Dodaj do ulubionych

Accenture jako pracodawca

27.08.12, 19:34
Witam. Czy polecilibyście firmę ACCENTURE pod względem:
- stabilności zatrudnienia;
- wysokości wynagrodzenia i przyzwoitego pakietu socjalnego (jeśli tak, to jakie składniki on zawiera);
- możliwości awansu i rozwoju zawodowego.
Chodzi o stanowisko specjalistyczne.
Bardzo dziękuję za umotywowanie odpowiedzi - zarówno "na tak", jak i "na nie".
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Accenture jako pracodawca IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.12, 18:05
      Sprecyzuj czy chodzi ci o consulting (czyli firma Accenture Sp z oo na Siennej) czy o outsourcing księgowy i informatyczny (Accenture Services Sp z oo na Pulawskiej). Różnice są spore między poszczególnymi działami. Jestem w stanie odpowiedzieć na kwestie dotyczące outsourcingu i cześciowo IT.
      1) Stabilność zatrudnienia - duża. Tzn. ludzi wyrzucają w wyjątkowych przypadkach (dyscyplinarne etc.), w większości jest ogromna rotacja, dochodzą też co jakiś czas nowe projekty, gdzie też szukają ludzi, wiec zwolnien jako takich w zasadzie nie ma.
      2) wynagrodzenia - powiedziałabym że rynkowe, zasadniczo masz tyle ile wynegocjujesz, a rozbieznosci w wynagrodzeniach pomiedzy osobami wykonujacymi taka sama prace i z prownywalnymi kwalifikacjami potrafia byc znaczace. w trakcie pracy możliwe są podwyżki (ale dla wybrańców, pochodna ilości wazeliny której używasz w kontaktach z przełożonymi). Pakiet socjalny bez rewelacji - luxmed/medicover (płatne kilkanaście zł miesięcznie), bony sodexo lunchowe (160 zł miesięcznie, płacisz podatek 18% od tego), karta multisport (podobno za darmo, ale chyba coś się za to jednak płaci) i podobno jakieś ubezpieczenie na życie, ale nikt nie wie jakie. I tyle. nie ma bonów na święta, jakichś premii kwartalnych raczej tez nie, zamiast tego jako forma nagrody są punkty, które można zamienić na korporacyjnym intranecie na m.in. bony do media markt. W outsourcingu księgowym w którymś momencie można robić na koszt firmy certyfikat CIMA.
      3) co do rozwoju - nie wiem co masz dokładnie na myśli pisząc "stanowisko specjalistyczne", bo teoretycznie każdy z nas jest wybitnym fachowcem prezentującym innowacyjne podejście do problematyki value added dla klienta. Jeśli chodzi o outsourcing - o rozwoju zawodowym, powiekszaniu kwalifikacji etc. raczej zapomnij. Awanse np. na team leadera - zdarzają się, ale przy rekrutacjach preferowani sa kandydaci z zewnatrz.
      Dodam jeszcze że porównując pracę w outsourcingu księgowym w ACN a pracę w shared services z tego samego zakresu (np. Schneider Electronics, Shell, etc.) charakter pracy w ACN jest zdecydowanie gorszy - procesy sa okrojone w porównaniu do tego co jest gdzie indziej, praca jest zdecydowanie kopiuj-wklej, mniej mozna sie nauczyc. Osoby które odeszły do konkurencji zdecydowanie zmianę chwalą.
      Inną rzeczą która rzuca się po przyjściu z innej fimy jest dosyć nachalne pranie mózgu.
      Generalnie jednak nie skreslalabym Accenture jako pracodawcy, tak jak mowilam, nie wiem dokladnie o jakie stanowisko chodzi, wiec moze byc roznie, w outsourcingu wiele zalezy rowniez od samego projektu. mamy kryzys, a firma jest stabilna, jesli masz dobra pozycje negocjacyjna, to mozesz wynegocjowac bardzo przyzwoita staweczke, za ktora oplaca sie odsiedziec 8 godzin, zeby po pracy zajac sie bardziej rozwijajacymi rzeczami. To mowilam ja, insider. Jesli bedziesz miala jakies pytania jeszcze, to chetnie odpowiem.
      • Gość: kandydatka Re: Accenture jako pracodawca IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.12, 11:19
        A jak sprawa wygląda dla consultingu? Czytałam już kilka wątków na forach, ale nie znalazłam jeszcze odpowiedzi na:
        - Ile nadgodzin mnie czeka na stanowisku analityka? Czy są one płatne?
        - Na jakie zarobki można liczyć z dwuletnim doświadczeniem (znalazłam tylko informacje z 2009r)?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka