Dodaj do ulubionych

Rekrutacja w KNF

26.11.08, 11:08
Dla zainteresowanych stanowiskiem młodszego analityka, bo ogłoszenia cały czas wiszą.

1) CV miałem takie sobie, dobra uczelnia i kierunek ekonomiczny, dobry angielski, ale doświadczenie w zakresie analiz zerowe.
2) Zaprosili na pierwszy test. Składał się z dwóch części - obie po angielsku i obie z punktami ujemnymi.
2a) Pierwsza to matematyka na poziomie gimnazjum i zadania w rodzaju "trzy krany kiedy napełnią basen" albo "jadą dwa pociągi". Trochę liczenia i główkowania, w sumie wydawało się proste, zrobiłem prawie wszystko, a jednak punktów nie było zbyt wiele.
2b) Druga część trochę dziwna, jakieś takie ogólnoekonomiczne pytania, rozstrzał tematyczny ogromny (najbliżej chyba mikroekonomii), dość trudne.
3) Z matmy dostałem połowę, z ekonomii punkty ujemne a mimo to zaprosili na kolejny test.
Tym razem księgowość, fundusze inwestycyjne i analiza ekonomiczna. Pan, który zapraszał przez telefon wprowadził w błąd, bo mówił o rachunkowości i finansach przedsiębiorstwa, a na miejscu okazało się, że owszem, ale do tego kilka pytań z ustawy o funduszach, a przede wszystkim analiza ekonomiczno-finansowa (2 otwarte zadania, plus kilka testowych typu opisać wskaźniki, wyjaśnić skróty jak BEP).
4) W tym teście się walnąłem, głównie dlatego, że nie przypomniałem sobie analizy (skupiłem się na rachunkowości, zwłaszcza, że to była moja pięta achillesowa, więc ślęczałem na tymi kontami teowymi) i różne niuanse różnych wskaźników płynności mnie zmogły. Myk jest taki, że pan rekrutujący zapowiadał, że to tylko test uzupełniający, z którego nie bada się wyniku, a odpowiedzi, na podstawie których prowadzi się rozmowę kwalifikacyjną i dopytuje. Mieli zadzwonić w ciągu kilku dni.
5) Oczywiście nie zadzwonili, na maila (bezpośrednio do kolesia, który informował o wynikach I etapu, nie żeby ogólny mail do HR) nie raczyli odpowiedzieć.
6) Dla kontrastu: na testach bardzo miło, kulturalnie, traktują z szacunkiem, przez telefon też dopytują, dopasowują terminy. A w trakcie testu darmowa wyżerka bo cały stół zastawiony przekąskami ;) No i podobno dobrze płacą, a jak to w urzędzie kulturalne godziny, nie siedzi się do 20.

Jeśli ktoś ma więcej informacji (dostał się na etap rozmowy, pracuje już) chętnie posłucham (czy warto żałować, czy nie ;))
Obserwuj wątek
    • Gość: rex Re: Rekrutacja w KNF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 12:42
      Co według Ciebie znaczy dobrze placa?Slyszalem ,ze 4k brutto na poczatek.
      • vladimir-harkonnen Re: Rekrutacja w KNF 26.11.08, 14:45
        No właśnie to miałem na myśli: 4-4,5k b (ze słyszenia). Na samym początku to IMO
        dobrze.
        • Gość: insider Re: Rekrutacja w KNF IP: 80.72.40.* 04.12.08, 21:23
          hej.

moja sugestia jest taka - zadzwoń do człowieka, który Cię rekrutował. Skoro
          byłeś na funduszach to dzwoń na sekretariat DFL 33 26 767.

To, że nikt do Ciebie nie zadzwonił nie musi wynikać z faktu, że oblałeś...

pzdr i powodzenia
          • Gość: analityk Re: Rekrutacja w KNF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.08, 00:39
            a wiecie moze jak placa analitykowi (z 2 letnim stazem kierunkowym) w
            departamencie inforamtyki?
            • Gość: stefan Re: Rekrutacja w KNF IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.08, 07:58
              7.5tyś na rękę, tyle znajomy tam wyciąga. czasami ma jeszcze premie, + dodatki do wyjazdów.
              • Gość: analityk Re: Rekrutacja w KNF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.08, 21:42
                stefan,
                widzę, ze jesteś cokolwiek zorientowany :), byłbym ogromnie wdzięczny za kilka
                informacji o pracy w knf, departament informatyki, np.
                jaka tam jest atmosfera
                czy praca w godzinach standardowych, czy są nadgodziny
                czy sama praca jest ciekawa, czy po kilku miesiącach będzie nudno
                oferują jakieś szkolenia, coś w rodzaju ścieżki karier
                i czy warto tam aplikować?
              • Gość: asdf Re: Rekrutacja w KNF IP: 80.72.40.* 30.12.08, 23:55
                "7.5tyś na rękę, tyle znajomy tam wyciąga. czasami ma jeszcze premie, + dodatki
                do wyjazdów."

z tym na rękę to zdrowo przesadził...
    • Gość: krytyk Re: Rekrutacja w KNF IP: 195.8.216.* 02.01.09, 11:20
      kumpel byl i sie dostal, ale kolejne informacje o przejsciu do nastepnego etapu
      przychodzily srednio miesiac pozniej niz obiecywali
      warto wiec byc cierpliwym :)
      godziny pracy kulturalne, jak to w urzedzie - 8-16
      • Gość: aplikant Re: Rekrutacja w KNF IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.09, 12:34
        Czesc,

Czy ktos moze orientuje sie jakie sa wynagrodzenia w KNF doradcy ds prawa
        finansowego?

oraz jak wyglada proces rekrutacji na ww/podobne stanowisko?

Z gory dziekuje i pozdrawiam

• Gość: apl Re: Rekrutacja w KNF IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.09, 12:35

Czesc,

Czy ktos moze orientuje sie jakie sa wynagrodzenia w KNF doradcy ds prawa
      finansowego?

oraz jak wyglada proces rekrutacji na ww/podobne stanowisko?

Z gory dziekuje i pozdrawiam
      • Gość: echo Re: Rekrutacja w KNF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.09, 18:29
        myślisz, że jak dwa razy zadasz to samo pytanie, to dostaniesz więcej odpowiedzi? :)
        • Gość: ala Re: Rekrutacja w KNF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 15:04
          Czy ktoś ma może jakieś komenarze co do testów logicznych w KNF? I wie jak długo
          może trwać rekrutacja?
    • paoloigna Re: Rekrutacja w KNF 24.02.09, 00:55
      siema, sympa z Twojej strony, ze tyle napisales dla potomnych:)
      Mnie test z matmy i eko czeka w czwartek. Nie pamietasz moze
      dokladniej ktorychs z pytan, na ktore tam natrafiles? Bylabym
      wdzieczna...
      Pozdrawiam,
      Paulina
      • zeuspierwszy Re: Rekrutacja w KNF 26.02.09, 14:42
        Siema Paulina,

I jak tam testy? podzielisz się spostrzeżeniami i ewentualnie
        konkretami?

Pozdrawiam.

paoloigna napisała:

> siema, sympa z Twojej strony, ze tyle napisales dla potomnych:)
        > Mnie test z matmy i eko czeka w czwartek. Nie pamietasz moze
        > dokladniej ktorychs z pytan, na ktore tam natrafiles? Bylabym
        > wdzieczna...
        > Pozdrawiam,
        > Paulina
    • Gość: Bartek Re: Rekrutacja w KNF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 18:44
      No i cisza - nikt nic nie zdradził
    • Gość: marcin Re: Rekrutacja w KNF IP: *.brochow.net 08.07.09, 13:44
      Ktoś mógłby powiedzieć więcej o aktualnie stosowanych testach z zakresu
      makro i mikroekonomii, jak bardzo szczegółowe pytania, pytania wyboru,
      opisowe ...
      • Gość: Ewa Firmy posiadane przez skarb Państwa - zarobki IP: *.acn.waw.pl 12.07.09, 13:59
        Też słyszałem że w KNF na wstępie dostaje się ok 4,3 brutto , dużo
        roboty ale można się sporo nauczyć, tak przynajmniej twierdzi mój
        kumel.

BTW: Wiecie może ile zarabia się w spółkach należących do Skarbu
        Państwa typu KUKE? Znalazłam właśnie ogłoszenie na specjalistę ds
        ubezpieczeń eksportowych oraz specjalistę ds windykacji i
        zastanawiam się czy warto tam aplikować i ew. jakiej kasy można się
        spodziewać?

Wracając do KNF to testy podobno nie są jakieś bardzo hardcorowe
        (jak np na kontrolera ruchu lotniczego :P) i spokojnie można je
        przejść.

Pozdrawiam,
        Ewa
        • nachil Re: Firmy posiadane przez skarb Państwa - zarobki 22.07.09, 13:07
          Te 4.3 brutto to z doświadczeniem, czy od razu po studiach?
          • Gość: Kinga Re: Firmy posiadane przez skarb Państwa - zarobki IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.04.10, 15:15
            A nie wiecie, czy praktyki i staże w KNF są płatne?
            Na stronie KNF znalazłam takie info
            Zapraszamy studentów ostatnich lat studiów na kierunkach ekonomicznych, matematycznych i prawniczych na 6 tygodniowe praktyki organizowane w terminach: 2.08.-10.09.2010 lub 16.08.-30.09.2010.

Tegorocznym absolwentom ww. kierunków oferujemy możliwość odbycia 3 miesięcznego stażu w okresie 1.09.-30.11.2010.
            Ale nie jest wspomniane nic o warunkach wynagrodzenia. W ogóle warto nawet za darmo?
            Pozdrawiam
            • Gość: q Re: Firmy posiadane przez skarb Państwa - zarobki IP: *.chello.pl 09.04.10, 00:58
              staże są płatne i to całkiem dobrze (chyba coś około 2 tys. brutto), z tym czy
              warto to zdania są podzielone i zależy do jakiego departamentu trafisz...
              pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka