edgar20 15.03.08, 12:15 Ten znakomity autor napisał wiele świetnych opowiadań napiszcie o swych ulubionych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boruta_wwa Re: Opowiadania Philipa K. Dicka- komentarze 18.03.08, 23:08 owszem napisał, ale od lat nie czytam tej formy literackiej więc i tytułów nie pamietam :-( napisał też wiele średnich i słabych opowiadań swoja drogą... ale i tak jest dla mnie najlepszy :-) b. Odpowiedz Link Zgłoś
palmere Re: Opowiadania Philipa K. Dicka- komentarze 19.03.08, 10:43 boruta_wwa napisał: > napisał też wiele średnich i słabych opowiadań swoja drogą... owszem, ale jak wielu twierdzi opowiadania są właśnie esencją twórczości Philipa. Ja chyba będę musiał się teraz zakręcić za opowiadaniami bo wiem, że Rebis jakieś 3 lata temu wydawał jego opowiadania pod tytułem "Opowiadania najlepsze" ;)) > ale i tak jest dla mnie najlepszy :-) nie tylko dla Ciebie ;) p. Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: Opowiadania Philipa K. Dicka- komentarze 18.03.08, 23:24 Nie pamiętam tytułu, bo czytałam to wieki temu. Był to opis wyrzucania śmieci przez śmieciarzy z przydomowego kubła, widziany oczami psa pilnującego tej posesji. Treść banalna a czyta się jak kryminał SF. Genialne, zwłaszcza pomysł ;) Odpowiedz Link Zgłoś
boruta_wwa Re: Opowiadania Philipa K. Dicka- komentarze 20.03.08, 21:04 pomysł to podstawa opowiadania :-) i wiele razy Dick błysnął.. b. Odpowiedz Link Zgłoś
palmere Re: Opowiadania Philipa K. Dicka- komentarze 20.03.08, 22:28 boruta_wwa napisał: > pomysł to podstawa opowiadania :-) > i wiele razy Dick błysnął.. > b. racja, nie spotkałem się dotychczas z nikim kto miałby takie pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
moldur Re: Opowiadania Philipa K. Dicka- komentarze 21.03.08, 12:28 boruta_wwa napisał: > pomysł to podstawa opowiadania :-) Same pomysły to nie wszystko. Liczy się również forma. Nawet najlepszy pomysł opisany byle jak jest chałturą, a zaś błahostka napisana przejmująco zachwyci czytelnika. Odpowiedz Link Zgłoś
edgar20 Re: Opowiadania Philipa K. Dicka- komentarze 21.03.08, 16:19 moldur napisał: > Same pomysły to nie wszystko. Liczy się również forma. Nawet najlepszy pomysł o > pisany byle jak jest chałturą, a zaś błahostka napisana przejmująco zachwyci cz > czytelnika. Co do tego że nawet najlepszy pomysł napisany byle jak jest błahostką zgadzam się ale zły czy też zwyczajnie głupi pomysł napisany świetnie nie może być dobry ponieważ nie zawiera treści a ta jest potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
moldur Re: Opowiadania Philipa K. Dicka- komentarze 21.03.08, 20:30 <ale zły czy też zwyczajnie głupi pomysł napisany świetnie nie może być dobr > y > ponieważ nie zawiera treści a ta jest potrzebna Dziś ludzie kupią wszystko jeśli tylko zapakuje się pięknie i wystawnie. Ludzie dziś są naiwni. Nie potrzebna im treść, chcą akcji i wartkiej fabuły. Oczywiście są koneserzy, ale Ci stanowią wymierający gatunek. We współczesnej literaturze jest przyrost formy nad treścią. Może i dobrze, ale zapewne byłoby lepiej, gdyby obok formy znalazła się treść. Odpowiedz Link Zgłoś
palmere Re: Opowiadania Philipa K. Dicka- komentarze 21.03.08, 22:51 moldur napisał: >We współczesnej literaturze jest przyrost formy nad treścią. U Dicka jest inaczej, vide ''A teraz zaczekaj...''. Tylu wątków, pomysłów w jednej zaledwie 250-kilku stronicowej książce jeszcze nie widziałem. Co prawda książka pozostawia nie co z pewnym niedosytem, ale i tak jest super, zmieścić tyle świetnych pomysłów na tylu stronach to mistrzostwo świata. Odpowiedz Link Zgłoś
palmere Re: Opowiadania Philipa K. Dicka- komentarze 21.03.08, 22:53 aha zapomniałem dodać we wcześniejszym poście, że skoro tworzy niewielkie objętościowo książki z mnóstwem pomysłów, to strach pomyśleć co można znaleźć w jego opowiadaniach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
moldur Re: Opowiadania Philipa K. Dicka- komentarze 22.03.08, 15:09 Jeszcze jedno. Zapomniałem o tym wspomnieć i dopiero teraz nasunęła mi się taka myśl. Dlaczego w powieściach Dicka jest tak wiele pomysłów? Czyżby ich mnogość miała tworzyć akcję i nie nudzić czytelnika? Nie wiem, bo nie czytałem żadnych tekstów Dicka; niech ktoś mnie oświeci. Może się nie orientuje. Jeśli na niewielu stronach książki (czy też opowiadania) znajduje się wiele pomysłów, czyżby forma była słaba? Tak słaba, że treść musi nadrabiać? Naprawdę nie wiem, niech ktoś mi to wytłumaczy, jak dziecku najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
palmere Re: Opowiadania Philipa K. Dicka- komentarze 22.03.08, 23:00 moldur napisał: Dlaczego w powieściach Dicka jest tak wiele pomysłów? Czyżby ich mnogość > miała tworzyć akcję i nie nudzić czytelnika? na razie z dużą ilością wątków u Dicka, spotkałem się tylko w ''A teraz zaczekaj...''. Książki które czytałem są b. spójne. > Jeśli na niewielu stronach książki (czy też opowiadania) znajduje się wiele pomysłów, czyżby forma była słaba? Tak słaba, że treść musi nadrabiać? Naprawdę nie wiem, niech ktoś mi to wytłumaczy, jak dziecku najlepiej. Philip Dick nigdy nie należał do pisarzy, którzy tworzą dobre książki pod względem warsztatowym. Chodzi mi tu głównie o bardzo rozbudowane dialogi i cały szeroko pojęty warsztat. Jednak nadrabia to swoimi niesamowitymi wręcz pomysłami (tu wkracza na scenę sprawa narkotyków) Co do wielości pomysłów: książką P.K.D hołduje jedno i moim zdaniem najważniejsze hasło "maksimum treści - minimum formy'', większość jego książek nie przekracza przecież 300 stron. W tym P.K.D jest mistrzem. moldur - skoro nie czytałeś, tak naprawdę nie możesz się wypowiadać nt. formy i treści w jego książkach możesz to jedynie stwierdzić po przeczytaniu. Jeśli Twój umysł jest na to przygotowany - spróbuj koniecznie jego dzieł. Dla mnie to absolutne mistrzostwo. pozdrawiam p. Odpowiedz Link Zgłoś
moldur Re: Opowiadania Philipa K. Dicka- komentarze 22.03.08, 23:08 > moldur - skoro nie czytałeś, tak naprawdę nie możesz się wypowiadać nt. formy Ale ja się nie wypowiadam. Tylko spekuluję i zadaję pytania. Nic nie stwierdzam. A mogę wypowiadać się na temat formy, ponieważ ona nie tyczy się ona tylko tekstów jednego autora czy danego gatunku. To tak, jakby ksiądz nie mógł wypowiadać sie na temat islamu. A przecież duchowny jest związany z religią; powinien wiedzieć, że poza katolicyzmem jest wiele wyznań. Odpowiedz Link Zgłoś
palmere Re: Opowiadania Philipa K. Dicka- komentarze 22.03.08, 23:33 moldur napisał: > Ale ja się nie wypowiadam. Tylko spekuluję i zadaję pytania. Nic nie stwierdzam > . > A mogę wypowiadać się na temat formy, ponieważ ona nie tyczy się ona tylko > tekstów jednego autora czy danego gatunku. > To tak, jakby ksiądz nie mógł wypowiadać sie na temat islamu. A przecież > duchowny jest związany z religią; powinien wiedzieć, że poza katolicyzmem jest > wiele wyznań. no ja rozumiem, również chodziło mi ogólnie o to, że nie możesz wypowiadać się na temat jakiegoś autora uprzednio nie przeczytawszy żadnej z jego książek. To było stwierdzenie ogólne. Odpowiedz Link Zgłoś
moldur Do Palmere (Palmera?) 22.03.08, 10:26 > U Dicka jest inaczej, vide ''A teraz zaczekaj...''. Tylu wątków, pomysłów w > jednej zaledwie 250-kilku stronicowej książce jeszcze nie widziałem. Miałem na myśli współczesną literaturę. WSPÓŁCZESNĄ. Wiesz kiedy Dick tworzył? Zapewne wiesz. Ja mówię o współczesności (choć pewnie powinno być o teraźniejszości), powiedzmy czasach po 1998. Ładne dziesięć lat. Odpowiedz Link Zgłoś
palmere Re: Do Palmere (Palmera?) 22.03.08, 12:44 moldur napisał: > Miałem na myśli współczesną literaturę. WSPÓŁCZESNĄ. > Wiesz kiedy Dick tworzył? Zapewne wiesz. oczywiście, że wiem kiedy tworzył Dick. Mógłbyś podać jakieś przykłady ze współczesnej literatury? Odpowiedz Link Zgłoś
palmere cdn 22.03.08, 12:49 na temat przyrost formy nad treścią? nie czytam prawie w ogóle literatury współczesnej (teraźniejszej). W ten sposób będę wiedział czego unikać w bliżej nie określonej przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
moldur Re: Do Palmere (Palmera?) 22.03.08, 16:59 > Mógłbyś podać jakieś przykłady ze współczesnej literatury? > Choćby Harry Potter. Treść jest błaha, a forma sprawia, że tak wiele ludzi pieje z zachwytu tej serii. Ja osobiście nie przepadam za Heńkiem Garncarzem, więc nie myśl, że i ja jestem fanatykiem książki Rowling. Odpowiedz Link Zgłoś
edgar20 Do Moldura !!! 22.03.08, 09:42 Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale to forum dotyczy twórczości Philipa K. Dicka a nie tego czy złe opowiadania się źle sprzedają czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
moldur Re: Do Moldura !!! == Do Edgara20... 22.03.08, 10:29 > Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę Zdaję sobie, jak najbardziej. W tej sytuacji, nie mogę sprowokowany, pozostać obojętny. Odpowiedz Link Zgłoś
edgar20 To forum mówi o opowiadaniach Philipa K. Dicka!!! 23.03.08, 12:00 Liczyłem na ca coś więcej niż jałową dyskusję o niczym może ktoś w końcu będzie łaskaw napisać coś na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
palmere Re: To forum mówi o opowiadaniach Philipa K. Dick 23.03.08, 16:07 edgar20 napisał: > Liczyłem na ca coś więcej niż jałową dyskusję o niczym może ktoś w końcu będzie > łaskaw napisać coś na temat. jakby nie było to moldur zaczął ciekawą dyskusję. No, ale niech teraz się wypowie ten kto czytał jakieś opowiadania. Odpowiedz Link Zgłoś
edgar20 Opowiadania Philipa K. Dicka- komentarze 28.03.08, 19:02 Najlepszym moim zdaniem opowiadaniem Philipa K. Dick jest "Druga odmiana" lub "Mistyfikator" Odpowiedz Link Zgłoś