Dodaj do ulubionych

Co robić???

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.03.04, 13:28
No wlasnie - co robić? Pół roku szukam już pracy, skończyłem dobrą
niepaństwową uczelnię, przez pięć lat studiów pracowałem głównie w agencjach
reklamowych, dobrze znam angielski i......na 50 wysłanych aplikacji odpowiedz
mam z jednej. I to też jak dobrze pójdzie!
Nie aplikuję na stanowiska na które nie mam kwalifikacji, CV i LM
przygotowałem w kooperacji ze moją znajomą, właścicielką dużej firmy
doradztwa personalnego, a i tak efekty są mniej niż mizerne.
Mówiąc szczerze zaczyna mi już brakować pomysłów. Psychika tez dostaje "po
dupie" i mój lekarz nieśmiało zaproponowałm mi receptę na Prozac.
Co robić??

M.
Obserwuj wątek
    • adamk20 Re: Co robić??? 24.03.04, 14:14
      Stary, takie życie. Nie poddawaj się w wysyłaniu aplikacji.
      Odśwież stare znajowości, pogadaj z bogatym wójkiem...
      Twoje CV ginie w milionie innych (w tym moich:), a dobre słowo wójka to...
      dobre słowo...

powodzenia
    • Gość: axx Re: Co robić??? IP: 207.191.236.* 24.03.04, 17:01
      Olac Polske. Od maja. W Polsce nie ma pracy i nie bedzie jej rowniez po wyborach. Bezrobocie strukturalne.
    • john1 Re: Co robić??? 24.03.04, 17:44
      Napisz do mnie. Znasz PHP i HTML?
    • Gość: Mario Re: Co robić??? IP: *.netnation.com 24.03.04, 19:34
      A ile wyslales w tym miesiacu CV? Ile masz przygotowanych wersji CV? Ilu
      znajomych/nieznajomym powiedziales ze szukasz pracy? Ile wykonales telefonow?
      Ile godzin dziennie poswieczas na szukanie pracy?
      Policz.
      Jesli wyslales mniej niz 100 CV w tym miesiacu, masz mniej niz 10 wersji CV to
      pracy szybko nie znajdziesz.
      Mam bardzo dobra prace i jestem zadowoly z tego ile zarabiam. Jak ja dostalem?
      Prze pol roku wyslalem ponad 1000CV. Pod kazde ogloszenie na ktore czulem ze
      moge startowac przerabialem CV tak aby aby pasowalo do profilu (co nie znaczy
      ze nalezy klamac!). Rozmowy kwalifikacyjne cwiczylem z zona. Oplacilo sie.
      Szukanie pracy to praca na pelny etat(8 godzin dziennie), jest stresujaca bo na
      efekty trzeba dlugo czekac, ale jak sobie zapracujesz to znajdziesz dobra
      prace.
      • Gość: M. Re: Co robić??? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.03.04, 20:13
        Każde ogłoszenie rozpatruję indywidualnie. Nie wiem dokladnie ile wyslalem,
        rankingów nie prowadzę ale jest to co najmniej 5-6 aplikacji dziennie, z reguly
        więcej.
        Jesli idzie o znajomych. No cóż, z nimi jest tego typu kłopot, że lwia częśc
        pracuje w bardzo mocno upolitycznionych molochach w rodzaju PKN Orlen czy PSE,
        a pracę zalatwila im, nie bez trudu, rodzina. Z czym to się wiąze, tłumaczyć
        chyba nie musze.
        Jestem w bardzo dobrych stosunkach z dwoma moimi byłymi szefami, i namawiają
        mnie, żebym do nich wrócił. Sęk w tym, że zwolnilem się stamtąd z konkretnych
        powodów....a to się akurat u nich nie zmnieniło. Wracać tam to jakby złożyć
        broń i maszerować z wywieszoną białą flagą.
        Uparłem się, że znajdę pracę sam, bez korzystania z koneksji
        rodziny/przyjaciół, ale powoli zaczynam tracić rozpęd. Na jak długo wystarczy
        mi jeszcze zapału - nie wiem.
        • Gość: Mario Re: Co robić??? IP: *.netnation.com 25.03.04, 00:02
          Prowadz notatki gdzie i co wyslales, na jakie stanowisko itp aby jak zadzwoni
          konkretna firma nie pomylil sie. To tez pozwoli Ci lepiej przygotowac sie do
          rozmowy kwalifikacyjnej. Celem twoje CV powinno byc dostanie sie na rozmowe.
          Jesli uwazasz ze Twoje cv jest dobre, to sie mylisz, zawsze mozna je ulepszyc.
          Dostanie sie na rozmowe to dopiero polowa drogi. Na rozmowie najbardziej liczy
          sie wrazenie. Wbrew pozorom firma nie chce sprawdzic kwalifikacji (bo to
          niemozliwe) liczy sie jak bardzo sympatyczny jestes, jak sobie radzisz ze
          steresem, jak wspolpracujesz w grupie.
          W Internecie znalazlem statystyke (dla Kanady, ale przypuszczam ze dla Polski
          bedzie wkrotce tak samo): Na 100 wyslanych CV dostajesz 1 odpowiedz. Srednio na
          rozmowe na kazde stanowisko zapraszanych jes 10 kandydatow z ktorych tylko
          jeden jest przyjmowany. Sredni czas poszukiwania pracy - 9 miesiecy.
          Najskuteczniejsza metoda szukania pracy - znajomosci (ok70% stanowisk). Na
          stronie innej firmy znalazlem informacje ze przepraszaja ale nie odpowiadaja na
          wszystkie CV bo otrzymuja ich 1000 tygodniowo. To nie jest pesymistyczny obraz,
          to sa realia. Ale nie zalamuj sie, mozna znalesc prace bez koneksji, do
          upartych swiat nalezy.

Mario

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka