Dodaj do ulubionych

The Voice of Poland - odc. 2

10.09.11, 21:58
Muszę przyznać że ten program bije na głowę Idola, X-factor, Mustb be the music i inne tego typu programy. Świetna konwencja, pozytywni jurorzy i naprawdę utalentowani uczestnicy. Oby tak dalej!

PS. Uwielbiam Anię Dąbrowską :D
Obserwuj wątek
    • kubissimo Re: The Voice of Poland - odc. 2 11.09.11, 02:33
      Mateusz Krautwurst? Znowu??? ;)
      A tak na serio to nie jestem pewien czy az tak otwarta formula tego programu mi sie podoba, czy moze jednak nie. Mam nadzieje, ze nie zamieni sie to w pojedynek przebrzmialych gwiazdeczek :/
      Dzis urzekli mnie dwaj panowie (Kuba i Filip).
    • gocha221 Re: The Voice of Poland - odc. 2 11.09.11, 12:15
      Ja tym razem obejrzałam tylko pierwszą część i w dodatku nie w całości.
      Zastanawia mnie dziewczyna, ktorą określili mianem kosmitki (studentka wokalistyki), która świetnie zaśpiewała, ale mam wrażenie, że miała sporą wadę wymowy. Czy ktoś jeszcze miał takie wrażenia?? Nie wiem, czy można dostać sie na wokalistykę, przejść kilka lat studiów z taką wadą, więc może miałam omamy.

Co do jurorów: Ania D. będzie w tym stroju chodziła miesiąc? Nie mają nic na zmianę?
      • tawananna Re: The Voice of Poland - odc. 2 11.09.11, 12:31
        > ale mam wrażenie, że miała sporą wadę wymowy.
        > Czy ktoś jeszcze miał takie wrażenia?? Nie wiem, czy można dostać sie na wokali
        > stykę, przejść kilka lat studiów z taką wadą, więc może miałam omamy.

Nie miałaś omamów, też na to zwróciłam uwagę. Teraz oglądam ją właśnie drugi raz (powtórka) i nadal to słyszę. Mówi niewyraźnie, i jakoś tak "niezdecydowanie" - jakby miała problem nie tyle z wymową, co wręcz z wypowiadaniem się/mówieniem.
        • gocha221 Re: The Voice of Poland - odc. 2 11.09.11, 12:53
          Własnie specjalnie zobaczyłam ją na YT, bo chciałam zobaczyć, czy ze mną wszytsko ok.
          I rzeczywiście coś jest nie tak, prawie nie otwiera ust jak mówi. Zresztą podczas śpiewania po angielsku też to slychać.
          • meeegotka Re: The Voice of Poland - odc. 2 12.09.11, 08:33
            Po raz kolejny zgadzam sie z Toba (cos w tym musi byc :-))
            Dziewczyna ewidentnie ma problem i moim zdaniem powinna cwiczyc i to duzo z logopeda! Nie dosc, ze sepleni to jeszcze mowi bardzo belkotliwie - i tu zastanawiam sie, jak w ogole jest mozliwe studiowanie na kierumku wokal z taka wada??? I absolutnie nic do niej nie mam jako artystki, bo moze jest i swietna/inna (choc odnioslam wrazenie, ze strasznie gburowata), ale ta wymowa...
            • dalenne Re: The Voice of Poland - odc. 2 12.09.11, 10:00
              Ona nosi aparat, który pogłębia tę wadę.
    • tawananna Re: The Voice of Poland - odc. 2 11.09.11, 12:28
      Obecność osób już znanych jakoś mnie nie irytuje - chyba ze względu na formułę przesłuchań "w ciemno" i tego, że coś jednak tym udziałem ryzykują. Mam tylko nadzieję, że tłumy fanow sprzed paru czy parunastu lat nie zatrząsną wynikami - ale chyba jednak z tym problemów nie będzie. Wolę w każdym razie to niż np. zawodowych instrumentalistów w "Mam Talent".

Podoba mi się, że nie ma "kosmitów" - są tylko mniej i bardziej przyzwoici wokaliści. Nawet słabsze osoby nie ośmieszają się straszliwie.

Nie podoba mi się przemilczenie sposobu wyboru kandydatów na castingi - wiem, w każdym programie są jakieś precastingi, ale tu przydałoby się parę słów na ten temat, zanim zacznie się wręczać zaproszenia. Poza tym przydałaby się informacja o zasadzie wyboru piosenek na przesłuchanie z jurorami - ewidentnie w jakiś sposób wybór ten był narzucony/okrojony. Pytanie, jak bardzo, i czy w związku z tym krytyka doboru piosenki i gustu muzycznego może być uzasadniona.

No, i irytuje mnie sposób zmontowania programu - a najbardziej dziwne, sztuczne przeskoki pomiędzy prezentowanymi kandydatami w rodzaju: "to jest Ania. Ania lubi to i to... Ale zanim usłyszymy Anię, posłuchajmy Oli". Taki montaż stosowano w najróżniejszych tego rodzaju programach, ale tu jest to irytujące.

Urbański ani mnie ziębi, ani parzy, może dlatego że nie rzuca się szczególnie w oczy. Tylko ubiera się dość irytująco - początek trzeciego odcinka: nonszalancko przerzucona marynarka przez ramie, różowa koszula, różowy mocno zdobiony pasek i wąskie dżinsy - jakoś mi to do niego nie pasuje, zwłaszcza w zestawieniu z siwizną.
      • stary_zgred1 Re: The Voice of Poland - odc. 2 11.09.11, 12:42
        Po emisji drugiego odcinka stwierdziłam, że będę dalej ten program oglądać, choć obecnie jeśli chodzi o muzyczne szoł, to zdecydowanie bardziej mnie kręci brytyjski "X Factor"

Ciekawe, czy po dzisiejszych kościelnych protestach (w katolickich kościołach podpisywany jest protest przeciwko promowaniu prze TVP2 Nergala) program stanie się bardziej popularny?
      • kasiorek79 Re: The Voice of Poland - odc. 2 11.09.11, 13:00
        tawananna napisała:

> No, i irytuje mnie sposób zmontowania programu - a najbardziej dziwne, sztuczne
        > przeskoki pomiędzy prezentowanymi kandydatami w rodzaju: "to jest Ania. Ania l
        > ubi to i to... Ale zanim usłyszymy Anię, posłuchajmy Oli". Taki montaż stosowan
        > o w najróżniejszych tego rodzaju programach, ale tu jest to irytujące.

Mnie też to denerwuje, często oglądam tv piąte przez dzisiąte, jednocześnie robiąc coś innego i tutaj czasami daję się nieźle zakręcić. Wczoraj wręczyli zaproszenie jakiejś dziewczynie przy kości, za chwilę wychodzi na scenę jakaś dziewczyna - myślę sobie: "O, ale schudła". Ale nie, okazuje się że tamta będzie śpiewać dopiero za chwilę.

Nergal jest świetny. "Tak czy siusiak" mnie wczoraj powaliło.
        Chociaż obawiam się, że niektóre dziewczyny wybierają go z powodów hmm... powiedzmy damsko-męskich, bo nie wyobrażam sobie, czego mogłyby się od niego nauczyć.

Ogólnie fajny program, aktualnie jedyny tego typu, który oglądam.
        • gocha221 Re: The Voice of Poland - odc. 2 11.09.11, 13:53
          kasiorek79 napisała:

> Chociaż obawiam się, że niektóre dziewczyny wybierają go z powodów hmm... powie
          > dzmy damsko-męskich, bo nie wyobrażam sobie, czego mogłyby się od niego nauczyć

Ale czy można je za to winić? :)))

• kasiorek79 Re: The Voice of Poland - odc. 2 12.09.11, 08:20
            To ich sprawa, kogo wybierają. Może nawet sama bym się zawahała na ich miejscu :)
    • meeegotka Re: The Voice of Poland - odc. 2 12.09.11, 08:37
      Zastanawia mnie jeszcze, czemu jurorzy byli ubrani ciagle w to samo? Rozumiem, ze poszatkowali na odcinki jedno wielkie przesluchanie, tak?
      • gocha221 Re: The Voice of Poland - odc. 2 12.09.11, 08:51
        Na to wygląda.
        Na panów jurorów nie zwróciłam uwagi, ale Kayah, Ania D i Hubert są ubrani ciągle w to samo, więc chyba całe przesłuchania w ciemno były zrobione w 1 dzień.

Najbardziej razi to w przypadku Dąbrowskiej, bo strój jest fatalny, a kapelusik spada za każdym razem, gdy wstaje z fotela.
        • lilith76 Re: The Voice of Poland - odc. 2 12.09.11, 09:33
          Czyli Urbański lata sobie helikopterem po kraju, pokazując, że a to Śląsk, a to Wielkopolska teraz, a jurorzy siedzą w jednym miejscu i im kandydatów dowożą?
          I akurat jest to jedyny program tego typu, gdzie pokazano 100% przesłuchanych kandydatów?
          I na prawdę da się zmieścić ich wszystkich w 24 godzinach jednej doby?

Litości.

Mam nadzieję, że oni piorą te swoje uniformy (Kayah też ma to samo wdzianko, na facetów uwagi nie zwróciłam), to okropnie to wygląda.
          • maciej1909 Re: The Voice of Poland - odc. 2 12.09.11, 09:36
            Urbański lata po kraju i rozdaje zaproszenia na przesłuchanie które jak widać odbyło się jednego dnia. Nie lepiej skupić się na tym co mają do powiedzenia jurorzy niż na tym w co są ubrani? Wszak jako jedyne jury w tego typu programach mają do powiedzenia sporo mądrych rzeczy :)
            • gocha221 Re: The Voice of Poland - odc. 2 12.09.11, 10:33
              Proponuję, żeby każdy się skupił na tym, na czym ma ochotę :)
              A wypowiedzi są i mądre i bardzo przeciętne.

To jest nagrywane w tym samym miejscu, cały czas w Warszawie, w siedzibie TVP. Widać, to jak wchodzą po czerwonym dywanie, więc nie ma tu lotnej ekipy, która jeździ po całym kraju.
              Tutaj dojeżdżają uczestnicy (podejrzewam, że przewożenie foteli nie byłoby sprawą prostą, a byle krzesło być nie może).
              • maciej1909 Re: The Voice of Poland - odc. 2 12.09.11, 11:41
                Trzeba jednak przyznać że to co mówi Dąbrowska czy Piasek jest jednak bardziej składne i rzeczowe niż wypowiedzi Mozila, Foremniak, Kory, Górniak czy Tyszkiewicz :)
                • gocha221 Re: The Voice of Poland - odc. 2 12.09.11, 12:22
                  Jest składne, ale po obejrzeniu 3 z 4 odcinków zaczyna mnie denerwować, że właściwie każdym się zachwycają, także jurorzy, którzy się nie odwrócili.
                  Chyba jedynie Piasek potrafi powiedzieć także coś krytycznego, uzasadnić to, że nie wybrał kandydata.
                  Nie zależy mi na autopromocji jurorów w stylu Wojewódzkiego, ale trochę za dużo słodyczy :)
                  • pavvka Re: The Voice of Poland - odc. 2 12.09.11, 14:12
                    gocha221 napisała:

> Jest składne, ale po obejrzeniu 3 z 4 odcinków zaczyna mnie denerwować, że właś
                    > ciwie każdym się zachwycają, także jurorzy, którzy się nie odwrócili.
                    > Nie zależy mi na autopromocji jurorów w stylu Wojewódzkiego, ale trochę za dużo
                    > słodyczy :)

W sumie się zgadzam, też brakuje mi tu trochę rozsądnej (nie zjadliwej) krytyki. Ale chyba z przesłuchań pokazują tylko najlepsze występy, czyli tych, którzy przeszli albo byli bliscy przejścia.
                    • gocha221 Re: The Voice of Poland - odc. 2 12.09.11, 14:45
                      No właśnie, w całym programie brakuje mi jasnego i dokładnego wytłumaczenia, skąd ci ludzie się tam wzięli, czy pokazywani są wszyscy, którzy dostali się do tego etapu, czy tylko najlepsi, jak sugerujesz itp itd. Kto robił ew. selekcję, ile osób się zgłosiło, ile przeszło do obecnego etapu.

W tej chwili mam wrażenie, że są tam tylko wtajemniczone osoby, które zostały wyróżnione przez producentów i zaproszone na etap "w ciemno".
                      Były ogłaszane jakieś castingi?
                      • lilith76 Re: The Voice of Poland - odc. 2 12.09.11, 15:24
                        Mam wrażenie, że wiosną były jakieś reklamy, zajawki w TVP, ale rzadko oglądam ten kanał.
                        Sprawia to wrażenie jakby zaproszenie dostali tylko "wtajemniczeni".
                        Za to nie ma tłumów wyjących THE VOICE OF POLAAAAAAAAAAAAAAAND oraz kosmitów. To plus.

I macie rację - przesłuchania są w jednym miejscu. Tylko, że trudno mi uwierzyć, że wszystkie jednego dnia, ale ok.
                        • gocha221 Re: The Voice of Poland - odc. 2 12.09.11, 15:30
                          Tak, brak kosmitów to plus, ile można oglądać osoby z pogranicza upośledzenia, które mają podnosić oglądalność.

Na kręcenie w 1 dzień jednak wskazują stroje jurorów i Huberta. Dobrzy są ;)))

No właśnie ja też dawno nie oglądałam niczego na TVP 2 i nie byłam pewna, czy coś mi umknęło, czy jednak nie było castingów.
    • dzika_rzeka Troche swiatla 13.09.11, 09:34
      Wiele tu niejasnosci zwiazanych z programem, a ze jedna z moich znajomych zakwalifikowala sie do programu, to moge wam co nieco rozjasnic.

Otoz, pre-castingi byly 2. To, co teraz ogladamy w TV, to casting nr.3. Pierwszy przeprowadzono w systemie internetowym, czyli nalezalo wyslac swoj zaspiew mailem, a oni selekcjonowali. Jesli im sie podobalo, to przechodzilo sie na casting kolejny, ciagle bez udzialu jury w obecnym skladzie i dopiero wtedy dostawalo sie zaproszenie do programu ostatecznego.

Wybor piosenek uczestnicy maja narzucony, w pewnym sensie. Otoz, po zakwalifikowaniu sie do "castingu telewizyjnego" przyslano im liste chyba 30 piosenek z ktorych mieli wybrac 5, a potem producent dokonywal ostatecznego dla nich wyboru.

Program castingowy zostal nagrany w ciagu jednego dnia. Az dziwne, ze nie pomyslano, zeby jurorow przebierac co jakis czas, ale w koncu to TV publiczna, oni rzadko dbaja o detale swoich audycji.

Jedyne o czym wiem na pewno, ze jest sciemnione, to nagrywanie tych zaproszen uczestnikow - wszystko zostalo zarejestrowane juz po fakcie. To latanie Huberta po Polsce ma pewnie przydac realizacji programu nieco dynamizmu, ale w zwiazku z w/w brakiem dbalosci o szczegoly wyszlo to zwyczajnie glupio i nieprawdziwie.

Nic wiecej nie wiem :)
      • gocha221 Re: Troche swiatla 13.09.11, 10:10
        Trochę rzeczywiście rozjaśnia - dzięki.
        Nie podoba mi się to narzucanie piosenek.
        • pavvka Re: Troche swiatla 14.09.11, 09:01
          gocha221 napisała:

> Nie podoba mi się to narzucanie piosenek.

To zapewne po to, żeby nie było 5 osób śpiewających tę samą piosenkę.
          • sinister_echoes Re: Troche swiatla 18.09.11, 16:14
            ech, mimo wszystko kwestia, że nagrano program castingowy z tak wielką liczbą uczestników W JEDEN DZIEŃ jest dla mnie sprawą absolutnie niepojętą...:/...:>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka