Dodaj do ulubionych

Ojej, co tu wybrać 2018 - 12 (vol. 98)

• maniaczytania Walking on Sunshine - TVP 1 20:25 31.12.18, 14:50
      to mam dziś w planach początku sylwestrowego wieczoru :)

Fabuła pewnie nie do końca istotna, ale piosenki, o ile będą fajnie zrobione, zachęcają - to w założeniu chyba musical (?) - a w nim np. tytułowe "Walking on Sunshine", "Holiday" Madonny, "Wake Me Up Before You Go-Go" Wham :)
      • grek.grek Re: Walking on Sunshine - TVP 1 20:25 31.12.18, 17:06
        życzę znakomitego seansu, Maniu ! :]

o yes, te piosenki są niezwykle pogodne i przebojowe zarazem, w sam raz na wieczór sylwestrowy :]
    • grek.grek cóż za otwarcie 2019 ! ;]] 01.01.19, 16:26
      No to... pierwsze forumowe koty za płoty w 2019 ;]

Dobrze, że już wszystko działa !

A tyle miałem do napisania dziś... 4 filmy wczoraj obejrzałem ! ;] W tym "La La Land" premierowo, i w ogóle : trzy premiery mi się trafiły, heh.

Nie zdążę dziś rozwinąć się zanadto, zatem... all that jazz... jutro.
      Może już w nowym Volume [?] :]
    • grek.grek 20:00 Stopklatka "Dwóch gniewnych ludzi" 01.01.19, 16:34
      rzutem na taśmę- kilka zapowiedzi, jeśli pozwolicie :]

satyra na przewrażliwienie społeczne, generalnie występujące na róznych odcinkach, tutaj odnoszące się do "zachowań agresywnych" ;]

spokojny zupełnie jegomośc, pewnego dnia w samolocie na moment podnosi głos w kierunku stewardessy, robi się zbiegowisko, a on sam zostaje uznany za groźnego i skierowany na terapię uczącą kontrolowania gniewu.

trafia w ręce zupełnie zwariowanego doktora, który wciąga go w takie maliny, że ho ho !

dobry duet : Adam Sandler - Jack Nicholson, wg mnie : niezła konfekcja made in USA :]
    • grek.grek 20:00 PUls "Django" 01.01.19, 16:37
      efektownie, elokwentnie i brawurowo Quentin Tarantino wywiera filmową zemstę na odpowiedzialnych za koszmar niewolnictwa w południowych stanach Ameryki XIX wieku.

jak zawsze świetne dialogi i anegdoty, muzyka z włoskich westernów, no i aktorzy, którzy - mam wrażenie, nie wiem czy je podzielicie ? - w filmach Tarantino zawsze rozwijają skrzydła i właściwie trudno sobie przypomnieć jakąś słabą rolę, która się w jego kinie zdarzyła ?
    • grek.grek 20:00 TVN7 "Joe Black" 01.01.19, 16:42
      Śmierć we własnej osobie zjawia się u pana, który za chwilę się dowie, ze wychodzi na ostatnią prostą. Jako człowiek Śmierć uczy się ludzkich zachowań, testuje zmysły i oczywiście ulega miłosnemu afektowi do córki pana, po którego tutaj przyszła.

w sumie : kino pełne elegancji, dobra obsada, temat potraktowany interesująco, tylko czy aby pan reżyser nie ma nadmiernych pretensji do nakręcenia filmu zbyt pięknego i lirycznego ? W tej historii o śmierci trochę brakuje... życia, tak mi sie wydaje ?
    • grek.grek 22:05 TVN "W samym sercu morza" 01.01.19, 16:50
      historia z XIX wieku, ponoć oparta na faktach, które zainspirowały Hermana Melville'a do napisania "Moby Dicka".

Zatem, jak następuje : załoga rybackiego kutra staje się obiektem agresywnych zaczepek ze strony wieloryba.

ciekawe, czy i tutaj dostaniemy postaci odpowiadające wizerunkowi kapitana Ahaba czy Ishmaela ?

reżyseruje Ron Howard, w głównych rolach : Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Brendan Glesson, Ben Wishaw, a budżet jaki zaangażowano w produkcję filmu wyniósł, bagatela !, 100 mln dolarów , miejmy nadzieję, ze to widać będzie na ekranie ;]
      • grek.grek 20:05 TVN "W samym sercu morza" 01.01.19, 16:50
        20:05 !

przepraszam za pomyłkę ! :]

20:05
    • grek.grek 20:20 Kultura "Za jakie grzechy, dobry Boże ?" 01.01.19, 17:00
      bardzo dobra komedia, arcyfrancuska z uwagi na inteligencję, smak i formę, a przy okazji modna w kontekście poruszanych wątków.

A chodzi o integrację społeczną w ramach tygla kulturowego, na jaki dziś, chcąc nie chcąc, nie mamy wpływu, bo świat się globalizuje, mieszają się wpływy i sposoby życia, wyznania religijne, pochodzenie etniczne i wiele innych elementów tożsamości indywidualnej i zbiorowej, więc najlepsze, co możemy zrobić, to nauczyć się ze sobą żyć i komunikować.

w tym filmie nauka tolerancji zostaje udzielona zamożnym francuskim mieszczanom, a jakzę by inaczej ;]

Państwo mają pieniądze, domy, luksus, ale mają też cztery córki, a trzy z nich już związały się uczuciwo z, kolejno : Arabem, Chińczykiem i Żydem. Jest jeszcze jedna, najmłodsza, i rodzice zaklinają wszystkich bogów świata, żeby ta choć ta jedna znalazła sobie "normalnego" ;] męża.

Co jednak jeśli wybrankiem córki będzie... czarnoskóry kawaler ? I to taki, który posiada rodziców z dalekiej krainy, którzy wcale niczym nie róznią się od swoich francuskich odpowiedników ?

Zabawna komedia o znajdowaniu podobieństw, akceptacji róznic, niwelowaniu nieufności i niechęci w imię sympatycznej kooperacji :]
    • grek.grek 20:20 Kultura "Igraszki z diabłem" / teatr 01.01.19, 17:05
      och, to klasyka polskiego teatru telewizyjnego !

znakomitość ! :]
      z 1979 roku.

przezabawne i wspaniale zagrane !
    • grek.grek 22:05 Kultura "Boska Florence" 01.01.19, 17:09
      Meryl Streep i za ten film, i rolę Florence Foster Jenkins, dostała nominację do Oscara, właściwie... za który film jej nie dostała, to jest łatwiejsze pytanie ;]

pani Florence słuchu muzycznego nie posiadała, ale za to była na tyle dobrze sytuowana, że mogła sobie śmiało pozwolić na realizowanie chęci występów scenicznych i to nawet wobec licznej widowni.

pozostaje bohaterką wszystkich, którzy kochają bez wzajemności i wbrew obojętności obiektu uczuć - miłośc swą realizują na chwałę własnej radości :]

reżyseruje sam Stephen Frears, muzykę skomponował Alexandre Desplat, a zdjęcia wykonał ceniony Danny Cohen.

voila ! :]
    • grek.grek 22:35 TVN "Tłumaczka" 01.01.19, 17:15
      Wczoraj/dzisiaj miałem nadzieję, że to będzie piąty film jaki obejrzę z rzędu, ale nie udało mi się ;]

tłumaczka ONZ dowiaduje się przypadkiem o planowanym zamachu na życie delegata jednego z krajów afrykańskich, biegnie z tym do szefostwa, służby specjalne zaczynają tajne śledztwo, ale przy okazji jej samej zaczyna grozić śmiertelne niebezpieczeństwo.

Nicole Kidman w głównej roli.

A za sterami Sidney Pollack, który nakręcił swego czasu jeden z rewelacyjnych szpiegowsko-sensacyjnych thrillerów : "Trzy dni Kondora", więc spodziewać się można znakomitej atmosfery i wciągająćego rytmu filmu, oby :]
    • grek.grek 23:10 Puls "Żądło" 01.01.19, 17:17
      kult ! :]

wszystko w tym filmie taki nosi kostium - kultowości ;]
      dialogi, intryga, duet Newman-Redford, fenomenalne kawałki Scotta Joplina, cudowne dekoracje inscenizujące Amerykę lat 30-ych jak żywą !

niezawodny szlagier George'a Roya Hilla, w sam raz na siedem Oscarów :]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka