Dodaj do ulubionych

Polska cz 2

26.10.15, 01:25
Muszę zacząć ten wątek, bo tamten się rozrósł.

No więc zwycięzca jest jeden: Polska.
Nie o to chodzi aby wygrali popielaci albo różowi czy pomarańczowi. Nawet nie chodzi o to aby wygrały jakieś mniejszości, czy jakieś prawa czy uzurpowanie tych praw. Żadni uchodźcy czy sruchodźcy. Żadna Europa czy sreuropa. Racja jest tylko jedna: Polska. Kraj i naród pomiędzy Bałtykiem a Tatrami, kraj o konkretnej historii, etniczności, kulturze, tradycji i języku. Możesz być niewierzący, ale z kultury, krwi i obyczajów jesteś katolikiem i Polakiem, chcesz tego czy nie.

A Polska to nie jest 40 mln indywidualistów, gdzie każdy sobie ciągnie ku sobie, każdemu się należy, każdy ma żądania wydumanych praw i każdy sobie sarmaci jak chce. Polska to konkretna wspólnota. To konkretna odpowiedzialność za tysiąc lat tradycji i historii. To hołd do przelanej krwi naszych przodków. To szacunek do potu i wysiłku dziesiątek pokoleń które tą wspólnotę, które tą tożsamość budowały.

Dla mnie te wybory to właśnie wybudzenie z tego letargu i niemocy, to wyrwanie się z tego obłąkania na które zapadła Europa, i powrót do tego czym naprawdę jesteśmy: Polakami. A to oznacza bardzo dużo.

Na koniec: mam nadzieje że USA też się wyrwie z tego obłąkania. Że nadejdzie totalne zwycięstwo tradycyjnej i konserwatywnej Ameryki w wyborach 2016. Ameryki silnej, dynamicznej, kreatywnej i zdecydowanej. Ameryki z czasów pionierów.

Co do Europy to modlę się o upadek euro, o powrót narodów do dawnych granic, o powrót do etnicznych wspólnot, języków i walut. O powrót chrześcijańskiej Europy.

Obserwuj wątek
    • ertes Re: Polska cz 2 26.10.15, 02:13
      Niech bedzie pochwalony na wieki wiekow, amen.
      • swiatlo Re: Polska cz 2 26.10.15, 02:16
        ertes napisał:

> Niech bedzie pochwalony na wieki wiekow, amen.

I Maryja zawsze Dziewica.

• ewa553 Re: Polska cz 2 26.10.15, 09:20
          A kwestie mieszkan niech sie zalatwi wracajac do jaskin. Tez Amen
    • maria421 Re: Polska cz 2 26.10.15, 09:21
      Ech, Swiatlo, zwyciezca w tych wyborach jest Jaroslaw Kaczynski ktory bedzie rzadzil pociagajac za sznurki swoich marionetek jakimi sa Andrzej Duda i Beata Szydlo. Sam nie bedzie za nic bral odpowiedzialnosci.

Co PiS z ta wladza zrobi, zobaczymy. Mam szczera nadzieje, ze nie zacznie od brania odwetu na wszystkich ktorzy mu sie jakos narazili. Mam nadzieje ze nie wroci do metod podstepu i prowokacji, do "lustracji", do szczucia na wszystkich ktorzy sie z nim nie zgadzaja.

Mam tez nadzieje ze w gospodarce nie zniszczy tego, co dokonalo PO przez dwie kadencje swoich rzadow.

• maria421 Re: Polska cz 2 26.10.15, 09:36
      Swiatlo napisal :

Co do Europy to modlę się o upadek euro, o powrót narodów do dawnych granic, o powrót do etnicznych wspólnot, języków i walut. O powrót chrześcijańskiej Europy.

Swiatlo, Ty sie juz tak mocno o Europe nie modl :-)))

Euro nie musi upasc, wystarczy troche Maastricht poluzowac.

Wszystkie kraje UE nadal maja wlasne granice, co w obecnej sytuacji powinno byc zawieszone to uklad z Schengen. Skoro UE (kraje Schengen) nie potrafia bronic swoich granic zewnetrznych, to kazdy kraj powinien sie sam zajac ochrona wlasnych granic.

Co do chrzescijanskiej Europy to teraz o "wartosciach europejskich" , czyli konkretnie o chrzescijanskiej milosci blizniego w obliczu inwazji uchodzcow , najglosniej mowia ci, ktorzy do tej pory alergicznie reagowali na samo zestawienie Europy z chrzescijanstwem.

Ja mam nadzieje ze Europa, od lat mocno przechylona na lewo, odzyska wreszcie rownowage.
      Szczegolnie Niemcy.

• ertes Re: Polska cz 2 27.10.15, 01:34
        maria421 napisała:

> Co do chrzescijanskiej Europy to teraz o "wartosciach europejskich" , czyli kon
        > kretnie o chrzescijanskiej milosci blizniego w obliczu inwazji uchodzcow , naj
        > glosniej mowia ci, ktorzy do tej pory alergicznie reagowali na samo zestawienie
        > Europy z chrzescijanstwem.
        >
        O to wlasnie ja. Mimo ze ateista nie cierpiacy kosciola katolickiego to uwazam ze to powinnon byc wpisane w podtsawy panstw EU

> Ja mam nadzieje ze Europa, od lat mocno przechylona na lewo, odzyska wreszcie r
        > ownowage.
        > Szczegolnie Niemcy.
        >
        >

Wiesz z tymi Niemcami to roznie moze byc jak pojda w prawo. Miejmy tylko nadzieje ze nie za daleko...
        • maria421 Re: Polska cz 2 27.10.15, 08:34
          ertes napisał:

> O to wlasnie ja. Mimo ze ateista nie cierpiacy kosciola katolickiego to uwazam
          > ze to powinnon byc wpisane w podtsawy panstw EU

Europejska cywilizacja opiera sie na trzech fundamentach lezacych w trzech roznych stolicach- sa to : Jerozolima skad bierzemy Dekalog , Ateny skad bierzemy filozofie i Rzym skad bierzemy prawo.
          Nie trzeba byc wierzacym zeby to stwierdzic.

> Wiesz z tymi Niemcami to roznie moze byc jak pojda w prawo. Miejmy tylko nadzie
          > je ze nie za daleko...

To, co w Niemczech uznawane jest za "skrajnie prawicowe", w innych krajach otwarcie mowia srodowiska centro-prawicowe.
    • swiatlo Re: Polska cz 2 27.10.15, 00:28
      Mam TVN na moim DishNetwork, akurat jedyna to opcja, więc oglądam sobie wybory oczami TVN.

Obrazek: stoi po wyborach jakaś grupka nawiedzonych hipsterek, pod jedną napis "Barbara Nowacka".
      Wszystkie ze Zjednoczonej Lewicy. No i co? Narzeka jak zwykle. To jest to w czym są dobre. Permanentnym urażeniu.
      Narzekają na Polaków że nie głosowali za "prawami człowieka". Cholera, a o jakie prawa im chodzi? Kompletnie im się pomerdało. W ich mniemaniu jedyne prawa człowieka to prawa zielonych, popielatych, w kropki, w paski, cross-genderów, itd. To są wszystkie prawa w ich mniemaniu.
      A co z prawami do własnej wspólnoty, własnej historii, kultury? Własnej etniczności, własnego dziedzictwa i tradycji?
      To już nie prawa według tych oświeconych panienek?
      • maria421 Re: Polska cz 2 27.10.15, 08:42
        swiatlo napisał:

> Obrazek: stoi po wyborach jakaś grupka nawiedzonych hipsterek, pod jedną napis
        > "Barbara Nowacka".

B. Nowacka (to jest corka Jarugi-Nowackiej ktora zginela pod Smolenskiem) akurat lubie, bo jest o wiele bardziej wywazona i rozsadna niz np. Seneszyn czy Palikot i nie posiada ich arogancji. Ma prawo do swoich pogladow, ja sie z nimi zgadzac nie musze.

> Wszystkie ze Zjednoczonej Lewicy. No i co? Narzeka jak zwykle. To jest to w czy
        > m są dobre. Permanentnym urażeniu.
        > Narzekają na Polaków że nie głosowali za "prawami człowieka". Cholera, a o jaki
        > e prawa im chodzi? Kompletnie im się pomerdało. W ich mniemaniu jedyne prawa cz
        > łowieka to prawa zielonych, popielatych, w kropki, w paski, cross-genderów, itd
        > . To są wszystkie prawa w ich mniemaniu.

To jest akurat srodowisko ktore uwaza ze ma monopol na definiowanie "praw czlowieka".

> A co z prawami do własnej wspólnoty, własnej historii, kultury? Własnej etniczn
        > ości, własnego dziedzictwa i tradycji?
        > To już nie prawa według tych oświeconych panienek?

W tym temacie najbardziej smieszy mnie to, ze lewica przyznaje prawa kazdemu obcemu do kultywowania jego wlasnej tradycji i kultury, jednoczesnie ciagle osmieszajac i kwestionujac wlasna tradycje i kulture.
      • ertes Re: Polska cz 2 27.10.15, 18:59
        To na kogo glosowales? I czy glosowales?
        • swiatlo Re: Polska cz 2 27.10.15, 19:23
          Nie głosowałem bo przegapiłem rejestrację.
          A chciałem głosować na KORWIN.
          • maria421 Re: Polska cz 2 27.10.15, 19:49
            swiatlo napisał:

> Nie głosowałem bo przegapiłem rejestrację.
            > A chciałem głosować na KORWIN.

Z Kor-WIN zrobil sie Kor-LOSE :-)

Korwina cenie za to, ze mowi co mysli, ale to nie wystarczy zeby rzadzic panstwem.
            • swiatlo Re: Polska cz 2 27.10.15, 20:59
              No właśnie to przeze mnie że nie głosowałem :)

Ja też nie chcę żeby rządził, ale chciałem aby on tam był i robił szum. Żeby mówił to co inni nie mogą albo się boją.
    • kan_z_oz Re: Polska cz 2 28.10.15, 00:08
      Swiatlo - pytalam juz wczesniej ale nie dostalam odpowiedzi. O jaka Polske Ci chodzi?.
      Przyznam sie szczerze, ze Twoj opis i do tego wplecenie jeszcze czasow pionierskich Ameryki wzbudzilo znowu zainteresowanie. Czy mozesz jakos konkretniej?

Ten opis wyzej - nie obraz sie - to jakas wersja Utopii, o ktorej obraz raczej podejrzewalabym jakiegos romantyka czy innego hipstera na tym Forum.

Do tego wplotles podwojna negacje w zdaniu;
      "Ameryki silnej, dynamicznej, kreatywnej i zdecydowanej. Ameryki z czasów pionierów."

Konserwatywne jest silne i zdecydowane ale tez lubiace pozostac na starych utartych sciezkach sunac wolno i bez pospiechu stroniace od wszelkiej kreatywnosci i dynamicznosci.
      Kreatywnosc i dynamicznosc to lewica, jakbys nie patrzyl i do tego w najlepszym wykonaniu.

Przez Twoj opis widze wiec dosyc ekstremalna prawice z dosyc radykalna lewca w kupie. Jak to mogloby dzialac bez jedno zagryzajace pomysly drugich to jestem bardzo ciekawa uslyszec?

Pytanie wiec jest o ten konkretniejszy obraz Polski wobec tego opisu?

Wracajac do samych czasow pionerskich; to chyba znowu jakas przenosnia?
      Czy tez na serio chcialbys sie znalesc w Stanach 200 lat wstecz?

Jak widzisz w takim ukladzie siebie, obcokrajowca ze wschodniej Europy z wygladu pasujacego do bialego osadnictwa ale z ciezkim akcentem, ktory przy pierwszym zadniu zdradza, ze nie jestes typowym Irlandczykiem, Skotem czy Brytyjczykiem, nie pasujesz tez do reszty populacji czyli Holedrow itp.
      Jak myslisz poradzilbys sobie gdybys nagle znalazl sie w chierarchii spolecznej piec szczebli ponizej anglo mowiacych, dwa ponizej reszty i tylko jeden wyzej od natives?

No, chyba, ze jestes urodzonym zabijaka mistrzem rewolwera, sztuk walki i pozycje spoleczna wywalczylbys sobie wlasnymi golymi piesciami jako wynik wygranych licznych pojedynkow, burd ulicznych i barowych. Taki super alfa samiec...wiekszy i silniejszy od reszty tez Alfa.

Mam jeszcze inne pytania, ale mysle, ze zakoncze na tych dwoch.

Pa
      Kan
      • luiza-w-ogrodzie Kan, touche! ;) 28.10.15, 00:47
        Mialam to samo napisac do Swiatly o typowej dla wspolczesnych mieszczuchow idealizacji powrotu do czasow pionierskich. Czasow nietolerancji, przemocy fizycznej, chorob, ktore teraz sa uleczalne ale wowczas zabijaly (jak np gruzlica czy choroby wieku dzieciecego), koniecznosci zdobywania jedzenia na wlasna reke, niepewnosci zycia, ktore bylo o dekady krotsze niz teraz. Wysokiej umieralnosci okoloporodowej kobiet i niemowlat, i tychze kobiet zajec domowych, obejmujacych np reczne pranie w roztworze lugu czy gotowanie na ognisku, nawet nie wspomne...

Dream on, Swiatlo, dream on. Przyjemnie pomarzyc, ale gdyby maszyna czasu wrzucila ciebie w owe idealizowane przez ciebie konserwatywne, pionierskie czasy, nie przezylbys w nich nawet tygodnia.

Luiza-w-Ogrodzie
        .¸¸><((((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º>¸¸.
        Jak gadać z królikami
        • swiatlo Re: Kan, touche! ;) 28.10.15, 01:02
          Byśmy przeżyli Ludwiko, byśmy przeżyli. Przez gorsze przecież przechodziliśmy... :)

Nie mogę pisać teraz bo komputer jest pod maintenance, więc z telefonu piszę, a to męka straszna. A z peceta boję się wchodzić na forum bo ostatnio kilka razy jakiś straszny popup mnie z forum zaatakował. Mam nadzieję że strona forum nie jest zainfekowana.
          Jak będę w domu to sobie iPada do łóżka przed snem wezmę i Kanowi odpiszę. :)
          • luiza-w-ogrodzie Re: Kan, touche! ;) 28.10.15, 01:11
            swiatlo napisał:

> Byśmy przeżyli Ludwiko, byśmy przeżyli. Przez gorsze przecież przechodziliśmy..

Osobiscie? Bo ja nie przechodzilam przez nic podobnego. Mielismy elektryczna pralke, dach nad glowa - centralnie ogrzewany dom, dostep do opieki lekarskiej i antybiotykow, rewolwerowcy tez sie nie krecili po okolicy. A Ty przez jakie "gorsze" przechodziles?

Luiza-w-Ogrodzie
            Forum AUSTRALIA
            • swiatlo Re: Kan, touche! ;) 28.10.15, 01:28
              Długa historia emigracyjna, moja kochana. Z dwojgiem małych dzieci przez swoje przeszliśmy. Jakimś niespotykanym cudem na ulicy jeszcze nie spaliśmy, choć parę razy blisko było.
              Kiedyś będę musiał to dla potomnych spisać.
              Znasz to przecież. Jak nie na własnej skórze to na pewno od innych Polonusów.
        • iwannabesedated Re: Kan, touche! ;) 28.10.15, 01:11
          No wiecie, postponujecie wizję PRAWDZIWEJ Ameryki z powieści Karola May'a (jeśli kto nie wie, ówże nigdy nie był w Ameryce), nosz jak można. Ja bardzo cenię wizje swiatly, od kiedy opisał swoją wizję piastowskiej Polski gdzie w Wiśle się pluskały gołe syreny.

Bardzo mi się też podobało jak swiatlo postanowił zostać zostać swieckim mnichem, ale na rekolekcje do tego Tyńca się w końcu nigdy nie wybrał, albo jak płonął patriotycznym płomieniem, lecz nie poszedł w końcu na wybory, jak facet tak gada o seksie - to nazywają to erotoman-gawędziarz.

IMHO ten nik w ogóle nie jest prawdziwy, nikt go nie zna, nikt go nigdy nie widział, to pewnie Kris się tak wyłupia, robiąc nas wszystkich w konia udając brata, którego pewnie by miał ale go w życiu płodowym - zjadł.

Skurwiając wątek nieco, lecz nie bardzo. Jeśli wg. obecnie miłościwie nam rządzących - płód to człowiek, to jak regulować prawnie przestępczość płodową, typu ww. Lub kopanie Matki-Rodzcielki w brzuch, od środka? Od razu ze szpitala do pierdla, czy poczekać aż skończy 18 lat? Tylko po co, za zjedzenie brata lub siostry powinna być kara śmierci, więc hodować człowieka przez 18 lat tylko po to aby go potem zgładzić, to chyba nietylko niehumanitarne, ale też nieekonomiczne.
          • swiatlo Re: Kan, touche! ;) 28.10.15, 01:51
            Nic nie poradzę Stokroto że lubię jak Polacy po polsku mówią, po polsku wyglądają i po polsku myślą. Nic nie poradzę że nie lubię tego poplątania i pomieszania.
            Lubię jak w Londynie spotykam Anglików, w Meksyku Meksykanów a w Danii Duńczyków. A w Polsce Polaków.

Lubię jak ludzie ciężko pracują na własnych włościach i nikt im potem za darmo z rozczeniami nie włazi i się nie szarogęsi.
            Lubię jak człowiek po latach wracając do swojego domu może liczyć że ten dom tam jeszcze stoi.
            Lubię jak człowiek należy do swojego plemienia. Jak musi się podporządkować jego regułom, bowiem wie że to plemię to on sam.
            I jak wie że plemię istnieje tylko dlatego bo pokolenia go tworzyły. Więc i on sam jest zobowiązany aby dodać od siebie.

No i na koniec lubię jak człowiek więcej daje niż bierze. Nie lubię roszczeń, żądania praw zanim sobie na nie zasłużysz.

Oczywiście sam jestem kiepskim przykładem, bowiem sam opuściłem swój kraj. Ale przynajmniej chcę to odpłacić temu miejscu gdzie mieszkam.
            • felinecaline Re: Kan, touche! ;) 28.10.15, 11:29
              Napisane w imieniu wszystkich plemion wyrzezanych przez najezdzcow, kolonizatorow, konkwistadorow. Glownie AmeryKi Polnocnej.
              • swiatlo Re: Kan, touche! ;) 28.10.15, 12:08
                felinecaline napisała:

> Napisane w imieniu wszystkich plemion wyrzezanych przez najezdzcow, kolonizato
                > row, konkwistadorow. Glownie AmeryKi Polnocnej.

No dobrze, ale co z tego? Co ma piernik do wiatraka?
                • maria421 Re: Kan, touche! ;) 28.10.15, 12:58
                  swiatlo napisał:

> No dobrze, ale co z tego? Co ma piernik do wiatraka?

To, ze jako bialy czlowiek, Europejczyk, masz sie po wieki wiekow bic w piersi za :

- wyprawy krzyzowe
                  - podboj Ameryki
                  - kolonializacje Afryki i Indii

za Cesarstwo Rzymskie nie musisz :)

Jednoczesnie jako bialy czlowiek, Europejczyk, powinienes traktowac :

-podboje Arabow
                  -podboje Mongolow
                  -podboje Turkow

itp.

tylko li jako wydarzenia historyczne za ktore nie mozna obarczac odpowiedzialnoscia dzisiajszych Arabow, Mongolow, Turkow.

• felinecaline Re: Kan, touche! ;) 28.10.15, 14:26
                  Alez nic specjalnie waznego, tylko make.
          • swiatlo Re: Kan, touche! ;) 28.10.15, 04:52
            > jak facet tak gada o seksie - to nazywają to erotoman-gawędziarz.

Hej, jak można na tym zarobić to czemu nie?! :)

• swiatlo Re: Polska cz 2 28.10.15, 06:22
      Telewizja Polska w Ameryce to jest jednak to!
      Właśnie oglądam transmisję z otwarcia nowego mostu Łazienkowskiego. Samochody jeżdżą po nowiutkim asfalcie, słońce wschodzi, mgła na Warszawą, ech łezka się kręci.

• swiatlo Re: Polska cz 2 28.10.15, 06:34
        - Otwahty! - właśnie zakomunikowała Ghonkiewicz Walc.

• kan_z_oz Re: Polska cz 2 28.10.15, 08:46
          Ok, czekam wiec cierpliwie na odpowiedzi dotyczace Twojego obrazu Polski oraz czasow pionerskich. Rozumiem, ze nikt na forumowanie nie ma calego dnia.

Kan
          • swiatlo Re: Polska cz 2 28.10.15, 10:33
            Przecież Ci mówię przez cały czas! Każde zdanie, każdy post, każdy wyraz! :)
            Jak można jeszcze dosłowniej?
            • ertes Re: Polska cz 2 28.10.15, 14:58
              Tez mnie sie wydaje ze dosc jasno sie wyraziles w temacie.

A swoja droga to ja jako ze jestem od ponad 5 lat odciety albo tzw cable cutter to uzywam internetu. Duzo to taniej wychodzi niz w Dish choc na pewno jakosc nie taka sama akurat w tym co uzywam. Sa jednak i takie ktore maja prawie HD jakosc.
    • maria421 Lewica /prawica 28.10.15, 10:56
      Kan napisala :

Konserwatywne jest silne i zdecydowane ale tez lubiace pozostac na starych utartych sciezkach sunac wolno i bez pospiechu stroniace od wszelkiej kreatywnosci i dynamicznosci.
      Kreatywnosc i dynamicznosc to lewica, jakbys nie patrzyl i do tego w najlepszym wykonaniu.

Czasami wydaje mi sie ze najbardziej konserwatywna jest wlasnie ekologiczna lewica , czyli wszyscy ci ktorzy sa przeciwni szczepionkom , szkolnej medycynie, kazdej nowej autostradzie, kazdemu nowemu lotnisku , juz nie mowiac o energii atomowej :-)

Poza tym podzial na lewica/prawica jest sztuczny i czesto mylacy. PiS na przyklad jest ni pies ni wydra- prawicowy w kwestiach swiatopogladowych i lewicowy w kwestiach gospodarczych.
      • swiatlo Re: Lewica /prawica 28.10.15, 12:06
        Ja nie do końca wiem o co Kanowi chodzi. Pewnie żeby sobie pogadać, co akurat jest znakomitym pomysłem. Bo mi chodzi przecież dokładnie o to samo :)
        Dobrze byłoby jakby Kan zadał konkretne pytania. Na tak albo nie. Bo do końca nie wiem co mam odpowiedzieć.
        Rozmowa zaszła na temat kreatywności? Co ma kreatywność? Stwierdzenie że lewica ma monopol na kreatywność jest stwierdzeniem z gruntu niedorzecznym. Co ma piernik?

A mi od początku chodzi o to że człowiek wie że nie ma żadnych entitlements (jak to po polsku? Chyba przywileje, ale do do końca nie to samo).
        Człowiek musi sam na wszystko zasłużyć. Nie przysługują mu żadne przywileje z tytułu że jest popielaty, w kratkę albo coś-tam-inaczej.
        Nie uznaję na przykład pojęcia tzw "mniejszości". Dla mnie jest człowiek i tyle. I jest tym kim jest. Musi sam udowodnić swoją wartość. A jak coś tam mu dolega bo czuje się inny w czymś tam, to musi z tym nauczyć się żyć! Każdemu z czymś coś tam dolega. Mi też! Dostosuj się! Są prawa moralne danego społeczeństwa oparte na konkretnej religii czy tradycji i twoim obowiązkiem jest w tym żyć! Masz ogólne prawa jak każdy inny i koniec.

A mówiąc o pionierskości chodziło mi tylko właśnie o to: o powrót do społeczeństwa opartego na prostych i konkretnych zasadach. Moralnych i religijnych.
        A dlaczego wspomniałem o kreatywności? Nie wiem. Chodziło mi o dynamiczność. A dynamiczność jest wtedy jak człowiek zna wartość swoich rąk i umysłu i wie że wszystko zależy od niego samego. Nie od przywilejów.
        I poza tym potrafi się obronić. Nie ma miejsca dla płaczliwych, wiecznie obrażonych, urażonych i żądających specjalnego traktowania. A owa płaczliwość, permanentne urażenie i uprzywilejowanie to właśnie podstawa obecnej zachodniej lewicy.

Odpowiedziałem, Kanie? :)

• maria421 Re: Lewica /prawica 28.10.15, 13:15
          Swiatlo, troche pokreciles :)

Czlowiekowi tylko z tytulu bycia czlowiekiem (czyli bycia stworzonym na obraz i podobienstwo Boga) naleza sie Prawa Czlowieka.

Na wszystko inne czlowiek musi sobie sam zasluzyc udawaniajac swoja wartosc.
        • ertes Re: Lewica /prawica 28.10.15, 15:05
          Co lewica w ostatnich dekadach zrobila to wlasnie stworzyla spoleczenstwo entitlements i social justice oraz PC.
          Dlatego teraz mamy takie beznadziejne spoleczenstwo i rowniez dlatego partie o prawicowych pogladach zaczynaja przemawiac do mlodych i wyksztalconych ludzi, ktorzy widza ze musza ciezko harowac na siebie podczas gdy inni czerpia z tej pracy.Coraz wiecej z nas ma dosc PC, chcemy slyszec to co sami mowimy. Rowniez chcemy zeby nasze Kraje byly naszymi a nie uchodzcow ktorzy nie maja zamiaru sie integrowac a tylko czerpac a potem niszczyc.

Mario jak slusznie zauwazylas PIS jest niby prawicowy ale ze wzgledu na polskie uwarunkowania i chcec zdobycia tej czesci elektoratu, zwlaszca starszego, stal sie populistyczny a co za tym idzie lewicowy ;)
          • kan_z_oz Re: Lewica /prawica 29.10.15, 01:05
            Mysle Swiatlo, ze dodajac wyjasnienia troche rozjasniles.
            Nie mam nic na celu - to odpowiedz na Twoje pytanie odnosnie 'o co mi chodzi'.

Temat jest mi obojetny, ale widze, ze Ty uzywajac np; slowo konserwatywny masz nieco inny obrazek niz moj.
            Podobnie zreszta gdy uzywasz czasy pionierskie.

Na temat polityki, czy rzadu w Polsce sie nie wypowiadam - zapytalam tylko gdy zszedles ogolnie i na US, i na EU.

Mario - konserwatywny element mozna spotkac wszedzie. Najbardziej konserwatywna, radykalna i ekstremalna grupe ludzi na jak mi przyszlo wpasc w ostatnich latach byly lokalni weganie. I owszem, czesc z nich rowniez byla na misji uswiadamiania na sile kazdego napotkanego w temacie szczepionek.
            Nie musze chyba mowic, ze omijam taki rodzaj oszolomow podobnie jak kazdego innego radykalnego swira?

Krotko mowiac ludziska, mowicie o tym samym o co chodzi innym, tylko okazuje sie, ze w innym jezyku.
            Ja to nazywam nadmierna poprawnoscia polityczna, ktora nasaczyla wszystkie dziedziny zycia do tego stopnia, ze samo oddychanie zaczelo obecnie juz byc niewygodne i ryzykowne.

W temacie polityki moge tylko zauwazyc, ze np; w Australii w przeszlosci liberalowie stanowili dosyc przewidywalna grupe pogladow i dzialan. Byla wiec to ogolnie grupa biznesowo ustawionych ludzi, o ogolnie konserwatywnych pogladach w dziedzinie ekonomii wciaz w miare otwarta czyli kreatywna by wprowadzic zmiany w takowej w razie potrzeby. Byla tez to grupa bardzo niechatna do wprowadzania nowych poprawek czy ustaw w innych dziedzinach. O ile juz takowe robili, to bylo bardzo uwaznie przeprowadzane i powoli.

Lejberzysci z koleji mieli zwyczaj robienia wszystkiego na raz i czesto pochopnie w szczegolnosci w dziedzinie wprowadzania nowych swiadczen spolecznych.

Po paru kadencjach prawicy byla wiec zawsze silna ekonomia i prawdziwa potrzeba aby zreformowac czesc spoleczna, ktora poprostu przestawala w ktoryms momencie dzialac. Byl wiec czas na lewice.

Obecnie jedna i druga grupa to motloch, ktory patrzy tylko co wsadzic na swoje resume, zalapac szybko emerytalne swiadczenia parlamentarne, wszystko inne majac w dupie. Po kadencji Rudda, ktory zostal usuniety ze stanowiska w czasie sprawowania obowiazkow PM, nastaly czasy Gillard. Nastepna elekcja nie wylonila zadnego wygranego, wiec zawieszony parlament w koncu po rozmowach z 3-ma niezaleznymi kandydatami dostal sie w rece lejberzystow,czyli Gillard. Nastepna kadencje wygrali wiec liberalowie, gdzie Abbot zostal ostatnio usuniety z PM przez kolege Turnbulla. Tego wiec mamy od dwoch miesiecy. Ten tez zalatwil juz pare koncesji i ulg dla wlasnych kolesiow wszystkich miliarderow do ktorych On sam nalezy. Glowny obecnie problem jest gdzie bedzie mieszkal, bo dom PM to kurnik w porownaniu z Jego 50+ milionowym domem!! haha

Krotko mowiac, glosuje na zielonych. Nie dlatego, ze chcialabym ale przynajmniej nie majac zadnego programu politycznego i bron panie boze kogokkolwiek aby przejeli wladze bez takiego, przynajmniej jest trzecia partia, gdzie ja rozumiem, ze dba o cos wiecej niz wlasna kieszen.

Ogladam wiec ten cyrk od 2007 i Ja sobie zycze karabin maszynowy - nie czasy pionierskie czy powrot religii. Nie winie tez tych w paski czy kropki, czy tych co plyna tutaj na lodkach. Ten obecny mob politykow jest juz moim zdaniem poza uratowaniem. Mozna go tylko odstrzelic lub zyczyc by odeszli jak najsprawniej do lepszego miejsca. W jego miejsce wsadzic wydzial ksiegowych i pozbyc sie calej administracj pozostawiajac wszystko ludziom w wersji podstawowej...uff...czy to nie samo Swiatlo?

Kan

Kan
            • swiatlo Re: Lewica /prawica 29.10.15, 01:41
              Ech życie...

Pozdrawiam rodaczkę na krańcach świata... :)

• swiatlo Polska 28.10.15, 12:26
        A poza tym skończmy z tą lewicą/prawicą. Od tylu lat o tym gadamy.
        Cieszmy się z odrodzenia w Polsce. Nowa energia, nowa nadzieja! :)
        • ertes Re: Polska 28.10.15, 15:13
          Odrodzenie???
          Tzn ze teraz nastapi? Tez zglupiales jak wiekszosc Polonii?
          • iwannabesedated Re: Polska 28.10.15, 16:29
            Ależ to lewakom się nie podobają entitlements właśnie. Trzeci Bush pod rząd na Prezydenta, to co? Każdy z nich tak od zera się zasłużył? Czy raczej czerpie z bycia częścią kliki? Tak tylko pytam, retorycznie.

Ja na przykład żądam takiej samej płacy, za taką samą pracę. A, zależnie od kraju, dostaję pomiędzy 25% a 50% mniej, dlatego że nie mam siusiaka między nogami, tylk co innego. I zaznaczam, iż nie chodzi mi akurat o pracę dawcy spermy lub performera tańca Helicopter Dick, gdzie ten siusiak jest niezbędny :D

Młodzi czy starzy, są sfrustrowani bo otrzymują niewielką część owoców swojej pracy. Ale nie dlatego, że owoce te pożerają im ci okropni w kratkę i kropki bordo. Ale dlatego, iż ilość pieniędzy przeznaczana w produkcji lub usługach - na płace jest coraz niższa i dramatycznie spada. Ciacho do dzielenia dla ludzi utrzymujących się z pracy, jest więc coraz mniejsze. Reszta zaś ciacha krąży w zamkniętym obiegu wysoko nad naszymi głowami, a dokładnie pomiędzy 1% ludzi którzy posiadają 99% wszystkiego. A my, robaczki na dole, mamy się żreć o pozostałe - dzisiaj 1%. A jutro pewnie 0,1%

Tak to wygląda z lewackiego punktu widzenia.

Generalnie, zarówno zwykli ludzie jak i ekonomiści naukowcy (bo czytam co piszą zarówno ci spoza mainstreamu zarówno z lewa, jak i z prawa) się zgadzają, że coś jest nie tak. Tylko widzą odmienne rozwiązania.

Politycy zaś, zarówno prawi, lewi, kolorowi w kropki bordo, żółci w rzucik, czy niebiesko czarni, są częścią problemu gdyż należą do grupy uprzywielejowanej, i nie jest w ich interesie zmieniać cokolwiek. Nawet jeśli zanim zostaną wybrani, mają zamiar coś zmieniać, to natychmiast lub wkrótce po wyborach - im przechodzi. Bo nie podcina się gałęzi na się siedzi, pasie jej owocami, a tym na dole, którzy zasadzili i dbali o drzewo - rzuca się ogryzki, gówna i puste słowa.
            • swiatlo Re: Polska 28.10.15, 16:43
              Ja na 100% się zgadzam że nierówność płacy pomiędzy kobietą a facetem to duże zło. Ale czy tak naprawdę jest? Masz konkretny przykład? Nie przeczę że to się może zdarzać, ale nie jest to na zasadzie lewica-prawica, ale po prostu na zasadzie bo cwany pracodawca może.
              U nas w korporacjach nie ma czegoś takiego. A nawet jak pamiętam czasy PRL gdzie pracowałem w różnych firmach komputerowych to było całkowite uprawnienie.
              Ale nie przeczę że być może są miejsca gdzie to się zdarza. Ale kwestia lewicy/prawicy nie ma z tym nic wspólnego.

Czy ktoś może podać konkretne przykłady z życia? Z dowodem że to naprawdę facet/kobieta różnica?
            • ertes Re: Polska 28.10.15, 18:31
              Polityka jest postawiona na glowie gdyz polityk zeby byc wybranym musi miec szmal a jak nie ma to musi dostac a jak dostaje to znaczy ze nie za darmo. A dostaje od korporacji ktore naleza do 1% i tak ten 1% ma co chce i sie jeszcze bardziej bogaci.
              Dlatego tez zaczynamy szukac ratunku w skrajnej prawicy ktora mowi co chce, obiecuje to co my chcemy i zajecie sie wszechobecna korupcja. Dlatego tez choc Trump nigdy nie byl moim idolem a wrecz przeciwnie to tym razem mam cicha nadzieje ze jednak mu sie uda. Bo kazdy inny zawodowy polityk bedzie tylko gorszy.

Nie bardzo co lapie co ma Bush do tego wszystkiego. W tej chwili raczej stara sie nie zniknac ze sceny.

Osobiscie nie zauwazylem zeby kobiety mialy gorzej ale moze dlatego ze mieszkam w dosc awangardowej czesci swiata oraz pracuje dla duzej korporacji ktora dba o wizerunek. Czasami moze nadmiernie.
          • swiatlo Re: Polska 28.10.15, 16:32
            Może zgłupiałem, ale jak większość tak mówi to może coś w tym jest :)
            Zresztą zgodnie z maksymą: nie ważne jak jest naprawdę, ważne jak ludzie czują! :)
            • ertes Re: Polska 28.10.15, 18:34
              Nie, nie zglupiales. Zglupieli ci ktorzy jeszcze tego nie widza i probuja bronic starego porzadku.
              • iwannabesedated Re: Polska 28.10.15, 19:17
                Bardzo chętnie Wam wyjaśnię chłopaki, bo to jest rozmowa, którą regularnie odbywam z ojcem :) Niestety przyjechawszy do USA jako dorosły człowiek, będąc Polonusem jest biedak skazany na opcję Republikańską. Także podoba mu się Trump, ale jak mu przypomniałam Trupa royalne umoczenie dupy poprzez przerzucenie się w real estate na przełomie 1980'tych i 1990'tych - to zrezygnował. Ojciec dysrespektuje moczenie dupy.

Pierwsze. Dlaczego nie widzicie uprzywilejowania. To jest podstawa. Uprzywilejowani go nigdy nie widzą. Uznają to za naturalną kolej rzeczy. To nic złego, tak jest ukształtowany człowiek. Więc siłą rzeczy, facet nie dostrzeże, że sam fakt bycia facetem daje mu fory. Nie dlatego, że jest jakiś zły, czy coś. Po prostu tak jest, tak to zrobiła natura.

Drugie. Przykłady. To już oczywista oczywistość, statystyki na to są. Nie tylko, że kobiety ogólnie zarabiają mniej, bo można uzasadniać, iż z upodobania do bycia źle opłacanymi - chwytają się najgorzej płatnych fuch. Nie, są badania - stanowisko do stanowiska. Branża po branży. Inżynieria, księgowość, edukacja, gdziekolwiek się obejżysz. Baby zawsze zarabiają mniej. To konstans :) A im wyżej - tym bab mniej, i tym większe różnice w płacy. Jeśli jesteś zainteresowany swiatlo, to badaj i drąż. Ale nie będziesz. Bo to nie jest w Twoim interesie ;)

Przykład z życia - proszę bardzo. Jako członek zarządu sporej spółki SA zarabiałam 25% mniej niż dwóch innych członków. Ja na dodatek dyrektorowałam dwoma działami, a oni po jednym. Byłam jedyną babą w 4-osobowym zarządzie, w radzie nadzorczej nie było ani jednej baby, i jak przyszła redukcja kosztów G&A w celach kosmetycznych żeby lepiej wyglądało zestawienie - to wylali mnie.

Oczywiście, jak słusznie wskazuje ojciec, to pewnie była moja wina, bo się zgodziłam pracować za mniej, i się dałam wygryźć. Ja odbijam piłeczkę, że to jego wina, bo po co mnie zrobił babą, jak bym była facetem to nikomu by do głowy nie przyszło mi mniej oferować. Czy to mnie wszystko wkurwia - nie, mnie to śmieszy. Bo chłopaki upierdolili tę spółkę i padła. I musieli się iść paść. HAHAHA

• ertes Re: Polska 28.10.15, 19:44
                  > Bardzo chętnie Wam wyjaśnię chłopaki, bo to jest rozmowa, którą regularnie odby
                  > wam z ojcem :) Niestety przyjechawszy do USA jako dorosły człowiek, będąc Polon
                  > usem jest biedak skazany na opcję Republikańską.

Nieprawda.

Co do reszty to nie bede nic pisal ani komentowal bo to sa same truizmy.
                  • iwannabesedated Re: Polska 28.10.15, 20:09
                    Ależ nie musisz nic komentować, przecież nikt tego nie wymaga.

Co do ojca, to niestety jest prawda, bo o ile to co powyżej napisałam, to z pewnością jak słusznie wskazałeś, truizmy i bezpodstawne brednie, to od mojego ojca jestem ekspertem.

Właśnie dylemat wielki ma, bo zarekomendowałam mu odpowiedniego dla niego kandydata, a mianowicie jest to Ben Carson, obrońca drugiej poprawki do Konstytucji. Ojciec bowiem świecie wierzy w obywateli prawo do posiadania broni, w domu broń mieliśmy od zawsze. I tutaj jest problem, bo o ile ojciec całkowicie akceptuje fakt czarnoskórego Prezydenta, ale pod warunkiem, że to Demokrata. Bo Demokratów właśnie identyfikuje z owymi rozdawcami entitlements dla różnych niepełnowartościowych obywateli, bab, gejów, i tej całej reszty żerującej na zdrowej tkance pracującej białej ameryki z siusiakami. I ten Republikanin - Murzyn się mu po prostu nie mieści w głowie. Ale z drugiej strony - święta poprawka... Okrutny problem ojciec ma.

• ertes Re: Polska 28.10.15, 20:35
                      Ja czegos nie lapie, albom glupi ale wydawalo mi sie Twoja rodzina mieszka w RPA?
                      • iwannabesedated Re: Polska 28.10.15, 20:45
                        Wiesz, Proud Polish Americans mieszkają różnie jak widać. Ojciec się pochorował ciężko na wanderlust mając lat ok. 40 i od wtedy się co 10 lat przenosi.
                        • ertes Re: Polska 28.10.15, 21:05
                          W morde jeza to jakas strasznie skomplikowana historia...
                          • iwannabesedated Re: Polska 28.10.15, 21:10
                            A Twoja historia to co, niby mniej?

:D
                • maria421 Re: Polska 28.10.15, 20:15
                  Faceci sa uprzywilejowani? W Niemczech mezczyzna bialy i hetero, a jeszcze do tego "bez pochodzenia migracyjnego" to jest jedyny typ ktory nie ma zadnego "entitelment" wlasnie. Nie ma zadnych organizacji ktore by go chronily. Jest rzecznik dzieci i kobiet, ale nie ma rzecznika facetow! W firmach ktore wprowadzily polityke zatrudniania 50% kobiet, wybiera sie , przy takich samych kwalifikacjach, kobiete a nie mezczyzne zeby wypelnic te 50% .
                  Im bardziej dazy sie do rownosci, tym wiecej nierownosci sie kreuje.
                  • iwannabesedated Re: Polska 28.10.15, 20:31
                    Bo w tych Niemczech jakiś straszny burdel macie Marysia. Cóż to za porządki? Ktoś musi bronić praw tej uciśnionej grupy, ja proponuję zostań rzecznikiem praw mężczyzn. Oraz - Arabek w krajach arabskich. Bo wiem, że wolność tamtych kobiet Ci leży okrakiem na sercu. Jedź i zdzieraj im burki z twarzy, wyjaśniaj jak bardzo są uciśnione :D
                    • maria421 Re: Polska 28.10.15, 20:41
                      Z tym burdelem w Niemczech to masz racje, jak tu 32 lata mieszkam to takiego burdelu jak w ostatnich 2 miesiacach jeszcze tu nie bylo. W skutek tego burdelu niedlugo nie trzeba bedzie jechac do krajow arabskich zeby byc rzecznikiem kobiet arabskich :)
                      • iwannabesedated Re: Polska 28.10.15, 20:49
                        To co się w takmi razie stanie z prawami mężczyzn w krajach arabskich??? Do posiadania kilku żon, na przykład ? Koniecznie coś z tym musicie zrobić. Niemcy psują świat.
                        • maria421 Re: Polska 29.10.15, 08:29
                          iwannabesedated napisała:

> To co się w takmi razie stanie z prawami mężczyzn w krajach arabskich??? Do po
                          > siadania kilku żon, na przykład ?

To juz jest nie w mojej kompetencji tylko w kompetencji Allaha :)

Koniecznie coś z tym musicie zrobić. Niemcy p
                          > sują świat.

Swiata jeszcze nie, ale UE psuja.

• ertes Re: Polska 28.10.15, 20:34
                    TO zupelnie inna para kaloszy.

Dorcia o czym innym chyba.
                • swiatlo Re: Polska 28.10.15, 21:43

> Przykład z życia - proszę bardzo. Jako członek zarządu sporej spółki SA zarabia
                  > łam 25% mniej niż dwóch innych członków. Ja na dodatek dyrektorowałam dwoma dzi
                  > ałami, a oni po jednym. Byłam jedyną babą w 4-osobowym zarządzie, w radzie nadz
                  > orczej nie było ani jednej baby, i jak przyszła redukcja kosztów G&A w celach k
                  > osmetycznych żeby lepiej wyglądało zestawienie - to wylali mnie.

Smutna historia, ale nie mająca nic wspólnego z problemem lewica/prawica. Po prostu smutna historia.
                  Czy jesteś pewna że bycie kobietą było tym czynnikiem? Czy nie było innych? Charakter, chemia, zaufanie, koneksje, itd? Czy jesteś pewna że nie nadużywasz owego czynnika "kobiecego" jako łatwego wytłumaczenia w celu uniknięcia głębszej analizy problemu? Czy nie używasz "czynnika kobiecego" do uzyskania niezasłużonej przewagi?
                  Nie mówię że tak było, jest duże prawdopodobieństwo że masz rację, ale czy na pewno wykluczyłaś tą możliwość?

Poza tym Ci powiem że we wszystkich korporacjach czy mniejszych firmach w jakich kiedykolwiek pracowałem, w Polsce, Kanadzie czy USA, nigdy by Ciebie tego typu dyskryminacja nie dotknęła. Jeśli założymy że to była rzeczywiście dyskryminacja.

• iwannabesedated Re: Polska 28.10.15, 23:12
                    Dlaczego smutna?

Uważam zostanie członkiem zarządu dużej spółki za duży sukces, a w wypadku gdy się jest babą, a było to 12 lat temu i w Polsce - za sukces gigantyczny. Płacili mniej, ale i tak zarabiałam kupę kasy. Wylali - takie życie. W spółkach venture capital - ulubione zajęcie, głów cięcie :) Dlatego, że byłam babą, poleciałam pierwsza.

Oczywiście, w Twoim interesie, dla własnego komfortu jest stwierdzić, że z pewnością to nie była dyskryminacja, tylko jakaś moja wina - np. w zupie była zasłona ;) A jeśli nawet to była nie moja wina, bo w zupie nie było zasłony - to jest to jedynie jednostkowy przypadek, pech, niewłaściwy wybór miejsca pracy. Bo tam gdzie Ty, mądry i swiatly swiatlo, pracowałeś - takie rzeczy nie mają miejsca :)

Każdy mój drogi ma taką prawdę jaka mu się podoba i jest dla niego właściwa.
                    • swiatlo Re: Polska 28.10.15, 23:45

> Dlaczego smutna?
                      >
                      > Uważam zostanie członkiem zarządu dużej spółki za duży sukces, a w wypadku gdy
                      > się jest babą, a było to 12 lat temu i w Polsce - za sukces gigantyczny. Płacil
                      > i mniej, ale i tak zarabiałam kupę kasy. Wylali - takie życie. W spółkach vent
                      > ure capital - ulubione zajęcie, głów cięcie :) Dlatego, że byłam babą, polecia
                      > łam pierwsza.
                      >
                      > Oczywiście, w Twoim interesie, dla własnego komfortu jest stwierdzić, że z pewn
                      > ością to nie była dyskryminacja, tylko jakaś moja wina - np. w zupie była zasło
                      > na ;) A jeśli nawet to była nie moja wina, bo w zupie nie było zasłony - to j
                      > est to jedynie jednostkowy przypadek, pech, niewłaściwy wybór miejsca pracy. Bo
                      > tam gdzie Ty, mądry i swiatly swiatlo, pracowałeś - takie rzeczy nie mają miej
                      > sca :)
                      >
                      > Każdy mój drogi ma taką prawdę jaka mu się podoba i jest dla niego właściwa.
                      >
                      >

Nie musisz od razu przechodzić do ataku że zadałem Ci pytanie zamiast od razu Ci w ciemno przyznać rację. Nie musisz rzucać epitetów, to nie pomaga.
                      Jak powiedziałem, jest prawdopodobieństwo że byłaś ofiarą męskiego szowinizmu. Czy to jest 100%? Nie wiem. Ty wiesz lepiej.
                      W każdym razie - generalnie - przyjęcie stałej postawy "ja kobieta przeciwko wrednym facetom" i pozycja walki na zasadzie "preemptive", jest (1) bardzo wątpliwe moralnie, (2) przyniesie Ci korzyść tylko krótkotrwałą, i (3) nie przysporzy Ci wielu przyjaciół, natomiast mnóstwo wrogów. Ale Twój wybór. :)
                      Tak czy inaczej nie ma to się nijak do lewica/prawica. Ci faceci co cię tak załatwili (i przy okazji siebie nawzajem) być może są wiernymi wyborcami Zjednoczonej Lewicy i stałymi bywalcami lewicowych manif.
                      Bo Ci też powiem: prawdziwie wierzący chrześcijanin nigdy by tak nie postąpił. :)

• iwannabesedated Re: Polska 29.10.15, 00:01
                        Ogarnij się człowieku.

Jacy faceci co mnie załatwili? Pracowałam w świetnej firmie, bo w ogóle mi dali szansę - w zarządach jest ok. 10% kobiet, a wtedy pewnie z 5%. System po prostu taki jest i tyle.

Prosiłeś o przykład konkretny, odnośnie lewica rozdawcy entitlements, versus obrońcy XIX wiecznego ładu - to podałam.

Analizy moich błędów i wypaczeń oraz prognozy smutnej przyszłości sobie daruj, bo poproszę adminów o wykoszenie.

Ja akurat nie gustuję w publicznym gmeraniu mi w osobowości.
                        • swiatlo Re: Polska 29.10.15, 00:10

> Jacy faceci co mnie załatwili? Pracowałam w świetnej firmie, bo w ogóle mi dali
                          > szansę - w zarządach jest ok. 10% kobiet, a wtedy pewnie z 5%. System po prost
                          > u taki jest i tyle.

Jak było świetnie to w czym problem? Na co zatem narzekasz?

> Prosiłeś o przykład konkretny, odnośnie lewica rozdawcy entitlements, versus ob
                          > rońcy XIX wiecznego ładu - to podałam.
                          > Analizy moich błędów i wypaczeń oraz prognozy smutnej przyszłości sobie daruj,
                          > bo poproszę adminów o wykoszenie.
                          >
                          > Ja akurat nie gustuję w publicznym gmeraniu mi w osobowości.

Nie gmeram w Twojej osobowości tylko zadaję pytania. Sama podałaś przykład z Twojego życia, więc chyba musiałaś założyć że będzie on komentowany... :)

• iwannabesedated Re: Polska 29.10.15, 00:18
                            Rany boskie SWIATLOOOOO!

Nie narzekam, podałam przykład. Przynajmniej usiłuj dyskutować jak facet, bo lawirujesz a la Maryśka.

Normalnie haremówka w męskim wydaniu....
                            • swiatlo Re: Polska 29.10.15, 00:25

> Rany boskie SWIATLOOOOO!
                              >
                              > Nie narzekam, podałam przykład. Przynajmniej usiłuj dyskutować jak facet, bo
                              > lawirujesz a la Maryśka.

lol
                              Może Maryśka i ja to jedna i ta sama osoba? lol

Pytanie: co to znaczy "dyskutować jak facet"? :))

• swiatlo Zmiana czasu 28.10.15, 18:32
      Widziałem coś takiego na necie:

Dlaczego jest zmiana czasu?
      Żeby Plarforma mogła sobie jeszcze dłużej porządzić. :)
    • iwannabesedated Re: Polska cz 2 28.10.15, 21:13
      Swiatlo, no to na co czekasz? Przystąp do Amiszy albo Mormonów! Tam jest to czego szukasz - religia, moralność z ubiegłego wieku, brodaci faceci, wierne żony u stóp, zaprzęgi konne. Pakuj gacie i ruszaj.
      • swiatlo Re: Polska cz 2 28.10.15, 21:35

> Swiatlo, no to na co czekasz? Przystąp do Amiszy albo Mormonów! Tam jest to cze
        > go szukasz - religia, moralność z ubiegłego wieku, brodaci faceci, wierne żony
        > u stóp, zaprzęgi konne. Pakuj gacie i ruszaj.
        >

Mormonów może nie, ale o Amiszach myślałem... :)

• ertes Re: Polska cz 2 28.10.15, 21:59
          Amisze maja dobre zarcie.
          • iwannabesedated Re: Polska cz 2 28.10.15, 22:54
            O widzisz - na dylematy - zwróć się do forum. Ty swiatlo, mniej myśl. Działaj. Pennsylvania Amish. To jest to. Będziesz nam pisał listy gęsim piórem, my będziemy to skanować i umieszczać na forum. Zamiast zdjęć - malowane obrazki przyślesz. Za tydzień czekamy na pierwszą relację. Do dzieła człowieku.
            • swiatlo Re: Polska cz 2 28.10.15, 23:46

> O widzisz - na dylematy - zwróć się do forum. Ty swiatlo, mniej myśl. Działaj.
              > Pennsylvania Amish. To jest to. Będziesz nam pisał listy gęsim piórem, my będzi
              > emy to skanować i umieszczać na forum. Zamiast zdjęć - malowane obrazki przyśle
              > sz. Za tydzień czekamy na pierwszą relację. Do dzieła człowieku.
              >

Zasiałaś mi świetny pomysł. Myślisz że dam radę? :)

• iwannabesedated Re: Polska cz 2 28.10.15, 23:55
                No ba! Będziesz mistrz :)
                • swiatlo Re: Polska cz 2 29.10.15, 00:11

> No ba! Będziesz mistrz :)
                  >

Tam nie ma mistrzów. Tam wszyscy są równi... :)

• swiatlo No i tak.... 29.10.15, 01:42
      Stokrota proponuje mi Amiszów, ale ja chyba bym wolał zaszyć się na Roztoczu. I tam nauczać prawdy objawione. Bo Stokrota uważa że powinienem być kaznodzieją.
      Może powinienem....?
      • kan_z_oz Re: No i tak.... 29.10.15, 02:07
        Swiatlo, zanim sie gdzies zaszyjesz i finansowo zobowiazesz, to odrob dobrze lekcje. Mowie Ci z praktycznego doswiadczenia, gdzie szukanie jakiegos rozsadnego miejsca zajelo nam troche.
        Przyroda czesto moze byc piekna i czlowiek pod wrazeniem, ale sasiedzi i lokalni mieszkancy moge stanowic najgorszy rodzaj smiecia, ktory obrzydzi Ci miejsce do ejmentu.
        Nie licz nawet, ze wpasowalbys sie w jakas skrajna polska prawice o silnym narodowym nastawieniu, nawet bedac katolikiem i co niedziela na mszy.

Jestes zza granicy, gdzie spedziles cale zycie i wedle takowej to bedziesz obcym, ktory wrocil by doic Polske a w szczegolnosci system opieki zdrowotnej, bo kazdy taki locals wie, ze w US Cie nie stac.

Mowie serio. Polska wies piekna ale sa miejsca gdzie nawet na weekend bys nie zostal...Widzialam zreszta tez takie miejsca tutaj w mnie w AU...brrr

Kan
        • swiatlo Re: No i tak.... 29.10.15, 03:40
          Mówisz że tłum z widłami i pochodniami się zjawi w moim obejściu którejś nocy? Ot tak sobie wpadną?
          Chociaż ja tam jestem swój. Ja tam spędziłem swoje dzieciństwo i tam moja rodzina dalej mieszka. Ale ojciec upłynnił naszą chatkę, więc to tylko takie forumowe gadanie tak czy inaczej... :)
          Co bym tam na polskiej wsi sam robił jak wszystkie wnuki tutaj?

• ertes Banda 29.10.15, 04:56
      W moede jeze poszliscie po bandzie, za duzo czytania.
      Obchodzilem dzis wieczorem urodziny szgaierki wiec jestem troche nawet bardzo teges.
      S

Anyways, Tsokortka bede w Polsce w we licpu lyub we czerwc i nawte w Warszawie chyba wiec moze odwaze sie zaprosic na kawe.
      • swiatlo Re: Banda 29.10.15, 06:30
        ertes napisał:

> W moede jeze poszliscie po bandzie, za duzo czytania.
        > Obchodzilem dzis wieczorem urodziny szgaierki wiec jestem troche nawet bardzo t
        > eges.
        > S
        >
        > Anyways, Tsokortka bede w Polsce w we licpu lyub we czerwc i nawte w Warszawie
        > chyba wiec moze odwaze sie zaprosic na kawe.

Mówią że jak coś wygląda jak kaczka i kwacze jak kaczka, to znaczy że to kaczka.
        Podobnie z Tobą: jak ktoś mówi że jest teges i pisze jak teges, to znaczy że musi być teges.

Lol

• iwannabesedated Re: Banda 29.10.15, 14:56
          No problem, lato z upodobaniem spędzam w mieście.
          Swiatlo, weź oddychaj. Serio. Oddychaj spokojnie i miarowo. Ewentualnie - do torby papierowej. Dwutlenek węgla łagodzi takie stany nadpobudliwe.
          • swiatlo Re: Banda 29.10.15, 19:01

> No problem, lato z upodobaniem spędzam w mieście.
            > Swiatlo, weź oddychaj. Serio. Oddychaj spokojnie i miarowo. Ewentualnie - do to
            > rby papierowej. Dwutlenek węgla łagodzi takie stany nadpobudliwe.
            >
            >

LOL!!!
            Stokroto, przecież to Ty szalejesz! :))

• ertes Re: Banda 29.10.15, 20:15
          haha za duzo wina bylo, zdecydowanie... :)
          • kan_z_oz Re: Banda 30.10.15, 07:23
            Najwazniejsze, ze sie dobrze bawiles.

Poza tym - wina nigdy za duzo - watroba tylko czasami zbyt mala.

Kan
            • iwannabesedated Re: Banda 30.10.15, 15:11
              Słusznie prawi Kan. Swialto, porozmawiaj z Bogiem o tej wątrobie. Coś chyba spieprzył, skoro dał ludziom wino, to czemu nie zrobił lepszej wątroby? Niedoróbka jakaś.
              • swiatlo Re: Banda 30.10.15, 17:22

> Słusznie prawi Kan. Swialto, porozmawiaj z Bogiem o tej wątrobie. Coś chyba spi
                > eprzył, skoro dał ludziom wino, to czemu nie zrobił lepszej wątroby? Niedoróbka
                > jakaś.
                >

Rozmawiam codziennie :)
                Widzisz, Bóg to nie jest sklep, moja droga :)

• swiatlo A poza tym... 30.10.15, 18:19
                Poza tym, Stokroto, to jest akurat bardzo dobrze wymyślone. Bym powiedział: sprawiedliwie.
                Otóż to jest tak jak ze wszystkim w życiu: jak będziesz dbał o wątrobę, to ona będzie dbała o Ciebie. Jak natomiast będziesz ją maltretować, to ona odpłaci się dokładnie tym samym.
                Bardzo sprawiedliwe, czyż nie tak? :)

• iwannabesedated Re: A poza tym... 30.10.15, 23:06
                  To moją wątrobę w takim razie zrobił diaboł, bo traktuję ją świetnie a ona i tak mnie maltretuje.

Natomiast najlepiej Bóg zrobił jednak z kobietą, bowiem kobieta wszystko pomnaża. Dajesz plemniki i dostajesz gotowe dziecko, dajesz "house", dostajesz "home", dasz trochę "crap" dostajesz "tons of shit" :), wyczytałam w necie.
                  • swiatlo Spróbuj to 31.10.15, 00:22
                    Rewelacja. Reperuje każdą wątrobę: Silymarin
                    Tylko musisz pamętać że musi być z firmy Pure Encapsulations.
                    Zagoogluj, na pewno ktoś tam wysyła to do Polski.

https://www.pureprescriptions.com/images/product_images/milkthist_pec_xlarge.jpg
                    • iwannabesedated Re: Spróbuj to 31.10.15, 17:32
                      Dzięki swiatlo, w Polsce mamy Sylimarol. Ja natomiast kupuję w internecie polskie ziarna ostropestu od gospodarstwa zielarskiego, mielę i spożywam. I kto tu jest bliżej natury, bardziej ortodoksyjny i patriotyczny? Jako kandydat na Amisza, powinieneś sam sadzić ten oset, zbierać ziarna i mielić żarnami.
    • ertes Re: Polska cz 2 30.10.15, 15:09
      W USA glosowalo 24 tys osob. Jest nast tutaj milion albo i wiecej czyli to bedzie 0.1 do 0.2 procenta.
      Ale oczywiscie madre glowy twierdza ze cala Polonia jest PiSiorska.
      • iwannabesedated Re: Polska cz 2 30.10.15, 15:13
        A jak głosowali wiadomo?
        • ertes Re: Polska cz 2 30.10.15, 15:48
          Zdecydowanie na Pisiorow. Okolo 80%.
    • swiatlo A takie... 30.10.15, 17:24
      https://scontent.fsnc1-1.fna.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/12065946_1082726705101235_3385427771311426217_n.jpg?oh=8a2b1383147099945819f230ec221635&oe=56CC5645
      • iwannabesedated Re: A takie...2 :D 30.10.15, 18:39
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/hd/ve/saya/JxXSAOXx264aTSnDBX.jpg
        • swiatlo Re: A takie...2 :D 30.10.15, 19:38
          Co to za gościu ten z Sikorskim?
          • maria421 Re: A takie...2 :D 30.10.15, 20:11
            swiatlo napisał:

> Co to za gościu ten z Sikorskim?

Roman Giertych, byly szeg partii Liga Polskich Rodzin i byly koalicjant PiSu
            • ertes Re: A takie...2 :D 30.10.15, 20:32
              Ja tam lubie Sikorskiego. powinien byc premierem w nastepnym rzadzie.
              • iwannabesedated Re: A takie...2 :D 30.10.15, 22:58
                Ja go też lubię, ale jak się dorwie do władzy to mu wali ego w dekiel i przestaje myśleć. Z wiekiem mu to przejdzie, ale na razie się nie nadaje.

Tak, to Giertych. I temu chyba nie przejdzie. Ale głowę, w sensie rozmiaru - to ma imponującą jednak. Jest to objaw nieprzyjemnej choroby zwanej akromegalią, czyli gigantyzmem zwykle w wyniku guza na przysadce mózgowej. Niestety nie bez wpływu na aktywność umysłową, co jak widać. Usuwa się operacyjnie, niestety przeważnie wraz z głową. Głowa taka nadaje się potem do muzeum jako eksponat. Pod warunkiem, że jest to bardzo duże muzeum.
                • swiatlo Re: A takie...2 :D 31.10.15, 00:24

> Ja go też lubię, ale jak się dorwie do władzy to mu wali ego w dekiel i przesta
                  > je myśleć. Z wiekiem mu to przejdzie, ale na razie się nie nadaje.
                  >
                  > Tak, to Giertych. I temu chyba nie przejdzie. Ale głowę, w sensie rozmiaru - to
                  > ma imponującą jednak. Jest to objaw nieprzyjemnej choroby zwanej akromegalią,
                  > czyli gigantyzmem zwykle w wyniku guza na przysadce mózgowej. Niestety nie bez
                  > wpływu na aktywność umysłową, co jak widać. Usuwa się operacyjnie, niestety prz
                  > eważnie wraz z głową. Głowa taka nadaje się potem do muzeum jako eksponat. Pod
                  > warunkiem, że jest to bardzo duże muzeum.
                  >

Ale mundurki/fartuchy w szkole popieram. To była dobra inicjatywa...

• swiatlo Re: A takie...2 :D 30.10.15, 21:17
              maria421 napisała:

> swiatlo napisał:
              >
              > > Co to za gościu ten z Sikorskim?
              >
              > Roman Giertych, byly szeg partii Liga Polskich Rodzin i byly koalicjant PiSu

No to niepodobny. Przecież znam Giertycha, ale ten zupełnie jakby kto inny.
              • maria421 Re: A takie...2 :D 31.10.15, 08:20
                Zgadzam sie z Ertesem ze Sikorski sie nadaje na premiera i ze Swiatlo w sprawie mundurkow szkolnych.
                • iwannabesedated Re: A takie...2 :D 31.10.15, 15:28
                  Tak, być może. Ale zajmowanie się sprawą odzieży w momencie kiedy cały system edukacyjny w sensie zarówno skuteczności nauczania jak i zawartości - leży i kwiczy - to przyznasz Marysia jest niestety symptom jawnej dysfunkcji umysłowej.

Gdyby zaś był to osobnik niechory - to ja bym stawiała na syndrom plemienno rodzinny, czyli szwagier lub brat siostrzeńca "siedzi" w schmatta biznesie lub czynnik merkantylny czyli powędrowała jakaś koperta pod stołem, tak jak to mają w zwyczaju koperty w PL.
                  • maria421 Re: A takie...2 :D 31.10.15, 16:42
                    Trudno mi ocenic system edukacyjny w Polsce, ale oczywiscie uwazam ze za "moich czasow" bylo lepiej :-)
                    Giertych oprocz mundurkow kojarzy mi sie tez z amnestia maturalna . Fajna rzecz, taka amnestia :)
                    • iwannabesedated Re: A takie...2 :D 31.10.15, 17:39
                      "Fajna" - ustawa mająca promować nieuków, bo szanowny Minister tak rozłożył szkolnictwo na łopatki, że procent zdawalności osiągnął bezprecedensowo niskie wyniki??? I na dodatek niezgodna z Konstytucją, o czym orzekł Trybunał ???
                      Marysia, czy ja śnię??? I Ty coś takiego popierasz? Niemożliwe.
                      • ertes Re: A takie...2 :D 31.10.15, 18:20
                        Za Twoich czasów większość Polaków miała wyksztalcenie głównie podstawowe i średnie wiec to "było lepiej" to sobie możesz schować gdzieś tam.
                        Teraz polska bierze udział w testach które administruje ktoś w ramach OECD jak mnie się wydaje.
                        I zdaje się jest w pierwszej dziesiątce wiec chyba nie jest tak źle.
                        • maria421 Re: A takie...2 :D 31.10.15, 19:03
                          Ertes, "za moich czasow" to i trawa byla zielensza :-)

Zarty na bok, jak porownuje poziom obecnej matury, to mi jednak wychodzi ze "za moich czasow" wiecej wymagano.
                      • maria421 Re: A takie...2 :D 31.10.15, 19:01

> "Fajna" - ustawa mająca promować nieuków, bo szanowny Minister tak rozłożył szk
                        > olnictwo na łopatki, że procent zdawalności osiągnął bezprecedensowo niskie wyn
                        > iki??? I na dodatek niezgodna z Konstytucją, o czym orzekł Trybunał ???
                        > Marysia, czy ja śnię??? I Ty coś takiego popierasz? Niemożliwe.
                        >
                        Emotikona nie zauwazylas? Ironii nie zrozumialas? Nastepnym razem wyrazniej napisze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka