Dodaj do ulubionych

WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE

IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.03, 13:02
W Animatrixie był taki film o tym jak ludzie podłączyli maszynę do pewnego
programu. W filmie ,,Drugie odrodzenie" było pokazane jak agenci w ,,realu''
łapali ludzi i podłączali ich do Matrixa. Czyżby Agenci byli maszynami
podłączonymi do Matrixa?
Wojna maszyn i ludzi doprowadziła do zniszczenia planety. Pewna maszyna
(Architekt) stworzyła Matrixa. Pierwsze 2 wersje były złe, anomalie je
odrzucało. Pojawiła się też ta ,,najsilniejsza anomalia'', czyli pierwszy
wybraniec, dotarł on do Źródła i zrestartował system. Tym samym jego kod
został rozbity. Zapewne Wybrańcy są programem (antywirusem)istniejącym w
człowieku, z przewagą programu(W Neo przeważał człowiek). Być może każdy kto
odzrucił system ma w mózgu program (antywirus).
Wtedy program ,,Wyrocznia'' wymyślił historię przepowiedni i stworzenia
drugiego systemu - Zionu. Ponieważ w ,,wyzwolonych'' istniały programy można
było przewidzieć ich zachowanie. Jednak jeśli Zion jest iluzją, to trzeba
założyć że maszyny są programami. Ale nie są. Maszyny także podłączyły się do
Matrixa, lecz do drugiego poziomu - Zionu. Atakują ludzi, żeby mieć nad nimi
władzę.
Będąc podłączonymi do Systemu, czerpią od ludzi energię do dalszego życia.
Nie są jednak w realu bo nie ma sensu tam istnieć bez ludzi i energii. Agenci
są to maszyny podłączone od razu do Matrixa. W agentach też jest program
(wirus). Neo zniszczył maszynę - Smitha, lecz program przetrwał i zyskał
zdolność replikowania. Program jest to ,,coś'' o czym mówił Smith. Jest to
coś co ma on i ma Neo. Lecz Smith chce więcej - chce także programu Neo,
czyli jego zdolności. Chce także dostać do Zionu, bo Matrix jest dla niego
nudny.
Będąc u Architekta Wybraniec mógł wybrać jedne z dwóch drzwi. Pierwsze były
ratunkiem - Przeładowaniem Systemu (Reload). System musiał się zrestartować -
wszystko zaczynało się od nowa, o wszystkim zapominano, a program w
Wybrańcu ,,rozpadał'' się. Mieszkańcy Zionu przeżywali, lecz zapominali o
wielu rzeczach. Zion odbudowywano, a Wybraniec u Źródła wybierał 23
osobników - 16 mężczyzn i 7 kobiet. Zapewne ma te osoby mają zastąpić Neo,
Morfeusza, Trinity i resztą blisko powiązaną z Wybrańcem.
Drzwi do Trinity były zgubą - maszyny zabijały wszystkich. Każdym poprzednim
Wybrańcem kierował program, lecz Neo kierował człowiek. Niby ludzkość ma
upaść. Jednak wtedy jest zagrożenie dla Maszyn - Wybraniec po odryciu swojej
mocy w Zionie mógłby zatrzymać maszyny lub odłączyć wszystkich od Matrixa. W
1 części Neo dopiero po jakimś wydarzeniu odkrył swoje moce, tak samo w 2
(automatyczny upgrade, tak jak w programach antywirusowych po połączeniu z
internetem - jakimś wydarzeniem antywirus otrzymuje nowe sposoby na wirusy -
maszyny i Agentów. Neo zapadł w śpiączkę, bo była to wersja beta jego nowej
zdolności. Nie była zbyt sprawna, przez co Neo się ,,zawiesił'' ).
Niektóre programy jak Merowing miały dosyć Wyroczni przez którą wszystko
musiało się powtarzać.
Powiązania:
- Są 4 części Matrixa - Matrix, Animatrix, Matrix: Reaktywacja i Matrix:
Rewolucje. Właśnie o taką kolejność chodzi. 1 część ma być narodzinami, 2
życiem, 3 śmiercią (chodzi o części filmu, a nie Animatrixa). Te 4 części są
nawiązaniem do Części Różańca:
1. Matrix (narodziny). Jest to 1 Część Różańca - Radosna, bo Pan Jezus się
narodził (Wybraniec się narodził )
2. Animatrix ( ? ). Jest to 2 Część Rożańca - Tajemnica Światła (oświecenie,
wyjaśnienie rożnych wątpliwości)
3. Matrix: Reaktywacja (życie). Jest to 3 Część Różańca - Bolesna (odkrycie,
że Zion jest iluzją)
4. Matrix: Rewolucje (śmierć). Jest to 4 Część Różańca - Chwalebna, bo Pan
Jezus wybawił ludzkość poświecając się (Neo wyzwala ludzi, lecz ginie.
Następnie ,,zmartwychwstaje" jako nowa anomalia)

- Matrix ma być Niebem - światem idealnym, Zion to Czyściec - etap
przejściowy, a świat realny Piekłem. Nad wszystkim czuwa pan Bóg (Architekt).
Jego zbuntowany anioł - Szatan to Smith.
Maryja to Wyrocznia - to ona naprowadza Wybrańca, a pan Jezus to Neo (
Zbawiciel ).
Według Koranu pan Bóg miał kilku Proroków (Wybrańców), a najważniejszym był
Mahomet (to on stworzył Islam, oświecił ludzi).

- Persefona była więziona u Hadesa (Merowinga) i zmieniła się, sprowadzała
zniszczenia. Jednak wiosną się przemieniła (zdradziła Merowinga).

- Serafin (strażnik Wyroczni) musi być jakimś ważniejszym, najsilniejszym
programem.

- Wilkołaki, wampiry, Twinsy były odpowiedzią Systemu na złe oprogramowanie -
Merowinga

- Architekt oraz Neo który powrócił do Źródła sprowadzą koniec świata lub
Apokalipsę. Architekt po swojej prawicy postawi dobre programy, a po lewicy
te złe (wirusy). Neo będący najsilniejszym antywirusem zostanie uruchomiony i
skasuje te złe programy. Ciekawe po której stronie będzie Wyroczcnia. Należy
więc zastanowić się czy w 3 części Neo poświęci się i dokona zbawienia
ludzkości czy Apokalipsy. A może to i to. Neo poświęci się dla ludzkości i
zginie, lecz po pobyciu u Źródła wróci i stworzy System Idealny.

- Replikacja Smitha ma nawiązywać do opętania przez Szatana. Trzeba więc
dokonać egzorcyzmów.

- Łyżka którą Neo otrzymał od sieroty miała znaczyć słowa z 1 części -
,,Łyżka nie istnieje". Neo zapewne zrozumiał ten znak podczas ataku maszyn.

- Morfeusz jest kimś jak Jan Chrzciciel. Wprowadził (ochrzcił) Neo dzięki
czemu ten mógł dostać się do Matrixa (nieba).
Obserwuj wątek
    • red_45 Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE 16.07.03, 13:21
      Kurcze, od dzisiaj bede sie bal jesc zupe łyżką, albowiem powiedziane jest -
      there is no spoon.

ps a gdzie nawiazania do hinduizmu, schintoizmu i zen ? a inne religie i
      mitologie ? i co oznacza krzywizna okularow przeciwslonecznych Neo ? czy to
      Wskazówka ? a jak ktos zrobi nastepne czesci matrixa ? grozi nam wtedy reforma
      rozanca ? i czy bialy krolik to kryptoreklama firmy produkujacej baterie ?
      • Gość: Vilo Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.03, 15:36
        Takie powiązania zostały zauważone i tyle. Są też nawiązania do innych religii,
        do mangi i do filmów S-F, ale na razie je analizuję. A jeśli coś ci się nie
        podoba(zapomniałem twojego imienia, ale śmieci nie warto pamiętać) to morda w
        kubeł i zawijaj się. Mogłeś nie odpowiadać na to, bo jesteś zwykłym błędem
        Systemu, a błędy należy usuwać. Życzę Ci wszystkiego najgorzszego.
        P.S.
        Jeżeli ty nie zauważasz powiązań to jesteś KOMPLETNYM IDIOTĄ I CIOTĄ!
        • red_45 Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE 16.07.03, 15:41
          Jak juz zanalizujesz do konca matrixa to zadaj sobie pytanie - 'Czy Mis Uszatek
          to alegoria?'. I postaraj nabrac sie troche kultury zanim zacznie sie rok
          szkolny w twojej kieleckiej zawodowce.
          • Gość: Viloran Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.03, 17:33
            Do: red_45
            Nie chodzę do zawodówki. Mam 37 lat. A w Kielcach jestem na wakacjach!

Ja tylko wygłosiłem swoją teorię. Mam zapewne więcej kultury od ciebie.
            Po prostu mnie poniosło, to ty zacząłeś mi ,,dogryzać'' ja Ci tylko oddałem!
            • red_45 Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE 16.07.03, 17:58
              "Po prostu mnie poniosło, to ty zacząłeś mi ,,dogryzać'' ja Ci tylko oddałem!" -
              mozesz mi wskazac miejsce w moim pierwszym poscie, gdzie, jak piszesz dogryzam
              ci i atakuje personalnie ? Ja tylko zadaje kilka pytan, niebezzasadnych w
              kontekscie twojego postu. "Jeżeli ty nie zauważasz powiązań to jesteś
              KOMPLETNYM IDIOTĄ I CIOTĄ!" - rozumiem, ze to jest uzasadnienie twojego
              twierdzenia, ze masz zapewne wiecej kultury ode mnie. Coz, pozostaje mi sie
              tylko z toba zgodzic - masz DUZO wiecej kultury ode mnie. Problem polega tylko
              na tym, ze jest to kultura z innego kregu kulturowego.
              Milych wakacji w Kielcach i EOT.
        • Gość: igiełka Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 16.07.03, 18:06
          A jak poznałeś, że on jest ciotą??
          • frolix Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE 16.07.03, 18:56
            Gość portalu: igiełka napisał(a):
            > A jak poznałeś, że on jest ciotą??

Jak, jak! Jak zwykle - organoleptycznie ;-)
            • Gość: igiełka Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 16.07.03, 19:57
              całowali się i penetrowali??? ;-)))
              • frolix Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE 16.07.03, 21:06
                > całowali się i penetrowali??? ;-)))

Pieścili sobie gniazdka ;-))))

Sorry, guys.
    • frolix Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE 16.07.03, 16:19
      Gość portalu: Viloran napisał(a):
      > [...]

Knock, knock, Vilo. Smith has you.

• Gość: Aga Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: 206.122.136.* 16.07.03, 16:29
      Ja tam wolalabym zeby Neo sie okazal czlowiekiem, ktory po prostu ma wyjatkowe zdolnosci
      • frolix Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE 16.07.03, 16:55
        Gość portalu: Aga napisał(a):
        > Ja tam wolalabym zeby Neo sie okazal czlowiekiem, ktory po prostu ma
        wyjatkowe
        > zdolnosci

Taka banalna jesteś? ;-) Mam nadzieję, że w trzeciej części będą jeszcze
        kolejne warstwy.
    • Gość: igiełka Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 16.07.03, 18:27
      Chcę przypomnieć, że różaniec ma 5 tajemnic ;-)) i co teraz?? cała ideologia
      wzięła w łeb
      • Gość: Man Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.03, 22:46
        Różaniec ma 4 części, a każda ma 5 tajemnic
        • Gość: igiełka Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 17.07.03, 09:16
          Zadzwonię do ojca Rydzyka i się dowiem ;-)))
          Dla mnie po prostu głupotą jest doszukiwanie się jakiś głębszych ideologii.
          Lubię film Matrix ale taka interpretacja zakrawa na fanatyzm. To jest tylko
          film a podejście do niego z takiej strony jest już wyolbrzymioną
          nadinterpretacja. Podążając takim tokiem myślenia można faktycznie dobudować
          ideologię nawet do Żwirka i Muchomorka ;-))Bo zawsze można znaleźć COŚ ;-))
          • Gość: digan Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.voltronik.pl 17.07.03, 20:35

> Zadzwonię do ojca Rydzyka i się dowiem ;-)))
            > Dla mnie po prostu głupotą jest doszukiwanie się jakiś głębszych ideologii.
            > Lubię film Matrix ale taka interpretacja zakrawa na fanatyzm. To jest tylko
            > film a podejście do niego z takiej strony jest już wyolbrzymioną
            > nadinterpretacja. Podążając takim tokiem myślenia można faktycznie dobudować
            > ideologię nawet do Żwirka i Muchomorka ;-))Bo zawsze można znaleźć COŚ ;-))

Noom...

Strasznie toz przeproszeniem jebnięte... Ale jak znam wachowskich, to być może
            to będzie całe drugie dno matrixa...

A kim w takim razie jest trinity w drugim dnie?? Marią Magdaleną? Powarznie
            niby śmieszne, ale z pełną powagą: myślisz, że wachowscy biorą też pod uwagę
            świadków Jechowy??

a poza tym:

Matrix miał się składać z tych części już od początku a papież wprowadził
            czwartą część całkiem niedawno....

digan.
            • Gość: g.loots Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: 196.4.0.* 25.07.03, 14:52

Zion is a program, just like the Matrix. How is Neo able to figure out
              that he is able to stop the sentinels in Zion near the end of the film?
              The spoon given to him earlier. It had obviously been bent loads, but
              how outside the Matrix?? This gave Neo the inspiration and the
              understanding that Zion is still a matrix.

BM__The_One_explainedThe One explained

"The One" is a program, but has to be "attached" to someone in the
              Matrix. So Mr. Anderson got it in the 6th version of the Matrix. Then
              "The One" program's purpose is to allow Zion to be destroyed then to
              rebuild it. The reason for this is because of anomalies - the 1% of
              humans that don't accept the Matrix. These are all brought out of the
              Matrix program and into the Zion program by the "Morpheus" program and
              other similar "ship captain" programs. Then once all the anomalies are
              out of the Matrix (and in Zion), that is the time for Zion to be
              destroyed, thus killing all the anomalies off. The Matrix is then
              upgraded, thus creating the next version of the Matrix, but Zion must be
              rebuilt so that the next lot of anomalies can be brought out again so
              that they can be destroyed. This is the feedback-loop, and is the reason
              to retain a handful of people so that Zion can be rebuilt. So this is
              why Neo said the prophecy was a lie - the One's purpose was not to end
              the war as the prophecy stated.

Unfortunately, "The One" program must be re-used each time, or copied,
              so it can be "attached" to a new anomaly inside the Matrix. So what
              happens to the old "The One" program? It faces deletion, and as the
              Oracle explained, it goes into exile instead, just like the French bloke
              (the Merovingian) did. He was the first One (probably from the second
              version of the Matrix), and once he fulfilled his duty, he became an
              exile program and "abdicated" his "Oneness" by choosing Persephone and
              power. This is evident in the bogs when Persephone asks Neo to kiss her.
              She says she wants him to kiss her so she can feel what it is like again
              to be kissed by something close to human, just like the Merovingian used
              to be. Then she says to Trinity that she envies her, but that these
              things are not meant to last. So the Merovingian used to be just like
              Neo - a One - thus proving further the feedback-loop explained earlier.

The correct door in the Architect's room

Now there are two possibilities here:

1. All the previous One's chose the right door allowing a
              "temporary dissemination" of their code into the Matrix (i.e., the code
              they "carry" thus indicating Neo is indeed human), then he must select
              (unplug) 23 people from the Matrix to rebuild Zion. This takes away the
              possibility that stories from previous rebuilds of Zion will be carried
              through. But Morpheus indicated in the first Matrix that this is the
              case anyway. He said, "there was a man born inside, able to change
              things, it was he who freed the first of us," - basically the One
              previous to Neo. And this proves that the previous One chose the right
              door also. Neo's purpose is also to choose the right door, but he does
              not because he faces deletion afterwards and has the choice of going
              into exile - programs choosing to go into exile is the one thing that
              can't be accounted for in program parameters. Thus, he chooses the left
              door instead this time. How was Neo able to choose the other door?
              Because of his extreme willpower? - Even the Architect indicated that
              he'd noticed this - "Interesting. That was quicker than the others." Or
              more likely, because the Oracle upgraded his coding with the candy on
              the park bench. The candy/cookie was a method to change the One's
              program. She said he has made a believer out of her - this is quite
              human-like and perhaps the previous One's didn't accept the upgrade
              candy, now she has hope... hope that Neo will finally choose the other
              door.

2. All the previous One's chose the left door, saving Trinity and
              letting Zion fall. So this time is no different. But the Architect does
              say, "You are here because Zion is about to be destroyed. Its every
              living inhabitant terminated, its entire existence eradicated," and
              also, "this will be the sixth time we have destroyed it, and we have
              become exceedingly efficient at it," - assuming the Architect isn't
              lying, then they have already destroyed Zion (i.e., Zion has fallen)
              five times - i.e., the result of going through the left door.

Morpheus and Trinity are programs. Morpheus's purpose was to find the
              One and deliver him to the Architect. Trinity's purpose is to control
              the One by getting in love with him. Trinity is supposed to be the
              mother of the new One every time the Matrix is Reloaded. That's why the
              sex scene was so important and why she was named Trinity.

The Architect says, "she is going to die, and there is nothing that you
              can do to stop it." He was correct though because she did die just like
              Neo did in the first Matrix (Oracle said he or Morpheus would, and she
              didn't lie, but he came back to life). Trinity dies, but comes back to
              life (we are using medical definition of death in all this of course!).

The Architect has already laid down an ultimatum for Neo choosing the
              left door:

The Architect - "Failure to comply with this process will result in a
              cataclysmic system crash killing everyone connected to the matrix, which
              coupled with the extermination of Zion will ultimately result in the
              extinction of the entire human race."

Neo - "You won't let it happen, you can't. You need human beings to
              survive."

The Architect - "There are levels of survival we are prepared to accept.
              However, the relevant issue is whether or not you are ready to accept
              the responsibility for the death of every human being in this world."

Looking at this further, the Architect does say "coupled" with the
              extermination of Zion will the human race be exterminated. So he says
              everyone connected to the Matrix will die, but if Zion is not
              exterminated, the human race will not necessarily die. Also, there is
              likely to be a time-window between not going through the right door, and
              the cataclysmic crash, thus allowing Neo to unplug as many as possible
              from the Matrix, then those people won't die. This will be the start of
              the next Zion. As for the Matrix, a cataclysmic crash doesn't mean the
              end of the Matrix - just needs rebooting or reloading!

Agent Smith explained

Agent Smith is the only "human" in this world. He's the one spreading
              himself like a virus replicating himself over and over until the Matrix
              will finally get overloaded and fail. Smith is the one who wants to get
              out of the Matrix for good. He said so in the first Matrix, "I must get
              out of here, I must get free! And in this mind, is the key," squeezing
              Morpheus's temples, "my key! Once Zion is destroyed, there is no need
              for me to be here!"

Smith knows that by killing Neo he can escape the Matrix because Neo is
              the key to resetting the Matrix, or to shut it off. It was originally
              killing Neo (in the first Matrix) that allowed Smith to become powerful
              (cloning ability) - so killing Neo again will allow him to gain Neo's
              powers completely, and thus gain the power to shut down the Matrix.

So where the hell did Smith come from if he wants to destroy the Matrix?
              He's obviously not meant to be there - he's a computer virus as he has
              every characteristic of a virus - he multiplies and spreads and infects
              (and emulates) other programs like one. He is exactly a

• Gość: Kiestu Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.03, 16:13
                Jezu co wyscie sie tak rospisali a pozatym niechce mi sie czytac tego.

ps. czy ktos tu sie nie pomylil z tym angielskim ( ha ja go nie znam i sie nie
                wstydze tego :) )
                • Gość: Anna M Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.chello.pl 25.07.03, 19:31
                  To żałuj, bo całkiem z sensem napisane...
                  :)
                • Gość: gosia.loots Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: 196.4.0.* 28.07.03, 15:04
                  Gość portalu: Kiestu napisał(a):

> Jezu co wyscie sie tak rospisali a pozatym niechce mi sie czytac tego.
                  >
                  > ps. czy ktos tu sie nie pomylil z tym angielskim ( ha ja go nie znam i sie
                  nie
                  > wstydze tego :) )

Wybacz, mieszkam po za Polska, choc po polsku rozmawiam , czytam i pisze,
                  szypciej mysle i pisze po angielsku, a wiele chcialam napisac wiec odpowiec
                  byla prosta- tylko po angilesku, Przepraszam!!!!!!
              • Gość: g.loots ostatni dodatek po angielsku IP: 196.4.0.* 28.07.03, 19:12
                Agent Smith explained

Agent Smith is the only "human" in this world. He's the one spreading
                himself like a virus replicating himself over and over until the Matrix
                will finally get overloaded and fail. Smith is the one who wants to get
                out of the Matrix for good. He said so in the first Matrix, "I must get
                out of here, I must get free! And in this mind, is the key," squeezing
                Morpheus's temples, "my key! Once Zion is destroyed, there is no need
                for me to be here!"

Smith knows that by killing Neo he can escape the Matrix because Neo is
                the key to resetting the Matrix, or to shut it off. It was originally
                killing Neo (in the first Matrix) that allowed Smith to become powerful
                (cloning ability) - so killing Neo again will allow him to gain Neo's
                powers completely, and thus gain the power to shut down the Matrix.

So where the hell did Smith come from if he wants to destroy the Matrix?
                He's obviously not meant to be there - he's a computer virus as he has
                every characteristic of a virus - he multiplies and spreads and infects
                (and emulates) other programs like one. He is exactly as he described
                humans at the end of the first Matrix - "You move to an area and you
                multiply and multiply until every natural resource is consumed and the
                only way you can survive is to spread to another area. There is another
                organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what
                it is? A virus."

But who put him there? This will only be revealed in Revolutions
                (Revelations?) I guess - but I'm betting on humans in the real real
                world, i.e., outside of Zion and the Matrix. They're at war with the
                machines and trying to destroy them by infecting them with this virus -
                Agent Smith. So the irony with this theory is that Agent Smith
                represents the human race!! Neo represents the machines! Agent Smith
                says to Neo just after he's seen the Oracle that he became free when Neo
                destroyed him in the first Matrix (remember when Neo entered his body
                and exploded him from inside out) - as a virus, Smith has the ability to
                "inherit" other programs' abilities and thus inherited some of Neo's.

The anomaly explained

The anomaly is all the humans that do not accept the Matrix. The
                Architect says "Your life is the sum of a remainder of an unbalanced
                equation inherent to the programming of the matrix. You are the
                eventuality of an anomaly, which despite my sincerest efforts I have
                been unable to eliminate from what is otherwise a harmony of
                mathematical precision. While it remains a burden to sedulously avoid
                it, it is not unexpected, and thus not beyond a measure of control."
                This includes Neo, but Neo's Matrix avatar is attached with the One
                program so that he can follow his purpose as explained earlier under "
                The One explained". However, he is also supposed to protect himself and
                destroy anything that gets in his way - i.e., Agent Smith - so that he
                may fulfil his purpose.

Further proving Neo - and other non-accepters of the Matrix - are the
                anomaly, the Architect says, "Your life is the sum of a remainder of an
                unbalanced equation inherent to the programming of the matrix." The clue
                here is Neo's program name - "The One". Take one-third for example. 1
                over 3 is 0.33333 recurring. A computer cannot deal with recurring
                numbers, so must accept a limit, let's say 0.33333 for argument's sake.
                Multiply by 3, you get 0.99999 - never 1.00000, where has the
                "remainder" 0.00001 (One) gone? This is the limitation of computers,
                this is the mathematical imprecision inherent in programming (of the
                Matrix) and the eventuality of the One anomaly unable to be eliminated.

What is the equation then?

Not sure, but it definitely involves pi. The Keymaker refers to the
                window of time to open the door to the mainframe as 314 seconds. 3.14 is
                pi to three sig. figs., or the number of radians in half a circle. Half
                a circle is like the cross-section of a womb, similar to the alcove of
                Neo and Trinity's love scene - conceiving the next One? "NEO",
                incidently, is an anagram of "ONE". Trinity and Neo - one on one; a
                choice - one or one. Leads us to 101. "101" is mentioned numerous times
                in Matrix 1 and Reloaded. Neo's room at the beginning, Merovingian is on
                the 101st floor, the 101 freeway of the car chase in Reloaded, then when
                Trinity is hacking into the power plant system, she resets the password
                to Z10N0101. Freaky. Indicates that she is a program because that's not
                some random password she's put in. 101 is binary for 5, which in
                zero-based binary counting: 000 is 1, 001, is 2, 010 is 3, 011 is 4, 100
                is 5, 101 is 6 - And this is the 6th version of the Matrix! Then there's
                303. 303 is the room Neo got shot in Matrix 1, the Oracle lives in room
                303, it's also the hotel room number Trinity is in in Matrix 1 and it's
                seen at the end when Neo fights the Agents and Smith and begins to
                literally see the code that makes up the Matrix. 101 x 3 = 303, a
                trilogy, 3 + 0 + 3 = 6 = the 6th Matrix. Trinity means 3.

Who is the "mother" that the Architect refers to?

The Architect says, "Please," in an almost disapproving sense when Neo
                suggests the Oracle, but does not reveal who it really is or even
                directly that Neo is wrong. The architect was the one who created the
                Matrix; the co-creator is neither Persephone nor the Oracle. Both of
                them are only programs that have a purpose in the matrix, just like the
                rest. The Architect is in charge of the Matrix world and the co-creator
                is in charge of Zion. She has almost the same age as the Architect.
                Therefore, that woman is the Head Counsellor, the only woman of
                importance that lives in Zion and the one who asked for the two captains
                to volunteer at the council meeting. She's the one who knew all along
                about the Matrix. She was the one who told Zion's Defence Minister to
                cool off and to let Morpheus do his work so things could go as planned.

Or alternatively, it could indeed be the Oracle. She is the only program
                that truly wants humans to have a free choice... at the same time, she
                sees the future, because she knows the program code - she is like God -
                which is why Seraph protects her - see " Who is Seraph?" below.

What's so special about Neo's avatar?

Neo is a skilled hacker, and his avatar in the Matrix is based on the
                person that founded the AI of the original machines that eventually took
                over the world... How? Take a look at the disc he gave to the bloke at
                the door at the beginning of Matrix 1. It said "DISC AI" on it. The
                hollowed book Neo takes the disc out of is "Simulacra and Simulation" -
                a collection of essays by the French postmodernist philosopher Jean
                Baudrillard. He opens it to the section "on Nihilism" (meaning nothing
                is truly known, etc.). "Baudrillard's concept of simulation is the
                creation of the real through conceptual or 'mythological' models which
                have no connection or origin in reality. The model becomes the
                determinant of our perception of reality--the real." And Morpheus says,
                "Welcome to the desert of the real," in Matrix 1. I'd say this book
                describes The Matrix to a tee. So this disc contains the key to the AI,
                and thus how to destroy the machines, so I think they'll use this info
                in Revolutions to ultimately destroy the machines, which means he'll
                have to go back to the nightclub and find the guy he gave it to.

BM__Who_is_Seraph_Who is Seraph?

The reason Seraph (the chink guy Neo meets before meeting the Oracle)
                had golden code and was so spectacular is that he came from the first
                incarnation of the matrix, which was heaven. "Seraph" is singular for
                the plural "seraphim". The seraphim are the highest choir of angels and
                included amongst others: Lucifer, Gabriele, Raziel and Malaciah, and
                • Gość: g.loots Re: ostatni dodatek po angielsku"""" IP: 196.4.0.* 29.07.03, 11:56
                  Gabriele, Raziel and Malaciah, and
                  they sit on the 8th level of Heaven just one below God. So Seraph will
                  obviously have a big part in Revolutions, but whose side will he be on -
                  the machines or the humans?? That is the question.

The Twins

They are exiled programs that emulate the human myth of ghosts as the
                  Oracle explained. They are programs behaving badly. Persephone killed
                  one of the Merovingian's bodyguards with a silver bullet because he was
                  emulating a werewolf. So if the Twins could phase into ghost form, why
                  didn't he when his arm was trapped in the door of the garage? Was it
                  because he was wounded or because he can't phase when his arm is
                  trapped? No of course not. The doors of that building, when shut, always
                  led somewhere else (usually in the mountains) when opened again without
                  the Keymaker's key. So if it were slammed shut due to the Twin phasing
                  into ghost form, the Twin's arm would've ended up god knows where, but
                  certainly not attached to the Twin's body.

• byle_kto Interesujące! 04.08.03, 11:41
                    Dzięki, to wiele wyjaśnia.

Ciastko jako upgrade... genialne.
    • Gość: rhadek Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.jaworzyna.sdi.tpnet.pl 26.07.03, 19:26
      A co z "World Record" z Animartiksa???
      Odpowiedzcie coś!!!
      • Gość: Anna M Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.chello.pl 26.07.03, 22:22
        To nie jest proste, bo nie do końca rozumiałam, o co w nim właściwie chodzi.
        Wizualnie też mi sie niespecjalnie podobało.
    • Gość: M. Kolbe Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: 140.159.68.* 29.07.03, 07:47
      Tu sa odpowiedzi na wasze pytania:
      www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/ksiazki_50.html
    • polynomial Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE 03.08.03, 20:23
      Ach! I jeszcze należy dodać, ze Neo "zstąpił do piekieł (świat Zionu) i
      trzeciego dnia ZMARTWYCHWSTAŁ"!

Polynomial-C
      • karina17 Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE 12.08.03, 18:45
        A nie nasuwa wam się myśl że MATRIX to GRA i wszyscy bohaterowie to gracze jak
        w "Existenz"!?
        Bo ja mam takie skojarzenie ;)
    • Gość: Cool Man Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.03, 10:20
      Mam prośbę do autorki tej angielskiej teorii:
      Przetłumacz ją
      • Gość: G.Loots Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: 196.4.0.* 20.08.03, 12:45
        Gość portalu: Cool Man napisał(a):

> Mam prośbę do autorki tej angielskiej teorii:
        > Przetłumacz ją

Chyba zartujesz!
        Ja polowe Polskich slow nie znam! a bez nich sie nie da przetlumaczyc.
        • byle_kto Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE 20.08.03, 13:14
          Ja mógłbym się podjąć przetłumaczenia, jeśli jest takie zapotrzebowanie.. są
          chętni?
    • Gość: mas Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.netup.pl / 192.168.2.* 20.08.03, 01:13
      Sorry Vilo ale takich bzdur juz dawno nie czytalem;] Obejrzyj sobie Matrixa
      jeszcze pare razy,powinno ci sie przejasnic...Podpowiedz-Zion nie jest czescia
      Matrixa(i tu sie wali twoja teoria).Po wejsciu wybranca do zrodla praca Matrixa
      zostaje chwilowo wstrzymana-w tym czasie zostaje uwolnionych 23 ludzi ktorzy
      zamieszkaja nowy Zion(poprzedni mieszkancy zostaja unicestwieni).Historia
      zataczala kolo 5 razy,teraz jest inaczej;]
      • Gość: G.Loots Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: 196.4.0.* 20.08.03, 12:43
        Gość portalu: mas napisał(a):

> Sorry Vilo ale takich bzdur juz dawno nie czytalem;] Obejrzyj sobie Matrixa
        > jeszcze pare razy,powinno ci sie przejasnic...Podpowiedz-Zion nie jest
        czescia
        > Matrixa(i tu sie wali twoja teoria).Po wejsciu wybranca do zrodla praca
        Matrixa
        >
        > zostaje chwilowo wstrzymana-w tym czasie zostaje uwolnionych 23 ludzi ktorzy
        > zamieszkaja nowy Zion(poprzedni mieszkancy zostaja unicestwieni).Historia
        > zataczala kolo 5 razy,teraz jest inaczej;]

A moze jednak z slownikiem w rece powinnam to przetlumaczyc,
        Moja teoria ( a jest to tylko teoria!!!) to wlasnie tobie wytlumaczyla!
        Cheers!

• Gość: Vilo Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.03, 12:45
          A więc Zion nie jest częścią Matrixa. To jak do cholery Neo zatrzymał maszyny
          pod koniec filmu? Czyżby umiał zmieniać rzeczywistość prawdziwego świata?
          • Gość: Sokrates Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.03, 12:46
            W XXI wieku ludzie stowrzyli SI (Sztuczna Inteligencja). Wykorzystywali ją
            dosłownie wszędzie. Lecz SI zaczęło się buntować. Mieli nad ludźmi duża
            przewagę, więc ludzie zasnuli niebo dymem, ponieważ SI korzystało z energii
            słonecznej. Świat został zmasakrowany. Maszyny odkryły nowy sposób zdobywania
            energii - ludzie. Przestali więc zabijać ludzi, tylko ich porywali i podłączali
            do ,,wysysacza". Jednak ludzie mieli ŚWIADOMOŚĆ, opierali się, umierali.
            Maszyna Architekt wymyśliła system ,,Matrix", który dawał ludziom iluzję
            idealnego świata. Jednak w wyniku matematycznej nieprecyzji, 1% ludzi opierał
            się iluzji i szkodził systemowi. Architekt zrestartował więc system i stworzył
            normalny świat z historią. Była to kolejna klapa. Wtedy program Wyrocznia
            wymyślił rozwiązanie. Postanowił stworzyć iluzję Zionu, miasta które zapewne
            istniało w prawdziwym świecie. Prawdziwy świat zapewne stał się ruiną, na
            której nic nie ma i nie będzie, a wszyscy ludzie są podłączeni do Systemu.
            Maszyny postanowiły więc podłączyć się tej iluzji Zionu i walczyć z anomaliami.
            Wyrocznia wymyśliła dla anomalii przepowiednię o Wybrańcu (najsilniejsza
            anomalia), który skończy wojnę. Postanowiła podłączyć do kilku ludzi programy,
            które miały kierować nimi podświadomie. Zawsze można było przewidzieć co
            zrobią. Te programy to ,,wyzwalacze anomalii"(kapitanowie statków), partnerka
            Wybrańca wspierająca go, ten który prowadzi go po drodze Wybrańca i sam
            Wybraniec. Wybraniec miał za zadanie dotrzeć do Źródła - siedziby Architekta.
            Tam miał do wyboru drzwi do umierającej ukochanej lub do Źródła. Ponieważ
            system jest przepełniony anomaliami trzeba zlikwidować. Jedyną blokadą jest
            Wybraniec. Maszyny zabiją cały Zion, a Matrix zostanie zrestartowany, lecz
            Wybraniec może wybrań 23 nowe anomalie (16 mężczyzn, 7 kobiet) które odbują
            Zion i będą miały wprowadzonych ,,wyzwalaczy". Wybór ukochanej oznacza koniec
            ludzkości. Wszyscy w Zionie giną, a z powodu przeładowania anomaliami Matrix
            zostaje wyłączony i giną wszyscy do niego podłączeni. Nad każdym Wybrańcem
            panuje program i zostają wybrane drzwi do Źródła. Po wejściu do Źródła każdym
            program ma wybór: pozostanie w systemie lub skasowanie. W jednej wersji
            Wybraniec Merowing wybrał drzwi do Źródła, lecz nie chciał być skasowany, tak
            samo wybrała jego ukochana - Persefona, też program, po tym jak zginęła.
            Pozostali oni w systemie jako programy.

W 6-wersji Neo jest Wybrańce, Trinity jego ukochaną, a Morfeusz go prowadzi.
            Neo jest inny. Zapewne dzięki upgradowi (ciasteczka i cukierki Wyroczni, która
            ma tego dosyć?). Dzięki temu wybiera drugie drzwi. Jednak nie wiadomo czy
            nastąpi zagłada bo nigdy nic takiego się nie zdarzyło.

Zion to iluzja. Można więc używać w nim swoich zdolności umysłowych, lecz nikt
            nie próbował bo nie sądził by Zion był iluzją. Jednak chłopiec z łyżką z 1
            częsci odkrył to. Dał Neo znak przesyłając mu łyżkę mającą ślady wygięcia.
            Łyżki nie dałoby się wygiąć normalną siłą. Neo to być może zrozumiał, lecz nie
            mógł nic zrobić, ponieważ program blokował jego możliwości w Zionie. Po
            upgradzie wyzbył się programu i zatrzymał strażników.

Neo zrozumiał chyba, że Trinity, Morfeusz i kapitanowie są w części programami
            i nie mówił im na statku całej prawdy, bo programy mogłyby przejąć nad nimi
            kontrolę i się bronić.

Zakładając że każdy podłączony ma swój numer porządkowy (1,2,3...112) może
            zdarzyć się że 1,10,100 itd. są niepodzielne przez 3. Jest to nieprecyzja
            matematyczna. 1:3 = 0,3333333...., musi być jednak jakiś koniec, np. 0,333.
            Zeby powrócić do 1 trzeba pomnożyc przez 3 (0,999). Brakuje 0,001. Właśnie te
            brakujące kody to anomalie. Dlaczego 1,10,100 idt. a nie np. 4,40,400? Ponieważ
            chodzi o 2 rzeczy: system dwójkowy (1 i 0) oraz to że anomalie to 1% ludzkości.
            Np. 1% z 2 500 000 daje 250 000 (liczba mieszkańców Zionu). Neo też jest
            anomalią, ale jest to niezwykła anomalia. Bo w pewnym momencie dodano mu tą
            brakującą 1dzięki czemu wybrał inne drzwi. Jednak ta 1 działa w dwie strony.
            Anomalie opierają się systemowi, bo brakuje im 1. Jednak przez to nie mogą
            pokonać systemu.

Agenci są to strażnicy Matrixa. Mają jeden cel: zniszczyć Zion. Mają oni złapać
            tych co znają kody do Zionu lub zabić anomalie. Szególnie zależy na tym
            Agentowi Smithowi. Ma on dosyć swojej misji. Chce się uwolnić, dostać do Zionu.
            Po tym jak Neo go ,,przeleciał" zyskał trochę człowieczeństwa, lecz chce dorwać
            Neo by zdobyć jego program. Wcześniej umiał się poniewalać tylko w jednej
            postaci, jednak po skończeniu służby stracił to ograniczenie. Smith może być
            wirusem który chce zawładnąć systemem lub go zniszczyć. Dostał się także do
            Zionu wchodząc do mózgu pewnej anomalii.

Merowing jest złym oprogramowaniem, więc system go odrzuca tworzą wampiry,
            wilkołaki i twinsy.

W Animatrixie były maszyny wyglądające jak ludzie. Być może Seraphin (strażnik
            Wyroczni) jest taką maszyną, lecz kontroluje go potężny program. Przez to
            świeci się na złoto w kodzie Matrixa.

Trzecia część podobno mówi o tym, że maszyny odkryły miejsce ukrycia Wyroczni.
            Tymczasem Neo budzi się ze śpiączki i kontynuuje walkę ze Smithem oraz wyrusza
            z Morfeuszem i Trinity do Club Hell. Tymczasem w Zionie trwa wojna. Na
            zwiastunie Trinity celuje w fotel na którym siedzie mężczyzna, lecz go nie
            widzimy. Trinity mówi: ,,Oddaj mi Neo, albo zginiemy tutaj, w tej chwili".
            Widać, że to się dzieje w klubie. Widać też jak wchodzą do klubu prowadzeni
            przez Seraphina. Widać też jak wszyscy walczą w klubie ze strażnikami. Być może
            maszyny które odkryły, że Wyrocznia im zaszkodziła porwały ją do klubu. Neo,
            Trinity, Morfeusz i Seraphin chcą ją odzyskać. Gdy Neo rzuca się na setkę
            agentów Smithów mówi: ,,Wszystko kończy się tej nocy", a Morfeusz mówi: ,,On
            walczy dla nas". Czyżby Smith był kluczem do rozwiązania zagadki? Słychać też
            jak jakiś kapitan mówi: ,,Maszyny chcą się dostać tylnymi ścianami". Keanu
            Reeves mówi: ,,pierwsza część jest o narodzinach, druga o życiu, a trzecia o
            śmierci". Może chodzić o Matrixa, ale w pierwszej części nie ma jego narodzin,
            bardziej prawdopodobne jest, że chodzi o Neo, ale to by było za proste.
            Szczególnie, że Reeves podpisał kontrakt, że nie zdradzi fabuły filmów. Chyba,
            że chodzi o Drogę Wybrańca lub o nowego Smitha (w pierwszej części Neo uwolnił
            Smitha, w drugiej z nim walczy, a w trzeciej go zabije).

• Gość: Gosia Loots Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: 196.4.0.* 21.08.03, 15:37
              Dzieki za przetlumaczenie, i wtym nauczylam sie pelno Polskich slow.
              wychodze z tego forum i wracam do forum - kuchni- bo tam troche razniej
              (jakos baby nie zrazaja sie do tegos ze cos zle napislam po Polsku!)
              Cheers.
    • Gość: mas Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.netup.pl / 192.168.2.* 20.08.03, 15:43
      Gloot(czy jak ci tam...)-nie wiem o co chodzi z tym slownikiem ale jestem
      pewien ze nawet nie wiesz co to s;owo oznacza.Popracuj nad skladnia;]

Vilo-Wydaje mi sie ze Neo nie nauczyl sie uzywac zadnych Matrixowych sztuczek w
      rzeczywistosci.Byc moze w pewien sposob "zarazil sie" Smithem 2.0(podczas gdy
      smith probowal go skopiowac...) i nabyl jego umiejetnosci(kontrola
      Santineli).Byc moze jest juz na tyle zintegrowany z systemem ze nie musi sie z
      nim laczyc(przeciez jest po czesci programem) poprzez piracki sygnal?Mozna snuc
      wiele teorii...
      • byle_kto Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE 20.08.03, 16:54

> Vilo-Wydaje mi sie ze Neo nie nauczyl sie uzywac zadnych Matrixowych
        sztuczek w
        >
        > rzeczywistosci.Byc moze w pewien sposob "zarazil sie" Smithem 2.0(podczas
        gdy
        > smith probowal go skopiowac...) i nabyl jego umiejetnosci(kontrola
        > Santineli).Byc moze jest juz na tyle zintegrowany z systemem ze nie musi sie
        z
        > nim laczyc(przeciez jest po czesci programem) poprzez piracki sygnal?Mozna
        snuc
        >
        > wiele teorii...

To się kupy nie trzyma zupełnie. Po pierwsze Smith jest programem i jak dotąd
        widzieliśmy go tylko i wyłącznie wewnątrz matriksa, więc nawet gdyby Neo czymś
        się od niego "zaraził" to według Twojej teorii nie moze to mieć żadnego
        związku z Zionem i strażnikami (bo to jest według Ciebie rzeczywistość)

Po drugie, Neo JEST po części programem ale tylko w Matriksie. Jeśli ZIon jest
        rzeczywisty, jak twierdzisz, to Neo jest tam tylko człowiekiem i nie jest
        częścią żadnego systemu i nie może mieć żadnej kontroli nad strażnikami.

To tak jakbyś Ty chciał wyjść z domu i zatrzymać ruchem ręki pędzącą
        ciężarówkę dlatego, że nauczyłeś się robić coś takiego w grze komputerowej.

Wniosek: Zion nie jest rzeczywistością, tylko kolejnym programem, w którym
        można robić tego typu sztuczki. Nie widzę innego wyjaśnienia.
        • Gość: hugok Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.swic.dialup.inetia.pl 20.08.03, 22:15
          Nie wiem czy ktoś zauwazył ale jest tam scena jak Smith dopada w Matrixie 2
          ludi z Zionu - jednego zabija a w drugiego "wchodzi"!
          Skoro Zion nie jest częścia Matrixa to dlaczego ten człowiek nawet
          w "rzeczywistości" jest "zarazony" Smithem i chce zabic Neo!
          Poza tym jest JEDYNYM ocalałym z Zionu!
        • Gość: mas Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.netup.pl / 192.168.2.* 21.08.03, 23:06
          Widze chlopaki ze nie macie zbyt wielkiego pojecia o czym piszecie...

Byle kto-postaraj sie zrozumiec to co przeczytales zanim zaczniesz
          krytykowac...ZION NIE JEST CZESCIA MATRIXA(jest miejscem w "wolnym swiecie" do
          ktorego trafiaja ludzie nie potrafiacy zyc w "kajdanach umyslu"),Agent Smith
          nie jest juz ZINTEGROWANY Z MATRIXEM(biega sohbie na wolnosci w ciele
          Bane'a).KPW? Wytlumacze ci lopatologicznie-skoro Smith w pierwszej czesci mogl
          wezwac Santinele(straznikow) w takim razie Santinele musza byc w pewien sposob
          rowniez polaczone z Matrixem.Przy probie skopiowania Neo przez Smitha 2.0 Neo
          mogl nabyc wlasnie ta umiejetnosc i kazac straznikom popelnic harakiri...I nie
          tlumacz mi tego na przykladzie gry komputerowej bo sie osmieszasz.

hugog-Zion nie zostal zniszczony!!!Bitwa o Zion rozegra sie dopiero w
          Rewolucjach...Jedyny ocalaly o ktorym pisales to nie kto inny jak Agent Smith w
          ciele Bane'a(Zguba).General Lock chcial urzadzic zasadzke na Santinele ale
          Smith odpalil ladunki elektromagnetyczne kiedy pozostale statki nie byly
          jeszcze gotowe.
          • Gość: STM Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: 195.82.167.* 22.08.03, 10:18
            No Dobra
            Wyjasnien i domyslow ciag dalszy...
            Łyżka w ZIONIE co to może oznaczać
            1) ZION to nadal Matrix - kolejny z poziomów
            2) Istnieje jakieś połączenie pomiędzy Real i Matrixem
            procz pokazanego juz 'logowania'

Być może Neo posiadł od Smitha zdolność zdalnej kontroli,
            zdalnego logowania się do Matrixa bez potrzeby całej
            maszynerii.
            Neo i Smith maja podobienstwa - Smith w drugiej czesci po
            przejsciu zarazonego Smithem czlowieka do ZIONu.

Otoz obaj sa czlowieko-programami
            tylko lustrzanymi odbiciami
            Neo czlowiek - czesc programu dolacza sie do niego w Matrixie
            Smith - program - dolaczony do ludzkiej powloki w ZIONie
            Jak to mozliwe nie mam pojecia
            Ale gdyby pojsc tym tropem to Neo moze zdalnie logowac
            sie do Matrixa a Smith moze Wnikac do ZIONU

Wykorzystujac te same dziury w Matrixie...

Pozdrawiam
            Stempel.
            • Gość: mas Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.netup.pl / 192.168.2.* 22.08.03, 14:27
              Byle kto-Sam doszedles do takich wnioskow czy skonsultowales sie najpierw z
              babcia klozetowa?

Nie mozna wykluczac zadnego rozwiazania,ale czy nie posowasz sie za daleko?
              Jezeli to co napisales okazaloby sie prawda(w co watpie) to caly Animatrix
              okazalby sie bullshitem-Secound ressistance bylby tylko wyssana z palca
              bajeczka,a koles uwalniajacy sie za pomoca swojej silnej woli z matrixa
              (Animatrix,nie pamietam ktora czesc) przenosilby sie po prostu do innego
              systemu?Skoro tak to dlaczego Architekt powiedzial ze aby przeniesc 23
              wybrancow do "systemu Zion";] trzeba najpierw wstrzymac matrixa i ODLACZYC ICH
              (skoro mozna to zrobic bez odlaczania-przyklad-lekkoatleta z Animatrixa)Po co
              sobie utrudniac zycie?
              Nasz mozg jest ogromnym twardym dyskiem,wiec dlaczego uwazasz ze skoro Smith
              posiadl umiejetnosc kopiowania samego siebie nie moglby wejsc w umysl Bane'a i
              chasac po "pustyni rzeczywistosci"?
              Skoro Santinele nie atakowaly Bane'a(pod koniec) to Smith musial dac im jakis
              sygnal dzieki ktoremu poznaly ze to jest "swoj chlop".Byc moze cos podobnego
              zrobil Neo?
              Smith wezwal Straznikow pod koniec Matrixa1 kiedy Trinity Neo i Morfeusz
              spiepszali gdzie pieprz rosnie(jak zapewne "nie pamietasz",Neo zdazyl wyjsc z
              matrixa na ulamek sekundy przed uzyciemEMP na straznikach)
              Powiedz mi dlaczego przy kontakcie ze Smithem Neo nie mogl posiasc jego
              umiejetnosci skoro to dziala w druga strone(tzn Smith posiadl umiejetnosci
              Neo).W REwolucjach Smith(zapewne juz 3.0) bedzie identyczna kopia Neo
              • byle_kto Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE 22.08.03, 15:57
                Bądź łaskaw odpowiadać pod właściwym postem.

> Byle kto-Sam doszedles do takich wnioskow czy skonsultowales sie najpierw z
                > babcia klozetowa?

Bez komentarza.

> Nie mozna wykluczac zadnego rozwiazania,ale czy nie posowasz sie za daleko?
                > Jezeli to co napisales okazaloby sie prawda(w co watpie) to caly Animatrix
                > okazalby sie bullshitem-Secound ressistance bylby tylko wyssana z palca
                > bajeczka,

Niekoniecznie. Ta teoria wcale nie stoi w sprzeczności z "Second Renaissance".
                Ludzie faktycznie są w stanie wojny z maszynami i być może gdzieś poza
                Matrixem i Zionem są ludzie naprawdę odłączeni od systemu.

> a koles uwalniajacy sie za pomoca swojej silnej woli z matrixa
                > (Animatrix,nie pamietam ktora czesc) przenosilby sie po prostu do innego
                > systemu?

Chodzi Ci chyba o "Kid's story". A czemu nie? Wiemy tylko tyle, że Neo z ekipą
                jakoś jednak odnajdują jego "ciało" i udaje im się go ściągnąć do Zionu w
                ostatniej chwili. Nie jest pokazane jak do tego doszło. Nie znamy szczegółów,
                więc trudno to analizować.

> Skoro tak to dlaczego Architekt powiedzial ze aby przeniesc 23
                > wybrancow do "systemu Zion";] trzeba najpierw wstrzymac matrixa i ODLACZYC
                ICH

Nieprawda. Architekt w całej swojej wypowiedzi nie wspomina ani raz o
                ODŁĄCZANIU nikogo. To słowo się nie pojawia. Wybraniec ma za zadanie wybrać z
                Matrixa 23 osoby, które odbudują Zion. Nawiasem mówiąc, już sam pomysł, żeby
                taka garstka ludzi była w stanie zbudować od zera tak gigantyczne podziemne
                miasto (nawet przez ileś tam lat i biorąc pod uwagę szybki przyrost ludności)
                jest mocno wątpliwy.

> Nasz mozg jest ogromnym twardym dyskiem,wiec dlaczego uwazasz ze skoro Smith
                > posiadl umiejetnosc kopiowania samego siebie nie moglby wejsc w umysl Bane'a
                > i chasac po "pustyni rzeczywistosci"?

Dlatego że kopiuje sam siebie w Matrixie - jako program, infekuje inne
                programy. Umysł nie jest programem. (Chyba że Zion jest wirtualny i ludzie w
                nim nie są ludźmi z krwi i kości - wtedy to ma sens)

> Smith wezwal Straznikow pod koniec Matrixa1 kiedy Trinity Neo i Morfeusz
                > spiepszali gdzie pieprz rosnie(jak zapewne "nie pamietasz",Neo zdazyl wyjsc
                > matrixa na ulamek sekundy przed uzyciemEMP na straznikach)

Nie zrozumiałeś chyba prostego pytania. Ja się nie pytam o to, kiedy Neo
                zdążył wyjść i czy użyto EMP na strażnikach. Chciałbym, zebyś przypomniał mi
                konkretną scenę, w której Smith wzywa strażników i jaką kwestię wtedy
                wygłasza. Naprawdę mi to umknęło.

> Powiedz mi dlaczego przy kontakcie ze Smithem Neo nie mogl posiasc jego
                > umiejetnosci skoro to dziala w druga strone(tzn Smith posiadl umiejetnosci
                > Neo)

Obydwaj zyskują nowe umiejętności, ale nie takie same, jak zapewne zauważyłeś.
                Smith np nie lata w Matriksie a Neo np. się nie klonuje.

Smith w ogóle jest najbardziej tajemniczą postacią. W pierwszym Matrixie w
                scenie "przesłuchania" Morfeusza mówi:

"Muszę się stąd wydostać, muszę się uwonić! A w tym umyśle jest klucz, mój
                klucz. Gdy Zion zostanie zniszczony, nie będzie powodu dla którego miałbym tu
                dalej być."

Dokąd on chce się dostać, od czego chce się uwolnić skoro teoretycznie jest
                maszyną, programem, sztuczną inteligencją..?

W "Reaktywacji" mówi:

"... ale pozory mogą być mylące, a to prowadzi mnie z powrotem do przyczyny
                dla której tu jesteśmy: Jesteśmy tutaj nie dlatego że jesteśmy wolni, jesteśmy
                tutaj dlatego że NIE jesteśmy wolni"

Motywy postępowania Smitha są bardzo niejasne. Niektórzy sugerują, że Smith
                może być właśnie wirusem "z zewnątrz" tj. spoza Matrixa i Zionu. Ponieważ
                stara się nie dopuścić do tego, żeby Wybraniec wypełnił swoją misję (tj.
                dostał się do Architekta i zresetował system). Z punktu widzenia interesu SI,
                powinien mu raczej w tym pomagać. W czyim imieniu on działa i co tak naprawdę
                chce osiągnąć?

Wracając do głównego problemu. Jeśli okaże się, że Zion jednak jest
                rzeczywistością i że Neo staje się praktycznie bogiem mogącym robić sztuczki w
                realnym świecie to będzie to według mnie MOCNO naciągane i mam nadzieję, że
                jest na to jakieś lepsze wytłumaczenie. Wszystko się okaże niedługo.
                • Gość: mas Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.netup.pl / 192.168.2.* 22.08.03, 16:57

> Nie zrozumiałeś chyba prostego pytania. Ja się nie pytam o to, kiedy Neo
                  > zdążył wyjść i czy użyto EMP na strażnikach. Chciałbym, zebyś przypomniał mi
                  > konkretną scenę, w której Smith wzywa strażników i jaką kwestię wtedy
                  > wygłasza. Naprawdę mi to umknęło.
                  >
                  Niezrozumiales chyba prostej odpowiedzi...Po tym jak Neo ratuje Trinity na
                  chwile przed rozstrzaskaniem sie helikoptera o wiezowiec jeden z kumpli Smitha
                  pyta sie czy maja wezwac straznikow.Smith kiwa glowa po czym stwierdza ze "Oni
                  jeszcze tu sa".W pozniejszych scenach okazuje sie ze agenci jednak wezwali
                  Santinele.

ARCHITEKT POWIEDZIAL ze 23 ludzi zostanie odlaczonych od Matrixa,nieprawda jest
                  za to to co napisales-ze Neo ma zadecydowac kto to bedzie...Jak zapewne wiesz
                  Zion jest miejscem do ktorego trafiaja ludzie "czujacy ze z tym swiatem
                  (Matrixem) jest cos nie w pozadku"...Trafiaja tam najwieksze indywidualnosci,
                  czy w takim razie nie wydaje ci sie dziwne ze jeszcze nikt nie zakwestionowal
                  prawdziwosci "systemu Zion"?Zion jest jakby cela smierci-maszyny gromadza tam
                  niewygodne bateryjki a kiedy nazbiera ich sie odpowiednia ilosc i kiedy ta
                  sztuczna spolecznosc zaczyna byc niebezpieczna unicestwiaja wszystkich podczas
                  jednego zmasowanego ataku

Neo nie jest zadnym bogiem-jedyne co zrobil to zatrzymal straznikow.Przypomnij
                  sobie jego slowa"S0mething is diffrent-i can feel them".Byc moze Neo nie musi
                  byc polaczony kilogramem drutow z systemem aby moc w niego wnikac?Ale o tym juz
                  pisalem
                  • byle_kto Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE 22.08.03, 17:50

> Po tym jak Neo ratuje Trinity na
                    > chwile przed rozstrzaskaniem sie helikoptera o wiezowiec jeden z kumpli
                    >Smitha pyta sie czy maja wezwac straznikow.

Dzięki za konkretną odpowiedź, wreszcie. Zgadza się. Smith, gdy był jeszcze
                    agentem systemu miał kontrolę nad strażnikami. Problem w tym, że Smith już nie
                    jest agentem systemu. Ale niech będzie. Jeśli Neo łączy się z Matriksem z
                    Zionu to niech Smith kieruje Strażnikami jako Bane. Wolna amerykanka.

> ARCHITEKT POWIEDZIAL ze 23 ludzi zostanie odlaczonych od Matrixa,nieprawda
                    >jest za to to co napisales-ze Neo ma zadecydowac kto to bedzie...

Architekt do Neo:

"The function of the One is now to return to the source, allowing a temporary
                    dissemination of the code you carry, reinserting the prime program. After
                    which, you will be required to SELECT from the Matrix 23 individuals: 16
                    female, 7 male, to rebuild Zion. Failure to comply with this process..."

na wszelki wypadek wyjaśniam po polsku:

"...Następnie będziesz miał za zadanie wyselekcjonować 23 osoby: 16 kobiet, 7
                    mężczyzn, w celu odbudowania Zionu"

Zapewniam cię, że nigdzie nie ma wzmianki o odłączaniu kogokolwiek. Ani
                    wcześniej, ani później.

> Trafiaja tam najwieksze indywidualnosci,
                    > czy w takim razie nie wydaje ci sie dziwne ze jeszcze nikt nie
                    zakwestionowal
                    > prawdziwosci "systemu Zion"?

Według Architekta to jest właśnie system kontroli, który rozwiązuje ten
                    problem. Właśnie dzięki temu, że anomalie są gromadzone i co jakiś czas
                    niszczone - nie mają czasu na to, żeby zacząć coś podejrzewać. Dlatego odbywa
                    się to cyklicznie.

> Zion jest jakby cela smierci-maszyny gromadza tam
                    > niewygodne bateryjki a kiedy nazbiera ich sie odpowiednia ilosc i kiedy ta
                    > sztuczna spolecznosc zaczyna byc niebezpieczna unicestwiaja wszystkich
                    podczas
                    > jednego zmasowanego ataku.

Dokładnie tak. Gdy jest ich dużo i istnieje możliwość, że zaczną węszyć wtedy
                    ciach i nie ma Zionu. Neo już być może coś podejrzewa ale co z tego skoro za
                    24 godziny Zion ulegnie zniszczeniu?

> Przypomnij
                    > sobie jego slowa"S0mething is diffrent-i can feel them".Byc moze Neo nie
                    musi
                    > byc polaczony kilogramem drutow z systemem aby moc w niego wnikac?Ale o tym
                    juz

Ja rozumiem o co chodzi, tyle tylko, że to jest po prostu słabo uzasadnione
                    (przynajmniej jak na razie) z czysto technicznego punktu widzenia. Dlatego ta
                    teoria wydaje mi się słaba. Nawet jeśli się okaże, że Neo faktycznie łączy
                    się 'zdalnie' z Matrixem to uznam to za kiepskie posunięcie ze strony
                    scenarzystów. Mam nadzieję że Wachowscy wymyślili coś lepszego.
            • byle_kto Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE 22.08.03, 16:31
              Gość portalu: STM napisał(a):

> Być może Neo posiadł od Smitha zdolność zdalnej kontroli,
              > zdalnego logowania się do Matrixa bez potrzeby całej
              > maszynerii.

To by było jakieś wytłumaczenie ale mało przykonywające. Smith faktycznie nie
              ginie z "rąk" strażników bo w jakiś sposób został zidentyfikowany jako "swój"
              Ale dlaczego, skoro Smith wyrwał się z Matriksa? Dlaczego miałby mieć jeszcze
              jakąś kontrolę nad strażnikami. Z ich punktu widzenia jest zbiegiem, kimś
              spoza systemu.

> Neo i Smith maja podobienstwa - Smith w drugiej czesci po
              > przejsciu zarazonego Smithem czlowieka do ZIONu.
              >
              > Otoz obaj sa czlowieko-programami
              > tylko lustrzanymi odbiciami
              > Neo czlowiek - czesc programu dolacza sie do niego w Matrixie
              > Smith - program - dolaczony do ludzkiej powloki w ZIONie

Na pewno są w jakiś sposób połączeni - sam Smith tak stwierdza. ("something
              overwritten or copied..") Ale do czego Smith właściwie dąży? Chce zniszczyć
              Neo, tym samym nie dopuszczając do "reaktywacji" - działa więc przeciwko
              systemowi. Jednocześnie stwierdza, że Neo go uwolnił (od Matrixa)?

O tym samym piszę w odpowiedzi na post 'mas'a - dlaczego Smith w ogóle chce
              się wyrwać z Matrixa (już w pierwszej części) i dlaczego nadal chce zabić Neo?
              Kolejna rzecz to to, że Smith zachowuje się jak wirus - mnoży się i infekuje.
              Zachowuje się dokładnie tak, jak sam opisał ludzi w pierwszej części w
              rozmowie z Morfeuszem. Ciekawe.

Pozdrawiam

byle kto
          • byle_kto Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE 22.08.03, 12:00

> Byle kto-postaraj sie zrozumiec to co przeczytales zanim zaczniesz
            > krytykowac...ZION NIE JEST CZESCIA MATRIXA(jest miejscem w "wolnym swiecie"

To chyba ty masz problem ze zrozumieniem czytanego tekstu. W którym miejscu ja
            napisałem że Zion jest częścią Matrixa?

Zion nie jest częścią Matrixa, jest odrębnym systemem, do którego są
            przenoszone anomalie - ten 1 % ludzi którzy z jakichś powodów odrzucają Matrix.
            Zion nie jest jednak rzeczywisty, jest kolejną symulacją. Ludzie, którzy nadal
            funkcjonują w systemie "Zion" mogą przenikać do systemu "Matrix". Do ich
            matrixowych odpowiedników dołączone są programy takie
            jak "Wybraniec", "Trinity", "Morfeusz" itd. które mają za zadanie doprowadzić
            do "przładowania" / zrestartowania systemu "Matrix" przy jednoczesnym
            usunięciu systemu "Zion" razem ze wszystkimi anomaliami, który jest potem
            tworzony od podstaw. Program "Wybraniec" zyskuje w Matrixie pewne dodatkowe
            umiejętności, których nie posiada początkowo Mr Anderson, których nie posiada
            również Neo w "Zionie"... do czasu.

"Wybraniec" jest najprawdopodobniej upgrade'owany przez program "Wyrocznia"
            (za pomocą ciasteczka/cukierka). W pierwszym "Matrixie" daje mu to pewne nowe
            możliwości wewnątrz Matrixa (widzenie "kodu", latanie itp). W "Reaktywacji"
            program "Wybraniec" uzyskuje także pewne nowe zdolności wewnątrz
            systemu "Zion" (kontrola nad sentinelami)
            Śpiączka, w którą wpada Neo pod koniec filmu jest być może
            efektem "zawieszenia się" programu "Wybraniec" po tym jak po raz pierwszy
            wykorzystał on swoje nowe możliwości w systemie "Zion".

W jaki sposób Agent Smith jest w ogóle w stanie przniknąć do Zionu? Przecież
            nie ma tam człowieka, którego matrixowym odpowiednikime jest Agent Smith. To
            powinno być niemożliwe. Tak się dzieje dlatego, że program "Agent Smith"
            przenika do systemu "Zion", podłączając się pod Bane'a, infekując go sobą. To
            nie byłoby możliwe gdyby Zion był rzeczywistością a nie kolejnym programem.

W systemie "Zion" istnieje również możliwość naginania pewnych zasad, robienia
            rzeczy niemożliwych w rzeczywistości. Tyle, że trzeba mieć do tego odpowiednie
            oprogramowanie. DLatego możliwe jest wyginanie łyżeczek, i zatrzymywanie
            sentineli.

Wybacz, ale teoria o tym, że Neo jako 100 % człowiek w 100 % rzeczywistym
            Zionie, sam nadaje swój "piracki sygnał" do Matrixa, żeby zatrzymać sentineli,
            mnie zupełnie nie przekonuje. W rzeczywistym świecie takie rzeczy nie są
            możliwe. Są natomiast możliwe w systemie "Zion" który rzeczywisty nie jest.
            Tak samo to, że Neo niby zyskuje coś od Smitha, w momencie gdy ten go próbuje
            zainfekować jest bez sensu, bo te umiejętności działalyby wyłącznie wewnątrz
            Matrixa a nie w Zionie (jeśli przyjąć twoją teorię, że Zion to miejsce
            rzeczywiste a Neo jest tam całkowicie zwyczajnym człowiekiem).

Podsumowując: Rzeczywisty świat znajduje się gdzieś jeszcze dalej, poza
            Matrixem i poza Zionem. Na jakich zasadach to wszystko funkcjonuje? Być może
            zostanie to wyjaśnione w "Rewolucjach".

PS. Przypomnij mi, proszę, w której to scenie Agent Smith "wzywa" Sentineli?
            Za diabła nie mogę sobie przypomnieć.
            • Gość: Viloran Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.03, 18:48
              W ,,Drugim odrodzeniu" Agenci są w prawdziwym świecie, jako androidy. Czyżby
              więc Agentami kontrolowały ich odpowiedniki maszyn? Dzięki temu Smith podłączył
              są do Zionu. Ludzie mogą przemieszczać się pomiędzy 3 warstwami, bo ich
              odpowiedniki są w prawdziwym świecie. Gdy Neo ,,wskoczył" do Smitha w 1 części
              odłączył maszynę i pozostawił w programie część człowieczeństwa.

,,Historia ucznia" pokazuje, jak pewnien dzieciak swoją świadomością odłącza
              się od Matrixa i automatycznie jest przenoszony do systemu Zion.
              ,,Rekord świata" zdaje się temu zaprzeczać. Osoba odłączona jest z powrotem
              podłączona do Matrixa. Jednak Neo i Trinity zgarnęli ucznia zanim pojawiły się
              maszyny.
              Być może Neo odłączy się siłą woli od Zionu, lecz wróci. Być może dlatego, że
              real jest brutalny, a może dlatego, że maszyny go złapią i zmodyfikują mu
              pamięć.

Czemu jednak Neo, nie powiedział Morfeuszowi i Trinity o Architekcie? Może
              gdyby im to powiedział ich programy zadziałałyby przeciwko niemu?
    • kajetanb52 Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE 28.08.03, 22:56
      Polska język trudna język co?

Kajtek_bez_majtek
    • Gość: Viloran Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.03, 22:43
      Przed premierą Reaktywacji było mówione dużo, że pojawią się Obcy. Okazało się
      to nieprawdą. Jak sądzicie, czy coś takiego może się zdarzyć w Rewolucjach?
      • Gość: dzzik Re: WYJAŚNIENIE WIELE ZAGADEK W MATRIXIE IP: *.barlinek.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 13:20
        Czy beda obcy?
        Czemu nie, film Matrix jest bez watpienia mieszanka symboli i alegorii, dodac
        nalezy ze nie zawsze trzyma sie to kupy na wielu płaszczyznach. Do tak
        skonstuowanego swiata(scenariusza) latwo jest wrzucic wszystko, obcy to mocny
        symbol XX wieku, wrecz legenda, na pewno wiec sie pojawia...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka