jose Farmer 21.10.07, 14:26 dwa cykle: World of Tiers The Maker of Universes (1965) The Gates of Creation (1966) A Private Cosmos (1968) Behind the Walls of Terra (1970) The Lavalite World (1977) Red Orc's Rage (Associated with The World of Tiers Series) (1991) More Than Fire (1993) Riverworld To Your Scattered Bodies Go (1971) The Fabulous Riverboat (1971) The Dark Design (1977) The Magic Labyrinth (1980) Gods of Riverworld (1983) River of Eternity (Riverworld Variant) (1983) W obu przypadkach koncowe czesci sa znacznie slabsze niz reszta, ale to wielka klasyka fantasy - bardzo polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
czyngis_chan Re: moja piata propozycja - Philip Jose Farmer 24.01.08, 14:16 Ja może polecę, hmmm... Sagę o Krukach. Odpowiedz Link Zgłoś
czyngis_chan Re: moja piata propozycja - Philip Jose Farmer 24.01.08, 14:19 Poza tym: Epokę wielkicvh odkryć i Księgę Nowego Słońca. Zdecydowanie różne, ale obie serie godne polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morley Re: Po Sapkowskim? IP: *.stk.vectranet.pl 21.10.07, 14:51 Cześć Polecam trylogię Lyonesse (Lyonesse, Zielona Perła, Madouc) Jacka Vance'a - jedna z lepszych serii wydanych na polskim rynku, ma wszystkie cechy których szukasz:). Szukaj raczej na allegro - została wydana juz dosc dawno moze byc problem zeby znalezc ją w ksiegarniach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kane1906 Geralcie na Croma! IP: *.compower.pl 21.10.07, 18:11 nie Geraldzie, nie bluźnijcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: statom Re: Geralcie na Croma! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.10.07, 21:04 Mnie sie podobal kiedys : ''Ksin'' - Konrada Lewandowskiego Takie cos a'la wiedzmin Ale marna szansa ze ktos tu zajrzy bo temat sie rozrosl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrG Re: Po Sapkowskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 22:15 Chciałbym odpowiedzieć poważnie. Po Sapku w zasadzie trzeba szukać jego samego , ale ile można, więc propozycje 2 : - jeśli pociąga Cię ( a tak między wierszami zrozumiałem ) wielotomowość fantasy to jedynie PIERUMOW i jego tryptyk, coś jak gdyby w 300 lat po Hobbicie, lub - jeśli tylko te klimaty tajemniczości to też tryptyk "Dzieci Graala", Krew królów aż po Koronę świata ; ostrzegam , Peter Berling jest zdecydowanie bardziej "trudniejszy" aniżeli ww. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LE GUIN Ursula LeGuin Ursula LeGuin Ursula LeGuin ..... IP: *.wro.vectranet.pl 21.10.07, 22:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Robert Jordan, Tadd Williams - ale ostrzegam IP: *.netcity.pl 21.10.07, 22:39 są to "wielotomówki" a z czytaniem u was szanowna młodzieży jest cieniutko ! Za to jak sięgniecie np. po cykl "Oko świata" R. Jordana - i przeczytacie jeden tom to zapomnicie o Sapkowskim, sięgnijcie też do klasyki - U. le Guin - Ziemiomorze - ale tylko 3 tomy - czwarty był chyba napisany dla pieniędzy - bo nie ma w nim nic i można go sobie odpuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuptup Re: IP: *.acn.waw.pl 22.10.07, 02:06 Feist - IMHO najlepsza saga fantasy - bierz pod uwage lata, w ktorych saga byla pisana. Achaja jest specyficzna i bardziej w strone 'pulp-fiction' niz Sapka ale frajda z czytania spora. Dragonlance. ksiazki Salvatore'a. sage o Honor Harrington sie fajnie czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assarhadon Re: Po Sapkowskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.07, 06:33 Osobiście proponuję kilku autorów, którzy nieźle piszą. Ciekawie zapowiada się Jakub Ćwiek ze swoim Kłamcą - jego nie można nie lubić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Po Sapkowskim? IP: *.comarch.com 22.10.07, 11:25 ACHAJA !!!! Ziemianskiego !!! Klimat inny niż Sapokowski, mniej bajki, wiecej ironii, sarkazmu, i tej "gorszej" strony człowieka ... ale od czasów sagi wiedzminskiej, nic mnie tak nie wciagnelo i nie pozwolilo zatracic sie w "czyms swiecie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mad Re: Po Sapkowskim? IP: 83.168.75.* 22.10.07, 23:08 Swiat czarownic - andre norton Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Egueniusza Debskiego tez obczaj :P 23.10.07, 13:57 ja teraz wlasnie zaczalem czytac Niegrzesznego Maga :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czytelnik fantasy Re: Po Sapkowskim? Po Geralcie może być Virn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 15:40 "Virn: Pogranicze zbrodni" - co prawda dostępne w pdf-ie, ale dość ostre. Dobrze wyważona końcówka z Virnem. I jeszcze nieźłe wyrysowane postaci kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zimnomi Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.aster.pl 29.11.07, 21:57 Gość portalu: cancellaria napisał(a): > Czesc. Nie znam sie wcale na fantazy. Sapkowski mie zafascynowal. > Szukam wiec cos podobnego, rownie dobrego. Z odrobina humoru, bez > dlugich opisow walk i sytuacji politycznych. Chce bohaterow, > ktrorych moglabym pokochac w takim stopniu, jak pokochalam > Geralda:) Może któryś z Niecnych Dżentelmenów Ci do gustu przypadnie?;) Dżentelmeni są bohaterami "Kłamstw Locke'a Lamory" S. Lyncha. Ten autor jest bardzo często porównywany do Sapkowskiego właśnie - szczególnie jeśli o klimat i humor chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIG29 Kłamstwa Locke'a Lamory IP: *.clubnet.pl 30.11.07, 00:38 S Lynch. Stosunkowo niedawno wydane po polsku. W drodze następny tom tego dzieła. Autor jest debiutantem i od razu odniósł wielki sukces w rodzinnym kraju. Polecam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
elzsaw Re: Po Sapkowskim? 11.12.07, 08:41 Atrakcyjne cyfrowe publikacje do czytania : www.nexto.pl/?p=114410 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Valeros Re: Po Sapkowskim? IP: *.aster.pl 23.01.08, 21:19 Może "Księga całości"? Niestety, teraz trudno dostępna. Odpowiedz Link Zgłoś
jednajezyna Re: Po Sapkowskim? 13.05.08, 21:44 Pratchett - fakt, robi sobie jaja z fantastyki ale robi to przeinteligentnie (dodatkowy aplauz dla tlumacza) George R. R. Martin i jego "Piesn Lodu i Ognia" - mam nadzieje ze dobrze tlumacze tytul, czytalam w orginale. Teraz z niecierpliwoscia czekam na ostatni tom.. I zgadzam sie z opinia juz tutaj wyrazona, watek karla jest niesamowity. Sapkowski "Narrenturm" - bardzo fajnie napisane z typowym jego poczuciem humoru. To chyba tyle na poczatek ;-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
le.chujarek Re: Po Sapkowskim? 19.05.08, 14:29 > George R. R. Martin i jego "Piesn Lodu i Ognia" - mam nadzieje ze > dobrze tlumacze tytul, czytalam w orginale. Teraz z > niecierpliwoscia czekam na ostatni tom.. ??? w jakim sensie ostatni? najnowszy? - chyba że tak bo po DwD będą jeszcze co najmniej 2 tomy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Jabłoński - cykl o Witelonie... IP: *.aster.pl 14.02.09, 23:34 ..., saga fantastyczno-historyczna osadzona w czasach polskiego rozbicia dzielnicowego. Wciagnęłam to w 1. kolejności o Wiedźminie. www.supernowa.pl/ksiazki.php?p=131 - link do tomu 1. z 4. Odpowiedz Link Zgłoś
martynosia Re: Po Sapkowskim? 09.07.09, 11:20 Glen Cook - seria o detektywie Garrecie;) Lekka, przyjemna i zabawna Odpowiedz Link Zgłoś
tenzwarszawy Re: Po Sapkowskim? 01.09.09, 16:44 Zobacz sobie "9" Tima Burtona www.eksperyment9.pl - tam też gałgany ratują świat ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Delelele Re: Po Sapkowskim? IP: *.chello.pl 05.09.09, 18:16 Super jest to www.eksperyment9.pl! Odpowiedz Link Zgłoś
katikot Re: Po Sapkowskim? 05.09.09, 11:39 Może "Opowieści z meekhańskiego pogranicza. Północ-Południe" Roberta M. Wegnera Odpowiedz Link Zgłoś