Dodaj do ulubionych

Ojej, co tu wybrać 2023 - 1 (vol. 147)

• grek.grek 12:30 TVP1 "Powrót siedmiu wspaniałych" [1966] 07.01.23, 05:20
      Oto filozofia, której zwodniczy powab zgubił już niejedną grupę śmiałków!: skoro oryginalny film doczekał się miana wybitnego, kultowego, należy pójśc za ciosem i nakręcić dalszy ciąg; w paszczę pułapki owej naiwności wpadło już wielu, bywa nawet cenionych autorów; tutaj mamy próbę dopisania drugiej odsłony do losów jednego ze "wspaniałych", występującego w identycznej misji, jak w pierwowzorze, czyli wiodącego szóstkę naprędce skrzykniętych kolegów ku pomocy meksykańskim rolnikom prześladowanym przez diabolicznego potentata ziemskiego; zatem; western jak się patrzy, gdy mowa o fabularnej koncepcji, natomiast jako taki, film niekoniecznie dorównuje randze poprzednika, wszak czerpiącego z jeszcze innego wyczynu, "Siedmiu samurajów" Akiry Kurosawy.

Reżyseria: Burt Kennedy.
    • grek.grek 13:05 Stopklatka "Titanic 1912. Akta sprawy" 1/2 07.01.23, 05:30
      Raz jeszcze o... początkach nowoczesności , rzec by można: dzięki najnowszym technologiom i całej dostępnej dokumentacji autorzy filmu odtwarzają sposób w jaki doszło do katastrofy i jej kolejne etapy, ze wszystkimi detalami.

Reżyseria: Nigel Levy.
    • grek.grek 13:40 SuperPolsat "Dzień świstaka" [1993] 07.01.23, 05:34
      Film podobno uwielbiany przez kinomanów, a mnie jakoś dotąd nie zdarzyło się z nim obcować :]

Oto pan pogodynek jedzie na prowincję, aby sprawozdawać dla telewizji moment tradycyjnego wychynięcia z nory świstaka, co ma być zapowiedzią aury na następne dwa miesiące, czyli : jaka będzie zima w tym sezonie.

Dżentelmen nasz, ważniak, besserwisser, odznaczający się arogancją i brakiem serdeczności wobec otoczenia swego jedynego, nie znosi tej całej zabawy, więc cały czas chodzi podenerwowany jak osa.

I czyżby los chciał go ukarać za sposób w jaki postępuje ? Jakże bowiem wyjaśnić sytuację, gdy wpada on w pętlę czasu i codziennie przeżywa ten sam dzień, ów Dzień Świstaka właśnie, najgorszy dzień w całym roku na okrągło ;]

Jak może się wydobyć z tej opresji ? Może polubić coś, czego formalnie nie trawi, żeby o znoszeniu już nic nie wspominać ? ;]

Grają : Bill Murray, Andie McDowell, Chris Elliott.
      Rezyseria : Harold Ramis.
    • grek.grek 14:25 Stopklatka "Silverado" [1985] 07.01.23, 05:35
      Klasyka westernu, nawet jeśli typowego samotnego sprawiedliwego zastępuje tutaj aż czterech zawodników :] Sens ich uczestnictwa mieści się w ramach gatunku, bo chodzi o walkę ze złem i egzekwowanie niepisanego prawa metodami Dzikiego Zachodu. Przeciwnikiem doborowego kwartetu będzie skorumpowany szeryf ze swoją bandą, rządzący miasteczkiem i okolicami. Jak się nie da po dobroci, trzeba będzie coltami zapewnić ludzkości spokój ;]

Nominacje oscarowa za muzykę i dźwięk.

Obsada : Kevin Costner, Scott Glenn, Danny Glover, Kevin Kline, Brian Dennehy,.
      Reżyseria : Lawrence Kasdan
    • grek.grek 15:40 TVN7 "Nadchodzi Polly" [2004] 07.01.23, 05:42
      Pan sie żeni, ale natychmiast, albo jeszcze szybciej, zostaje przez swoją połowicę zdradzony i wystawiony do wiatru. Zraża się do kobiet na amen.

Nie ma jednak tego złego, czego by się nie dało odkręcić. Poznany z sympatyczną kelnerką barową nawiązuje z nią przyjacielską relację, a od tego to już tylko parę metrów do możliwe iż szczęśliwie ulokowanego uczucia :]

Jak sugeruje opis, będzie, może to mieć ?, związek z diametralnymi różnicami charakterów obojga państwa : pan jest ostrożny i kalkuluje jakby zbyt wiele, a pani śmiała jest i kalkulacje spycha na boczny tor z gracją :]

Ben Stiller i Jennifer Aniston w duecie.
      Reżyseria : John Hamburg.

Powtórka: czwartek, 21:00.
      • grek.grek 21:00 TVN7 "Nadchodzi Polly" [2004] 12.01.23, 05:49
        Pan sie żeni, ale natychmiast, albo jeszcze szybciej, zostaje przez swoją połowicę zdradzony i wystawiony do wiatru. Zraża się do kobiet na amen.

Nie ma jednak tego złego, czego by się nie dało odkręcić. Poznany z sympatyczną kelnerką barową nawiązuje z nią przyjacielską relację, a od tego to już tylko parę metrów do możliwe iż szczęśliwie ulokowanego uczucia :]

Jak sugeruje opis, będzie, może to mieć ?, związek z diametralnymi różnicami charakterów obojga państwa : pan jest ostrożny i kalkuluje jakby zbyt wiele, a pani śmiała jest i kalkulacje spycha na boczny tor z gracją :]

Ben Stiller i Jennifer Aniston w duecie.
        Reżyseria : John Hamburg.
    • grek.grek 16:50 Zoom TV "Gang Olsena jedzie do Jutlandii" 07.01.23, 05:46
      Niepokonani mistrzowie przestępczej wpadki, gafy i kiksu wybierają się na tytułowy półwysep, by na plażach poszukiwać bunkra powojennego ze skarbem w środku.

Rzecz jasna, bunkrów tutaj od metra i nie wiadomo, który jest tym właściwym, a na dodatek śladem plotki o ukrytej fortunie zjeżdza się tutaj również konkurencja :]

Reżyseria : Erik Balling.
      • grek.grek 16:55 Zoom TV "Gang Olsena jedzie do Jutlandii" 21.01.23, 05:47
        Niepokonani mistrzowie przestępczej wpadki, gafy i kiksu wybierają się na tytułowy półwysep, by na plażach poszukiwać bunkra powojennego ze skarbem w środku.

Rzecz jasna, bunkrów tutaj od metra i nie wiadomo, który jest tym właściwym, a na dodatek śladem plotki o ukrytej fortunie zjeżdza się tutaj również konkurencja :]

• grek.grek 14:05 Zoom TV "Gang Olsena jedzie do Jutlandii" 29.01.23, 04:32

• grek.grek 15:25 Zoom TV "Gang Olsena jedzie do Jutlandii" 31.01.23, 05:59

• grek.grek 17:00 TV6 "Columbo 8" [1971] 1/5 07.01.23, 05:48
      Wymięty prochowiec, zdezelowany samochód, buty klejone plasteliną, tajemnicza żona pojawiająca się w opowieściach, ale nigdy w rzeczywistości : yes, porucznik Columbo znów na tropie, ze swoim niezawodnym : "Ach, i jeszcze jedno", poprzedzającym nagłe zatrzymanie się w drzwiach i przygwożdżenie pytaniem podejrzanego, właśnie pechowo nabierającego powietrza w akcie ulgi ;]

Siostra pisała jakiś czas temu o serialu w taki sposób :

"Tak, znowu leci powtórka (...] Natknęłam się przypadkiem, ze 2 miesiące temu. Wspominam o tym, bo to dla mnie teraz główna atrakcja w tv :) Leci codziennie. Żałuję, że nie wpadłam nie niego wcześniej, ale też nie wiem czy leciał od początku.

Muszę powtórzyć, co napisałam parę lat temu, to wciąż świetnie się ogląda!

Oczywiście pewne rzeczy mogą trochę irytować, np. ta sama formuła, że od początku znamy mordercę, zwykle to osobnik z wyższych sfer. Powtarzające się teksty Columbo: "coś mnie jednak trapi" :) No i owa formuła jest nierealistyczna, bo przecież prowadzący śledztwo detektyw nie może opowiadać o nim osobom trzecim. A tutaj to na dokładkę wtajemnicza samego mordercę :)

Ale pomijając te szczegóły to po prostu świetnie wymyślone zagadki kryminalne. Mimo, że znamy mordercę od początku, to i tak ogląda się to z emocjami. No i Peter Falk jest w tej roli wspaniały!

I jeszcze coś. Nie ma tutaj epatowania przemocą i brutalnością. Zbrodnie są wręcz eleganckie, jak u Agathy Christie. Taka "archaiczność" to miła odmiana, w porównaniu z tym co się ogląda teraz w serialach kryminalnych.

Dodatkowa atrakcja to gwiazdy pojawiające się w rolach zabójców. Ostatnio to byli np. Faye Dunaway i William Shatner. Czasem w epizodach migną aktorzy, którzy dopiero później staną się sławni.

Byłam zaskoczona, kiedy wypatrzyłam w roli mordercy (i to 2 razy) Petera McGoohana, który grał lekarza w opisywanym przeze mnie "Życiu Ruth". Oczywiście już był starszym panem. Co więcej, nawet wyreżyserował parę odcinków.

W ostatnich dniach Columbo był już mocno posunięty w latach i siwy jak gołąbek. Domyślałam się, że to już ostatnie odcinki. Ale niespodzianka, wczoraj serial leciał zgodnie z planem, a Columbo był...młody i przystojny, z burzą czarnych włosów :) Drugie zaskoczenie, kiedy zobaczyłam napisy końcowe. Reżyserem okazał się...Steven Spielberg!

Aż sprawdziłam w wikipedii. To był pierwszy odcinek serialu, z 1971 r. Serial miał w sumie 13 sezonów, kręconych z jedną, 10-letnią przerwą, do 2003 r.

Mam nadzieję, że zobaczę kolejne odcinki i to chronologicznie, choć z takimi stacjami to nigdy nie wiadomo :)"

Tym razem porucznik rozgryza sposób i metodę, jakimi posłużyla się pani aktotrka, by zlikwidować swoją swoją sekretarkę, aby nie dopuścić do jej ślubu z panem pracującym w gazecie brukowej, a więc : w samoobronie ;]

1 odcinek ósmej serii : Pan porucznik prowadzi śledztwo w sprawie śmierci na scenie cyrkowego iluzjonisty, przytrzasnęła mu głowę własnej konstrukcji gilotyna, yikes! :]
      • grek.grek 17:00 TV6 "Columbo 8" [1971] 2/5 14.01.23, 05:47
        Wymięty prochowiec, zdezelowany samochód, buty klejone plasteliną, tajemnicza żona pojawiająca się w opowieściach, ale nigdy w rzeczywistości : yes, porucznik Columbo znów na tropie, ze swoim niezawodnym : "Ach, i jeszcze jedno", poprzedzającym nagłe zatrzymanie się w drzwiach i przygwożdżenie pytaniem podejrzanego, właśnie pechowo nabierającego powietrza w akcie ulgi ;]

"Tak, znowu leci powtórka (...] Natknęłam się przypadkiem, ze 2 miesiące temu. Wspominam o tym, bo to dla mnie teraz główna atrakcja w tv :) Leci codziennie. Żałuję, że nie wpadłam nie niego wcześniej, ale też nie wiem czy leciał od początku.

Oczywiście pewne rzeczy mogą trochę irytować, np. ta sama formuła, że od początku znamy mordercę, zwykle to osobnik z wyższych sfer. Powtarzające się teksty Columbo: "coś mnie jednak trapi" :) No i owa formuła jest nierealistyczna, bo przecież prowadzący śledztwo detektyw nie może opowiadać o nim osobom trzecim. A tutaj to na dokładkę wtajemnicza samego mordercę :)

Ale pomijając te szczegóły to po prostu świetnie wymyślone zagadki kryminalne. Mimo, że znamy mordercę od początku, to i tak ogląda się to z emocjami. No i Peter Falk jest w tej roli wspaniały!

I jeszcze coś. Nie ma tutaj epatowania przemocą i brutalnością. Zbrodnie są wręcz eleganckie, jak u Agathy Christie. Taka "archaiczność" to miła odmiana, w porównaniu z tym co się ogląda teraz w serialach kryminalnych.

Dodatkowa atrakcja to gwiazdy pojawiające się w rolach zabójców. Ostatnio to byli np. Faye Dunaway i William Shatner. Czasem w epizodach migną aktorzy, którzy dopiero później staną się sławni.

Byłam zaskoczona, kiedy wypatrzyłam w roli mordercy (i to 2 razy) Petera McGoohana, który grał lekarza w opisywanym przeze mnie "Życiu Ruth". Oczywiście już był starszym panem. Co więcej, nawet wyreżyserował parę odcinków.

W ostatnich dniach Columbo był już mocno posunięty w latach i siwy jak gołąbek. Domyślałam się, że to już ostatnie odcinki. Ale niespodzianka, wczoraj serial leciał zgodnie z planem, a Columbo był...młody i przystojny, z burzą czarnych włosów :) Drugie zaskoczenie, kiedy zobaczyłam napisy końcowe. Reżyserem okazał się...Steven Spielberg!

Aż sprawdziłam w wikipedii. To był pierwszy odcinek serialu, z 1971 r. Serial miał w sumie 13 sezonów, kręconych z jedną, 10-letnią przerwą, do 2003 r.

Mam nadzieję, że zobaczę kolejne odcinki i to chronologicznie, choć z takimi stacjami to nigdy nie wiadomo :)"

Tym razem porucznik rozgryza sposób i metodę, jakimi posłużyla się pani aktotrka, by zlikwidować swoją swoją sekretarkę, aby nie dopuścić do jej ślubu z panem pracującym w gazecie brukowej, a więc : w samoobronie ;]

2 odcinek ósmej serii : pan porucznik ma kolejne śledztwo do przeprowadzenia, tym razem intryga odbywa się w środowisku filmowców, gdzie ma miejsce zbrodnia niesłychana, jeden pan reżyser zabija drugiego reżysera pana!
        • grek.grek 17:00 TV6 "Columbo 8" [1971] 3/5 21.01.23, 05:50

Tym razem pan porucznik spróbuje faktami i dowodami dowieść winę pani psycholog, która zabiła swojego zdradzieckiego narzeczonego. Pan porucznik musi uważać, bo cóż będzie, jeśli pani się w nim zakocha, o co chyba nietrudno, a potem odkryje, iż posiada on osobistą żonę ?
    • grek.grek 17:35 TVN7 "Gra dla dwojga" [2009] 07.01.23, 05:51
      Pani zajmuje agenturalną posadę w CIA, pan - w MI6. Rywalizują ze sobą, wiadomo!, ale z sympatią. Wkrótce przenoszą się do przeciwnych drużyn koncernów. Wreszcie, gdy już zaczyna ich łączyć jakaś emocjonalna więź, wpadają na myśl, by zewrzeć szyki i ukraść coś bardzo cennego, jakiś rynkowy przebój, na czym mogliby zarobić krocie, wycofać się z niewdzięcznego fachu, a resztę żywota swego jedynego spędzić na przyjemnościach.
      Wybór pary agentów pada na uwaga : nowy środek na porost włosów! ;]

Obsada : Julia Roberts, Clive Owen, Paul Giamatti, Tom Wilkinson.
      Reżyseria : Tony Gilroy.

Na RT :
      65 % z 192 recenzji krytycznych - "dobrze zrobione, inteligentne, zabawne, może czasami zbyt wykoncypowane niż spontaniczne, ze zbyt dużą ilością zwrotów akcji" - oraz 37 % z 250 tys. opinii widowni.

Powtórka: piątek, 21:00.
      • grek.grek 21:00 TVN7 "Gra dla dwojga" [2009] 13.01.23, 05:36
        Pani zajmuje agenturalną posadę w CIA, pan - w MI6. Rywalizują ze sobą, wiadomo!, ale z sympatią. Wkrótce przenoszą się do przeciwnych drużyn koncernów. Wreszcie, gdy już zaczyna ich łączyć jakaś emocjonalna więź, wpadają na myśl, by zewrzeć szyki i ukraść coś bardzo cennego, jakiś rynkowy przebój, na czym mogliby zarobić krocie, wycofać się z niewdzięcznego fachu, a resztę żywota swego jedynego spędzić na przyjemnościach.
        Wybór pary agentów pada na uwaga : nowy środek na porost włosów! ;]

Obsada : Julia Roberts, Clive Owen, Paul Giamatti, Tom Wilkinson.
        Reżyseria : Tony Gilroy.

Na RT :
        65 % z 192 recenzji krytycznych - "dobrze zrobione, inteligentne, zabawne, może czasami zbyt wykoncypowane niż spontaniczne, ze zbyt dużą ilością zwrotów akcji" - oraz 37 % z 250 tys. opinii widowni.
    • grek.grek 18:15 Kultura "Julia albo klucz do snów" [1951] 07.01.23, 05:53
      Kino Marcela Carne'a utrzymane w tonie surrealnej fantazji.

Bohater tej opowieści romantycznie kocha się w dziewczynie, dla niej próbuje okraść swojego szefa w pracy i trafia za kratki, gdzie nocą doświadcza, najwyraźniej, szczególnej wizji : otóż, trafia do miasta zamieszkanego przez obywateli cierpiących na amnezję! Znajduje tam również swoją ukochaną, już obiecaną innemu mężczyźnie, którym może być, uwaga!, lokalny odpowiednik Sinobrodego! Dziewczynę trzeba ratować!

Obsada: Gérard Philipe, Suzanne Cloutier, J.R. Caussimon.

W poniedziałek: o 9:20.

Film można znaleźć w YouTube, wersja językowa : oryginalna

www.youtube.com/watch?v=HEr5ezly81s
      • grek.grek 9:20 Kultura "Julia albo klucz do snów" [1951] 09.01.23, 05:49
        Kino Marcela Carne'a utrzymane w tonie surrealnej fantazji.

Bohater tej opowieści romantycznie kocha się w dziewczynie, dla niej próbuje okraść swojego szefa w pracy i trafia za kratki, gdzie nocą doświadcza, najwyraźniej, szczególnej wizji : otóż, trafia do miasta zamieszkanego przez obywateli cierpiących na amnezję! Znajduje tam również swoją ukochaną, już obiecaną innemu mężczyźnie, którym może być, uwaga!, lokalny odpowiednik Sinobrodego! Dziewczynę trzeba ratować!

Obsada: Gérard Philipe, Suzanne Cloutier, J.R. Caussimon.

Film można znaleźć w YouTube, wersja językowa : oryginalna

www.youtube.com/watch?v=HEr5ezly81s
    • grek.grek 20:00 TV Puls "Rocky 3" [1982] 07.01.23, 05:57
      Kolejny rozdział biografii sportowej i prywatnej mistrza z Filadelfii.

W ostatniej scenie drugiego filmu został mistrzem świata - od tego momentu trzyma wysoką formę : broni tytułu raz za razem, wychowuje syna, pielęgnuje małżeństwo idealne, kręcąc reklamy już nie zapomina języka w dziobie, kupuje willę, generalnie : spełnia marzenie o sukcesie w amerykańskim formacie.

Przyroda nie znosi jednak pustki i na horyzoncie pojawia się godny uwagi rywal. Menadżer i trener mistrza staje na uszach, by wyzwania do walki z jego strony unikać, ale kiedy robi mistrzowi publiczny afront, podczas odsłonięcia pomnika samego Balboy, nie ma już wyjścia. Trener wie z jak groźnym zawodnikiem mają do czynienia, ale martwi się losem swojego pupila głównie z powodu jego własnej przypadłości, mianowicie : utraty głodu walki i pierwotnej dzikości, mistrz stracił "oko tygrysa", taka kolej rzeczy, najtrudniej pozostać głodnym sukcesu mając go już w garści.

Przed walką dochodzi do tragedii, sama walka wygląda jak jej druga odsłona, a po zakończeniu Balboa nie może patrzeć na siebie w lustrze.

Z depresji wyciąga go eks-rywal Creed i zabiera do Kalifornii, by popracować przed rewanżem. Nie tylko nad kondycją i pracą nóg w ringu, ale zwłaszcza nad psychiką i nastawieniem, a tutaj decydujące słowo będzie miała żona mistrza, jedyna osoba zdolna go podnieść na duchu, nadać jego motywacjom właściwy kierunek oraz dynamikę.

Dużo scen treningowych, przebój "Eye of The Tiger", tu i tam wstawka komiczna, ale już choreografia scen bokserskich, z braku lepszego słowa, powiem : populistyczna ;'] Boks bez trzymania gardy, zwodów, uników, polegający się nawzajem na trafianiu seriami nie ma wiele wspólnego z realnością, zwłaszcza w wadze ciężkiej, do której należą filmowi bohaterowie, gdzie ciosy ważą zbyt wiele, aby można było nimi szafować bezkarnie tak długo, jak w filmowych sekwencjach ;]

Niektórzy krytycy zauważali, iż Rocky mierzy się na ringu z, poniekąd, ucieleśnieniami amerykańskich niepokojów, dręczących społeczeństwo białej klasy mieszczańskiej w latach 80-tych albo tak przedstawianych przez prawicowe media : w oryginale - arogancki czarnoskóry, w drugim - ten sam przeciwnik - w trzecim filmie : znów arogancki czarnoskóry, o ile tamten bywał elegancki i zabawny, ten jest już tylko agresywny jak uliczny zabijaka, wreszcie w czwartym filmie : radziecki gladiator o fizjonomii robota.
      Ich zdaniem, Rocky stawał do walki nie tyle o własną przyszłość i spełnienie, ile w obronie wartości wyznawanych przez białą większość albo jako aktor w teatrze zimnowojennym. Na ile pan Stallone kierował się podobnymi pryncypiami - trudno orzec.

Fakt faktem, w piątym filmie wprawdzie boksuje przeciwko białemu, ale tym naprawdę złym okazuje się być cyniczny i perfidny promotor bokserski... czarnoskóry ;]

Replay; piątek, 22:10..
      • grek.grek 22:10 TV Puls "Rocky 3" [1982] 13.01.23, 05:53
        Kolejny rozdział biografii sportowej i prywatnej mistrza z Filadelfii.

W ostatniej scenie drugiego filmu został mistrzem świata - od tego momentu trzyma wysoką formę : broni tytułu raz za razem, wychowuje syna, pielęgnuje małżeństwo idealne, kręcąc reklamy już nie zapomina języka w dziobie, kupuje willę, generalnie : spełnia marzenie o sukcesie w amerykańskim formacie.

Przyroda nie znosi jednak pustki i na horyzoncie pojawia się godny uwagi rywal. Menadżer i trener mistrza staje na uszach, by wyzwania do walki z jego strony unikać, ale kiedy robi mistrzowi publiczny afront, podczas odsłonięcia pomnika samego Balboy, nie ma już wyjścia. Trener wie z jak groźnym zawodnikiem mają do czynienia, ale martwi się losem swojego pupila głównie z powodu jego własnej przypadłości, mianowicie : utraty głodu walki i pierwotnej dzikości, mistrz stracił "oko tygrysa", taka kolej rzeczy, najtrudniej pozostać głodnym sukcesu mając go już w garści.

Przed walką dochodzi do tragedii, sama walka wygląda jak jej druga odsłona, a po zakończeniu Balboa nie może patrzeć na siebie w lustrze.

Z depresji wyciąga go eks-rywal Creed i zabiera do Kalifornii, by popracować przed rewanżem. Nie tylko nad kondycją i pracą nóg w ringu, ale zwłaszcza nad psychiką i nastawieniem, a tutaj decydujące słowo będzie miała żona mistrza, jedyna osoba zdolna go podnieść na duchu, nadać jego motywacjom właściwy kierunek oraz dynamikę.

Dużo scen treningowych, przebój "Eye of The Tiger", tu i tam wstawka komiczna, ale już choreografia scen bokserskich, z braku lepszego słowa, powiem : populistyczna ;'] Boks bez trzymania gardy, zwodów, uników, polegający się nawzajem na trafianiu seriami nie ma wiele wspólnego z realnością, zwłaszcza w wadze ciężkiej, do której należą filmowi bohaterowie, gdzie ciosy ważą zbyt wiele, aby można było nimi szafować bezkarnie tak długo, jak w filmowych sekwencjach ;]

Niektórzy krytycy zauważali, iż Rocky mierzy się na ringu z, poniekąd, ucieleśnieniami amerykańskich niepokojów, dręczących społeczeństwo białej klasy mieszczańskiej w latach 80-tych albo tak przedstawianych przez prawicowe media : w oryginale - arogancki czarnoskóry, w drugim - ten sam przeciwnik - w trzecim filmie : znów arogancki czarnoskóry, o ile tamten bywał elegancki i zabawny, ten jest już tylko agresywny jak uliczny zabijaka, wreszcie w czwartym filmie : radziecki gladiator o fizjonomii robota.
        Ich zdaniem, Rocky stawał do walki nie tyle o własną przyszłość i spełnienie, ile w obronie wartości wyznawanych przez białą większość albo jako aktor w teatrze zimnowojennym. Na ile pan Stallone kierował się podobnymi pryncypiami - trudno orzec.

Fakt faktem, w piątym filmie wprawdzie boksuje przeciwko białemu, ale tym naprawdę złym okazuje się być cyniczny i perfidny promotor bokserski... czarnoskóry ;]
    • grek.grek 20:00 TVN7 "Matrix" [1999] 07.01.23, 06:00
      Ponownie oraz znowu :]

Kiedyś przebojowa nowość i wejście smoka, dzisiaj : szacowny klasyk, który nadal imponuje efektami, ale jednocześnie pokazuje jak rozwija się technologia tworzenia obrazów i światów całych we współczesnym kinie.
      Pomimo wszystkich wybujałości jest to jednak, w porównaniu do tego co wydarzyło się w ciągu 20 lat od premiery, film niekoniecznie zadziwiający, kroku aktualnym hitom dotrzymujący.

Pozostaje historia, ostrzeżenie przed przegapieniem momentu, w ktorym ludzkość stanie się więźniem przez siebie samą stworzonych maszyn i rzeczy, w rzeczywistości będącej falsyfikatem , zbiorem sztucznych tworów i powielanych na okrągło kopii.

Reżyseria i scenariusz : niezmiennie - państwo Wachowscy,

Oscary za efekty, montaż i dźwięk.

Replay: z niedzieli/poniedziałek, 1:10.
      • grek.grek 1:10 TVN7 "Matrix" [1999] 08.01.23, 06:45
        Ponownie.

Kiedyś przebojowa nowość i wejście smoka, dzisiaj : szacowny klasyk, który nadal imponuje efektami, ale jednocześnie pokazuje jak rozwija się technologia tworzenia obrazów i światów całych we współczesnym kinie.
        Pomimo wszystkich wybujałości jest to jednak, w porównaniu do tego co wydarzyło się w ciągu 20 lat od premiery, film niekoniecznie zadziwiający, kroku aktualnym hitom dotrzymujący.

Pozostaje historia, ostrzeżenie przed przegapieniem momentu, w ktorym ludzkość stanie się więźniem przez siebie samą stworzonych maszyn i rzeczy, w rzeczywistości będącej falsyfikatem , zbiorem sztucznych tworów i powielanych na okrągło kopii.

Replay: piątek, 23:40.
        • grek.grek 23:40 TVN7 "Matrix" [1999] 13.01.23, 06:03

• grek.grek 20:00 Stopklatka"Hobbit. Bitwa Pięciu Armii" [2014 07.01.23, 06:02
      Tak coś czuję, iż wszystko w tytule chyba się znajduje ;] : zwieńczenie trylogii z monumentalną sceną tytułowej bitwy, i nie dam głowy, czy ja tej bitwy już nie widziałem na ekranie, o ile oczywiście ten film był już pokazywany w telewizji ;] oczywiscie, paskudni orkowie dostali manto ;]

Jedno jest pewne, w kinie taka bitwa musi zapierać dech w klatce z piersiami !

Budżet wyniósł 250 mln zielonych prezydentów, no to już jest rozpusta, ale z drugiej strony : nie sposób zrealizować takiego widowiska za sumę mniejszą, aż trudno sobie wyobrazić, jak sądzę, skalę takiego przedsięwzięcia, nieprawdaż ?

Dochody przewyższyły koszta czterokrotnie, więc można powiedzieć, że nikt nie stracił, ani producenci, ani widzowie, którzy dostali wybitną filmową epopeję.

Na RT : wyraźny rozdźwięk : tylko 59 % z recenzji krytycznych, za to 74 % z ocen publiczności.

Pan recenzent Filmwebu przyznał 8/10.

Szybki jak błyskawica replay: jutro, 17:20.
      • grek.grek 17:20 Stopklatka"Hobbit. Bitwa Pięciu Armii" 08.01.23, 05:54
        Tak coś czuję, iż wszystko w tytule chyba się znajduje ;] : zwieńczenie trylogii z monumentalną sceną tytułowej bitwy, i nie dam głowy, czy ja tej bitwy już nie widziałem na ekranie, o ile oczywiście ten film był już pokazywany w telewizji ;] oczywiscie, paskudni orkowie dostali manto ;]

Budżet wyniósł 250 mln zielonych prezydentów, no to już jest rozpusta, ale z drugiej strony : nie sposób zrealizować takiego widowiska za sumę mniejszą, aż trudno sobie wyobrazić, jak sądzę, skalę takiego przedsięwzięcia, nieprawdaż ?

Dochody przewyższyły koszta czterokrotnie, więc można powiedzieć, że nikt nie stracił, ani producenci, ani widzowie, którzy dostali wybitną filmową epopeję.

Na RT : wyraźny rozdźwięk : tylko 59 % z recenzji krytycznych, za to 74 % z ocen publiczności.

Replay kolejny: sobota, 17:00.
        • grek.grek 17:20 Stopklatka"Hobbit. Bitwa Pięciu Armii" 14.01.23, 05:50
          Kolejny styczniowy:]

• grek.grek 20:00 TVN "Minionki" [2015] 07.01.23, 06:04
      Wzięta animacja z udziałem zaskakujących bohaterów: są nimi niepozorne stworki posiadające właściwość gatunkową polegającą na oddaniu się służbie największym łobuzom i chuliganom, jakich matka Ziemia nosiła; w XXI wieku są chwilowo bez zajęcia, co takiego?!, więc szukają kandydatów na swego kolejnego mistrza wszechstronnego Zła; wybór pada na jejmość o wdzięcznym nazwisku Scarlett O'Haracz, to je dobre!, jak mawiają Czesi;]; jak jednak sugestia wieść niesie: ich nowa pani wcale sobie nie ceni oddania małych pomagierów, gdy nie wychodzi im realizacja programu, pani Scarlett gotowa pozbyć się ich raz na zawsze, co wszelako może odwrócić ich światopogląd i złamać gatunkowe deficyty, przenosząc, chciał - nie chciał, na jasną stronę mocy przeciw jej czarnym jak smoła przeciwieństwom:]

Na RT: 55% z 226 recenzji krytycznych oraz 49% z ponad 100 tys. opinii widowni.

Reżyseria: Kyle Balda & Pierre Coffin.
      • grek.grek 14:10 TVN "Minionki" [2015] 14.01.23, 05:41
        Wzięta animacja z udziałem zaskakujących bohaterów: są nimi niepozorne stworki posiadające właściwość gatunkową polegającą na oddaniu się służbie największym łobuzom i chuliganom, jakich matka Ziemia nosiła; w XXI wieku są chwilowo bez zajęcia, co takiego?!, więc szukają kandydatów na swego kolejnego mistrza wszechstronnego Zła; wybór pada na jejmość o wdzięcznym nazwisku Scarlett O'Haracz, to je dobre!, jak mawiają Czesi;]; jak jednak sugestia wieść niesie: ich nowa pani wcale sobie nie ceni oddania małych pomagierów, gdy nie wychodzi im realizacja programu, pani Scarlett gotowa pozbyć się ich raz na zawsze, co wszelako może odwrócić ich światopogląd i złamać gatunkowe deficyty, przenosząc, chciał - nie chciał, na jasną stronę mocy przeciw jej czarnym jak smoła przeciwieństwom:]

Na RT: 55% z 226 recenzji krytycznych oraz 49% z ponad 100 tys. opinii widowni.

Reżyseria: Kyle Balda & Pierre Coffin.
    • grek.grek 20:00 Kultura "Tajemnica Henriego Picka" [2019] 07.01.23, 06:06
      Film belgijsko-francuski, z główną rolą samego Fabrice'a Luchiniego; rzecz ma pozór historii śledczo-detektywistycznej, gdyż bohater usiłuje dotrzeć do prawdy w sprawie autorstwa pewnej niezwykle poczytnej książki - powszechnie uznaje się za jej sprawcę skromnego właściciela pizzerii, raczej więc pochłoniętego codzienną aktywnością biznesmena, niż ekscentryka zdradzającego literackie zacięcie; nasz bohater, krytyk literacki, wersję tę neguje, uznając, jak powyżej, iż fachowiec od wypiekania ciasta, choćby nawet najbardziej wirtuozerskiego, jednak niekoniecznie pasuje na pisarza bestsellerów! Gdy wskutek desperackiego trzymania się swej opinii dotykają go szykany środowiskowe i sypie mu się prywatny żywot, krytyk przystępuje do poszukiwania rzekomego autora, by całą sprawę ostatecznie wyjaśnić u źródła.

Reżyseria: Rémi Bezançon.

Na RT: 92% z 12 recenzji krytycznych oraz 76% z mniej niż 50 opinii widowni.

Jutro o 12:05.

Może niebawem pojawi się w Dwójce albo Jedynce, wtedy chętnie obejrzę, bo póki co, draństwo wciąż nie oddało mi TVP Kultury;] A jak u Was, Czcigodni?
      • grek.grek 12:05 Kultura "Tajemnica Henriego Picka" [201 08.01.23, 05:16
        Na drugą nogę.

Film belgijsko-francuski, z główną rolą samego Fabrice'a Luchiniego; rzecz ma pozór historii śledczo-detektywistycznej, gdyż bohater usiłuje dotrzeć do prawdy w sprawie autorstwa pewnej niezwykle poczytnej książki - powszechnie uznaje się za jej sprawcę skromnego właściciela pizzerii, raczej więc pochłoniętego codzienną aktywnością biznesmena, niż ekscentryka zdradzającego literackie zacięcie; nasz bohater, krytyk literacki, wersję tę neguje, uznając, jak powyżej, iż fachowiec od wypiekania ciasta, choćby nawet najbardziej wirtuozerskiego, jednak niekoniecznie pasuje na pisarza bestsellerów! Gdy wskutek desperackiego trzymania się swej opinii dotykają go szykany środowiskowe i sypie mu się prywatny żywot, krytyk przystępuje do poszukiwania rzekomego autora, by całą sprawę ostatecznie wyjaśnić u źródła.

Reżyseria: Rémi Bezançon.

Na RT: 92% z 12 recenzji krytycznych oraz 76% z mniej niż 50 opinii widowni.

Może niebawem pojawi się w Dwójce albo Jedynce, wtedy chętnie obejrzę, bo póki co, draństwo wciąż nie oddało mi TVP Kultury;] A jak u Was, Czcigodni?
    • grek.grek 20:05 SuperPolsat "Bloodshot" [2020] 07.01.23, 06:07
      Hollywood, czy jak mówią już niektórzy : Chinawood ;], zaprasza na seans.

Futurystyczne kino sensacji : zabity i w ten sposób odcięty od rodziny, a przez dysponującą najnowszymi zdobyczami technologii tajemniczą i wszechwładną firmę wskrzeszony jako bojowa hybryda człowieka i maszyny, pan bohater nie utracił całkowicie świadomości, gdyż dojrzewa w nim pragnienie odkrycia własnej tożsamości.

Podobny problemat pojawił się w filmie "Uniwersalny żołnierz" i zapewne paru innych, tutaj mamy dodatkowo dużo dolarów potrzebnych, by egzystencjalne poszukiwania postaci uzupełnić dynamiczną demolką, bo najpewniej będziemy mieli do czynienia z buntem człowieka wygrywającego w sobie z maszyną i pragnącego odzyskać kontrolę nad własnym istnieniem przeciwko bezdusznej korporacji.
      Czy aby dla sponsorów takich widowisk temat nie wydaje się nader niebezpieczny ? ;]

Grają : Vin Diesel, Eiza González, Sam Heughan.
      Reżyseria : Dave Wilson.

Na RT :
      30 % z 162 recenzji krytycznych oraz 78 % z ponad tysiąca opinii widowni.
    • grek.grek 21:00 Nowa TV "Gabriel" [2007] 07.01.23, 06:17
      Akcja tej fantasy toczy się w Czyśćcu, przemianowanym na upadłe miasto występku i zbrodni, ewangeliczne Gotham City, gdzie sam Archanioł Gabriel pełni rolę ostatniego sprawiedliwego, usiłującego zaprowadzić ład i rządy prawa. Możliwe, iż ciekawa wariacja na temat kina kryminalno-mafijnego.

Reżyseria: Shane Abbess.

Jutro: o 22:10 w Super Polsat.
      • grek.grek 22:10 SuperPolsat "Gabriel" [2007] 08.01.23, 06:23
        Akcja tej fantasy toczy się w Czyśćcu, przemianowanym na upadłe miasto występku i zbrodni, ewangeliczne Gotham City, gdzie sam Archanioł Gabriel pełni rolę ostatniego sprawiedliwego, usiłującego zaprowadzić ład i rządy prawa. Możliwe, iż ciekawa wariacja na temat kina kryminalno-mafijnego.

Reżyseria: Shane Abbess
    • grek.grek 21:20 Zoom TV "Sprawa się rypła" [1984] 07.01.23, 06:19
      Pani babcia obchodzi 100 urodziny ! okazja ta zamienia się w prawdziwy jubel.

Tuż po uroczystości babcia umiera , a familija jest niepocieszona, bo dopiero teraz mają się dziać rzeczy wiekopomne : urzędnicy przygotowali prezenty okolicznościowe, państwo z gazety przyjadą wywiad zrobić. Wszystko przepadnie !

Chyba, że... rodzina odegra komedię, ukrywając fakt babci śmierci, a za jubilatkę przebierając najbardziej pasującego do tej roli pana ;]

I uwazać tylko trzeba na zazdrosnych sąsiadów, bo gotowi mistyfikację przejrzeć i donieśc gdzie [nie] trzeba ;]

Niezła satyra, nie tyle na wieś i jej mieszkańców, co po prostu na ludzką chciwość i pazerność, nawet w czasach prosperity ;]

Reżyseria : Janusz Kidawa
      Grają : Franciszek Pieczka, Anna Miesiączek, WAwrzyn Pytlarz, Jerzy Korcz.

Bis: wtorek, 21:15.
      • grek.grek 21:15 Zoom TV "Sprawa się rypła" [1984] 10.01.23, 06:13
        Po polsku.

Tuż po uroczystości babcia umiera , a familija jest niepocieszona, bo dopiero teraz mają się dziać rzeczy wiekopomne : urzędnicy przygotowali prezenty okolicznościowe, państwo z gazety przyjadą wywiad zrobić. Wszystko przepadnie !

Chyba, że... rodzina odegra komedię, ukrywając fakt babci śmierci, a za jubilatkę przebierając najbardziej pasującego do tej roli pana.

I uwazać tylko trzeba na zazdrosnych sąsiadów, bo gotowi mistyfikację przejrzeć i donieśc gdzie [nie] trzeba ;]

Niezła satyra, nie tyle na wieś i jej mieszkańców, co po prostu na ludzką chciwość i pazerność, nawet w czasach prosperity.

• grek.grek 13:00 Stopklatka "Sprawa się rypła" [1984] 14.01.23, 05:34
          Po polsku.

Chyba, że... rodzina odegra komedię, ukrywając fakt babci śmierci, a za jubilatkę przebierając najbardziej pasującego do tej roli pana.

Niezła satyra, nie tyle na wieś i jej mieszkańców, co po prostu na ludzką chciwość i pazerność, nawet w czasach prosperity.

• grek.grek 21:55 TVN "Pitch Perfect 2" [2012] 07.01.23, 06:22
      Kolejna komedia zza wielkiej wody: tym razem w rolach głównych młodzież, czyli dziewczyny z drużyny śpiewu wokalnego, oczywiście biorące udział w arcyważnym konkursie, aby wygrać, przegrać lub zremisować, jak nauczał pan trener, a w trakcie tej, mniej lub bardziej, szlachetnej rywalizacji czegoś cennego dowiedzieć się o świecie, życiu i wartościach etycznych, przy okazji rozwiązując własne problemy sercowe, obyczajowe i muzyczne.

Obsada : Anna Kendrick, Skylar Astin, Brittany Snow.
      Reżyseria: Jason Moore.
      • grek.grek 21:55 TVN "Pitch Perfect 2" [2012] 14.01.23, 06:23
        Kolejna komedia zza wielkiej wody: tym razem w rolach głównych młodzież, czyli dziewczyny z drużyny śpiewu wokalnego, oczywiście biorące udział w arcyważnym konkursie, aby wygrać, przegrać lub zremisować, jak nauczał pan trener, a w trakcie tej, mniej lub bardziej, szlachetnej rywalizacji czegoś cennego dowiedzieć się o świecie, życiu i wartościach etycznych, przy okazji rozwiązując własne problemy sercowe, obyczajowe i muzyczne.

Obsada : Anna Kendrick, Skylar Astin, Brittany Snow.
        Reżyseria: Jason Moore.
    • grek.grek 22:00 TV Puls2 "Nagi instynkt 2" [2006] 07.01.23, 06:24
      Dorównanie oryginałowi zawsze jest dla sequela zadaniem karkołomnym :] może więc warto, tak po prostu, racjonalizować oczekiwania wobec kontynuacji ? tak zrobiłem, więc może dlatego się nie zawiodłem oglądając swego czasu ;].

Największy atut NI-2 to oczywiście Sharon Stone, grająca swoją Catherine Tramell, pisarkę powieści sensacyjnych, podejrzewaną o mordowanie kochanków, z ktorymi wdaje się w erotyczne układy stanowiące inspirację dla jej twórczości.

Tym razem jej celem będzie psycholog policyjny.

Oryginał zapewne pozostanie niedościgniony, ale jednocześnie sequel jest całkiem znośny. Pani Sharon Stone jest uwodzicielską seksbombą, choć bywa w tym już nieco manieryczna, nie ma tej bezpretnsjonalności z oryginału, a drapieżnośc wygrywa zbyt jednostajnie, w oryginale - zmieniała maski, tutaj ma jedną i tę samą. Co nie zmienia faktu, że wygląda doskonale i trzyma ten film w pojedynkę. Wspomaga ją muzyczny lejtmotiw, podciągnięty z oryginału, a jakże klasycznie już brzmiący. Zdjęcia są dobre i świetnie zaaranżowane wnętrza budynków.
      Nie wypalił aktor odtwarzający postać psychiatry, pan David Morrisey. Nawet jesli momentami Glass stara się z Tramell i własnym pożądaniem jej, walczyć, to aktor nie pasuje do tej tego anturażu.
      Szkoda, że Charlotte Rampling gra tak niewielką rolę, ale i tak scena jej pierwszego spotkania z Tramell/Stone - pozostaje chyba najlepszą aktorsko w całym filmie.

Reżyseria ; Michael Caton-Jones.

O filmie pisaliśmy więcej w stosownym miejscu ;]

9 od dołu :

forum.gazeta.pl/forum/w,14,148331032,148331032,Ojej_co_tu_wybrac_2013_12_vol_38_.html#p148541687
    • grek.grek 22:20 Historia "Historia w postaciach zapisana" 07.01.23, 06:29
      Znakomity serial dokumentalno-historyczny, jeden z najlepszych zakupów TVP Historia w tym sezonie.

Barwne, wartkie, pełne faktów i anegdotek opowieści o postaciach ważnych, emblematycznych, stanowiących coś w rodzaju soczewki skupiającej w sobie węzłowe wątki przebiegu istotnych zdarzeń w danym momencie dziejów jakiegoś kraju, głównie Francji ;]

Tym razem bohaterem będzie pan król Ludwik XIV.
    • grek.grek 22:30 SuperPolsat "Underworld.Bunt Lykanów" [2009] 07.01.23, 06:30
      Intrygująca "kreska" łącząca fantasy z gotykiem, dzięki czemu znacząca część filmu rozgrywa się pośród zamkowej architektury i w ciemnościach rozświetlanych księżycową poświatą, na poziomie fabularnym mamy jaskrawo przeciwstawione sobie dwa zwaśnione plemiona, odbijające przy okazji , również współczesne, podziały społeczne, do tego rewelacyjna charakteryzacja i metamorfozy z użyciem efektów specjalnych, ergo : uniwersalna opowieść o buncie przeciw złej i okrutnej władzy, odzyskiwaniu tożsamości oraz godności, z wątkiem romantycznym prosto z szekspirowskiego dramatu.

Kino niewątpliwie komefcyjne, niekoniecznie ciężkiego kalibru, ale zdradzające pewne aspiracje do akcentowania ważnych tematów, w tej części sagi obywające się bez Seleny, opisujące moment narodzin rebelii uciskanych i upodlonych Lykanów, pod wodzą Luciana, przeciwko wampirzej szlachcie rządzącej ręką nie tyle twardą, co w stal zakutą.
      W obsadzie m.in Michael Sheen czy Bill Nighy.

Reżyserria : Patrick Tatopoulos.
    • grek.grek 22:40 TVN7 "American Pie 2" [2001] 07.01.23, 06:32
      Mniej więcej wiadomo, o co chodzi w filmach z tej serii, choć z pewnym zaskoczeniem stwierdziłem, iż zazwyczaj średniej jakości kawały dotyczą nie tylko części ciała poniżej pępka widzianych od frontu, ale również tych "zakulisowych" ;]

Szkoda pewnego potencjału, gdyż bohaterowie są tutaj po pierwszym roku w college'u i wracają do rodzinnego miasteczka, by wspólnie spędzić wakacje, mają jakiś zasób nowych doświadczeń społecznych, typowe amerykańskie miasteczko prezentuje się zachęcająco, a muzyka okazjonalnie podnosi klimat.

Niestety, natura skorpiona albo wilka leśnego bierze górę i niebawem cała ta otoczka traci walory, gdyż nadal czołowi bohaterowie w zasadzie myślą tylko o jednym.
      Niby dobrze, bo bez takiego myślenia ludzkość by wyginęła, ale z drugiej strony : dzień ma 24 godziny, a ludzka wydolność hormonalna posiada swoje granice ! ;]

Zaraz, wróć : reżyserzy myślą o jednym ! ;] Nie pozwalają swoim bohaterom choć odrobinę rozwinąć się. Tak pewnie zresztą zostanie na długo, bo uroczystości na których moga się spotkać ponownie mnożyć można w nieskończoność : śluby, chrzciny, pogrzeby, rozwody, loty w kosmos. Od metra ich jest.

Trzy scenki, gagi, żarty na rzeczony temat - o yes, trzydzieści trzy - to już nadmiar, zwłaszcza że w takim nagromadzeniu ich poziom musi falować niczym łódka na morzu podczas sztormu.

Reżyseria : James B. Rogers.

Replay : czwartek, 23:05.
    • grek.grek 23:00 Stopklatka"Robocop" [1987] 07.01.23, 06:33
      To też był kiedyś hit VHS ;] I nawet kinowy.

a może jakaś melodia przyszłości także, wszak głównym bohaterem jest cyborg, złożony z mózgu wskrzeszonego policjanta, który zginął na służbie oraz cudów technologii militarnej. Dzięki takiemu połączeniu powstaje policjant nowej ery, zaprogramowany, skuteczny, a co najważniejsze : praworządny i zupełnie niepodatny na propozycje korupcyjne ;]

Co jednak, jeśli korupcja szerzy się tam, gdzie zlokalizowane jest centrum dowodzenia ? W przeciwieństwie do staromodnego gliny, ten nowy nie bardzo może działać przeciwko swoim twórcom. Przydałaby mu się pomoc kogoś, kto nie jest zobligowany ręcznym sterowaniem.

Niedawno pojawił się remake, ale z nimi zawsze trzeba ostrożnie, niby autorzy dysponują szeroką gamą możliwości, jakie daje dzisiejsza technologia filmowa, lecz równolegle, zazwyczaj, nie są w stanie skopiować atmosfery i stylu oryginalnych produkcji, paradoksalnie, na których korzyśc działa ten klimat retro i dość pocieszne - wobec współczesnych majstersztyków - efekty wizualne ;]

Reżyseruje Paul Verhoeven.
      grają : Peter Weller, Nancy Allen, Ronnie Cox, Miguel Ferrer.
      • grek.grek 0:15 Stopklatka "Robocop" [1987] 11.01.23, 06:08
        Bis!

To też był kiedyś hit VHS ;] I nawet kinowy.

a może jakaś melodia przyszłości także, wszak głównym bohaterem jest cyborg, złożony z mózgu wskrzeszonego policjanta, który zginął na służbie oraz cudów technologii militarnej. Dzięki takiemu połączeniu powstaje policjant nowej ery, zaprogramowany, skuteczny, a co najważniejsze : praworządny i zupełnie niepodatny na propozycje korupcyjne ;]

Co jednak, jeśli korupcja szerzy się tam, gdzie zlokalizowane jest centrum dowodzenia ? W przeciwieństwie do staromodnego gliny, ten nowy nie bardzo może działać przeciwko swoim twórcom. Przydałaby mu się pomoc kogoś, kto nie jest zobligowany ręcznym sterowaniem.

Niedawno pojawił się remake, ale z nimi zawsze trzeba ostrożnie, niby autorzy dysponują szeroką gamą możliwości, jakie daje dzisiejsza technologia filmowa, lecz równolegle, zazwyczaj, nie są w stanie skopiować atmosfery i stylu oryginalnych produkcji, paradoksalnie, na których korzyśc działa ten klimat retro i dość pocieszne - wobec współczesnych majstersztyków - efekty wizualne ;]

Reżyseruje Paul Verhoeven.
        grają : Peter Weller, Nancy Allen, Ronnie Cox, Miguel Ferrer.
    • grek.grek 23:00 Polsat "Trzy billboardy za Ebbing,Missouri" 07.01.23, 06:38
      Pierwszoligowy dramat z powodzeniem wzbogacony elementami czarnego humoru, ostrymi jak brzytwa dialogami i interesująco operujący kontrastami np. na polu ilustracji muzycznej, bo choćby wprowadzenie arii operowych czy piosenek ABBY do historii rozgrywającej się w miasteczku na zachodzie Ameryki należy uznać za efektowną osobliwość, w dodatku skutecznie przeprowadzoną przez pomysłodawcę wszystkich powyższych atrakcji, autora scenariusza i reżysera Martina McDonagha; film zajmuje się bohaterką idącą na zwarcie z systemem państwa, reprezentowanym przez policję, od siedmiu miesięcy niezdolną do, już nawet nie ustalenia i złapania sprawców, ale choćby wytypowania kandydatów na winowajców, śmierci jej córki,; pani Mildred podejmuje działanie wymierzone oskarżycielskim palcem w instytucje opłacane z jej własnych podatków,, wtedy dopiero budzi je z uśpienia, ryzykując także potyczkę z miejscową społecznością, złożoną głównie z konserwatystów, ceniących sobie szacunek dla munduru, ale zupełnie nie przejmujących się faktem, iż mordercy nie wzięli się z powietrza, być może nawet wzięli się z ogólnego przyzwolenia na przemoc wobec kobiet oraz mniejszości rasowych i seksualnych, z czego korzysta główny przeciwnik ideowy Mildred, jeśli tak sprawę można ująć, policjant Dixon; piękny pojedynek aktorski rozgrywają więc Frances McDormand, ascetyczna mader dolorosa, ironistka z językiem jak kąśliwym jak kobra i domagająca się sprawiedliwości nieugięta obywatelka, jak również wojowniczka oddająca każdy cios i sama wyprowadzająca bolesne ataki oraz Sam Rockwell - gliniarz kierowany frustracjami, gdzieś w głębi kryjący nieoczywistą wrażliwość, z czasem przechodzący przemianę i docierający do sedna własnych problemów, by je zwalczyć i z rywalką swoją zawrzeć porozumienie na rzecz wspólnego dobra; patronuje mu Woody Harrelson, grający szefa miejscowej policji, umieszczony w najważniejszym segmencie fabuły, ale w zupełnie zaskakującej formule!, o czym dopiszę później;
      Oscary [łącznie siedem dla filmu] dla pierwszych dwojga i nominacja dla trzeciego z ww. - absolutnie zasłużone, a największe wrażenie w ich grze robi umiejętność łączenia sprzeczności w rysunku postaci, które grają, choćby brawurowa łatwość z jaką decydują się na przemoc, także tę usprawiedliwioną okolicznościami, z mniej lub bardziej dyskretną dobrocią serca, chowaną pilnie przed wzrokiem niepowołanych.
      Słowem: dobry film!

Gdyby zaś szersza relacja mogła się do czegoś przydać, służę dynamicznie/na samym szczycie wątku ;] :

forum.gazeta.pl/forum/w,14,174301055,174301055,Ojej_co_tu_wybrac_2022_11_vol_145_.html?s=19#p174363720
    • grek.grek 23:10 Kultura "Gangster" [2012] 07.01.23, 06:41
      Bardzo dobre kino, świetna robota filmowa.

Rzecz na motywach prawdziwych zdarzeń z udziałem trzech braci, którzy w czasach Wielkiego Kryzysu handlowali bimbrem na prowincji niedaleko Chicago.

Każdy z nich ma swój własny rys charakterologiczny, każdy jakąś drogę przechodzi, a łączą ich dwie rzeczy : lojalność wobec siebie nawzajem oraz popłoch, w jaki wpadają na widok wybranek swojego serca ;] Kolana im miękną i w ogóle zupełnie się rozsypują ;]

Obok tych towarzysko-romantycznych momentów są krwawe porachunki biznesowe", kulisy robienia kasy w czasach prohibicji, strzelaniny, napady, zamachy, spiski, anegdoty niczym u Tarantino; a spójności całości służy roztropnie wybrana forma narracji z offu, prowadzona przez najmłodszego z braci.

Jedna rola lepsza od drugiej : Tom Hardy, Shea Le Beouf, Mia Wasikowska, Jason Clarke, Jessica Chastain, a także Guy Pearce grający psychopatycznego, zmanierowanego agenta policji, który probuje pokrzyżowac braciom szyki, a zachowuje się gorzej niż najgorsi bandyci.

Reżyseria : John Hillcoat, scenariusz Nicka Cave'a na podstawie powieści Matta Bonduranta, najpewniej krewnego filmowych braci o tym samym nazwisku.

Znakomity krótki występ Gary'ego Oldmana w roli gangstera z Chicago, który wpada zrobić trochę pif-paf i poznaje braci.

Gdybyście mieli okazję - warto obejrzeć :]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka