Dodaj do ulubionych

Redakcja "Pani"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 14:48
Czy ktoś może wie jakie są warunki pracy w redakcji "Pani"? Chodzi mi o
atmosferę i zarobki dziennikarzy.
Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: agnes Re: Redakcja "Pani" IP: *.aster.pl 02.12.06, 21:35
      Ciekawe pytanie, podpinam sie:)
      • Gość: anyczka Re: Redakcja "Pani" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 10:21
        Szkoda, że bez odzewu :(
    • krasnal.pl2 Re: Redakcja "Pani" 04.12.06, 12:41
      Miałam okazję poznać nie dawno naczelną - nie radzę
      • Gość: monika Re: Redakcja "Pani" IP: *.chello.pl 04.12.06, 22:06
        a czy w ogóle trudno zaczepić się w jakiejś redakcji osobie początkującej?
        Macie jakieś doświadczenie w tym zakresie? jakie wymogi trzeba spełniać?
        • wieslawa-siemiankowska Re: Redakcja "Pani" 05.12.06, 21:29
          W redakcji " Pani" osobie początkującej na pewno trudno. Zejdźcie na ziemię i
          zacznijcie od niższych półek i mniejszych form.
          • Gość: anyczka Re: Redakcja "Pani" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 16:24
            No może nie mam tzw. "nazwiska w branży", ale chyba nie wymagam zbyt wiele,
            jeśli staram się o staż w redakcjach typu "Glamour" a oni przeglądając Grono
            odpowiadają, że teraz mają baaaaardzo dużo pracy. To środowisko jest bardzo
            hermetyczne i nawet bezpłatne stażystki traktują jak intruzów.
            PS.Praca w prasie z "niższych półek" nie zawsze jest postrzegana pozytywnie.
            • wieslawa-siemiankowska Re: Redakcja "Pani" 07.12.06, 12:11
              No jak uważasz, że praca w tytułach z niższej półki jest źle postrzegana-
              raczej trudno Ci będzie gdziekolwiek się zaczepić i zapełnić CV. Na początku
              swojej drogi dziennikarskiej trzeba niestety schować ambicje w kieszeń,
              próbować swoich sił i praktykować gdzie się da. Śp Marcin Pawłowski zaczynał
              od relacji z sezonowych cen marchewek na bazarkach w radiu Kolor, Kasia Kolenda
              od materiałów o wysypie truskawek. Bawi mnie, gdy osoby tuż po studiach, albo
              jeszcze na studiach od razu myślą,że natychmiast będzie z nich Kamil Durczok:)
              • Gość: anyczka Re: Redakcja "Pani" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 11:13
                Po części masz racje, ale wydaję mi się że najważniejsze jednak są znajomości i
                po prostu szczęście. Nie będę już opisywała swoich doświadczeń w tej kwestii bo
                zaczyna się weekend i nie co się zamartwiać :) Ale na pewno nie gardzę pracą w
                pismach z "niższej" półki, ale próbuję już przeskoczyć na wyższy szczebelek.
                Ale widzę, że będzie ciężko. No cóż "kto się nie rozwija, ten się cofa"
                Pozdrawiam
              • Gość: Kasia Re: Redakcja "Pani" IP: *.aster.pl 10.12.06, 15:03
                A mnie bawi jak ktoś od razu na jkażde zapytanie odpowieda, ze nie radzi iść do
                danej firmy.
                Pani jest bardzo dobrą gazetą, a każda naczelna jest wymagającą osobą, jeśli
                chce utrzymać jakiś poziom pisma. Podobnie jest w stacjach radiowych czy innych
                mediach. Chcesz być dobry, to wymagaj od pracowników również, a nie tylko od
                siebie.
                Dlatego uwaząm, ze spokojnie dziewczyna moze pukać od drzwi do drzwi i próbowac
                się dostać do tych najlepszych pism, a Pani do takiech niewątpliwie należy.
                Trzymam za nią kciuki.
                • krasnal.pl2 Re: Redakcja "Pani" 11.12.06, 15:15
                  Miałam niedawno okazję poznać naczelną na płaszczyżnie prywatnej.jej zachowanie
                  w stosunku do ludzi pozostawiało wiele do życzenia.Mogę po tym przypuszczać jak
                  trudnym jest szefem.Za żadne pieniądze nie pracowała bym z takim "charakterkiem"
              • potomar Re: Redakcja "Pani" 13.12.06, 10:09
                Bawi mnie, gdy osoby tuż po studiach, albo
                > jeszcze na studiach od razu myślą,że natychmiast będzie z nich Kamil Durczok:)

A cóż to "Kamil Durczok"? Prorok jaki, czy co?
            • Gość: magda Re: Redakcja "Pani" IP: *.aster.pl 09.12.06, 13:34
              Anyczka, a masz w ogole jakiekolwiek doswiadczenie dziennikarskie? Bo nawet
              jesli pisalas w dziale miejskim dziennika albo w gazecie podrozniczej to tez
              jakos tam znasz sie na robocie. Nie musisz miec nazwiska w "kobiecej" branzy,
              zeby tam wskoczyc. Wystarczy, ze cos umiesz i mozesz sie pochwalic tekstami. Co
              konkretnie chcialabys w "Pani" robic?
        • Gość: ania Re: Redakcja "Pani" IP: *.aster.pl 05.12.06, 21:38
          Poczatkujacej proponuje zaczac od stażu.
    • Gość: ola Re: Redakcja "Pani" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 13:06
      Pani Wiesławo,

przepraszam, ale czytam obecną tu dyskusję...a jeśli ktoś nie ma staży w
      prasie, ale np. w reklamie, ale za to miał np. współprace z różnymi pismami?
      np. edukacyjnymi z pierwszej półki plus kilkoma tytułami kobiecymi
      iluksusowymi... i dajmy na to jakiś tekst w 'Twoim Stylu'.

Jak wtedy się na niego patrzy?
      • Gość: ola Re: Redakcja "Pani" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 13:08
        ps: dodam, że były to stałe współprace, plus 1/2 etatu w piśmie o tematyce
        uroda & zdrowie & spa etc...
    • Gość: agnes Re: Redakcja "Pani" IP: *.aster.pl 10.12.06, 10:48
      Podciagam, bo nadal nie wiemy, ile tam sie zarabia:))
    • anula971 Re: Redakcja "Pani" 10.12.06, 15:17
      czy
      ''życie na gorąco", "cwila dla ciebie'', "takie jest życie" to są gazety z
      nizszej połki?
      • Gość: hermenegilda_zenia Re: Redakcja "Pani" IP: *.crowley.pl 11.12.06, 15:32
        Nie tylko z niższej, ale z najniższej
        • potomar Re: Redakcja "Pani" 13.12.06, 10:12
          A "Samo życie"? Jaka to półka?
          • Gość: ola Re: Redakcja "Pani" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 12:19
            Przepraszam, ale pytacie się dość dziwnie - wystarczy czytać i nieco wiedzieć,
            aby zauważyć, że:

segment pism luksusowych to np. "Twój Styl", "PANI", "Zwierciadło"

średnia /mocna/ półka to "Claudia", "Olivia", "Glamour"
            - a także dla mnie - "JOY"
            /chociaż on ostatnio został ku oburzeniu Bauera uznany za pismo
            luksusowe/,

niska półka "Naj", "Samo życie", "Blaski i Ciebie", "etc.
          • Gość: ola Re: Redakcja "Pani" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 12:25
            Przepraszam, ale jestem nieco zdziwiona Waszymi pytaniami -
            przecież wystarczy czytać i nieco wiedzieć o rynku prasy,
            aby zauważyć, że:

segment pism luksusowych to np.
            ->>"Twój Styl", "PANI", "Zwierciadło", "Elle"

średnia półka to takie pisma jak:
            ->> "Claudia", "Olivia", "Glamour"
            - a także dla mnie - "JOY" /chociaż zaistniał on ostatnio,
            ku oburzeniu Bauera, jako pismo luksusowe/.

niska (mocna) półka:
            ->>"Naj", "Pani domu",

najniższa (wg mnie):
            ->> "Samo życie", "Blaski i Cienie",
            "Życie na gorąco", "M jak miłość" i podobne pisma...etc.

Tak wg mnie wygląda podział - nie chcę nim wywoływać burzy - nie włączam
            też w niego pism skierowanych dla matek, czy prasy nt. zdrowia i urody etc.
            Serdecznie pozdrawiam...
            • Gość: aster Re: Redakcja "Pani" IP: *.aster.pl 09.03.07, 21:59
              dziewczyny, ile zarabia sie na reke w "Pani" i innych magazynach luksusowych?
              czy jest podzial na etat i wierszowke? Zastanawiam sie nad zmiana profilu mojej
              dziennikarskiej dzialalnosci, a o zarobkach w babskich gazetach kraza po
              miescie jakies mity...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka