Dodaj do ulubionych

Ksiega Nowego Słońca G. Wolfe'a

03.09.03, 18:04
To najlepszy cykl fantastyczny jaki w życiu czytałem. Od pierwszej części
Cień Kata do piątej czyli Urth Nowego Słońca.
Natomiast Księga Długiego Słońca to totalny gniot i szmira. Przeczytałem
całość (cztery książki) i nie poznaję Wolfe'a. Nie wiem jaki jest jego nowy
cykl, czyli Księga Krótkiego Słońca, ale podejrzewam najgorsze.
Moze ktoś czytał pierwszą część? Jeśli tak proszę o opinię.
Obserwuj wątek
    • rubeus Re: Ksiega Nowego Słońca G. Wolfe'a 03.09.03, 21:00
      niestety nie udalo mi sie przebrnac przez ten cykl - utkanlem na 3 tomie [gdzies tak w polowie] i nie moge sie zmusic do dalszego czytania.
    • Gość: Die Re: Ksiega Nowego Słońca G. Wolfe'a IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 21:57
      A ja właśnie skończyłam "Cień Kata" (czytałam jako powieść w odcinkach w
      starych numerach NF) I bardzo mi się podoba , tylko muszę jakoś zdobyć
      następne części
      • rubeus Re: Ksiega Nowego Słońca G. Wolfe'a 06.09.03, 19:32
        ja wypozyczylem z biblioteki publicznej [ale w warszawie].
        radze poszukac w bibliotekach dla dzieci i mlodziezy, bo w tego typu
        bibliotekach z reguly jest wiekszy wybor fantastyki niz w wypozyczalniach dla
        doroslych i mlodziezy...
    • red_45 Re: Ksiega Nowego Słońca G. Wolfe'a 10.09.03, 10:46
      Pierwszy cykl swietny. Taki mroczny, dekadencki, inny niz wszystko. Drugi
      zaczalem czytac i wciaz mialem niejasne przeczucie, ze cos tu jest nie tak...
      Dobrnalem do polowy 4 tomu i mnie olsnilo - wszystko tam jest nie tak :-(
      Chociaz troszke atmosfery i dobrych pomyslow zostalo - szczegolnie w dziedzinie
      takiej dekadenckiej, industrialnej czy posttechnicznej atmosfery. Gdyby ktos to
      chcial sfilmowac to tylko w sepii.
    • sayonara Re: Ksiega Nowego Słońca G. Wolfe'a 10.09.03, 12:08
      Dokładnie. W tym cyklu wszystko jest nie tak :(
      Wolfe chyba napisał go jedynie dla kasy. A najgorsze są inteligentne zwierzaki.
      Pomysł bardzo dobry, ale nie w takiej formie. Po jakimś czasie jak czytałem
      słowa kruka Oreba: Rybie głowy albo Dobra Dzieweczka, to mi się nóż w kieszeni
      otwierał. A szczytem głupoty jest kolejny zwierzak, który pojawia się w
      czwartym tomie.
      Ale interesuje mnie, czy nowy cykl Wolfa, Ksiąga Krótkiego Słońca jest dobry,
      czy to kolejne popłuczyny po Księdze Nowego Słońca?
      Z tego co wiem, fabularnie jest on kontynuacją cyklu o whorlu, co wróży mu
      tragicznie. Ale czy ktoś już czytał pierwszą część, która niedawno ukazała się
      w Polsce?
      • Gość: Spiralarchitect Re: Ksiega Nowego Słońca G. Wolfe'a IP: *.streamcn.pl 10.09.03, 17:37
        Tak sobie mysle ze to jeden z 5 najlepszych cykli napisanych kiedykolwiek. Ale
        niesamowicie duszny, mroczny i ciezki; nie przeczytalem-dobrnalem jedynie, a
        moze i az, do polowy 3 tomu. Trzeba to czytac "tym samym stylem" co Prousta
        czy Eco Ale znajomy ktory przeczytal go mowi ze koniec rekompensuje wszystko-
        jest podobno fenomenalny. Co do Wolfe'a to swietne sa "Piesn Lowcow", "Smierc
        doktora Wyspy", "Wyspa doktora smierci", no i opowiadanie wktorym Churchill z
        Hitlerem rozgrywaja w alternatywny sposob II wojne swiatowa. Inne opowiadania
        sa niegorsze. Gene to scisla pierwsza liga science fiction !
        • Gość: spiralarchitect Re: Ksiega Nowego Słońca G. Wolfe'a IP: *.streamcn.pl 10.09.03, 17:38
          Jezu, niezle mi sie popieprzylo-mialem na mysli Cien, PAzur,Miecz, Cytadele i
          Urth :)
          • Gość: spiralarchitect Re: Ksiega Nowego Słońca G. Wolfe'a IP: *.streamcn.pl 10.09.03, 17:39
            A moze i bylo dobrze. Zupelnie mi sie myla te tytuly cyklow :)
    • Gość: Die Re: Ksiega Nowego Słońca G. Wolfe'a IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.03, 23:05
      Dzisiaj skończyłam czytać Urth nowego słońca, cały cykl jest dziwny ,
      niesamowity jakiś i szczerze mówiąc boję się czy nic mi nie umknęło.
      A najbardziej podobało mi się to że Sewerian spał z własną babcią;)))
      • Gość: aaakuku! Re: Ksiega Nowego Słońca G. Wolfe'a IP: *.tkchopin.pl 25.09.03, 18:27
        nie wiem jak mogliście to wszystko czytac chyba ze w orginale. Ja na razie
        przeczytalam cień i pazur wiem ze w ksiegarniach jest jeszcze miecz liktora,
        ale innych nie znalazłam
        • Gość: Die Re: Ksiega Nowego Słońca G. Wolfe'a IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.03, 23:10
          Pare lat temu Iskry wydały, pytaj po znajomych , szukaj w bibliotekach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka