Dodaj do ulubionych

asystent w kancelarii

IP: *.chello.pl 21.12.05, 13:00
Cześć .
Czy ktos z Was pracuje może w jakiejś kancelarii jako asystent/asystentka lub
sekretarka ? Jestem na IV roku prawa i rozglądam się właśnie za taką pracą .
Jak wyglądają zarobki ?
Czy nie problemu z wolnym dniem na czas egzaminu czy zajęć ?
Jak najlepiej szukać takiej pracy ?
Chodzić do kancelarii osobiście i zostawiać CV czy lepiej wysyłać je mailem
do tych kancelarii , które mają stronę internetową ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi :-)
Obserwuj wątek
    • jsolt Re: asystent w kancelarii 21.12.05, 15:57

wolne dni na egzamin /zajęcia to średnio dobry pomysł, chyba że po prostu
      weźmiesz urlop na czas sesji, albo studiujesz zaocznie.
      praca raczej w regularnych godzinach 9-17 - w większosci kancelarii jest. tzw.
      wieczorna zmiana asystentów, więc z reguły nie trzeba siedzieć po nocach.
      Zarobki raczej niezłe. Ewentualnie zastanów się nad wieczorną zmianą właśnie
      (17.00-21.00), wyrwiesz ok. 1500 netto + nadgodziny, no i masz więcej czasu na
      naukę.
      nie wiem gdzie szukać:) może zgłoś się do kilku agencji pośrednictwa, w
      kancelariach raczej preferują taki właśnie sposób zatrudniania.
      • Gość: shadow Re: asystent w kancelarii IP: *.chello.pl 21.12.05, 16:08
        dzięki :-)
        Sekretarki nocne funkcjonują chyba raczej w tych większych międzynarodowych
        kancelariach i tu pojawia się pytanie jeszcze jedno . Jakiego poziomu
        angielskiego wymagają i czy zwracają uwagę od razu na 'prawniczy angielski' ?
        Chcę zapisac się na taki kurs , ale najpierw trzeba mieć pracę żeby mieć
        fundusze :-))
        • jsolt Re: asystent w kancelarii 21.12.05, 17:44
          Gość portalu: shadow napisał(a):

> dzięki :-)
          > Sekretarki nocne funkcjonują chyba raczej w tych większych międzynarodowych
          > kancelariach i tu pojawia się pytanie jeszcze jedno . Jakiego poziomu
          > angielskiego wymagają i czy zwracają uwagę od razu na 'prawniczy angielski' ?
          > Chcę zapisac się na taki kurs , ale najpierw trzeba mieć pracę żeby mieć
          > fundusze :-)

im wyższy poziom języka tym większe szanse - z zasady zawsze pracuje kilku
          obcokrajowców. Prawniczego można naczyć się w trakcie:)
    • lizavieta1 Re: asystent w kancelarii 21.12.05, 23:08
      choćby takiego, ktory pozwala ci na płynną konwersację w trakcie rozmowy
      kwalifikacyjnej. A to wciąz tak niewiele osób potrafi, mimo, że szkól jest
      mnóstwo i wszyscy pilnie się ucza. Sama jestem prawnikiem i uczestniczyłam w
      wielu rozmowach kwalifikacyjnych i niestety, ale spotykałam sporo osób z
      certyfikatem CAE, które nie potrafiły się naprawdę nieźle wypowiedzieć, a wydaje
      się przy wymaganiach tego egzaminu, to powinno byc oczywiste.
      • Gość: shadow Re: asystent w kancelarii IP: *.chello.pl 22.12.05, 10:02
        właśnie ..
        zwłaszcza jeśli to Cae było 4 lata temu a człowiek nad sobą nie pracuje to
        traci to co umiał :-(
        U mnie jest jeszcze gorzej , bo zdałam na B próbne CAE a na egzamin zabrakło mi
        pieniędzy .
        Postanowiłam jednak nie pisać o tym w ogóle w CV bo nijak to się przekłada na
        moje umiejętności .
        A może ktoś pracuje w kancelarii , gdzie ten angielski nie jest wymagany :-)
        ( bo zanim wrócę do dawnego poziomu minie pewnie kilka miesięcy , a dobrze
        byłoby już w tym czasie popracować .. )
    • Gość: gość Re: asystent w kancelarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 10:30
      Często oferty tego typu (sekretarka wieczorowa)ogłasza Grafton.
      • Gość: ewa Re: asystent w kancelarii IP: *.jmdi.pl 22.12.05, 21:25
        Możesz szukać w polskiej kancelarii, próbuj wszedzie gdzie się da i jak się da.
        Są jeszcze sądy, porokuratury, urzędy itp Nikt za Ciebei nie będzie szukał i nie
        licz na gotowe rozwiązania.
        • Gość: shadow Re: asystent w kancelarii IP: *.chello.pl 23.12.05, 01:18
          Nie liczę na gotowe rozwiązania .. po prostu pytam o doświadczenia..
          rozpoczęłam od wysyłania , a kiedy będzie trzeba zacznę pewnie chodzić
          osobiście .. to luźny wątek :>
          dzięki za odpowiedź tak czy siak ..
          • Gość: legalna sekretarka Re: asystent w kancelarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 20:48
            Wieczornych szukają w większości firm. Wbrew pozorom, mało kto chce tak pracować. Zgłoś się do
            agencji Accord - oni współpracują z większością warszawskich kancelarii. Znajomość czy studiowanie
            prawa niewiele pomaga w tym zawodzie. Wymagania to przede wszystkim b. dobra znajomość worda i
            jego funkcji, w miarę swobodna komunikacja w języku angielskim (ogólnym), znajomość angielskiego
            biurowego i biegłe maszynopisanie, czasem pisanie z dyktafonu.
            • Gość: ewa Re: asystent w kancelarii IP: *.jmdi.pl 23.12.05, 23:03
              Co daje taka praca przyszłemu prawnikowi? Moim zdaniem nic, to praca sekretarki.
              Znam dziewczyny po Ogrodowej, pracujące w kancelariach. Jesli chcesz istnieć w
              zawodzie, poszukaj pracy np w fundacji czy klinice prawa, z pewnym
              doświadczeniem uderzaj do kancelarii np wtedy keidy potrafisz sporządzić
              standardowe pisma, odpowiedzi na pozew itp I wybierz dziedzinę prawa jaka Cię
              interesuje.
              • Gość: shadow Re: asystent w kancelarii IP: *.chello.pl 24.12.05, 15:27
                W fundacjach niestety raczej nie płacą , a ja muszę zarabiać .
                Mam doświadczenie w pracy w kacelarii (kilkumiesięczna praktyka) , więc też
                osobiście wolę pracę w charakterze asystenta prawnego niż sekretarki .
                Uważam jednak , że każda praca w branży może coś dać ..
                • Gość: ewa Re: asystent w kancelarii IP: *.jmdi.pl 26.12.05, 22:13
                  Wiesz, tak szczerze mówiąc, kilkumiesięczna praktyka to już w tej chwili nie
                  jest uznawana za doświadczenie. To raczej początek. Doświadczenie to co najmniej
                  rok.I oczywiście wszystko zalezy jakie obowiązki faktycznie wykonywałes.
                • jsolt Re: asystent w kancelarii 27.12.05, 12:58
                  Gość portalu: shadow napisał(a):

> W fundacjach niestety raczej nie płacą , a ja muszę zarabiać .
                  > Mam doświadczenie w pracy w kacelarii (kilkumiesięczna praktyka) , więc też
                  > osobiście wolę pracę w charakterze asystenta prawnego niż sekretarki .
                  > Uważam jednak , że każda praca w branży może coś dać ..

i masz rację, zacznij od sekretarki, dobrze płacą, już będziesz 'u żłoba' więc
                  łatwiej potem zmienić stanowisko:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka