09.04.04, 18:37
Jest to watek calkiem powazny i prosze mnie nie skrecac, bo pozycze torebke
od Prncessy i bezlep:-)))
Chcialabym poprosic o impresje , bo ja juz zgluplam od tych dywagacji na
watku Swiatly.
Napiszcie o swoich przezyciach w kontakcie z Islamem. Nie to co Wam sie
wydaje i co Wami powoduje tylko zywe ludzkie przezycia.
Ja ma angst, bo za duzo sie zadaje z muzulmanami a moje dzieci to wogole i
sie chce zorientowac czy cos nie robie zle.
Pisze serio i o takie wrazenia poprosze. K.

P.S. Mieszkam w miescie gdzie co chwile wpadam na muzulmanina , nawet jeden
kolega z pracy mnie wpadl w oko ale sie obawiam ze mnie bedzie chcial zdjac
buty i zagonic do kuchni. Poprosze o porade , bo On jest muzulmanin!

<<k.
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: Islam. 09.04.04, 19:59
      Kranie, juz doskonale wiesz, co ja sadze na temat islamu wiec sie nie bede
      powtarzac.

Jednak fakt, ze islam jest paskudna religia, nie oznacza, ze nie ma na swiecie
      porzadnych muzulmanow. Do kazdego nalezy podchodzic indywidualnie.
      Moim zdaniem jednak jakakolwiek mozliowsc porozumienia sie z muzulmaninem
      zalezy od stopnia jego zlaicyzowania. Im bardziej zlaicyzowany, tym wieksze
      szanse na porozumienie.

Jezeli natomiast jest to religijny muzulmanin, to omijaj go szerokim lukiem.

• ertes Re: Islam. 09.04.04, 20:05
        Jednak fakt, ze Katolicyzm jest paskudna religia, nie oznacza, ze nie ma na swiecie
        porzadnych katolikow. Do kazdego nalezy podchodzic indywidualnie.
        Moim zdaniem jednak jakakolwiek mozliowsc porozumienia sie z katolikiem
        zalezy od stopnia jego zlaicyzowania. Im bardziej zlaicyzowany, tym wieksze
        szanse na porozumienie.

Jezeli natomiast jest to religijny katolik, to omijaj go szerokim lukiem.
      • jan.kran Re: Islam. 09.04.04, 20:07
        Ja sie musze poradzic Xiedza albo co. Bo mnie sie w mojej chrzescijanskiej
        glowie nie miesci , ze mozna nazwac jakakolwiek religie paskudna.
        Mnie to pachnie Inkwizycja.
        A do tego Budda cacy a Allah zly?

Allah akbar to wcale nie znaczy , ze Oni chca Nas zjesc... To znaczy ze Oni
        wierza w Kismeth tak ja my w Opatrznosc...

Sciskam .K.
        • jan.kran Re: Islam. 09.04.04, 20:14
          Ertes ja poprosze o definicje co to znaczy zlaicylizowany katolik? Bo dla mnie
          to paradoks , ale mam zamiar zostac ateistka bo mnie te religie mecza.
          Zawsze w takich sytuacjach czytam Dekalog i troche mnie sie rozjasnia :-)))

A poza tym Bog jest Jeden i na pewno nie jest to Nasza katolicka Bozia z
          katechizmu tylko

the love supreme i jak Mu tam Budda , Allah czy inny Jezus to mniej wazne.

Chyba jestem zmeczona i mnie za transcedencja wziela...
          K.
          • akawill Re: Islam. 09.04.04, 20:26
            jan.kran napisała:

> A poza tym Bog jest Jeden i na pewno nie jest to Nasza katolicka Bozia z
            > katechizmu...

Janie, ja tak tylko dla porządku: jeżeli pisząc "katechizm" masz na mysli tą
            książeczkę dla dzieci to święta racja. Ale jest też nowy katechizm katolicki
            (dla dorosłych), który można potraktować poważnie.
          • ertes Re: Islam. 09.04.04, 20:33
            Kranie a skad do diabla ja mam to wiedziec?
            Przeciz tylko przepisalem tekst Marii zlosliwie zmieniajac kilka wyrazow.
            Nie pytaj sie mnie.

• jan.kran Re: Islam. 09.04.04, 20:44
              Wiec ja powiem prawde prosto w oczy :-))) Mnie tam Islam jak krzescijanswo i
              inna budda zwisa i powiewa.
              Do kazdej religii sie mozna przyczepic. Katolik ma celibat, muzulmanin bombe a
              Sikh nie je nabialu. Chyba ze straczkowe.
              Ale mnie przeraza pewnosc siebie. Muzulmanin to dziki czlowiek , protestant
              uewentualnie moze byc ale kobieta biskup w ciazy o juz nie. A te religie
              Wschodu sa takie mile i sympatyczne, bo zwierztek nie zabijaja.
              A co my wiemy o Innych? O ich glebokich przekonaniach i wierzeniach? Pieczatke
              przybic latwo, ale moze warto czasem sie zastanowic?
              Jestem katoliczka w protestanckiej Norge i to juz nie jest proste :-ppp
              A taki brudny arab to w ogole ma slabo. Ale lubie Norwegow , za to ze sie malo
              dziwia. W przeciwienstwie do niektorych... pozal sie Boze... chrzescijan. K.
              • ertes Re: Islam. 09.04.04, 20:46
                Jedno zdanie napisalas ktore warto zeby nasi katoliccy antyislamisci sobie
                przemysleli:
                "W przeciwienstwie do niektorych... pozal sie Boze... chrzescijan."
    • ani-ta Re: Islam. 09.04.04, 20:02
      kranie;))
      widze, ze doswiadczenie twoje moje przerasta;))
      ja mam JEDEN kontakt... a raczej mozliwosc kontaktu, ale ze czlek nieprzyjemny
      byl... wiec kontakt ow sie nie liczy:) bo to takie cholerstwo bylo, co to na
      meskiej uczelni, bedac mezczyzna, bylo wyjatkowo szowinistycznie do kobiet
      nastawione:) a co kobieta moze o technice wiedziec moze? no moze! i kij ci w
      ryj! i ucielam:)
      a.:)
      P.S.
      natomiast nie moge moich kontaktow chrzeslijansko-islamskich na podtswaie tego
      jednego przypadku generalizowac:))) wiec nie generalizuje;)))
      • ertes Re: Islam. 09.04.04, 20:07
        To wez jeszcze to wytlumacz naszym forumowym katolom.
        • ani-ta Re: Islam. 09.04.04, 20:15
          myslisz, ze musze im tlumaczyc islam?:)
          na zasadzie przydatnosci kobiety w porownaniu z dlonia?:))))

a.:))
        • sabba czyli komu? nt 09.04.04, 20:15

• ertes Re: czyli komu? nt 09.04.04, 20:18
            Tym co w swoim zadufaniu smia mowic o innej religii "paskudna".
            Bardzo to chrzescijanskie hehe
            • sabba ach 09.04.04, 20:19
              myslalam ze jakas lista rzucisz i bym sie dowiedziala:)
      • sabba Re: Islam. 09.04.04, 20:18
        no ale w jego kraju top on pewnie szowinistom nie byl tylko normalnym facetem:)
        moze jakby mu sie po dobroci, wytlumaczylo, spokojnie bez nerwowo moze by
        zrozumial i uszanowal? I na dodatek mozy by mu sie spodonbalo???? Ale by
        bylo....:)))
        • ertes Re: Islam. 09.04.04, 20:20
          Oczywiscie w swiecie chrzescijan a zwlaszcza katolikow mezczyzni nie bija
          kobiet, nie traktuja ich jak sluzace, nie dyskryminuja i wogole kobiety maja tak
          wspaniale ze az trudno im prosic o wiecej.
        • ani-ta Re: Islam. 09.04.04, 20:28
          eee tam sabba;))
          to byl cham:) i tyle;)
          i gdyby nie fakt, ze troche inaczej mowil po polsku:) to bym pewnie sie nie
          miala tego JEDYNEGO doswiadczenia z islamem:) ale na moje oburzenie, ze on taki
          obsesowy i nieprzyjemny i taaaaaakie teksty wali... kolezanki ze studium
          powiedzialy... a czego ty chcesz? przeca to arab!:)
          no to zeby zlosci do jednostki a nie daj Boze religii nie nabrac... olalam jego
          wyparke i poszlam do innej katedry:))) <czasy przedwyparkowe w naszej:PP>

a.:))
    • sabba kranie jak widzisz 09.04.04, 20:24
      tu ci nikt nie poradzi, bo wszytscy naladowani albo pozytywnie zybt albo
      negatywnie. By wiedziec jak podejsc do wyznawcy praktykujacego jakiejs religii
      to trzeba ja poznac a nie opierac sie na opowiesciach typu, moj znajomy
      muzulmanin to na dzien dobry bije swoja kazda zone paskiem. Wiec poznaj
      teoretycznie, poczytaj, a temu co si sie podoba potraktuje po prostz jako faceta
      a nie jako muzulmanina., Skad wiesz czy religia wiele dla niego znaczy?
      • ani-ta sabbciu:) 09.04.04, 20:32
        a moze wystarczy podejscie... to taki sam czlowiek jak inni?:)
        nie wierze w wage wyznania... wierze w dobro, ktore kazdy w sobie ma... i albo
        je uwalnia (czasem zbyt naiwnie, i marnuje swoj potencjal na jednostki tego
        niegodne) albo nie (i traci dobro ktore moglby zyskac:)):)
        ot domorosla filozofia?:)

• sabba toc mowie. 09.04.04, 21:41
          olej religie:)
          A Kran nie moze traktowac go jako czlowieka bo przeciez sam mowil ze mu sie
          podoba on. czyli wazny penis czyli mezczyzna czyli obiekt westchnien.
          • jan.kran Re: toc mowie. 09.04.04, 21:49
            sabba napisała:

> olej religie:)
            > A Kran nie moze traktowac go jako czlowieka bo przeciez sam mowil ze mu sie
            > podoba on. czyli wazny penis czyli mezczyzna czyli obiekt westchnien.

On mi sie podoba Sabbo platonicznie bo mlodszy ode mnie duuuzo ... A poza tym
            wiadomo co w takim Pakistanczyku siedzi i co On mi gdzie zarzuci ( mysle o
            chuscie .-ppp
            • sabba nic nie wiadomo 09.04.04, 21:51
              kranie mlodzsy nie mlodzsy:)) A to juz sa uprzedzenia spowodowane uogolnianiem:)
              • ani-ta Re: nic nie wiadomo 09.04.04, 21:54
                swieza krew zawsze sie przyda!
                a mlody material, to plastyczny material... mozna go sobie wychowac:)))

a. posiadaczka POL ROKU mlodszego (!!!!) meza;))))
    • maria421 Uprzejma prosba do Ertesa 09.04.04, 20:51
      zeby zapoznal sie z chrzescijanstwem i islamem zanim zacznie te religie
      porownywac.

Ertes zdaje sie nie wie, ze w chrzescijanstwie istnieje podzial na osoby
      swieckie i duchowne. Wobec tego Kran i ja i Swiatlo i inni "katole" sa osobami
      swieckimi i nie musimy sie jeszcze bardziej laicyzowac.

Taki podzial w islamie nie istnieje. Islam oznacza podporzadkowanie sie
      Allahowi i takie podporzadkowanie jest wymagane od wszystkich muzulmanow
      jednakowo.

Dalsza sprawa, Ertesie, to ta, ze chrzescijanstwo jakkolwiek nakazuje milowac
      blizniego, obojetnie jakiej jest on rasy czy religii, to jednak nie nakazuje
      milowac innych religii. Wiec nie odmawiaj mi prawa nazwania islamu po imieniu,
      czyli okreslenia go paskudna religia.

A tak w ogole Ertesie, to przyznaj sie, a coz Cie w tym islamie tak ujmuje?
      Tyle krytyki wylales juz na katoli i na kosciol, ale ani slowa krytyki pod
      adresem islamu...
      Moda to, czy zwyczajne pojscie na latwizne?
      • ertes Re: Uprzejma prosba do Ertesa 09.04.04, 21:00
        Mario do jasnej cholery mnie nie ujmuje nic w Islamie ani w zadnej innej religii.
        Co mnie wkurwia to opinie jakie wypisujesz Ty, Swiatlo i w mniejszym stopniu
        kilka innych osob jednoczesnie wynoszac pod niebiosa Wasza wlasna religie ktora
        jest tak samo mierna jak Islam i inne.

Czyz Twoja religia uczy odrzucenia pychy? A to co Ty wypisujesz to jest wlasnie
        pycha.

Po co ja mam krytykowac Islam? Wy, kochajacy sie chrzescijanie, wylewacie tyle
        pomyj ze wiecej nie trzeba. I Ty nazywasz to miloscia blizniego? haha dobre sobie
        Nie religia jest istotna tylko idealy w jakie wierza ludzie.
        Nie zarzucaj mnie tu jakiejs mody czy latwizny, na latwizne idziesz ty
        doszukujac sie wszelkiego zla w religii jednoczesnie wychwalajac swoja ktora
        jest tak samo "paskudna" jak kazda inna. To jest latwizna Mario i Ty na nia
        idziesz. Historycznie to nawet calkiem normalne dla katolikow: znalezc sobie
        wroga w wyznawcach innej religii i dazyc do zniszczenia wyznawcow.
        A Ty, Swiatlo i reszta kochajacych Waszego okrutnego Boga powiela od setek lat.
        • maria421 Re: Uprzejma prosba do Ertesa 09.04.04, 21:35
          Ertesie, ja Cie jeszcze raz prosze, jezeli chcesz porownac chrzescijanstwo i
          islam to najpierw sie zapoznaj z jednym i z drugim. Zapoznaj sie z podstawami
          jednej i drugiej religii.

Postaraj sie popatrzec na te religie w ich czystej formie, w takiej, w jakiej
          zostaly one ustanowione.

Porownaj cytaty z Koranu, ktore juz Ci posylalam, a ktore mowia o sianiu
          terroru w sercach niewiernych o zabijaniu niewiernych itp. i poszukaj, czy
          znajdziesz cos podobnego w Ewangelii.

Poniewaz moja religia nie nakazuje zabijac, siac terroru itp. mam wszelkie prawo
          do tego , aby uwazac ja za lepsza od islamu. OK?
          I tylko ktos, kto tej "drobnej roznicy" nie zauwaza moze mowic, ze obie religie
          sa jednakowo "mierne".

Nie wiem, tez, czego wymagasz od nas , "katoli". Co mam zrobic ja, Ertesie,zeby
          Ci sie podobalo? Mam zaczynac kazda wypowiedz od posypywania glowy prochem za
          wszelkie przewinienia kosciola? Mam mowic ze kocham islamistow, wybaczam
          terrorystom, bo nie wiedza co czynia? Wtedy nie oskarzylbys mnie o pyche i brak
          milosci blizniego, ale o zwyczajna glupote...

Zauwaz tez , Ertesie, ze obecnie to nie katolicy znajduja sobie wroga w innej
          religii i daza do zniszczenia wyznawcow, ale islam dazy do zniszczenia
          katolikow i nie tylko katolikow.
          Oszczedz wiec sobie takich zagrywek, bo sa one po prostu smieszne.

• jan.kran Re: Ja sie doksztalce :-))) 09.04.04, 21:38
          Islam oznacza podporzadkowanie Allahowi. Gut. Ja jestem katoliczka ale sie
          Bozi nie mam podporzadkowac , bo jestem katoliczka laicka.
          Czyli jak jak wierze w Boga to nie mam przestrzegac Dekalogu i takich innych i
          wtedy jestem dobra katoliczka. Zlaicyzowana.
          Arab natomiast wierzy w tego swojego Boga i zyje wedlug Jego przykazan. To ten
          Arab jest lepszy katolik niz ja.
          Ja bylam nawet u bierzmowania i mam jakies podstawy wiary katolickiej ale juz
          teraz po wywodach Marii rozumiem ze nie mam sie Boga sluchac tylko laicyzowac.
          Jezus Maria na pomoc !!!
          Przeciez sa panstwa arabskie gdzie jest rozdzial panstwa od Kosciola, gdzie sie
          nie sciga ludzi za brak wiary.
          Maria i Swiatlo caly czas mowia o fanatyzmie islamskim a nie o Islamie jako
          religii. K.

• jan.kran Re: Ja sie doksztalce :-))) 09.04.04, 21:45
            Jestem upierdliwa, ale Mario jezeli Ty jako katoliczka chcesz wziasc slub
            koscielny w KK z przedstawicielem innej religii, nawet odnogi chrzescijanstwa
            jak ortodoksyjny katolicyzm czy protestantyzm ze o takim skandalu jak zyd czy
            muzulmanin nie wspomne to w jakiej religii maja byc wychowane dzieci z tego
            zwiazku zebys dostala Sakrament?
            Ale oczywiscie zyd czy muzulmanin co chce dziecko wychowac w swej religii jest
            zly a ekspansja katolicyzmu na tej drodze OK. K.
            • maria421 Re: Ja sie doksztalce :-))) 09.04.04, 22:01
              W judaizmie religia przechodzi z matki na dziecko.
              W islamie z ojca na dziecko.
              Czyli w judaizmie i w islamie nie ma wlasciwie wyboru.

W chrzescijanstwie jest ekumenizm. Znam wiele malzenstw katolicko-
              protestanckich, ktore wychowuja dzieci ekumenicznie.

Slubu koscielnego z muzulmaninem czy z Zydem jest raczej malo prawdopodobny ,
              wiec problem slubu jako sakramentu w ktorym sklada sie przysiege wychowania
              potomstwa po katolicku odpada.

• jan.kran Re: Ja sie doksztalce :-))) 09.04.04, 22:04
                Matko !wyrzucaja mnie od kompa ale z tym judaimem to tyz nieprawda. Wiem z
                pewnego zrodla. Polecam forum Izrael albo Zyda.
                Ide se myslec o Pakistanczyku, bo z tych religii to ino nieszczescia... K.
              • ani-ta alez mario! 09.04.04, 22:11
                > Slubu koscielnego z muzulmaninem czy z Zydem jest raczej malo prawdopodobny ,
                > wiec problem slubu jako sakramentu w ktorym sklada sie przysiege wychowania
                > potomstwa po katolicku odpada.
                tu sie mylissz!
                nawet w pomrocznej, zwanej czasem zasciankowem, jest zwyczaj zawierania
                malzenstw jednostronnych:)
                wyglada to tak... para razem zgodnie i godnie podaza do oltarza... i jedna ze
                stron (wiadomo- katolicka) przysiega przed Bogiem, ze o to bierze sobie za
                zone/meza druga strone i przysiega jej wszystko to co w naszej wierze wazne
                jest!:) Jedynego brak zawarl wlasnie tego typu malzenstwo i z tego co wiem...
                jest ono szczesciwe od ponad 20lat a i dzieci jakies takie porzadne z niego sa;)

a.;)
                • maria421 Re: alez mario! 09.04.04, 22:25
                  ani-ta napisała:

> nawet w pomrocznej, zwanej czasem zasciankowem, jest zwyczaj zawierania
                  > malzenstw jednostronnych:)
                  > wyglada to tak... para razem zgodnie i godnie podaza do oltarza... i jedna ze
                  > stron (wiadomo- katolicka) przysiega przed Bogiem, ze o to bierze sobie za
                  > zone/meza druga strone i przysiega jej wszystko to co w naszej wierze wazne
                  > jest!:) Jedynego brak zawarl wlasnie tego typu malzenstwo i z tego co wiem...
                  > jest ono szczesciwe od ponad 20lat a i dzieci jakies takie porzadne z niego
                  sa;

Czy to malzenstwo zawarl z muzulmanka?
                  • ani-ta Re: nie mario:) 10.04.04, 19:24
                    on jest niewierzacy. kompletnie.
                    jego zona jest wierzaca i to bardzo. (my czasem myslimy, ze nawet za bardzo)
                    ona wobec Boga przysiegala mu... a on jakby robil tylko za "obiekt" przysieg:)
                    dzieci z tego co wiem sa wierzace, ale to wynik jej pracy i braku
                    jakiegokolwiek sprzeciwu jego:)
                    tak wiec, mozna i ten sposob wziac slub i byc w porzadku wobec siebie, Boga i
                    drugiej polowy:)
          • sabba kranie i inni 09.04.04, 21:50
            religia to nie partia polityczna lub klub strzelcow domoroslych imienia Jasia
            Brzuczka. Ja mysle ze mozna wierzyc i bez przynalznosci do jakiegokolwiek
            ugrupowania religijnegom ale dla niektorych jest wazne ze naleza do kosciola
            katolickiego, protestanckiego czy innegho allaha. To jest wiara. Wiara a nie
            zdrowy rozsadek czy tez wybor za i przeciw, korzysci czy minusow. Wiec jak
            mozecie sie u licha sprzeczac ktora wiara jest lepsza, chyba was pokickalo. To
            nie te wartosci rany boskie. Ale was te swieta nastroily, niech mnie szlag.
            Jak chcesz wiedziec czy jestes katoliczka czy nie to idz do kosciola katoliciego
            a tam ci powiedza co trzeba zrobic by byc. Czy chcesz podazac droga jaka
            wyznacza kosciol czy nie to twoja sprawa. I tez sprawa muzulmanina jaka droga
            podaza. Z tego co wiem to tak samo jak i w kazdej innej religii sa ci
            ortodoksyjni i ci fundamentalisci, w islamie tez.
            Wyobrazasz sobie Kranie taka rozmowe Twojego muzulmanina, rozmawia on z innym
            muzulmaninem i mowi, jest taka jedna katoliczka, no kurcze nie wiem jak do niej
            podejsc, bo ona je swinie, a to przeciez niezcyste mieso. Czy jak z nia
            porozmawiam to zgrzesze? No i kurna poradz takiemu:))) Trudne i juz. Nie patrz
            przez pryzmat religii...
            • ertes Sabbo!!! 09.04.04, 22:01
              >Wiec jak
              > mozecie sie u licha sprzeczac ktora wiara jest lepsza, chyba was pokickalo.

Tu jest wlasnie caly pies pogrzebany! Maria, Swiatlo i ktos tam jeszcze twierdza
              ze ich religia jest lepsza.
              JA SIE Z TY NIE ZGADZAM.
              Ale nie twierdze o wyzszosci Islamu gdyz mnie religie czy to katolickie, czy
              Islamskie powiewaja. Nie wierze w zadnego Boga.

Wierze natomiast w to co Anita zgrabnie ujela:

"powtarzam raz kolejny ( glosic to bede do konca moich dni forumowych tutaj) nie
              jest wazna wiara... wazny jest czlowiek i jego sumienie!!!"

• maria421 ERTESIE! 09.04.04, 22:37
                ertes napisał:

> Tu jest wlasnie caly pies pogrzebany! Maria, Swiatlo i ktos tam jeszcze
                twierdz
                > a
                > ze ich religia jest lepsza.
                > JA SIE Z TY NIE ZGADZAM.

Najpierw je poznaj, a nie wyjezdzaj z jakims "ludobojstwem" w Biblii dla
                przeciwstawienia islamskiej wojny swietej!

Roznica miedzy chrzescijanstwem a islamem jest jak miedzy liberalizmem a
                absolutyzmem, jak miedzy demokracja a totalitaryzmem.

Sa lepsze i gorsze ustroje, sa lepsze i gorsze religie.

• ertes Re: ERTESIE! 09.04.04, 22:48
                  Przepraszam a Sodoma i Gomora to co to jest?
                  To jest czyste ludobojstwo w wykonaniu Boga.
            • ani-ta :)))))) sabbciu:))) 09.04.04, 22:02
              poszlysmy ta sama droga;)))
              ja sobie wyobrazilam porzadna rodzinke (niekatolicka) , ktora krana badz innego
              katolika zaprasza dzisiaj na kolacje...
              pani domu piecze pol dnia kaczke, miesiwa wszelakie, pan alkohole dobiera,
              razem wymyslaja tance w pobliskiej dyskotece... byle tylko kranowi milo bylo!:)
              i czul sie ugoszczony godnie;)
              a tu kran-katolik przychodzi... i wali na poczatek... miesa dzisiaj nie jem bo
              Wielki Piatek!... panstwo probuja ratowac sytuacje... chca krana na tance
              zaciagnac... a tu (_!_) ... kran okoniem staje... Wielki Post przeca! tanczyc
              nie bedzie!!! alkoholu tez nie uzyje!

po wyjsciu krana panstwo mysla... co za dziwadlo, zesmy pod wlasny dach
              zaprosili!!! ile zakazow? ile nakazow? ja ona zyje? pewnikiem to fanatyczka...
              dobrze ze poszla... bo pewnie pod ta szata zwiewna bombe ukryta miala;)))

• jan.kran Re:Z koziej dupy traba:-ppp 09.04.04, 22:02
              No ja ani katoliczka ani muzulmanka ani nic . Mam tam swoje przemyslenia na
              temat Istoty a fanatyzmu nie lubie.
              A Pakistanczyk sliczny jak marzenie ale ze 20 lat mlodszy wiec se moge ino
              popatrzec :-((
              Jutro pzrez pietnascie minut jak Mu bede tasme oddawac. Ale dobre i to :-pppp K.
          • ani-ta kranie... na chlopski rozum:) 09.04.04, 21:52
            to wyglada tak:)
            taka z ciebie katoliczka jak z koziej dupy trabka;)
            ze mnie podobna, wiec sie nie obraz:)
            katolik jako taki, uznaje wyzszosc zwierzchnikow koscielnych, znaczy slucha
            ksiedza, proboszcza, papieza... w kazdym zagadnieniu zycia, duchowosci i wiary:)
            sluchasz? bo ja nie;(
            mimo, ze wierze w cos... co jest tam na gorze, mimo, ze dekalog jest dla mnie
            swietoscia... mimo to... nie moge z czystym sumieniem stwierdzic, zem
            katoliczka;( bo nie zgadzam sie ze wszystkim co ksiadz proboszcz z ambony
            glosi, bo pewne stale prawdy papieza mi nie pasuja...
            jak wiec jest z arabami?
            myslisz, ze inaczej?:)
            ja raczej watpie...

powtarzam raz kolejny ( glosic to bede do konca moich dni forumowych tutaj) nie
            jest wazna wiara... wazny jest czlowiek i jego sumienie!!!

wyznanie zostawmy na boku:)

bo kto jest gorszy... potecjalny arab (jeden Pan Bog wie jak gleboko wierzacy?)
            czy ateista szukajacy wojny na kazdym poziomie zycia?;)

a.
          • maria421 Re: Ja sie doksztalce :-))) 09.04.04, 22:08
            Kranie, tu nie o to chodzi!
            Ty jestes osoba swiecka, bo nie jestes siostra zakonna. Jasne?
            Dla Ciebie wiara jest Twoja prywatna sprawa i jak Ty sie wywiazujesz z
            przestrzegania przykazan itp to jest sprawa miedzy Toba a Bogiem.

W islamie nie ma tej roznicy.
            • ani-ta Re: Ja sie doksztalce :-))) 09.04.04, 22:15
              mario...
              czy wiesz, ze mozna spokojnie spozywac alkohol pod palma?
              dlaczego? bo w cieniu palmy allach nie zobaczy, ze czlek grzeszy:)))

i pare innych takich przypadkow egipskich znam:)))

P.S.
              daje ci glowe... oni nie sa tak straszni jak sie wydaja;)))))
              w kazdym razie... nie tak wierzacy jak nas tego ucza:)))
          • maria421 Re: Ja sie doksztalce :-))) 09.04.04, 22:16
            jan.kran napisała:

> Maria i Swiatlo caly czas mowia o fanatyzmie islamskim a nie o Islamie jako
            > religii. K.

NIE!
            Ja ciagle mowie o islamie jako religii, o Koranie ktory naklada na wiernych
            obowiazek wojny swietej, "siania terroru w sercach niewiernych", zabijania
            niewiernych. O Koranie, wedlug ktorego kara za cudzolostwo (do tej pory
            stosowana) jest ukamieniowanie. O Koranie, ktory uczy, zeby zone galezia
            biczowac. Ktory mowi, ze corce nalezy sie polowa spadku, jaka dostaje syn.
            Ze przed sadem zeznania dwoch kobiet rowne sa zeznaniu jednego mezczyzny.
            O Koranie, ktory mowi, kogo mozna, a kogo nie mozna zabijac.
            Poczytaj, Kranie. Ciekawa lektura....
            • ertes Biblia 09.04.04, 22:22
              Poczytaj Biblei: pelno tam zdrady, klamstw, morderstw, wykorzystywania,
              ludobojstwa itp
              • basia553 zauwaz Ertesie, 09.04.04, 22:25
                ze to opisy wydarzen, a nie przykazania, obowiazki, prawa do tych czynöw.
                • ertes Re: zauwaz Ertesie, 09.04.04, 22:33
                  haha dobre sobie.
                  Och tylko opisy, takie niewinne hehe
                  I dlatego pewnie mozecie sie czuc lepiej bo to przeciez tylko niewinne opisy w
                  "jakiejs tam" ksiazce.
                  No ale przeciez Islam nakazuje wiec wszyscy ci co wierza musza byc zli a przez
                  to gorsi od nas katolikow.
                  Ladnie, ladnie czy to wasza religia was uczy takiego podejscia?
                  to ja dziekuje
                  • basia553 Re: zauwaz Ertesie, 09.04.04, 22:35
                    slabisz mnie Ertes, wiec idem spac - koty sie juz i tak skarza ze tu siedzem.
                  • maria421 Ertes... 09.04.04, 22:47
                    ertes napisał:

> haha dobre sobie.
                    > Och tylko opisy, takie niewinne hehe
                    > I dlatego pewnie mozecie sie czuc lepiej bo to przeciez tylko niewinne opisy w
                    > "jakiejs tam" ksiazce.
                    > No ale przeciez Islam nakazuje wiec wszyscy ci co wierza musza byc zli a przez
                    > to gorsi od nas katolikow.
                    > Ladnie, ladnie czy to wasza religia was uczy takiego podejscia?
                    > to ja dziekuje

Ertes, Ty naprawde nie masz pojecia o czym mowisz.

• ertes Re: Ertes... 09.04.04, 22:48
                      A moze to ty nie masz pojecia?
                      • maria421 Re: Ertes... 09.04.04, 23:14
                        ertes napisał:

> A moze to ty nie masz pojecia?

Ertes, odpusc sobie.
                        Caly Twoj merytoryczny wklad w rozne dyskusje na tym forum to bylo
                        poinformowanie nas o wyprawach krzyzowych i o tym, ze sa ksieza pedofile,
                        jakbysmy sami o tym nie wiedzieli.
                        Pouzywales sobie na nas "katolach", na kosciele i calym chrzescijanstwie no i
                        sie ciesz, bo takie jest Twoje prawo , a nam "katolom" zostaje tylko
                        nastawienie drugiego policzka, a gdyby nam przypadkiem do glowy przyszlo sie
                        bronic to nas zaraz zgnoisz, ze pycha grzeszymy.

No to juz, Ertes, masz moj drugi policzek... wal smialo!

P.S. Zaznaczam jednak, ze trzeciego policzka nie posiadam .
                        • ertes Re: Ertes... 09.04.04, 23:18
                          haha czy swiecac karabiny i czolgi podczas mszy kapelan wojskowo nakazuje
                          zolnierzom nadstawic drugi policzek czy zamordowac?
                          • maria421 Re: Ertes... 09.04.04, 23:36
                            ertes napisał:

> haha czy swiecac karabiny i czolgi podczas mszy kapelan wojskowo nakazuje
                            > zolnierzom nadstawic drugi policzek czy zamordowac?

Kapelan NIC zolnierzom nie nakazuje.
                            No i jak tu z Toba w ogole rozmawiac?

Ide spac, Ertes. Znajdz sobie inna ofiare. Najlepiej podyskutuj z jakims
                            muzulmaninem o islamie tak, jak ze mna dyskutujesz o chrzescijanstwie.
                            Ale ostrzegam Cie, ze oni nie nadstawiaja drugiego policzka....
                            Dlatego moze tak ich szanujesz? Ze strachu?
                            • starypierdola Eeeee.... 09.04.04, 23:45
                              Nie kloc sie z czlowiekiem! Ma jeszcze dwie godziny do weekendu to sie piekli.
                              A w poniedzialek od nowa do roboty ...

Lepiej zmow Ojczenasz i ze trzy Zdrowaski na jego intencje to moze sie nawroci!

SP
                              • ertes Re: Eeeee.... 10.04.04, 00:25
                                Stary ty zoladkuj sie tylko idz na USA Kanada i popatrz co za jakis glupek tam
                                bzdury wypisuje ze w LA mozna calkiem dobrze zyc majac zarobki 30k/rocznie.
                                • starypierdola Re: Eeeee.... 10.04.04, 00:55
                                  Juz mu napisalem ze od pierdol to jestem ja ...

SP
                              • maria421 Re: Eeeee.... 10.04.04, 14:40
                                starypierdola napisał:

> Lepiej zmow Ojczenasz i ze trzy Zdrowaski na jego intencje to moze sie
                                nawroci!

O nawrocenie niech sie Ertes sam martwi:-)

SP, ja bardzo szanuje ateistow. Powiem wiecej, wole niejednego oswieconego
                                ateiste niz niejednego katolika z klapkami na oczach.
                                Dlatego tez czytam Fallaci (ateistke), a nie "Nasz Dziennik"...

Ertes sobie ulzyl, bo przeciez dokopac "katolom" jest w modzie, jest oznaka
                                bycia oswieconym czlowiekiem. Niech mu tam. Ja juz oba moje policzki nastawilam.
                                Ale poniewaz trzeciego policzka nie posiadam, wiec nastepnym razem bede kopac,
                                gryzc i drapac.
                            • ertes Re: Ertes... 09.04.04, 23:45
                              > Dlatego moze tak ich szanujesz?

Mario w sowim szale antyreligijnym nawet nie czytasz uwaznie tego co ja pisze.
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14420&w=11902632&a=11906207
                              Przeczytaj uwaznie:
                              "Ale nie twierdze o wyzszosci Islamu gdyz mnie religie czy to katolickie, czy
                              Islamskie powiewaja. Nie wierze w zadnego Boga."

> Kapelan NIC zolnierzom nie nakazuje.

Tak wlasnie jest zaklamana ta cala Twoja religia. Sama dajesz przyklady.

Nie potrafisz, niechcesz, nie umiesz zrozumiec ze Isla jest taka sama religia
                              jak Katolicyzm czy whatever to zwal.
                              Wazne jest co robia ludzie a nie co nakazuje religia.
              • maria421 Re: Biblia 09.04.04, 22:28
                ertes napisał:

> Poczytaj Biblei: pelno tam zdrady, klamstw, morderstw, wykorzystywania,
                > ludobojstwa itp

Ertes, Ty pewno nawet nie wiesz, ze Biblia dzieli sie na Stary i Nowy
                Testament, a ze Chrzescijanstwo to glownie Nowy Testament.
                No i zacytuj nam z Nowego Testamentu przyklady zdrady, morderstw, ludobojstwa,
                ktore mialyby byc dla nas przykladem do powielania.
    • basia553 Re: Islam. 09.04.04, 22:19
      Wlasciwie nie chcialam sie tu dopisywac, bo dyskusji o islamie nie lubie, bo
      nas to do niczego nie prowadzi poza wzajemnym wbijaniem szpilek itd.
      Dopisuje sie jednak, bo juz sluchac tego nie moge, jak niektöre z Was pisza
      (sie nie obrazcie, Dziewczyny!), ze sa swieckimi katoliczkami itp. gzdety.
      Kurnaolek (pardon, Jutka), powiedz Jedna z Druga: nie chce mi sie do Kosciola
      chodzic, nie chce mi sie modlic i juz, a nie dorabiajcie sobie do tego
      filozofii. Ze ten czy inny ksiadz glupi, to nie powöd, aby obrzucac kosciöl
      blotem. Bo to tylko "urzednicy" koscielni, a wiec nie sa swieci, nie musza
      - choc powinni swiecic zawsze przykladem itd. To jak w zyciu swieckim, gdzie
      nie kazdy urzednik nam odpowiada, a mimo tego nikt z nas nie wypisuje sie z
      Urzedu Finansowego czy odmawia placenia podatköw. Ulzylo mi. Dobranoc, kurde!
    • basia553 Re: Islam. 10.04.04, 07:19
      W lözku mi sie jeszcze przypomnialo i przepraszam ze nie wstalam zaraz i nie
      wlaczylam compa:))) Nie wiem nawet czy to na tym watku czy na tym dla Krana.
      Ale przypomnialo mi sie slowo: ci co twierdza, ze sa laickimi katolikami
      (absolutna bzdura, nie ma czegos takiego) chca powiedziec, ze sa katolikami
      NIEPRAKTYKUJACYMI, ergo leniami co... juz to raz napisalam.
      • starypierdola Wielki Piatek ... 10.04.04, 07:25
        ... byl wczoraj; dzis juz po klopocie. Dzis Ertes nie pracuje!!

Poza tym mam nadzieje ze Maria za niego pomodlila wiec moze sie nawroci...

Dzien dobry!

Ziutek
        • ertes Re: Wielki Piatek ... 10.04.04, 07:51
          Na co mam sie nawrocic? Na te bzdurzenia?
          Znaczy ktore bzdurzenia i pierdoly?
        • ertes Re: Wielki Piatek ... 10.04.04, 07:52
          Stary miedzy nami 2 godziny roznicy wiec dla mnie jest jeszcze dzisiaj.
          • starypierdola Re: Wielki Piatek ... 10.04.04, 07:55
            No worries, Mate! She'll be right!
            We shall overcome (whatever!).

Good night!

SP
            • starypierdola Wielka Sobota ... 10.04.04, 08:00
              Widze ze pisujesz tez jako Californian!
              Make it South Californian! Albo Orangecountino ???

SP
              • ertes Re: Wielka Sobota ... 10.04.04, 08:03
                hehe chlopie ja czasami sam sie gubie ja kto pisuje ;)
            • ertes Re: Wielki Piatek ... 10.04.04, 08:00
              Good night.
              • lucja7 Re:Oryginalny watek 10.04.04, 14:03
                wymyslilas. To forum jest zlozone z kilku ateistow zadeklarowanych, wielu
                ateistow nizadeklarowanych, kilku dewotow katolickich, kilku wierzacych
                katolickich, kilku protestantow, izraelitow oraz tych co lubia i nie lubia.
                Zeby taki watek mial sens, dobrze byloby miec tu w dyskusji jakiegos
                muzulmanina, muzulmanke na poziomie. Np wdowe po krolu Jordanii Husseinie,
                Amerykanke, chrzescijanke ktora przeszla na islam. Rozmowa z taka osoba dalaby
                mi z pewnoscia duzo przyjemnosci. A tak to coz, pozostaje czytanie (tutaj)
                chamskich bluzgow.
                Poza tym, skoro juz chcemy byc chrzescijanami, mowmy raczej o walorach
                chrzescijanstwa a nie o faszystowskim marginesie islamu.
                Caluje, lucja7.
                • maria421 Re:Oryginalny watek 10.04.04, 14:51
                  lucja7 napisała:

> kilku dewotow katolickich

Jezeli masz na mysli mnie, to sie gleboko mylisz...

>by taki watek mial sens, dobrze byloby miec tu w dyskusji jakiegos
                  > muzulmanina, muzulmanke na poziomie. Np wdowe po krolu Jordanii Husseinie,
                  > Amerykanke, chrzescijanke ktora przeszla na islam.

Ciekawa jestem, czy do osoby ktora konwertowala sie na islam Ertes pisalby to
                  samo pod adresem jej religii co pisal do mnie pod adresem mojej.
                  Przypuszczam raczej, ze bylby pelen zrozumienia dla jej wyboru i za wszelka
                  cene staralby sie nie urazic jej uczuc religijnych....

> Poza tym, skoro juz chcemy byc chrzescijanami, mowmy raczej o walorach
                  > chrzescijanstwa a nie o faszystowskim marginesie islamu.

Watek jest o islamie, nie o wartosciach chrzescijanskich.

• maria421 Do Ertesa raz jeszcze 10.04.04, 14:27
                Wszelka nasza dalsza dyskusja na temat religii bedzie mozliwa dopiero wtedy,
                jak zadasz sobie trud zrozumienia podstawowych pojec.

Ty chcesz rozmawiac o religii nie rozumiejac wcale pojecia religia.
                Religia jest to wiara w boga lub w bostwa oraz system idei i wskazowek, wedlug
                ktorych wyznawca danej religii ma zyc.

Ty za religie uwazasz natomiast jej wyznawcow i oceniasz religie nie na
                podstawie idei jakie ona glosi, ale na podstawie czynow jej wyznawcow.

Do czynow wyznawcow danych religii tez podchodzisz wybiorczo i bardziej dla
                Ciebie jest wazne to, co wyznawcy religii chrzecijanskiej robili 900 lub 300
                lat temu, niz to, co wyznawcy islamu robia dzisiaj.

Ja, okreslajac islam "paskudna" religia odnosze sie do IDEI, jakie on glosi.
                Kiedy mowie, ze chrzescijanstwo jest lepsza religia mowie, ze IDEE
                chrzescijanstwa sa lepsze, ze NAUKA Chrystusa jest lepsza niz nauka Mahometa.
                Ja nie mowie i nigdy nie powiedzialam, ze chrzescijanie sa lepsi od muzulmanow!
                Nigdy nie powiedzialam , ze jedni ludzie sa lepsi od drugich tylko z racji
                religii jaka wyznaja.

Jestes w stanie porozmawiac o religii jako o zbiorze IDEI?
      • maria421 Konfuzja 10.04.04, 15:10
        basia553 napisała:

> W lözku mi sie jeszcze przypomnialo i przepraszam ze nie wstalam zaraz i nie
        > wlaczylam compa:))) Nie wiem nawet czy to na tym watku czy na tym dla Krana.
        > Ale przypomnialo mi sie slowo: ci co twierdza, ze sa laickimi katolikami
        > (absolutna bzdura, nie ma czegos takiego) chca powiedziec, ze sa katolikami
        > NIEPRAKTYKUJACYMI, ergo leniami co... juz to raz napisalam.

Basiu, wyszla z tego straszliwa konfuzja.
        W chrzescijanstwie jest podzial na osoby swieckie i duchowne.
        Kazdy , kto nie jest ksiedzem, mnichem czy zakonnica jest osoba SWIECKA.
        Kazdy swiecki katolik jest osoba zlaicyzowana, gdyz nawet panstwa tradycyjne
        nazwane katolickimi to sa tez panstwa swieckie, laickie. Wobec tego, katolik
        poddany jest prawu laickiemu, a nie koscielnemu. Np. w sprawie rozwodu katolik
        moze wniesc o anulowanie malzenstwa wg. prawa koscielnego, ale rowniez musi
        przeprowadzic swiecki rozwod.
        Z muzulmanami jest inaczej. Jedynym panstwem laickim z przewazajaca religia
        islamu jest Turcja. W innych panstwach muzulmanskich- w wiekszym lub mniejszym
        stopniu- prawo opiera sie na "sharia", na prawie koranicznym.
        Dla mnie zlaicyzowany muzulmanin, to taki, ktory uznaje prawo laickie ponad
        prawo koraniczne, ktory religie uznaje za swoja prywatna sprawe.

Uwazam, ze poniewaz my jestesmy zlaicyzowani, wiec trudno byloby nam porozumiec
        sie z kims, kto bardziej respektuje nakazy Koranu, niz prawo kraju
        europejskiego w ktorym mieszka. Dlatego tez watpie, ze zlaicyzowany Kran moglby
        sie dogadac z muzulmaninem zyjacym od A do Z wedlug Koranu.

Ertes to wszystko przekrecil, bo chcial sobie pouzywac, no i wyszlo qui pro
        quo.
        • starypierdola Modlitwy 10.04.04, 15:15
          Maria, a pomodlilas sie za Ertesa?? Sama widzisz ze potrzebuje pomocy!!!

SP
          • maria421 Re: Modlitwy 10.04.04, 15:48
            starypierdola napisał:

> Maria, a pomodlilas sie za Ertesa?? Sama widzisz ze potrzebuje pomocy!!!
            >
            > SP

Juz Ci odpowiedzialam dzisiaj o 14.40 pod Twoim wpisem "Eeeee".
            • ertes Re: Modlitwy 10.04.04, 15:54
              Ja sie modle zeby zakonczyc juz ten watek.
              • lucja7 Re: Modlitwy 10.04.04, 17:21
                Najswietsze slowa.
                lucja7
    • basia553 Spacerniak? hehe, 10.04.04, 17:46
      Grzecznie, milo itd? A gdzie tam! Czy sie Ertesie and Co. zastanowiliscie, ze
      obrazacie uczucia religijne takich jak ja np.? Czy naprawde nie mozna o religii
      rozmawiac rzeczowo bez obrzucania sie obelgami, bez robienia przykrych uwag?
      Chcialabym chwilami aby katolicyzm pozwolil mi jak islam dac Ci porzadnie w de,
      bo taki argument moze do Ciebie bardziej przemöwi.
      Przykro ze musialam to napisac, bo wiesz ze Cie lubie...
      • maria421 Re: Spacerniak? hehe, 10.04.04, 20:22
        Basiu, zeby rozmawiac rzeczowo trzeba wykazac odrobine dobrej woli i odrobine
        znajomosci przedmiotu.
        U Ertesa nie ma ani jednego, ani drugiego...
        • ertes Re: Spacerniak? hehe, 10.04.04, 20:38
          Wlasnie wrocilem z kosciola gdzie sie pomodlilem za was, zmowilem 5 zdrowasiek,
          w waszej intencji zebyscie nauczyly sie TOLERANCJI dla innych.

I przez godzine modlilem sie zeby Maria zakonczyla juz ten watek.

!!!!!!!!!!!WYSTARCZY!!!!!!!!!!!

Sa swieta. Kochajmy sie.
          • maria421 Re: Spacerniak? hehe, 11.04.04, 16:27
            Ertesie, modly Twoje zostaly wysluchane:-)

Niniejszym koncze ten watek!

P.C. Co do tolerancji, to od kogoz my (ja i Basia? czy ktos jeszcze?) mamy sie
            uczyc? Od Ciebie? Ale to juz sprawa na nastepny watek...
    • akawill Kudos dla Marii 12.04.04, 15:36
      Wątek chyba zakończony, ja tylko chcę w tym momencie wyrazić moje szczere
      uznanie dla Marii w tej dyskusji za rzeczowość, otwartość na inne zdanie, nie
      uleganie zaczepkom oraz brak irytacji z powodu traktowania z góry przez
      niektórych rozmówców.
      Ta moja opinia jest pewnie stronnicza bom przecie katol.
      • ertes Re: Kudos dla Marii 12.04.04, 15:46
        Niewatpliwie jestes.

Gdyz dyskusja sie zaczela od "Jednak fakt, ze islam jest paskudna religia".
        Ale to przeciez taki maly szczegol bo sie okazalo ze ktos rownie zle moze
        wyrazac sie o jedynej slusznej religii.
        hehe
        Odwracanie kota ogonem? Niezla rzeczowowsc. Widze ze tez jestes w tym dobry.
        Ale jak zwyklle najlatwiej jest krytykowac innych a nie siebie.
        • maria421 Poniewaz watek idzie dalej, link dla Ertesa 13.04.04, 10:18
          jeszecze raz prosze Ertesa o zapoznanie sie z ideami chrzescijanstwa i islamu.
          Moze pomoze ten link?

www.bsm.org.pl/24_muzul.htm
          Link ten jednak nie wyczerpuje wszystkich roznic miedzy chrzescijanstwem i
          islamem.
          Przeczytaj i powiedz mi dlaczego ja mam uwazac islam za religie tak samo dobra
          jak chrzescijanstwo jezeli:

1. Chrzescijanstwo nakazuje milowac nawet wrogow,
          islam nakazuje zarzynac niewiernych
          2. Chrzescijanstwo (i judaizm) mowia "Nie zabijaj!"
          islam mowi kogo mozna, a kogo nie mozna zabic. Nie mozna zabic wspolwiercow
          (chyba ze odstapia od wiary, sa cudzolozcami, lub zabili innego wspolwierce),
          innych mozna zabijac
          3. Chrzescijanstwo nakazuje przebaczenie. Porownaj biblijne "Kto z was jest
          bez grzechu niech pierwszy rzuci kamieniem" i koraniczny nakaz kamieniowania
          cudzoloznikow.
          4. Chrzescijanstwo ma byc braterstwem wszystkich ludzi, bo wszyscy sa dziecmi
          bozymi, kobiety i mezczyzni jednakowo.
          Islam dokladnie okresla role mezczyzny i kobiety. I tak np. przed sadem zez-
          nanie DWOCH kobiet jest rowne zeznaniu jednego mezczyzny, zdaje sie ze w pew-
          nych przypadkach nawet zeznenie 4 kobiet rowne jest zeznaniu jednego
          mezczyzny. Przy podziele spadku ze brat dostaje dwa razy wiecej
          niz siostra. Prawo do rozwodu ma jako pierwszy mezczyzna. Prawo do dzieci po
          rozwodzie zachowuje mezczyzna. Religia przechodzi automatycznie z ojca na
          dzieci. Aby ozenic sie z muzulmanka, "niewierny" musi przyjac najpierw islam.

No wiec, Ertesie, powiedz mi dlaczego ja mam uwazac ze islam jest tak samo
          dobra religia jak chrzescijanstwo?

• starypierdola Dla Marii do przemyslenia 13.04.04, 10:35
            "...in certain ways - in particular, its reverence for Jesus and Mary - Islam
            is closer to Christianity than Judaism is ...."

:...Judeo-Christian ... term has always had a rhetorical purpose. Its first use
            as a sort of political slogan was by President Dwight Eisenhower, in 1952, in a
            clarion call for a long war against Soviet communism..."

SP
            • maria421 Jeszcze jeden link 13.04.04, 10:36
              zaczerpniety z innego forum:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10607&w=11892172&v=2&s=0
            • maria421 Re: Dla Marii do przemyslenia 13.04.04, 10:42
              starypierdola napisał:

> "...in certain ways - in particular, its reverence for Jesus and Mary - Islam
              > is closer to Christianity than Judaism is ...."

Ale na tym sie podobienstwo zaczyna i konczy.

> :...Judeo-Christian ... term has always had a rhetorical purpose. Its first
              use
              > as a sort of political slogan was by President Dwight Eisenhower, in 1952, in
              a
              > clarion call for a long war against Soviet communism..."

"A rhetorical purpose"? Jedziemy na tym samym wozku, tak chrzescijanie, jak i
              Zydzi, jak i ateisci tzw. Wolnego Swiata.
              Szkoda tylko, ze tak wiele osob (w tym polska narodowo- katolicka prawica) nie
              chce tego zauwazyc.

• starypierdola Re: Dla Marii do przemyslenia 13.04.04, 10:57
                Wyglada ze nie przemyslalas: za szybko odpowiedzialas.

A czytalas "bajki z 1001 nocy?". Albo cos o Alladinie?

SP
                • maria421 Re: Dla Marii do przemyslenia 13.04.04, 12:06
                  starypierdola napisał:

> Wyglada ze nie przemyslalas: za szybko odpowiedzialas.

Ja po prostu tak szybko mysle:-)

> A czytalas "bajki z 1001 nocy?". Albo cos o Alladinie?

Owszem.
                • basia553 bajki z 1001 nocy 13.04.04, 12:29
                  Mam to wydanie oryginalne wielotomowe, a wiec nie w wersji dla dzieci.
                  Ubawilo nas strasznie zdanie, ktöre przez ostatnich 30 lat nam w zartach
                  towarzyszy: "a czlonek sterczal mu jak oszalaly":)))))
      • maria421 Re: Kudos dla Marii - dzieki! (ntx) 13.04.04, 10:19
    • ani-ta Re: Islam. 12.04.04, 17:11
      www.planetaislam.com/islam/podstawy_islamu1.html
      polecam:)
      zwlaszcza podstawy... nam wszystkim:)
      <ja sie przyznam... ciezko to sie czyta, zachowuje obiektywizm, ale warto
      chocby dla samej wiedzy>

P.S.
      za najlepszy tekst w tym watku uwazam tekst Basi o dyskusjach i ich wplywie na
      uczucia przypadkowego czytajacego - warto o tym pamietac.
      • basia553 Re: Islam. 12.04.04, 19:33
        Niniejszym zakazuje wszystkim robienia mi komplementöw. Moja siostra w ramach
        dalszego dolowania znowu mnie dzisiaj przekonywala, ze jestem w sobie cholernie
        zakochana (i ze auto mam glöwnie dlatego, zem snobka, hehe!)
        • ani-ta Re: Islam. 12.04.04, 21:10
          hmm...
          auto a snobizm?:)
          dobry temat do dyskusji:)))
          zakladaj baska watek!:)
          i blogoslaw siostre za taki temat:)))))))

co do reszty sie nie zgadzam:))))

• basia553 Re: Islam. 12.04.04, 21:16
            Jutro zakladam co trzeba, teraz leci möj ulubiony film, wiec spadam. Dobranoc,
            pchly na noc, karaluchy pod poduchy a szczypawki do zabawki:)))))
            • lucja7 Re: Goraca potrzeba islamu 13.04.04, 13:24
              Czytajac ten watek stwierdzam ze odczuwamy goraca potrzebe islamu. Mozna sobie
              wmowic ze jestesmy piekniejsi, lepsi, ze istnieje gdzies tam daleko dzicz. Nie
              musimy mowic co robimy, co tworzymy my, konkretnie, zeby nadac zyciu jakis
              sens. Gadanie lepszych i gorszych odrabiaczy lekcji domowych.
              Ze smutkiem, lucja7.
              • maria421 Re: Goraca potrzeba islamu 13.04.04, 13:51
                Lucjo, mow za siebie.
                JA nie odczuwam absolutnie zadnej potrzeby islamu.

Podobnie jak Ertes, nie chcesz zauwazyc ze ja tu caly czas porownuje dwie
                religie, a nie wyznawcow tych religii.

Podobnie moge porownac komunizm z demokracja bez porownywania spoleczenstwa
                ZSRR do spoleczenstwa USA. Jasne?

• lucja7 Re: Goraca potrzeba islamu 13.04.04, 14:46
                  Niejasne. Mysle ze lepiej byloby gdybys zajela sie czyms bardziej konkretnym.
                  Skoro twoja wiedza o islamie opiera sie na czytaniu Fallaci, to wybacz, ale to
                  jest daleko niewystarczajace i uraga elementarnym zasadom poszukiwan
                  historyczno-naukowych. Wiec oszczedz sobie nieodpowiedzialnych bzdetow. Rob cos
                  kobieto! czas leci!
                  lucja7
                • starypierdola Do Marii, podciagajac watek pod 100 13.04.04, 14:54
                  Napisalas kiedys ze masz wielkie serce. To bylo piekne. Ale to co wypisujesz
                  nie potwierdza tego stwierdzenia.

Gdyby Twoje "Islam" i "Muzulmanie" zastapic slowami "Zydzi" i "Judaizm"
                  wszystko co piszesz mialo by sens dla przecietnego Niemca w latach 1930. Gdyby
                  je zastapic slowami "burzuazja" i "kapitalizm" mialo by to sens dla
                  przecietnego mieszkanca Zwiazku Sowieckiego w poznych 20 i w latach 30-tych.

W sumie brakuje Ci chyba chlopa. Bo jak chlop baby nie bije to w niej watroba
                  gnije

:-)))

SP
                  • maria421 Do Lucji i SP 13.04.04, 16:58
                    Czekam ciagle na jakies konkrety, na argumenty....

Lucji nie podoba sie Fallaci, wiec moze zacytuje kogos, kto bardziej ja
                    przekonuje. Jestem otwarta na kazde nowe idee.
                    Inaczej jest to tylko pustoslowie.

Komentarz SP jest PONIZEJ wszelkiej krytyki. No comments....

• starypierdola Wpis & #35 100 13.04.04, 17:05
                      Czyli kolko sie zamyka:

>>Komentarz SP jest PONIZEJ wszelkiej krytyki. No comments....<<

Prawda w oczy kole. Zrob co proponuje: zastap poszczegolne slowa i porownaj z
                      wypowiedziami Goebelsa czy Stalina ....

SP
                      • maria421 Re: Wpis & & #35 35 100 13.04.04, 17:31
                        starypierdola napisał:

> Prawda w oczy kole. Zrob co proponuje: zastap poszczegolne slowa i porownaj z
                        > wypowiedziami Goebelsa czy Stalina ....

SP, widze, ze nie czytales Goebelsa...
    • ertes Re: Islam. 13.04.04, 17:10
      Watek sie kreci bo ty go krecisz, nie wspominajac o glupawych komentarzach typu
      Akawila. Kreci sie rowniez dlatego ze kilka osob uwaza za wysoce niestosowne
      wywyzszanie jednego nad drugim. Nie potrafisz MArio zrozumiec ze to wllasnie
      probujemy Ci wytlumaczyc.
      Ja probowalem wykazujac ze o chrzesciajnstwie a zwlaszcza katolicyzmie mozna
      wyrazac sie w malo pozytywny sposob. Choc zaznaczylem ze obydwie religie sa mi
      zupelnie obojetne to probujesz mi na sile wciskac jakas milosc do Islamu. A
      jednoczesnie niektorzy majac gowniane pojecie o czym dyskusja zauwaza ze ktos
      smial cos zlego powiedziec o ich wlasnej religii i popisuja sie glupawymi tekstami.
      Zauwaz Ty i inni ze nikogo tak naprawde nie obchodzi czego uczy Islam czy
      jakakolwiek inna religia. Ile razy to mozna pisac? zrozum ze ja stawiam KAZDA
      religie na rownie niskim poziomie i nie mam najmniejszej ochoty dyskutowac ktora
      jest lepsza gdyz uwazam ze KAZDA religia zorganizowana niesie z soba wiecej zla
      niz dobra.

Lucja i SP staraja sie wyrazic swoje zdanie na temat wywyzszanie w jeszcze inny
      sposob ale tez zupelnie do Ciebie nie dociera. Zreszta jak widze nie tylko do
      Ciebie.

Zrozum wreszcie, ze dla nas to co Ty piszesz niczym nie rozni sie od twierdzenia
      ze rasa Aryjska jest najlepsza a zydzi to podludzie itp, itp.

Zadnej ideologii, w tym religii, nie mozna oceniac w odcieciu od ludzi. To
      ludzie tworza (ideologie) religie a nie (ideologia) religia ludzi.
      • maria421 Re: Islam. 13.04.04, 17:44
        Ertesie, jezeli nie obchodzi Cie czego ucza rozne religie, to nie zabieraj w
        ogole glosu w dyskusji na temat religii.

Co do Twojego ostatniego zdania ze to ludzie tworza ideologie: TAK
        Ale sa to JEDNOSTKI! Ideologia komunizmu zostala stworzona przez paru autorow,
        a nie przez miliony, ktorzy zostali tej ideologii poddani.

Podobnie jest z religia.

Ale, komu ja to w koncu tlumacze.....
        • ertes Re: Islam. 13.04.04, 18:05
          hehe widze ze nijak nie rozumiesz o co chodzi.
          Juz z kazdej mozliwej strony sie podchodzi i nic.
          I nie. komunizm to nie paru autorow, to miliony.
          Tak samo nasizm, tak samo rasizm itp itd.
          • maria421 Re: Islam. 13.04.04, 18:15
            ertes napisał:

> hehe widze ze nijak nie rozumiesz o co chodzi.
            > Juz z kazdej mozliwej strony sie podchodzi i nic.
            > I nie. komunizm to nie paru autorow, to miliony.
            > Tak samo nasizm, tak samo rasizm itp itd.

Bzdury, Ertesie.
            IDEOLOGIA komunizmu to Marx, Engels, Lenin.
            IDEOLOGIA Nazizmu to Hitler.

Te ideologie nie byly TWORZONE przez masy.
            Masy byly tym ideologiom poddane.
          • vaud Re: Islam. 13.04.04, 21:34
            ertes napisał:

> hehe widze ze nijak nie rozumiesz o co chodzi.
            > Juz z kazdej mozliwej strony sie podchodzi i nic.
            > I nie. komunizm to nie paru autorow, to miliony.
            > Tak samo nasizm, tak samo rasizm itp itd.

------> Maria mowi o teorii, a Ty o praktyce. To nie jest to samo. Teorie
            tworza jednostki. Praktyke - wielu ludzi. Mozliwe, ze dlatego nie mozecie sie
            dogadac.
    • bergo1 3 chlopy 14.04.04, 15:22
      Na islamie malo sie znam, ale powiem tak.

Znam trzech muzulmanow z: Palestyny, Afganistanu i Somalii.

Jak byl ramadan to wszyscy nie jedli za dnia.
      Na spaghetti ich nie namowisz ( bo najczesciej ze swinskiego miesa).
      Jak siedzielisy w pubie, to chlop z Afganistanu pil alkohol (tak jak i niektorzy katolicy miesko w piatki jedza), tamci nie- bo im religia zabrania. Ale absolutnie nie byli zgorszeni reszta pijanych osob, nie wygladli, jakby chcieli nas za ten wystepek ukamieniowac.
      A jak poszlismy pozniej na dyskoteke to wszyscy razem tanczylismy.

Wiec to byly rowne chlopy i problemow z nimi nie bylo.

Zapoznaj sie blizej z tym chlopakiem i sama zobaczysz jaki to z niego wyznawca islamu.
      • jan.kran Re: 3 chlopy i rozne baby 14.04.04, 22:11
        Poniewaz zaczelam to i skoncze ten watek.
        Kiedys jakis czs temu jak sie zaczely dyskusje na temat Islamu na forum i w
        ogole sie z bliska zetknelam z ta religia wypozyczylam sobie moje dwie
        kolezanki - muzulmanki i przegadalysmy nasze religie. W jezyku francuskim ktory
        na tyle posiadam , ze pojelam ze Islam i inne religie sa sobie bardzo
        bliskie i do dzis sie nie moge otrzasnac po tych informacjach.
        A to co czlowiek zrobi z religia to juz jego ludzka sprawa.
        Poza tym jakbyscie mogli zejsc z tego Islamu w imie milosci blizniego to
        senkju. Pracuje z muzulmanami i juz zaczynam miec watpliwosci czy jednak nie
        jest to religia krwawa i mnie zaraz cos zrobia.
        Dzis mialam STRES ( Marie pociagne do odpowiedzialnosci za straty moralne :-))
        bo jechalam winda z kolega Muzulmaninem co ma brode i dziki wzrok ( a poza tym
        dusza czlowiek) i czekalam zeby mi cos poderznal albo choc pobil.
        A serio, zalamuje mnie nasza malosc, malostkowosc naszego katolickiego swiata.
        I na tym koncze i piszmy o milosci albo muzyce albo co czytalismy albo co nam
        sie snilo :-DDD
        Pozdrawiam machajac zielona galazka K.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka