Dodaj do ulubionych

Szukam pracy i nic!!!

13.07.07, 13:21
Mam poważny problem w znalezieniu pracy. Ślę swoje CV-ki do wielu firm,
odpowiadając na ogłoszenia spełniające wymagania w 100% i takie, których moje
umiejętności i doświadczenie przewyższają wymagania potencjalnego pracodawcy.
Problem polega na tym, że nikt mnie nie zaprasza na rozmowy kwalifikacyjne.
Czy ktoś miał tego rodzaju problem????
Obserwuj wątek
    • piscatio Re: Szukam pracy i nic!!! 13.07.07, 13:31
      Tak, ja miałem taki problem, ale od mniej więcej roku nie mam i bardzo często
      jestem zapraszany na rozmowy; żeby było śmieszniej, nic się w moim CV nie
      zmieniło, co mogłoby to zainteresowanie potencjalnych pracodawców uzasadnić
      • Gość: basia Re: Szukam pracy i nic!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 13:38
        purma twoj wątek trzeba pokazać wszystkim, którzy wypowiadają się na tym forum,
        że pracy jest pełno i za dobre pieniądze, bo takie wypowiedzi są od
        zarozumiałych osób, które nigdy nie były bezrobotne i nie rozumieją
        bezrobotnych (obserwuję to zjawisko wsród znajomych pracujących), trzymaj się.
        • Gość: Ammianus Re: Szukam pracy i nic!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 16:42
          A ja jestem zdania ze nie ma sensu wysyłac zadnych CV tylko trzeba samemu chodzić i próbować na gębe.
          • Gość: portalu Re: Szukam pracy i nic!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 16:48
            trzeba samemu chodz
            > ić i próbować na gębe.

Nie zgadzam się, chyba, że szukasz pracy murarza, mechanika czy innych zawodów
            fizycznych.
            • Gość: Kaszpirowski i nic!!! IP: *.skorosze.net 13.07.07, 17:22
              Nie przejmuj się i przestań wysyłać cevałki z ogłoszeń GW bo nic ci to nie da.
              Miałem tą samą sytuacje przez 5 miesięcy. Wysłałem około 200 CV i nic
              kompletnie nic byłem na dwóch rozmowach do jednego pracodawcy się nie dostałem
              a u drugiego sam odrzuciłem ofertę. Byłem bliski rozpaczy myślałem że jestem
              nic nie wart zacząłem się zastanawiać nad kredytem żeby sobie certy z
              microsofta zrobić poszedłem na kurs języka niemieckiego. Raptem dosłownie z
              dnia na dzień zaczęły się telefony przyjąłem pierwszą pracę do której się
              dostałem za 2 tysie netto na początek, ale to nie wszystko skrzynka oszalała
              codziennie minimum dwa zaproszenia na rozmowy kwalifikacyjne, były dni kiedy
              miałem 3 rozmowy dziennie. Z pierwszej pracy zrezygnowałem po 4 dniach po
              prostu dostałem lepszą ofertę za prawie 5 koła netto + fura , komóra i laptop.
              W ciągu miesiąca załatwiłem dla 2 znajomych pracę heh a jeszcze miesiąc temu
              rozważałem czy czasami nie zaciagnąc się na budowie bo z czegos trzeba żyć. Co
              moge ci poradzić - daj darmowe ogłoszenie wraz ze zdjęciem do gratka praca
              wiele pracodawców szuka tam kandydatów bo maja w du..ee firmy rekrutacyjne,
              druga rada jedziesz autem widzisz fajny budynek spisz nazwę firmy poszukaj
              strony w necie sprawdź na ich stronie kogo potrzebuja złóż aplikacje
              bezpośrednio pracodawcy-sukces murowany. Wszystkie oferty pracy miałem z tych
              dwóch źródeł z GAZETY Wyborczej ZERO odzewu. Pozdro i trzym się
              • Gość: gosc Re: i nic!!! IP: *.spray.net.pl 05.01.08, 11:20
                nie w kazdym wypadku, ja złozyłam cv w firmie doradczej i oni sami do mnie
                umawiali na rozmowy :)
            • Gość: Ammianus Re: Szukam pracy i nic!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 17:37
              To juz kwestia Twoich osobistych doświadczeń. Mój staz pracy wynosi 3 lata.Parcowałem w 2 instutucjach finansowo-ubezpieczeniowych, o których nigdy nie słyszałem azeby ogłaszały sie w prasie. Zawsze była rekrutacja wewnetrzna bądź wśród ludzi poleconych przez pracowników, oczywiscie odpowiadajacych wykształceniem itp. Jelsi takowych brakowało a w tym czasie pojawiali sie ludzie z nikąd, z ulicy i odpowiadali osobie decyzyjnej co do warunków jakie maja spełniać przyjmowani- dostawali prace. W jednej z tych instytucji w ciagu zaledwie roku byłem swiadkiem conajmniej 3-4 takich przyjęć.

Pytajacych było jeszcze wiecej,zarówno a prace jak i staze. Nigdy nie zauważyłem, azeby osoby na kierowniczych stanowiskach miały cokolwiek przeciw młodym ludziom, odpowiednio przygotowanym, wyposazenym w dokumenty i wiedze na temat firmy i tego co ewentualnie mogliby w niej robić. Wrecz przeciwnie a jesli nie masz czego szukac rozmowa trwała w porywach od kilku do kilkunastu sekund i nie kto mógł starcic na samym fakcie, tego ze miała miejsce ?
        • agn30ieszka Re: Szukam pracy i nic!!! 16.07.07, 10:26
          ja byłam bezrobotna (dość krótko co prawda) ale teraz praca jest, ja do swojego
          działu szukam osoby od dwóch miesięcy, mój kolega szuka prawników od grudnia i
          jakoś nie mamy szczęścia, mało ofert spływa, a teraz jeszcze jedna osoba u mnie
          się zwalnia i już nie wiem, kto będzie pracował
          • Gość: Nika Re: Szukam pracy i nic!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 13:24
            Na jakie stanowisko poszukujesz pracownika i w jakim mieście?
            • agn30ieszka Re: Szukam pracy i nic!!! 16.07.07, 19:58
              w Warszawie do finansów
              jak jesteś zainteresowana to mogę Ci przesłać ofertę na maila
              • patysia104 Re: Szukam pracy i nic!!! 17.07.07, 09:39
                Ja jestem zainteresowana ofertą pracy ;)

Napisałam do Pani na priva
              • Gość: Nika Re: Szukam pracy i nic!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 11:46
                Niestety ja szukam pracy, ale nie związanej z finansami. Moja dziedzina to
                szkolenia, doradztwo zawodowe. Nie moge powiedzieć, że nie mam propozycji
                pracy - tylko jak w Warszawie, Poznaniu lub innym większym mieście można
                utrzymać się za 1400 zł netto - bo takie wynagrodzenie mi proponują. Niby praca
                jest... ale wynagrodzenie jakie proponują pracodawcy nie pozwala na normalne
                życie!
          • Gość: jeremi Re: Szukam pracy i nic!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 21:23
            ukończyłem prawo w tym roku (II kierunek.)Studia podyplomowe z nieruchomości
            oraz prawa gospodarczego i finansowego. tel.661 914 963
    • Gość: z pracą -b.źle! Re: Szukam pracy i nic!!! IP: 195.94.215.* 13.07.07, 17:22
      może niektórym wydać się to dziwne ale w Warszawie łatwo znaleźć pracę bez
      wykształcenia -ja mam wyższe od szefa więc bez szans na pracę , przy rozmowach
      wychodzą kompleksy potencjalnych przełożonych -w ten sposób nie mam pracy ...
      • malumcia Re: Szukam pracy i nic!!! 13.07.07, 20:00
        Może wyjedź na wyspy :P
        • Gość: zdziwiony Re: Szukam pracy i nic!!! IP: 84.13.97.* 15.07.07, 04:39
          a kto by tam wyjezdzal do jukeja przy takim boomie w stolicy ? poprawilo sie,
          ci co w dziurawych butach z Ojczyzny smigneli pewnie zaraz wroca drogi budowac,
          stadiony i druga linie metra
          • Gość: EWKA Re: Szukam pracy i nic!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.08, 10:32
            To może powiedz gdzie znależć podobną pracę Kier.Organizacyjno-
            Administracyjny - 14 lat doświadzcenia na tym stanowisku.
    • Gość: do zdziwionego- Re: Szukam pracy i nic!!! IP: 217.116.100.* 16.07.07, 11:48
      może wiesz kto potrzebuje socjologa do pracy w stolicy ??? lat 45 , średni
      angielski , komputer- bo to ładnie się mówi ,ze potrzeba pracowników,ale chyba
      na sprzedawców i do budowania dróg ...
    • Gość: Aggie Re: Szukam pracy i nic!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 11:53
      Dośc powszechną praktyką jest dawanie ogłoszeń, zbieranie CV i... nic. Kiedyś
      dostalam telefon od miłej pani, która pytała, czy byłabym zainteresowana pracą
      u nich, podobno wysyłalam im CV. Nazwa firmy nic mi nie mówiła, dopiero po
      chili zajarzyłam, że ja im wiele miesięcy temu wysyłalam swoje CV.
      Odpowiedziałam pani, że to już dawno nieaktualne, bo mam juz prac, na co pani
      strasznie żalościwym tonem: "Ojej". Wtedy się lekko wkurzyłam i powiedziałam,
      że jak się nie oddzwania od razu, a czeka się pół roku, to mozna założyć, że to
      już od dwna nieaktualne, bo nikt nie siedzi na tyłku i nie szuka pracy tylko w
      tej jednej, konkretnej firmie. A potem wielkie zdziwienie, bo nikt nie chce
      przyjśc na rozmowe kwalifikacyjną.
      • Gość: Ita Re: Szukam pracy i nic!!! IP: *.aster.pl 16.07.07, 14:49
        Do ZDZIWIONEGO- nie tylko 45 latek nie ma pracy,ale i 28 latka po psychologii
        społecznej.Ty chyba nie zyjesz w realnym świecie albo nasłuchałes sie bzdur,jak
        to jest w stolicy duzo pracy.Pokaz gdzie,jak sie tak madrujesz.Zgadzam sie,ze
        mozna pracowac,jako sprzedawca lub budowlaniec...
        • Gość: xx Re: Szukam pracy i nic!!! IP: 213.25.195.* 16.07.07, 15:56
          Odpowiadasz na :
          Gość portalu: Ita napisał(a):

> Do ZDZIWIONEGO- nie tylko 45 latek nie ma pracy,ale i 28 latka po psychologii
          > społecznej.
          No to trzeba było studiować informatykę albo budownictwo.
          • Gość: Peer Re: Szukam pracy i nic!!! IP: *.chello.pl 16.07.07, 21:17
            Hm, psychologów jest za dużo. Sam SWPS w Wawie wypuszcza co roku ok 1000
            absolwentów psychologii, plus uniwersytety, szkoły pedagogiczne. Zadziwia mnie
            ta moda na psychologię, bo sam mam w rodzinie 2 absolwentów owego SWPSu i żadne
            z nich nie pracuje jako psycholog ( a dokładnie jedno jest na stażu za 400 zł a
            drugie pracuje jako kelner). Chcieliby wyjechać do UK, ale języków nie znają.
            • edith87 Re: Szukam pracy i nic!!! 17.07.07, 12:43
              ja jestem w takiej samej sytuacji jak purma!! dochodze do wniosku ze w stolicy
              licza sie tylko i wylacznie 'znajomosci'! studiuje prawo i chcialabym podjac
              prace w tym kierunku i wcale nie chce zarabic duzych sum, ale zdobyc jakies
              doswiadczenie i robic to co mi sie podoba!! wysylam cv, dzwonie i nic... owszem
              nie mam jeszcze odpowiedniej wiedzy, ale gdybym dostala szanse na pewno
              zrobilabym wszytko zeby spodobac sie pracodawcy, ale nie poddaje sie, walcze do
              konca:))
    • Gość: Mary Re: Szukam pracy i nic!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 14:17
      Ja też szukam pracy od kilku miesięcy, jak na razie bez skutku. W tym czasie
      zdążyłam zrobić kurs kadrowo-płacowy oraz ileś tam warsztatów aktywnego
      poszukiwania pracy. Szukam, wysyłam, odpowiadam na ogłoszenia, jestem zalogowana
      na kilku portalach, zdarza mi się wysyłać aplikacje do firm, które nie
      zamieszczają ogłoszeń. Nawet przez znajomych coś próbuję szukać. Ostatnio
      większość instytucji mnie spławia: później, może na jesieni, teraz akurat osoba
      odpowiedzialna za rekrutacje jest an urlopie...a mówi się, że w wakacje łatwiej
      coś znaleźć ;>
      Gdy odpowiadam na konkretne ogłoszenia, zwykle co siódma firma zaprasza mnie na
      rozmowę. Sęk w tym, że szukam pracy w niszowej branży, zgodnej z moim
      wykształceniem i zainteresowaniami. Nie chcę pracy "jakiejkolwiek, aby tylko
      mieć, potem sie coś lepszego trafi". W takiej "byle jakiej" pracy spędziłam dwa
      lata i nie chcę tego błędu powtórzyć.
      • Gość: co poradzicie? Re: Szukam pracy i nic!!! IP: *.warschau.goethe.org 17.07.07, 16:24
        a ja juz wyczerpalam zapasy kasy i koniecznie trzeba mi forsy !! co w tej
        sytuacji ?? jaka praca od teraz ????? w Warszawie ,
        nie jestem niestety tegorocznym absolwentem tylko grubo po
        studiach ...humanistyczne , co doradzicie ??tylko serio -bez ofert typu
        kelner...
        • Gość: Niezorientowana Re: Szukam pracy i nic!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 16:50
          Zajmij się pisaniem prac magisterskich, tak jak bohater w filmie E=Mc2 ;)) Serio.
          • Gość: tylko serio ! Re: Szukam pracy i nic!!! IP: *.warschau.goethe.org 17.07.07, 17:03
            ja wiem ,ze tak fajnie ale u mnie nastroje nie do zabawy ...
            • Gość: Likus Re: Szukam pracy i nic!!! IP: *.c243.petrotel.pl 19.07.07, 21:33
              Jeśli mogę coś zasugerować, jeśli jesteś po studiach humanistycznych spróbuj
              iść do Służby Celnej. Zarobki jak na Warszawę to nic specjalnego, ale to jednak
              praca państwowa. Sporo ogłoszeń jest na stronie internetowej Izby Celnej w
              Warszawie.
              • Gość: lili Re: Szukam pracy i nic!!! IP: *.subscribers.sferia.net 05.08.07, 00:22
                czyta się pierwsze 30 maili, czyli pierwsze figurujące na liście od 6.00 - od
                momentu ukazania się gazety, w tym zdjęcie i ostatnia praca, względnie
                praktyka. CV bez listu motywacyjnego nie czyta się wcale. cv w formie
                zewnętrznej powinno się wyróżniać, w szczególności w tytule maila.
                zainteresowania tak naprawdę nikogo nie interesują, ważne, żeby ktoś je miał i
                nie było to kino, teatr, muzyka. Błędy ortograficzne, literówki świadczą o
                niedbalstwie i też na nie. W mojej ocenie to forma, a nie treść listu i cv mogą
                zadecydować tu o pewnych sprawach. mówię o stanowiskach administracyjnych.
                Życzę dużo powodzenia, trochę starań przy wyborze oprawy cv i wszystko się uda!
                • prezes.ss Re: Szukam pracy i nic!!! 25.11.07, 21:50
                  praca.zapach.fm
                • Gość: pawel Re: Szukam pracy i nic!!! IP: *.domainunused.net 06.01.08, 15:11
                  Jak się chce znaleźć pracę, to wysyła się setki CV i LM.
                  I dlatego te LM piszemy niedbale, albo wcale ich nie piszemy. Szkoda czasu na
                  staranność, bo to kilkukrotnie wydłuża czas redagowania oferty, a w tym czasie
                  można wysłać 5 innych podań.
                  Weź to pod uwagę i nie narzekaj że rąk do pracy nie ma :)
      • Gość: INA Re: Szukam pracy i nic!!! IP: *.chello.pl 02.01.08, 09:39
        Masz rację, ja też nie chce pracy byle jakiej "bo potem może coś się
        lepszego trafi". To sa głupie, czcze gadaniny osób, które nie miały
        tego "szczęścia" być bezrobotnymi i w ogóle nie wiedzą co to zanczy
        brak pracy. Ja też pracowałam już kilka razy za marne grosze , a
        pracodawcy mieli wymagania jakby placili co najmniej tysiącami netto
        na miesiąc. Więc stwierdziłam, że dość. Nie po to tyle lat
        studiowałam i inwestowałam w siebie, aby poźniej tyrać za grosze po
        10- 12 godzin dziennie. Poza tym mam już trochę lat pracy, mam
        doświadczenie ale i tak ciężko. O taką lepszą pracę - bardzo ciężko.
        Znajomi i rodzina mowią mi , że wybrzydzam, no tak, bo najlepiej to
        zasuwać za grosze i narzekać jak wszyscy inni dookoła, że no niby
        pracuję ale co to za praca , na życie ledwo starcza, itd. Nie chcę
        tak, nie chcę narzekać. Chce pracować ale mieć z tego tytułu godziwe
        wynagrodzenie!
    • Gość: szofer Re: Szukam pracy i nic!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 10:07
      Cześć. Nie ma znaczenia czy szukasz pracy jako doradca finansowy,
      czy jak tu ktoś napisał jako robotnik. Moim zdaniem pomijaj te
      ogłoszenia, w których jest podany tylko adres e-mail bez telefonu
      kontaktowego. Widać, że takiej firmie nie chodzi o kontakt z
      kandydatem, tylko chcą zebrać jak najwięcej cv, a potem losowo
      wybierają sobie któreś. Przypadek, jeżeli trafią na ciebie.
      Powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka