iwannabesedated
21.08.14, 16:26
Niedawno obejrzałam w tv film z Jackiem Nicholsonem i Morganem Freemanem. Otóż, dwóch starych facetów raka, jeden filozof mechanik, drugi multimilioner spotyka się w szpitalu bo dostali obaj raka i mniej więcej 1 jeszcze rok do przeżycia. Jeden z nich przypomina sobie, że na studiach w ramach filozoficznego ćwiczenia kazano mu sporządzić listę rzeczy do zrobienia przed śmiercią. The Bucket List. Chyba od wyrażenia "kick the bucket" czyli "kopnąć w kalendarz" lub "strzelić w dywan".
Sporządza więc tę listę, a drugi mu ją podkrada, czyta, po czym uprowadza tego drugiego (za jego zgodą, lecz w protestach żony onego) w celu jej realizacji. Tłuką się więc po bożym świecie realizując tę listę, po czym strzelają w dywan, jeden wcześniej, drugi później i zostają pochowani w Himalajach na szczycie góry w puszkach po kawie, co uznali za zadowalające ponieważ mieli dobry widok, oraz dlatego że było to wbrew prawu :)
Ja sobie pomyślałam, że taka lista to przydatna rzecz. Bo generalnie człowiek, jak się dajmy na to znajdzie w idiotycznej sytuacji, jak ugrzęźnięcie w szpitalu z jakimś absurdalnym lekarskim orzeczeniem, to wie czego ma się trzymać i co robić, a przynajmniej do czego dążyć.
Co więcej, pomyślałam sobie, taka lista jest przydatna w ogóle. Nawet jeśli się nie ugrzęzło z idiotyczną wieszczbą kogokolwiek gdzieśtam. Tylko genralnie w ogóle - warto wiedzieć czego się trzymać, co robić i do czego dążyć.
Dlatego ja proponuję forumowi taką zabawę. Niech każdy sobie taką listę sporządzi. Nie musi jej tutaj umieszczać, bo przecież niektóre rzeczy co się chce zrobić mogą być niebezpieczne, lub niezgodne z prawem, albo mogą być przez innych uznane jako obrzydliwe. Oczywiście, dla podtrzymania wątku, bardzo bym prosiła, aby choć rąbka tajemnicy uchylić i coś tutaj napisać.
A potem, za każdym razem, jak ktoś odhaczy coś z listy, koniecznie tutaj, na wątku o tym donieść. Jak już wszyscy zrealizują wszystko ze swoich list, i absolutnie nie wcześniej, możemy się dać kupą pochować na szczycie góry w jednej gigantycznej puszce po kawie :)
Oczywiście, do listy można rzeczy dopisywać. Natomiast na usunięcie z listy jakiejś rzeczy przed jej zrealizowaniem trzeba mieć pisemną zgodę admina forum (zaznaczam, że ja nie jestem adminem).