Dodaj do ulubionych

raport znad Renu

17.08.04, 19:58
Przeczytalam w wiadomosciach, ze Ameryka zamierza w ciagu nastepbych 10 lat
wycofac z Niemiec 70.000 zolnierzy. OK, wrogöw nie mamy, nie maja nas przed
czym chronic, ich misja jest zakonczona. I co dalej? Dla Niemiec oznacza to,
ze röwniez dziesiatki tysiecy cywilnych pracowniköw Armii beda zwolnieni.
Ze przestana wplywac rözne podatki (nie wiem jakie, ale pisza o podatkach),
ze wielu rzemieslniköw, sklepikarzy itepe straci klientöw. Czy mozecie sobie
wyobrazic, ze w Hunsrück - od dziada pradziada najbiedniejszy region
niemiecki, sa okolice, gdzie na 11.500 niemieckich mieszkancöw przypada 12.000
Amerykanöw? Ciezkie czasy, panie! I tak sobie kombinuje, czym zajma sie ci
Amerykanie po powrocie do Stanöw? Nie wszyscy sa zawodowymi zolnierzami.
Jak wyglada z bezrobociem w Stanach? Mozecie mi Amiki cos odpowiedziec?
Obserwuj wątek
    • ertes Re: raport znad Renu 17.08.04, 20:03
      Tych zolnierzy to przeniosa chyba do innych baz i nie tylko w USA wiec nie widze
      jakiegos wielkiego problemu bezrobocia tym bardziej ze USA nadal sa jedynym
      zandarmem na swiecie. Europa wedlug USA jest na tyle spokojna ze nie potzreba
      tam tzrymac wojsk a lepiej je wyslac w rejony gdzie istnieja zagrozenia.

A bezrobocie? Spada. Ekonomia sie rozwija. Jest coraz lepiej. I to widac.

• basia553 Re: raport znad Renu 17.08.04, 20:07
        nic tylko Wam pozazdroscic, Ertesie!
        • maria421 Re: raport znad Renu 17.08.04, 20:19
          basia553 napisała:

> nic tylko Wam pozazdroscic, Ertesie!

Amerykanom naprawde jednego mozna pozazdroscic: optymizmu.
          Oni nie marudza, nie stekaja i nie narzekaja tak jak Niemcy, czy jak Polacy.

Jak sie poczyta niemieckie gazety, to ma sie wrazenie, ze jutro nastapi koniec
          swiata i wszyscy Niemcy z torbami pojda. Tamczasem okazuje sie, ze statystyczne
          niemieckie gospodarstwo domowe ma ponad € 50 tys. oszczednosci....
    • don2 Re: raport znad Renu 17.08.04, 20:07
      kowalska-w USA sa sily zbrojne zawodowe .I znowu znienawidzeni Yankesi zrobia
      cos zle :)Sa niedobrze,wycofuja sie jeszcze gorzej.Ech zycie !!!!I z czego beda
      zyli demonstranci i miejscowa ludnosc? na socjal? :))))))))))))) Wstyd! niech
      natychmiast podejmuja prace ,byle jaka,nawet jak maja po 50-tce wszyscy na nich
      czekaja.
      • don2 Re: raport znad Renu 17.08.04, 20:10
        Ertes ma racje-wstretne i znienawidzone Stany maja +- 4% bezrobocia.tego moze
        sie reszta swiata uczyc od nich,a potem protestowac przeciw agresorom i
        kapitalista
        • ani-ta Re: raport znad Renu 17.08.04, 20:25
          hmm... a ja wlasnie wstepnie odrzucilam oferte z San Francisco... moze trza sie
          jeszcze raz zastanowic?:)

a.:)
          • basia553 Re: raport znad Renu 17.08.04, 21:06
            Bierz Anita! Wreszcie bede miala kogo tam odwiedzic:)))))
            • ani-ta Re: raport znad Renu 17.08.04, 21:12
              eeee
              beda lepsze;))
              ta cos mi sie podoba... tzn. bardzo mi sie nie podoba:)

a.:)
            • ertes Re: raport znad Renu 17.08.04, 21:27
              > Wreszcie bede miala kogo tam odwiedzic:)))))

???
              • basia553 Re: raport znad Renu 17.08.04, 21:51
                No, opröcz Ciebie Ertesie, jak zrobisz zlot forumowiczöw :))))))))
                • jan.kran Re: raport znad Renu 18.08.04, 12:43
                  Ja sie nie orientuje w amerykanskiej polityce.
                  Ale moje jedyne zrodlo widomosci o swiecie zewnetrznym szpigel mowi mi , ze
                  bezrobocie male, sa ujemne podatki co powoduje ze sie oplaca isc so roboty i
                  nikt ciepla raczka jak do tej pory w DE nie daje bezrobotnym kupy kasy. K.
                  • jutka1 Re: raport znad Renu --- Kranie 18.08.04, 12:58
                    jan.kran napisała:

> Ja sie nie orientuje w amerykanskiej polityce.
                    > Ale moje jedyne zrodlo widomosci o swiecie zewnetrznym szpigel mowi mi , ze
                    > bezrobocie male, sa ujemne podatki co powoduje ze sie oplaca isc so roboty i
                    > nikt ciepla raczka jak do tej pory w DE nie daje bezrobotnym kupy kasy. K.
                    Przepraszam, to albo szpigiel pierdoli jak potluczony, albo tobie sie pomieszalo.

w US ujemne podatki????? oplaca sie isc do roboty z tego powodu????
                    podatkiw US: federalne, stanowe, lokalne, plus social security i inne. W wielu malzenstwach
                    jedno siedzi w domu, bo po odliczeniu przedszkola czy innych bejbisiterow, czyli kosztow
                    opieki nad dziecmi, wlasnie z powodu podatkow praca obojga sie nie oplaca.

poza tym i tu sie pewnie naraze paru osobom, w US nie bardzo wiadomo na co wiekszosc tych
                    podatkow idzie, bo ani opieka zdrowotna nie jest zapewniona, program emerytalny (panstw.)
                    jest o kant dupy rozbic ... we Francji przynajmniej wiem, ze moje taxes d'habitation placa za
                    utrzymanie klombow, parkow i np. kursow jezykowych w merostwie...

Jutka :-)
                    • jan.kran Re: raport znad Renu --- Kranie 18.08.04, 13:09
                      Mnie te podatki ujemne tez zaskoczyly. Jak ktos malo zarabia to mu panstwo
                      podzrzuca. Brzmialo to calkiem sensownie i jak bede miala chwile to Ci
                      principia zacytuje po polsku.
                      Chodzi o to , zeby ludzi zachecic do roboty nawet za male pieniadze i jak ktos
                      ma niskie dochody ale pracuje to dostaje pomoc od panstwa
                      Brzmi to duzo lepiej niz niemieckie pomysly , ze bezrobotny ma niewiele gorsze
                      dochody niz ten kto pracuje K.
                      • jutka1 Re: raport znad Renu --- Kranie 18.08.04, 14:28
                        od lat w US nie mieszkam, i nie interesowalam sie zbytnio szczegolami programow walki z
                        bezrobociem. Ulgi podatkowe, wieksze odpisy czy bezposrednia pomoc panstwa moga byc
                        metodami, tak jak ulgi itepe dla pracodawcow zatrudniajacych wieksza liczbe pracownikow..

Moze kolezanki/koledzy z US wytlumacza, o czym szpigiel pisal..?

Tak czy owak, zwrot ujemne podatki wydaje mi sie szpiglowska metafora dziennikarska,
                        chociaz moge sie oczywiscie mylic.
                        J.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka