Gość: kociamama IP: 115.194.121.* 11.10.10, 02:10 Jaka inna maka moge zastapic make ziemniaczana?Pojawia sie ona co rusz w roznych przepisach a w kraju w ktorym przyszlo mi pomieszkiwac takiego rarytasu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Akia Re: czym zastapic IP: *.web.vodafone.de 11.10.10, 02:48 Skrobia kukurydziana -maizena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x a w jakim kraju mieszkasz i w jakich potrawach IP: *.unitymediagroup.de 11.10.10, 09:09 chcesz zastąpić? Jest też np. mączka ryżowa. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: a w jakim kraju mieszkasz i w jakich potrawac 11.10.10, 10:33 Jeszcze skrobia pszenna, ale szkoda, ze nie podano kraju / latwiej wtedy o konkretna pomoc i nazwe maki /. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: a w jakim kraju mieszkasz i w jakich potrawac 11.10.10, 10:37 to zalezy do czego, sa napewno rozne budynie czy cos podobnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: czym zastapic IP: *.cust.tele2.de 11.10.10, 11:10 Popatrz tu: pl.wikipedia.org/wiki/Mąka_ziemniaczana Po lewej na dole są linki do innych wersji językowych, nie wiem czy język Twojego kraju tam jest, ale jeżeli jest to warto spojrzeć, bo może się inaczej nazywać, np. w Niemczech nazywa się to nie "mąka" tylko "skrobia ziemniaczana" (Kartoffelstärke). A potem wrzuć do do googla, może znajdziesz gdzie to można kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: czym zastapic 11.10.10, 11:33 Marek jak napisala w kraju w ktorym przyszlo mi pomieszkiwac takiego rarytasu nie ma wiec co z twoja odpowiedzia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kociamama Re: czym zastapic IP: 115.194.121.* 11.10.10, 12:55 dzieki za podpowiedzi. Juz od dawna zastanawialam nad ta skrobia kukurydziana (cornstarch) ale nie bylam pewna czy pomimo podobnej konsystencji smakowo zbyt sie nie roznia.Zreszta i tak wyboru nie mam tylko taki zamiennik mi pozostal. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: czym zastapic 11.10.10, 15:02 Skrobia kukurydziana jest praktycznie bez smaku, podobnie jak i mąka ziemniaczana. Ja używam ich zamiennie, w smaku nie ma różnicy, chodzi głównie o zagęszczenie i "kisielowatosć" - i tu sprawdzaja się obie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x które Niemcy masz na myśli??? IP: *.unitymediagroup.de 11.10.10, 12:59 www.google.de/search?q=kartoffelmehl&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:de:official&client=firefox-a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Kuchnia IP: 94.232.35.* 07.06.14, 13:50 Mąkę ziemniaczaną można także zastąpić budyniem (tym w proszku). Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Kuchnia 07.06.14, 14:15 zwlaszcza w slonych potrawach idealna rada w przestarzalym watku :-) Odpowiedz Link Zgłoś