kinia1987 29.08.05, 21:48 i jak Wam sie podobal koncert? mnie najbardziej podobala sie Krsytyna Janda i oczywiscie moj ukochany Maanam, ale generalnie caly koncert byl dobry... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bokaj Re: Od Solidarnosci do wolnosci 29.08.05, 22:01 bardzo dobry koncert - tylko "Mury", po wersji Jarre'a "nie te"... i fajnie, że był zespół z Białorusi (choć brakowało kogoś z Niemiec Wsch. - chyba że przegapiłem?) Odpowiedz Link Zgłoś
gwendal Re: Od Solidarnosci do wolnosci 29.08.05, 22:09 > i fajnie, że był zespół z Białorusi Ktoś zna może jego nazwę? Gwendal Odpowiedz Link Zgłoś
facecja Re: Od Solidarnosci do wolnosci 29.08.05, 23:58 NMR - Niezależna Republika Marzeń a śpiewali "Try carapachi", czyli po naszemu "Trzy żółwie" genialna pieśń, tylko jak to zdobyć... jakby ktoś miał, to proszę na maila. bo do Mińska po płytę przecież nie pojadę - w dzisiejszych czasach! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lear a z Białorusią to wojna ma być 29.08.05, 22:12 bo po co ta flaga tam była Że niby Europa to oglądała i jakby co nam pomoże :P JASNE Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: a z Białorusią to wojna ma być 29.08.05, 22:17 Ta flaga to ilustracja ostatniej zwrotki "Murów" Kaczmarskiego: "a mury rosły,rosły,rosły,łańcuch kołysał się u nóg". Została ona zmieniona na "mury rosną,łańcuch kołysze się u nóg" (zmieniono formę gramatyczną na czas teraźniejszy) by nawiązać do obecnej sytuacji na Białorusi. Odpowiedz Link Zgłoś
hauabaua Re: a z Białorusią to wojna ma być 30.08.05, 10:10 Kolego, w oryginale ostatnia zwrotka kończy się słowami: (...) Patrzył na równy tłumów marsz, Milczał wsłuchany w kroków huk, A mury rosły, rosły, rosły, Łańcuch kołysał się u nóg. Patrzy na równy tłumów marsz, Milczy wsłuchany w kroków huk, A mury rosną, rosną, rosną, Łańcuch kołysze się u nóg. Więc nie wymyślaj, że ktoś coś zmienił, żeby do Białorusi nawiązywać. . Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 to jest prawdziwa flaga Białorusi 29.08.05, 22:25 lear napisał: > bo po co ta flaga tam była gdy nie była już sowiecką republiką, potem Łukaszenka samowolnie ją zmienił na zielono-czerwoną; Odpowiedz Link Zgłoś
michal_82 Re: Od Solidarnosci do wolnosci 29.08.05, 22:45 Wspaniały koncert, a Wyszyńska i Miśtal bardzo dobrze go poprowadzili. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Od Solidarnosci do wolnosci 29.08.05, 22:47 jak na moj gust Maanam lecial z playbacku :/ Kora na zywca tak dobrze nie spiewa za to milo bylo zobaczyc Kasię Łaskę. piękna kobieta i swietny glos (dwa w jednym) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kinia1987 Re: Od Solidarnosci do wolnosci 29.08.05, 22:51 kubissimo napisał: > jak na moj gust Maanam lecial z playbacku :/ > Kora na zywca tak dobrze nie spiewa ja wlasnie do konca nie jestem pewna czy byl playback czy nie, ale ta piosenka na plycie brzmi jakos inaczej, a poza tym wszyscy spiewali na zywo, wiec czemu Kora mialaby spiewac z playbacku? a poza tym Kora sobie swietnie radzi bez playbacku... Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Od Solidarnosci do wolnosci 29.08.05, 22:59 a co za problem nagrac sobie w studio wersje 'koncertowa', ktora bedzie brzmiala troszke inaczej? wielu artystow tak robi Kora od dawna kiepsko sobie radzi na zywca (problemy intonacyjne i falsze), co slychac zwlaszcza w spokojniejszych kawalkach Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Od Solidarnosci do wolnosci 29.08.05, 22:53 a tak ogolnie to calosc nieszczegolnie mnie porwala klasyczna szkolna akademia. wiersze, piosenki, chorek ja nie wiem, chyba mamy deficyt ludzi kreatywnych, bo wiekszosc tego typu imprez jest robiona na jedno kopyto. czasem ciezko ocenic, czy bardziej sie nudza wykonawcy, czy widzowie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Od Solidarnosci do wolnosci 29.08.05, 22:59 kubissimo napisał: > a tak ogolnie to calosc nieszczegolnie mnie porwala > klasyczna szkolna akademia. wiersze, piosenki, chorek > ja nie wiem, chyba mamy deficyt ludzi kreatywnych, bo wiekszosc tego typu > imprez jest robiona na jedno kopyto. czasem ciezko ocenic, czy bardziej sie > nudza wykonawcy, czy widzowie :/ A wg mnie było ciekawie, nie tak jak zwykle bogoojczyźniano. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Od Solidarnosci do wolnosci 29.08.05, 23:03 nie bylo bogoojczyzniano, bo wpuscili na estrade zespoly rockowe ale chodzi mi o sama koncepcje calej uroczystosci jedyne na co nas stac, to klasyczny uklad: fragment dokumentu, piosenka, wiersz, piosenka, fragment dokumentu, wiersz piosenka, piosenka, fragment dokumentu, itp :/ Odpowiedz Link Zgłoś
jim01 Re: Od Solidarnosci do wolnosci 29.08.05, 23:50 Mnie się zdaje, że ten klasyczny układ był jak najbardziej na miejscu. Maanam był ok i goście z Ukrainy też Odpowiedz Link Zgłoś
dobbi Re: Od Solidarnosci do wolnosci 30.08.05, 12:51 maanam lecial z polpl;laybaku, wiem bo widzialam i proby i sam koncert...niestety starosc nie radosc... Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Od Solidarnosci do wolnosci 30.08.05, 12:58 a w ogole to Kolberger dal d... bo CZYTAL ... nie mogl sie nauczyc? i Janda pokrecila pierwszy wers piosenki o Janku Wisniewskim i padl jej rym... Odpowiedz Link Zgłoś
jim01 Re: Od Solidarnosci do wolnosci 30.08.05, 17:25 Też mnie zdziwiło, że czytał, a i tak przekręcił uwaga, trudne słowo:Gilgamesz Odpowiedz Link Zgłoś
poboczny Re: Od Solidarnosci do wolnosci 30.08.05, 20:03 jim01 napisał: > Też mnie zdziwiło, że czytał, a i tak przekręcił uwaga, trudne słowo:Gilgamesz Kolberger czytał, ale i tak był to jedyny , ciekawy występ tego koncertu. Dlaczego ? bo czytał wiersz Jedynego, Niezłomnego Poety, który nie dał się urobić tej komunie,wiersz pana Zbigniewa Herberta.A festyn dalej trwa... Odpowiedz Link Zgłoś