swieru121 26.01.05, 17:06 ile mozna zarobic programujac sterowniki plc prosze o konkretne przykłady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
losiu4 Re: programowanie plc telemechaniwwue s5 s7 26.01.05, 17:39 zależy od zlecenia jakie złapiesz - o ile na samodzielną działalność się zgodzisz od kilku do kilkunastu nawet tysięcy na rękę. Jako serwisant/poprawiacz kodu tychze w jakimś zakładzie (na etat) - od 1500 do kilku tysiecy na rękę (uwaga: może być praca na 3 zmiany). Jako programista w firmie 2000 - kilka tysięcy (zależy od stanowiska). Jako stazysta lub zatrudniony na okres próbny w firmie państwowej ok 700 na reke. Poźniej możliwe sa negocjacje płacowe. To dane od ludzi, których znam i które działaja w sterownikach (głównie s5, s7). Aha, czasem niezbedna jest znajomość dosć rzadko używanych sposobów transmisji (np. Sinaut) czy systemów (np. Sinumerik + obsługa sterownika - to częstsze ale wtedy przydatna bywa wiedza np. z mechaniki, obróbki metali itp.). Dane co prawda dotyczą firm z Małopolski i okolic, ale moze Ci sie przydadza, gdyz część z firm o których piszę działa w niemal całej Polsce. Pozdrawiam i powodzenia życzę Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swieru121 Re: programowanie plc telemechaniwwue s5 s7 IP: *.chello.pl 26.01.05, 20:02 dzieki za info zlecenia ciezko dostac trzeba pomyslec o etacie stalym najlepiej w jakims duzym koncernie. programowanie x-tel pod os2 ktos moze cos napisac na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: programowanie plc telemechaniwwue s5 s7 26.01.05, 20:38 ej, chłopie, nie załamuj się. Próbuj. Podałem tylko niektóre możliwości i nie tylko pracę na własny rachunek. Kombinacji i innych sposobności - nie wspomnianych w moim poście - jest o całe niebo więcej :) Zaryzykuj i wystartuj do próby (poniewczasie przeczytałem Twój inny post) Pozdraiwma Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swieru121 Re: programowanie plc telemechaniwwue s5 s7 IP: *.chello.pl 26.01.05, 20:44 jaki post Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: programowanie plc telemechaniwwue s5 s7 26.01.05, 20:47 ten o danonie :) no chyba ze przypadkiem na twój zalogowany nick kto inny napisał, albo ja czegoś nie dopatrzyłem :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swieru121 Re: programowanie plc telemechaniwwue s5 s7 IP: *.chello.pl 26.01.05, 21:26 to ja napisalem Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: programowanie plc telemechaniwwue s5 s7 26.01.05, 22:12 aha :) więc popytaj po danonie. Bo naprawdę jest różnica między pewnymi firmami typu: wytwórnia płyt wiórowych, rafineria, zakład mechaniczny, firma robiącą oprogramowanie na zamówienie i innymi takimi :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś