Dodaj do ulubionych

Telewizja niegramatyczna

• anka9009 Re: Telewizja niegramatyczna 23.07.04, 11:43
      no tak dzidka. zadziwiajaca jest twoja aktywosc na forum. tyle czasu...

tak a z telewizji mozna zupelnie zrezygnowac. jak nie ogladasz przez tydzien
      wszystkie bledy jezykowe bardziej sie rzucaja w oczy (uszy)
      • tropiciel_blednego_aha Re: Telewizja niegramatyczna 23.07.04, 11:53
        mnie drazni, jak przewaznie w Faktach, mowia: jak powiedzial (ktos tam) i tu cytuje.... grrr albo albo, zwrot "jak powedzial" jednoznacznie wskazuje, ze zaraz bedzie cytowana wypowedz... a przodowal w tym "boski" lis...
    • Gość: a Re: Telewizja niegramatyczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 18:38
      "imieslowy odczasownikowe" to tez jakas tautologia? nie? nie badz bardziej
      papieska niz sam papiez. a ja sie smieje z takich bledow. jaja;)))
      • kochanica.francuza O,szlag mnie trafił! 24.07.04, 18:54
        polityka.onet.pl/artykul.asp?M=NW
        Dobrze,rozumiem i ,słowo honoru,wzruszam się.
        Ale to nie jest powód,żeby:
        odmieniać:serce z lodu -LUD rozpuszcza się
        karać - KAŻE

no i ta "dusza wypływająca na twarze"
    • Gość: mol Re: Telewizja niegramatyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 22:14
      Ja dodam, choć może już ktoś o tym wspomniał - nagminne: DZINDOBRY I
      DEREKTOR. I to w dzienniku.
    • gal100 Re: Telewizja niegramatyczna:ów, nie owy 25.07.04, 10:20
      Prosto z anteny:

"Ciekawe, jak zareagował OWY mieszkaniec..."

Wyłapujmy dalej.
    • gal100 Re: zangielszczanie cd. 25.07.04, 10:25
      "Przedstaw, poszę, swój team" - to z kultowego radia (Trójka) - dzisiejszy
      program "Zagadkowa niedziela".
      • Gość: P-77 Re: telewizyjna nowomowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 10:59
        "Na dzień dzisiejszy" - zamiast po prostu "dzisiaj".
        "W miesiacu lipcu" albo nawet "w okresie miesiąca lipca" zamiast "w lipcu"
        Poza tym zdarzaja się tautologie w rodzaju " oparte na autentycznych
        faktach", "kontynuować dalej" itp. Słyszymy o "formułowaniu rządu" - formułuje
        się opinie i sądy.
        Dziennikarze mówią o "rozwiązaniu" zamiast o skróceniu kadencji Sejmu, o tym że
        ktoś "zrzekl się immunitetu" choć zgodnie z konstytucją można jedynie wyrazić
        zgodę na wszczęcie odpowiedzialności w konkretnej sprawie - wychodzi
        nieznajomość konstytucji.
        I zwrot, ktory najwięcej mnie wkurza - "najbardziej optymalny" - optymalny
        znaczy tyle co najlepszy (z łacińskeigo "optimus") - nie można stopniować
        przymiotnika będącego w stopniu najwyższym.
        O meczu piłkjarskim mówi się "pojedynek" choc walczy 11 na 11.
        I tak dalej.
        • Gość: R2D2 Re: telewizyjna nowomowa IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 25.07.04, 14:28
          Może "pojedynek", bo 11 razy 1 na 1? ;-)
          A co powiecie na nagminne problemy z wymawianiem słów pochodzących
          od "inteligencja": INTILIGENTNY, INTILIGIENTNY, INTELIGIENTNY... itd...
          Bardzo to intiligientne, nieprawdaż?
          • afrykata Re: telewizyjna nowomowa 08.08.04, 17:20
            Akurat 'inteligiencja' i 'inteligientny' to formy przedwojenne. Mogą dla
            niektórych brzmieć nieco dziwnie, ale z pewnością nie są niepoprawne, można je
            jeszcze spotkać w mowie starszego pokolenia.
            Kiedyś mówiło się też 'gieografia' i 'ewangielia'...
    • Gość: a'romek Re: Telewizja niegramatyczna IP: *.acn.waw.pl 25.07.04, 11:13
      A nie mozna powiedziec tak:
      "Może się zdarzyć, że PODROZUJAC po Zjednoczonej Europie, NIE ZOSTANIEMY SPYTANI o paszport..."?
      • steffa Re: trochę z innej (?) beczki 25.07.04, 15:13
        Ostatnio kupiłam książkę z bajkami dla dzieci (szanownego wydawnictwa
        Larousse), a tam bajka pt. Królewna Śnieżka i siedem krasnoludków. ?
        Zgłupiałam, bo zawsze było 'siedmiu krasnoludków'. Może one i nie ludźmi są,
        ale żyją... ???
        • Gość: P-77 Re: trochę z innej (?) beczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 16:05
          Pozwolę sobie tylko zauważyć, że zarówno forma "tą" jak i "tę" są poprawne -
          mówił o tym prof. Miodek.
          Otóż dawniej wszystkie przymiotniki i zaimki przymiotnikowe rodzaju żeńskiego
          miały w czwartym przypadku końcówkę "ę" tak samo jak rzeczownik(na
          przykład "widzę twoję matkę"). Z czasem to "ę" przeszło w "ą". Takie zmiany
          zwykle najpóźniej przyjmują się w słowach najczęściej używanych, dlatego
          aktualnie można form "tę" i "tą" używać zamiennie.
          Natomiast błędem jest używanie słowa "program" w odneisieniu do jednej audycji
          radiowej bądź widowiska telewizyjnego. Program oznacza bowiem całość - na
          przykład "program na dany dzień". Stąd należałoby powiedzieć "zapraszamy
          państwa na widowisko X" albo "wysłuchali państwo audycji". W jezyku francuskim
          jest jednoznaczne rozróżnienie "le programme" i "l'emission". W języku polskim
          nie pomyślano o tym znacznie go zubożając.
          Tak samo nie powinno się mówić "olimpiada w Atenach" tylko "igrzyska
          olimpijskie" - olimpiada oznacza bowiem całe czterolecie między igrzyskami. Tak
          przynajniej nazywali to starożytni Grecy.
          I a propos sportu - nie można mówić "dwa pierwsze miejsca" mając na myśli
          miejsce pierwsze i drugie.
          Poza tym kilka innych błędów, ale to akurat nie dotyczy dziennikarzy -
          "proszę panią" zamiast "proszę pani" - tak mówią politycy, zwłaszcza z pewnej
          partii
          -"bynajmniej" jako alternatywa dla "przynajmniej" albo jako podkreślenie czegoś
          (na przykład "masz bynajmniej rację") - typowe dla uczestników reality show
          -"zmienić się o 360 stopni" - widać, że mówiący to "humanista" (Czytaj -
          matematyczny ignorant) - 360 stopni oznacza kąt pełny więc zmiana o 360 stopni
          oznacza "brak zmiany". Jeśli już to 180 stopni.
          • gal100 Re: tą, tę 25.07.04, 16:19

Jeśli wolno mówić "tą książkę" i "widzieliście państwo", to mówmy też "wziąść".
            Dlaczego nie?
            Czy poprawność językowa ma jakiekolwiek znaczenie?
            • Gość: P-77 Re: tą, tę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 16:30
              > Jeśli wolno mówić "tą książkę" i "widzieliście państwo", to mówmy też "wziąść
              Wykazałem wyżej dlaczego zarówno "tą" jak i "tę" są poprawne. Język jest żywy i
              nie można wykluczyć, że za 100 lat forma "tą" całkowicie wyprze formę "tę".
              "Widzieliście państwo" jest nie tyle niepoprawne co niegrzeczne - to liczba
              mnoga od "widziałeś pan". To Lech Wałęsa szczegónie upodobał sobie takie
              zwroty ("przemyśl Pan to sobie" do Alfreda Miodowicza w słynnej debacie
              telewizyjnej).
              Jeżli jednak uważasz, że tylko "tę" jest poprawnie to trzba byc konsekwentynym -
              dlaczego nie "tamtę", "którę", "moję", "twoję", "swoję" itd.
              • gal100 Re: tą, tę 25.07.04, 16:51
                Ja też uważam, że język jest żywy. Dlatego nie mówię :"Dokąd idziesz?"
                tylko "Gdzie idziesz?". Wiem, że nadejdzie chwila, kiedy forma "tą książkę"
                wyprze "tę książkę". Mnie forma: "tą książkę" jeszcze razi. Podobnie
                jak: "stawiać czoła." (zamiast stawiać czoło)
                A co powiesz na: "ilość" i "liczbę"?
                "Liczba uczniów w klasie" - często używa się "ilość uczniów w klasie". Można
                już stosować zamiennie czy jeszcze nie?
                • Gość: P-77 Re: tą, tę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 16:54
                  > "Liczba uczniów w klasie" - często używa się "ilość uczniów w klasie". Można
                  > już stosować zamiennie czy jeszcze nie?
                  Zdaje się, że "ilość" odnosi się do rzeczowników niepoliczalnych a "liczba" do
                  policzalnych - wydaje mi się że jest to jednoznaczne rozróżnienie.
                  Ale nie spotkałem się z określeniem "ilość uczniów".
                  • gal100 Re: liczba, ilość 25.07.04, 17:18
                    Masz rację, właśnie o to mi chodzi, ale wielu dziennikarzy o tym nie wie i
                    często używa słowa "ilość" zamiast "liczba".

"Tak mała ilość punktów nie wystarczy..."
                    "Z każdym rokiem maleje ilość lekcji..."
                    Właśnie to słyszymy i czytamy.
        • Gość: Mela Re: trochę z innej (?) beczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 09:23
          Może one i nie ludźmi są,
          > ale żyją... ???
          To może i: dwóch psów albo dwóch kotów. Trzęsie mnie gdy słyszę takie coś. W
          telewizji jeszcze nie słyszałam, ale zapewne wkrótce się doczekam, niestety.
    • Gość: ela Re: Podróżując po Europie...-rozwiążmy ten problem IP: *.chello.pl 25.07.04, 16:11
      The dzidka chyba też napisała źle.
      Może powinno być tak:
      "Może się zdarzyć, że kiedy będziemy podróżować po Europie, nikt nas o
      paszport nie spyta."
      albo tak:
      "Może się zdarzyć, że podczas naszych podróży po Europie, nikt nas o paszport
      nie spyta."

• Gość: 100 Re: Podróżując po Europie...-rozwiążmy ten proble IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.04, 16:23
        A ja bym powiedziała po prostu " podczas naszych podróży po Europie nikt nas o
        paszport nie zapytał "
      • Gość: 100 Re: Podróżując po Europie...-rozwiążmy ten proble IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.04, 16:25
        Albo " może się zdarzyć , że nikt nas , podróżujących po Europie , o paszport
        nie zapyta".
        • Gość: P-77 Re: jeszcze trochę o angielszcyźnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 21:06
          Pozwolę sobie zauważyć, że nazwy nowości technicznych jak "komputer",
          czy "Video" pochodzą z łaciny, nie z angielskiego.
          Pewne formy angielskie (na przykład grać fair) się przyjęły i nikogo nie rażą,
          inne mnie osobiście się nie podobają (na przykład coraz więcej ludzi
          mówi "sorry" zamiast przepraszam). Bardziej jednak niebezpieczne dla naszego
          języka są angielskie kalki na przykład modne [przytakiwanie "dokładnie" (za
          angielskim "exactly"). To trochę przypomina bohaterkę "Powrotu posła"
          Niemcewicza, która zamiast "bolała mnie głowa" mówiła "głowa mnie źle robiła" (
          wzorując się na francuskim wyrażeniu).
          Z drugiej strony nie ma się co śmiać z francuskiego "l'ordinateur" bo my też na
          przykład mówimy o piłce nożnej zamiast o futbolu podczas gdy akurat we
          francuskim (a także w niemieckim czy rosyjskim) słowo "football" przyjęło się
          bez żadnych zapożyczeń. W Europie chyba tylko Włosi byli oryginalni nazywając
          piłkę nożną "calcio" (nie mówię tu oczywiście o Amerykanach i ich "soccerze" bo
          oni maja inną tradycję piłkarską). Mało tego nawet mające źródłosłów angielski
          słowo "mecz" ( z "match") przyjęło się dopiero po wojnie, wcześniej mówiono
          o "zawodach w piłce nożnej". Akurat na Śląsku gdzie mieszkam popularne jest
          określenie "szpil" (z niemeickiego "der Spiehl") Wyobraźcie sobie kibica
          mowiącego - "idę obejrzeć zawody piłkarskie".
          Nie mówiąc już o tym, że równie często mówimy "bramka" i "gol"
          (goal), "goalkeeper" to raczej bramkarz (ewentualnie spolszczony golkiper).
          częściej się mówi o "rzucie rożnym" niż o kornerze (o tym by pisać "corner" w
          ogóle nie mam mowy). Polacy maja więc skłonność raczej do spolszczania wyrazów -
          gdyby przyjął się u nas baseball nazwano by go "piłką bazową".
          Z drugiej strony słowo "tenis" przyjęliśmy od Anglików prawie bez zmian ( u
          nich dwa "n" u nas jedno) i nawet terminów tenisowych ("backhand"," Forhand")
          używamy tak jak oni.
          Ponieważ trochę oddaliłem się od tematu dyskusji - kto jest w stanie stwierdzic
          jak często sprawozdawcy piłkarscy używają terminów polskich a jak często
          angielskich?
    • Gość: ela Re: johnny tomala IP: *.chello.pl 26.07.04, 15:21
      johnny tomala nie ma racji w sprawie chórzystki i szkaluje tłumacza
      • Gość: _agEnt_ Re: johnny tomala IP: *.crowley.pl 26.07.04, 15:41
        A mnie ostatnio dobija zwrot "miesiąc (dzień, rok etc.) czasu"... LUDZIE
        litości... to też 'podskakujecie do góry', 'cofacie się w tył' itp? bosz...:D
      • Gość: mędrzec Re: johnny tomala IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.04, 09:51
        popieram elę. johnny tomala powinien lepiej sprawdzać, zanim się do kogoś
        przyczepi.
        • gal100 Re: johnny tomala 27.07.04, 10:16
          Szkoda, że milczy, jak grób.
          A swoją drogą zabawne jest to, że wszyscy czepiają sie tłumaczy a tak
          naprawdę nie mają pojęcia na czym polega ich praca. Jeśli chodzi o
          przekleństwa, to w telewizji publicznej po prostu się je łagodzi.
          To tak fajnie, jak z ekranu słychać k***y i inne tego typu słowa? Myślę, że nie
          dla wszystkich. W innych telewizjach niestety to sie zdarza. Co ciekawe polskie
          produkcje filmowe sa naszpikowane wulgaryzmami.
    • Gość: alkasaw Re: Telewizja niegramatyczna IP: 62.233.250.* 26.07.04, 19:13
      warty zacytowania jest slynny dzieki "IDOLOWI" Robert Leszczynski, dziennikarz
      muzyczny, ktory nagminnie wyrazal swoje zadowolenie zwrotem "jestem mile
      rozczarowany". Ludzie kochani! rozumiem drobne bledy i niedopasowania slow
      wzgledem siebie, ale powyzszy przyklad jest RAZACY!!
      • Gość: P-77 Re: Telewizja niegramatyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 20:10
        > warty zacytowania jest slynny dzieki "IDOLOWI" Robert Leszczynski,
        dziennikarz
        > muzyczny, ktory nagminnie wyrazal swoje zadowolenie zwrotem "jestem mile
        > rozczarowany". Ludzie kochani! rozumiem drobne bledy i niedopasowania slow
        > wzgledem siebie, ale powyzszy przyklad jest RAZACY!!
        Jak również : "idol anno domini roku 2002"
        Przy okazji - nie uważacie, że zwrot "czeskie Tatry" jest oksymoronem?
        Jak również że o polskiej noblistce powinno się mówić "Maria Skłodowska -
        Curie" a nie "Curie - Skłodowska" bo polska tradycja na pierwszym miejscu
        wymienia nazwisko panieńskie kobiety.
        • Gość: 100 Re: Telewizja niegramatyczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.04, 21:05
          Jeśli chodzi o Marię Skłodowską - Curie to słyszałam wyjaśnienie p.Miodka .
          Twierdził , że nazwy dwuczłonowe łatwiej się wymawia , kiedy pierwszy jest
          krótszy . W przypadku nazwisk jednak bym się upierała , z wiadomych
          przyczyn .Jakiś czas póżniej czytałam jednak fragmenty książki napisanej przez
          córkę Marii Skłodowskiej . Jest tam informacja , że to sama Maria Curie -
          Skłodowska życzyła sobie tej drugiej formy zapisu .
          • sliwka1977 Re: Telewizja niegramatyczna 27.07.04, 07:09
            No, ale jest tak jak piszesz, że nazwy dwuczłonowe pisze się najpierw krótszy,
            a potem dłuższy człon i ta sama zasada dotyczy nazwisk.
            • Gość: 100 Re: Telewizja niegramatyczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 12:04
              Jeśli chodzi o nazwy dwuczłonowe - zgoda . W nazwiskach dwuczłonowych mamy
              jednak zawartą informację o nazwisku panieńskim , które pisało się na
              pierwszym miejscu .Teraz nie będzie już tej pewności .Nie mam tu na myśli
              nazwisk osób znanych .
        • rademaker Re: Telewizja niegramatyczna 27.07.04, 00:27
          > Przy okazji - nie uważacie, że zwrot "czeskie Tatry" jest oksymoronem?

Dlaczego oksymoronem?
          Jeżeli ktoś ma na myśli produkowane w Czechach wagony tramwajowe "Tatra", to chyba można mówić o czeskich Tatrach :)
          • Gość: P-77 Re: Telewizja niegramatyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 16:36
            > Dlaczego oksymoronem?
            > Jeżeli ktoś ma na myśli produkowane w Czechach wagony tramwajowe "Tatra", to
            ch
            > yba można mówić o czeskich Tatrach :)
            Miałem na myśli góry.
            Jeszcze w czasach gdy istniało wspólne państwo Czechow i Słowakow od biedy to
            się broniło, ale teraz...
            • rademaker Re: Telewizja niegramatyczna 30.07.04, 14:15
              Gość portalu: P-77 napisał(a):

> > Dlaczego oksymoronem?
              > Miałem na myśli góry.
              > Jeszcze w czasach gdy istniało wspólne państwo Czechow i Słowakow od biedy to
              > się broniło, ale teraz...

A czeskie Sudety ?
              Od biedy to się mogły bronić Tatry czechosłowackie, ale czeskie zdecydowanie nie.
              • Gość: P-77 Re: Telewizja niegramatyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 21:51
                > A czeskie Sudety ?
                > Od biedy to się mogły bronić Tatry czechosłowackie, ale czeskie zdecydowanie
                ni
                > e.
                Oczywiście każdy wie, że Sudety mogą być tylko czeskie a Tatry tylko słowackie.
                Natomiast czechosłowackie mogły być tylko Beskidy, bo akurat przy tym łańcuchu
                Polska graniczy i z Czechami (Cieszyn) i ze Słowacją (Zwardoń).
    • sliwka1977 Re: Telewizja niegramatyczna 27.07.04, 07:07
      A jak pani w "Panoramie" powiedziała: "... popieramy to w całej pełni." Masło
      maślane.
    • sliwka1977 Re: Telewizja niegramatyczna 27.07.04, 07:12
      A w ogóle najbardziej wkurza mnie, jak widzę na ulicach tabliczki z napisem :
      ul. 3-go MAJA. Nikt w urzędzie nie wie jak się pisze liczebniki w języku
      polskim? Albo Telewizja Polska S.A. - z kropkami!!!!!!!
    • Gość: mędrzec niegramatyczna i POZBAWIONA SENSU IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.04, 09:33
      "Wiadomości" TVP, 28 lipca, godz. 8.00. Komentarz do materiału filmowego
      (napisany, sprawdzony, odczytany i nagrany przez wybitnych fachowców TVP):
      Prace nad ustawą zdrowotną przebiegły szybko, bo "ZOSTAŁA ONA ODCHUDZONA O
      WSZYSTKO, CO W NIEJ NIEZBĘDNE". Dobre, co?
      • mroofcia Re: niegramatyczna i POZBAWIONA SENSU 28.07.04, 15:00
        Nie wiem, czy ktoś już tu o tym pisał, ale najgorsze, co się mogło przydarzyć telewizji to Maciej Wisławski.
        Kurde, lubię oglądać wszelkie motoryzacyjne programy, ale sposób w jaki ten facet mówi, doprowadza mnie do szału!!! Może i wie coś o rajdach i ogólnie o motoryzacji, ale przecież jak można kogoś, kto nie umie mówić, puścić do TV...
        Porażka...
    • Gość: ela Re: Telewizja ma kłopoty z dykcją IP: *.chello.pl 29.07.04, 09:27
      W relacjonowaniu wiadomości nastała nowa moda - mówienie z prędkością karabinu
      maszynowego. Wczoraj usłyszałam:
      "przyczepa kemingowa"
      "piersi naukowcy"
      "spotkania z gwizdami"
      Biedy lektor strasznie się męczył, z trudem łapal oddech, tylko po co?
    • no-suprises Keczap! 29.07.04, 11:41
      Zgroza, a co ciekawe mnóstwo ludzi tak mówi, bo to tak z "ągielska". Lektorka
      Faktów w TVN w
      • no-suprises Re: Keczap! 29.07.04, 11:48
        a jakżeś się wysłał, pieronie?

Chciałam dodać, że o keczapie usłyszałam w TVN, gdy lektorka informowała o
        bogactwie pani Heinz - Kerry.
    • Gość: kolka Re: Telewizja niegramatyczna IP: 213.17.223.* 29.07.04, 23:30
      Ja natomiast nie trawię reklamy, która brzmi następująco:
      "Apap - silniejszy lek od bólu..."
      Teraz już jest późno i trudno mi się skupić, ale jest więcej takich reklam o
      kompletnie niepoprawnym szyku zdania. Może rzeczywiście - jak ktoś już
      wcześniej zauważył - te reklamy mają razić i drażnić?
      • Gość: Małgorzata Telewizja nieortograficzna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 20:14
        Przed chwilą w Uwadze na TVN 'z przymrÓżeniem oka'w napisach pokazali. Brrr...

• Gość: Arek Fakty TVN niegramatyczne IP: *.babiedoly.net / *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 20:03
      absolutne mistrzostwo świata usłyszałem jakieś dwa tygodnie temu w "Faktach".
      w materiale o sprawie Andrzeja S. Dariusz Łapiński mówił, że w więzieniach
      psychologowie mają pomagać leczyć pedofilom "predyspozycje seksualne".
      Ludzie święci! "Preferencje seksualne" matole,
      nie "predyspozycje". "Predyspozycje" to można mieć do uprawiania jakiegos
      zawodu, dziennikarza na przykład. Bo tych to pan Łapiński ma niewiele, a w
      każdym razie musi nad sobą pracować. Nie moge słuchać jak ten koleś połyka
      końcówki.
      A wracając do "predyspozycji". Widać, że już Lisa nie ma w Faktach
    • Gość: Anka Re: Telewizja niegramatyczna IP: *.chello.pl 01.08.04, 08:54
      A jak wam się podobała wypowiedż naszego generała po ostatniej śmierci
      polskiego żołnierza w Iraku? Cytuję z pamięci " Krew naszego żołnierza nie
      pozostanie bezkarna". A co ona biedna zrobiła?
      • Gość: ela Re: Cytować z pamięci? IP: *.chello.pl 01.08.04, 18:52
        Tak chyba nie można powiedzieć. Można : przytoczyć z pamięci.
      • Gość: mędrzec Re: Telewizja niegramatyczna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.04, 21:36
        Wojskowi to generalnie mają smykałkę do lapsusów językowych i mówią dość
        kuriozalne rzeczy. Poprzednik tego zucha od bezkarnej krwi na pytanie "Czy może
        pan zdradzić, na czym polegała ta akcja"?, odpowiedział: "Mogę. To nie jest
        tajemnica poliszynela". Fajne, prawda?
    • Gość: kiwi Re: Telewizja niegramatyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 21:59
      ...no, tak, bo jak przecież poinformowała nas ostatnio urocza "prognozynka" z
      TVN, cytuję: "Większa połowa Polski pozostanie pod wpływem wyżu...", a że od
      lat wiadomo, że telewizja nie kłamie;), prognoza pogody sprawdziła się,
      przynajmniej dla tej mniejszej połowy...

pozdrowienia dla uroczej "prognozynki":)
      • Gość: wiggle Re: Telewizja niegramatyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 22:39
        mnie natomiast nie daje spokoju jeden zwrot, ale nie wiem czy slusznie uwazam
        go za niepoprawny - "drogo/tanio kosztuje". czy nie powinno byc "jest
        drogi/tani" lub "duzo/niewiele kosztuje"?
        • Gość: ela Re: Telewizja niegramatyczna IP: *.chello.pl 05.08.04, 14:18
          Ja uważam, że : jest drogi/tani.
          • tropiciel_blednego_aha Re: Telewizja niegramatyczna 07.08.04, 11:09
            cha cha cha, a ja wczoraj slyszalem na tvn24: "w grupie okolu dwoch osob" heheh ladna grupa dwie osoby, no i to "okolo" heheheh
            • Gość: kaha Re: Telewizja niegramatyczna IP: *.autocom.pl 13.08.04, 22:25
              w socjologii funkcjonuje pojęcie diady - grupa skłądajaca sie z dwóch osób
              pozdrawiam
              kaha

tropiciel_blednego_aha napisał:

> cha cha cha, a ja wczoraj slyszalem na tvn24: "w grupie okolu dwoch osob"
              heheh
              > ladna grupa dwie osoby, no i to "okolo" heheheh

• Gość: Duncan Re: Telewizja niegramatyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 15:28
      Urszulka śpiewa "Ja mam tą miłość, której szukasz"
      • Gość: 100 Re: Telewizja niegramatyczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 21:27
        "Przekrój" nr33 w artykule "W co się bawić" - ...trzeba jeszcze mieć płyn do
        odstraszania owadów z lat 6o.w fabrycznie zapieczętowanej buteleczce...
        Takich "kwiatków" mam więcej . Zawsze mnie rozśmieszają :)
    • Gość: xxx Re: krytyczka filmowa? IP: *.chello.pl 08.09.04, 15:01

Joanna Jakaśtam - pisarka i krytyczka filmowa.

Może i poprawnie, ale jak to brzmi?
      • Gość: P-77 Re: czy powinno się mówić urodziny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 17:54
        A może raczej rocznica urodzin?
        W końcu urodziny każdy ma raz w życiu.
    • Gość: XXX Re: Graficzka? IP: *.chello.pl 09.09.04, 14:57
      • gal100 Re: Graficzka i inne 17.09.04, 19:02
        Do wykorzystania w TV:

meteorolożka
        spekulantka giełdowa
        pomocnica domowa
        doktorka
        docentka
        magisterka(?)

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
        • tropiciel_blednego_aha Re: Graficzka i inne 21.09.04, 12:12
          gal100 napisał:

> Do wykorzystania w TV:
          >
          > meteorolożka
          > spekulantka giełdowa
          > pomocnica domowa
          > doktorka
          > docentka
          > magisterka(?)
          >
          > Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?

a co wy na paneliste, czyli uczestnika panelu<lol>
          • Gość: G Re: Graficzka i inne IP: 212.244.126.* 10.06.05, 15:14
            Mnie ostatnio wpienia nagminnie uzywane slowo "pracowniczka" zamiast
            pracownica. Az mam dreszcze. Brrrr
    • Gość: gośka Re: Telewizja niegramatyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 18:35
      Właśnie obejrzałam "Wielką grę" - prowadząca kilka razy poleciła
      uczestnikom "patrzyć" na ekran. Żeby było zabawniej dołem ekranu puszczano w
      tym samym czasie informację, że "już zachwilę 'Szpital na peryferiach'"..
      Żenada.
    • Gość: koza Re: Telewizja niegramatyczna IP: *.wrzeszcz.net / *.wrzeszcz.net 11.09.04, 22:16
      a ja ostatnio slyszalam, ze pewien sportowiec ponoszac porazke "zawalil
      wszystko na wiatr". oj, cudne to bylo.
    • thiessa Re: Telewizja niegramatyczna 16.09.04, 22:28
      Ja natomiast zauważam od pewnego czasu nagminne używanie słowa "postaci" w
      charakterze mianownika liczby mnogiej rzeczownika "postać". To chyba jakiś
      element gwary mazowieckiej, niejasno mi świta?
      W każdym bądź razie w "GW" od pewnego czasu jest to forma dominująca, mam
      wrażenie, że korektorzy celowo przerabiają w poprawianych tekstach formę
      poprawną na błędną, bo wierzyć mi się nie chce, że cała redakcja "GW" nagle
      zapadła na dysgramatykę.
      Ten sam błąd zresztą dziesiątki razy mieli ostatnio okazję słyszeć widzowie
      TVN, zachęcani przez panią Szczukę do oglądania teleturnieju "Najsłabsze
      ogniwo" (to ten teleturniej, w którym prowadząca imputuje uczestnikom brak
      inteligencji i wykształcenia - jak widać sama ma przynajmniej w tej ostatniej
      materii pewne braki).
      • Gość: 100 Re: Telewizja niegramatyczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 23:25
        Według "Słownika poprawnej polszczyzny" wyd.XVII obie te formy są poprawne .
    • lideczka_27 Re: Telewizja niegramatyczna 18.09.04, 12:51
      Mało kto wie, ale: cztery pary rajtuzów a nie rajtuz!

Nie znoszę nagminnego "w każdym BĄDŹ razie".

pozdrawiam
      • Gość: widz Re: Telewizja niegramatyczna IP: *.chello.pl 18.09.04, 13:58

I gramów. (nie: gram)
        • tropiciel_blednego_aha Re: Telewizja niegramatyczna 21.09.04, 12:13
          Gość portalu: widz napisał(a):

>
          >
          > I gramów. (nie: gram)

i procentow a nie procent
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka