Gość: anyczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 14:48 Czy ktoś może wie jakie są warunki pracy w redakcji "Pani"? Chodzi mi o atmosferę i zarobki dziennikarzy. Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agnes Re: Redakcja "Pani" IP: *.aster.pl 02.12.06, 21:35 Ciekawe pytanie, podpinam sie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyczka Re: Redakcja "Pani" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 10:21 Szkoda, że bez odzewu :( Odpowiedz Link Zgłoś
krasnal.pl2 Re: Redakcja "Pani" 04.12.06, 12:41 Miałam okazję poznać nie dawno naczelną - nie radzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Redakcja "Pani" IP: *.chello.pl 04.12.06, 22:06 a czy w ogóle trudno zaczepić się w jakiejś redakcji osobie początkującej? Macie jakieś doświadczenie w tym zakresie? jakie wymogi trzeba spełniać? Odpowiedz Link Zgłoś
wieslawa-siemiankowska Re: Redakcja "Pani" 05.12.06, 21:29 W redakcji " Pani" osobie początkującej na pewno trudno. Zejdźcie na ziemię i zacznijcie od niższych półek i mniejszych form. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyczka Re: Redakcja "Pani" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 16:24 No może nie mam tzw. "nazwiska w branży", ale chyba nie wymagam zbyt wiele, jeśli staram się o staż w redakcjach typu "Glamour" a oni przeglądając Grono odpowiadają, że teraz mają baaaaardzo dużo pracy. To środowisko jest bardzo hermetyczne i nawet bezpłatne stażystki traktują jak intruzów. PS.Praca w prasie z "niższych półek" nie zawsze jest postrzegana pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wieslawa-siemiankowska Re: Redakcja "Pani" 07.12.06, 12:11 No jak uważasz, że praca w tytułach z niższej półki jest źle postrzegana- raczej trudno Ci będzie gdziekolwiek się zaczepić i zapełnić CV. Na początku swojej drogi dziennikarskiej trzeba niestety schować ambicje w kieszeń, próbować swoich sił i praktykować gdzie się da. Śp Marcin Pawłowski zaczynał od relacji z sezonowych cen marchewek na bazarkach w radiu Kolor, Kasia Kolenda od materiałów o wysypie truskawek. Bawi mnie, gdy osoby tuż po studiach, albo jeszcze na studiach od razu myślą,że natychmiast będzie z nich Kamil Durczok:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyczka Re: Redakcja "Pani" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 11:13 Po części masz racje, ale wydaję mi się że najważniejsze jednak są znajomości i po prostu szczęście. Nie będę już opisywała swoich doświadczeń w tej kwestii bo zaczyna się weekend i nie co się zamartwiać :) Ale na pewno nie gardzę pracą w pismach z "niższej" półki, ale próbuję już przeskoczyć na wyższy szczebelek. Ale widzę, że będzie ciężko. No cóż "kto się nie rozwija, ten się cofa" Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Redakcja "Pani" IP: *.aster.pl 10.12.06, 15:03 A mnie bawi jak ktoś od razu na jkażde zapytanie odpowieda, ze nie radzi iść do danej firmy. Pani jest bardzo dobrą gazetą, a każda naczelna jest wymagającą osobą, jeśli chce utrzymać jakiś poziom pisma. Podobnie jest w stacjach radiowych czy innych mediach. Chcesz być dobry, to wymagaj od pracowników również, a nie tylko od siebie. Dlatego uwaząm, ze spokojnie dziewczyna moze pukać od drzwi do drzwi i próbowac się dostać do tych najlepszych pism, a Pani do takiech niewątpliwie należy. Trzymam za nią kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnal.pl2 Re: Redakcja "Pani" 11.12.06, 15:15 Miałam niedawno okazję poznać naczelną na płaszczyżnie prywatnej.jej zachowanie w stosunku do ludzi pozostawiało wiele do życzenia.Mogę po tym przypuszczać jak trudnym jest szefem.Za żadne pieniądze nie pracowała bym z takim "charakterkiem" Odpowiedz Link Zgłoś
potomar Re: Redakcja "Pani" 13.12.06, 10:09 Bawi mnie, gdy osoby tuż po studiach, albo > jeszcze na studiach od razu myślą,że natychmiast będzie z nich Kamil Durczok:) A cóż to "Kamil Durczok"? Prorok jaki, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Redakcja "Pani" IP: *.aster.pl 09.12.06, 13:34 Anyczka, a masz w ogole jakiekolwiek doswiadczenie dziennikarskie? Bo nawet jesli pisalas w dziale miejskim dziennika albo w gazecie podrozniczej to tez jakos tam znasz sie na robocie. Nie musisz miec nazwiska w "kobiecej" branzy, zeby tam wskoczyc. Wystarczy, ze cos umiesz i mozesz sie pochwalic tekstami. Co konkretnie chcialabys w "Pani" robic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Redakcja "Pani" IP: *.aster.pl 05.12.06, 21:38 Poczatkujacej proponuje zaczac od stażu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Redakcja "Pani" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 13:06 Pani Wiesławo, przepraszam, ale czytam obecną tu dyskusję...a jeśli ktoś nie ma staży w prasie, ale np. w reklamie, ale za to miał np. współprace z różnymi pismami? np. edukacyjnymi z pierwszej półki plus kilkoma tytułami kobiecymi iluksusowymi... i dajmy na to jakiś tekst w 'Twoim Stylu'. Jak wtedy się na niego patrzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Redakcja "Pani" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 13:08 ps: dodam, że były to stałe współprace, plus 1/2 etatu w piśmie o tematyce uroda & zdrowie & spa etc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: Redakcja "Pani" IP: *.aster.pl 10.12.06, 10:48 Podciagam, bo nadal nie wiemy, ile tam sie zarabia:)) Odpowiedz Link Zgłoś
anula971 Re: Redakcja "Pani" 10.12.06, 15:17 czy ''życie na gorąco", "cwila dla ciebie'', "takie jest życie" to są gazety z nizszej połki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hermenegilda_zenia Re: Redakcja "Pani" IP: *.crowley.pl 11.12.06, 15:32 Nie tylko z niższej, ale z najniższej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Redakcja "Pani" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 12:19 Przepraszam, ale pytacie się dość dziwnie - wystarczy czytać i nieco wiedzieć, aby zauważyć, że: segment pism luksusowych to np. "Twój Styl", "PANI", "Zwierciadło" średnia /mocna/ półka to "Claudia", "Olivia", "Glamour" - a także dla mnie - "JOY" /chociaż on ostatnio został ku oburzeniu Bauera uznany za pismo luksusowe/, niska półka "Naj", "Samo życie", "Blaski i Ciebie", "etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Redakcja "Pani" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 12:25 Przepraszam, ale jestem nieco zdziwiona Waszymi pytaniami - przecież wystarczy czytać i nieco wiedzieć o rynku prasy, aby zauważyć, że: segment pism luksusowych to np. ->>"Twój Styl", "PANI", "Zwierciadło", "Elle" średnia półka to takie pisma jak: ->> "Claudia", "Olivia", "Glamour" - a także dla mnie - "JOY" /chociaż zaistniał on ostatnio, ku oburzeniu Bauera, jako pismo luksusowe/. niska (mocna) półka: ->>"Naj", "Pani domu", najniższa (wg mnie): ->> "Samo życie", "Blaski i Cienie", "Życie na gorąco", "M jak miłość" i podobne pisma...etc. Tak wg mnie wygląda podział - nie chcę nim wywoływać burzy - nie włączam też w niego pism skierowanych dla matek, czy prasy nt. zdrowia i urody etc. Serdecznie pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aster Re: Redakcja "Pani" IP: *.aster.pl 09.03.07, 21:59 dziewczyny, ile zarabia sie na reke w "Pani" i innych magazynach luksusowych? czy jest podzial na etat i wierszowke? Zastanawiam sie nad zmiana profilu mojej dziennikarskiej dzialalnosci, a o zarobkach w babskich gazetach kraza po miescie jakies mity... Odpowiedz Link Zgłoś