jutka1 Re: O pierdułach --- Odc. 352 :-))) 18.12.16, 10:32 Nie będę wklejać wszystkich dzisiejszych wpisów, bo niektóre nawiązują do piątkowych i wczorajszych, wklejam tylko "Niedzielę". Za lenistwo przepraszam. :-) maria421 18.12.16, 10:05 ponura pogoda, ponura sytuacja w Polsce i co tu wiecej powiedziec? Milego dnia! jutka1 18.12.16, 10:25 No, nie jest najlepiej. :-/// Za oknem biało, bo przed godziną napadało trochę śniegu. Mało, ale wystarczyło, żeby zabielić chodniki. Miłej niedzieli, mimo wszystko, życzę. Odpowiedz Link
maria421 Re: O pierdułach --- Odc. 352 :-))) 18.12.16, 10:38 Jestem "komuchem"! Juz bylam : Niemra, Zydowa, moherem, islamofobka, rasistka, homofobka, a teraz jestem komuchem. Niedlugo bede ubekiem i esbekiem :-) Odpowiedz Link
maria421 Re: O pierdułach --- Odc. 352 :-))) 18.12.16, 13:03 jutka1 napisała: > Ktoś Cię nazwał komuchem? > Tak, ale w innej przestrzeni internetowej :-) Odpowiedz Link
jutka1 Wpis Bluesa :-) 18.12.16, 10:41 blues28 18.12.16, 10:39 Slonce, 7 stopni chociaz z powodu wiatru temperatura odczuwalna +2! Zaraz ide po gazety, potem prasuje, a potem zasiadam z telefonem na przedswiateczne pogaduchy z dalszo-blizszymi, o których wiem, ze wyjezdzaja na swieta. Ja sama wyruszam w czwartek rano :-) Sytuacja w kraju smutna, tragiczna; nie wiem jak doszlo do tego, ze cala wladza spoczela w rekach nieakuratnego psychicznie czlowieczka :-( Odpowiedz Link
blues28 Re: Wpis Bluesa :-) 18.12.16, 10:43 Och! Pardon! Wlasnie mialam przyznac sie do wpisu w starych pierdulach :-) Niezaleznie od ogólnej atmosfery, milej niedzieli! Odpowiedz Link
blues28 Re: Wpis Bluesa :-) 18.12.16, 10:52 Yeah! :-) Ale wracam zaraz po Trzech Królach :-) Odpowiedz Link
ewa553 Re: Wpis Bluesa :-) 18.12.16, 11:03 Super. Swieta w rodzinnym gronie to wielka przyjemnosc. A Ty jestes ze swoja rodzina bardzo blisko, wiec bedziesz miala piekne Swieta. Odpowiedz Link
maria421 Re: Wpis Bluesa :-) 18.12.16, 13:09 jutka1 napisała: > Sytuacja w kraju smutna, tragiczna; nie wiem jak doszlo do tego, ze cala wladza > spoczela w rekach nieakuratnego psychicznie czlowieczka :-( Ja sie zawsze zastanawialam jak to mozliwe ze jakis swir potrafi pociagnac za soba tlumy. Nigdy mi do glowy nie przyszlo ze bede mogla to obserwowac na zywo, w mojej wlasnej ojczyznie. Odpowiedz Link
ewa553 PILNE!!!! 18.12.16, 13:34 na fejsie jest bezposrednia transmisja. Sciska mnie w gardle, mam gesia skore... Odpowiedz Link
maria421 Re: PILNE!!!! 18.12.16, 14:34 W zyciu bym nie przypuszczala ze po tym jak Polacy raz sobie wywalczyli demokracje, znow beda musieli o nia walczyc. I ze jej niszczycielem bedzie .... dawny opozycjonista. Opozycjonista? Odpowiedz Link
jutka1 Re: PILNE!!!! 18.12.16, 17:57 maria421 napisała: > W zyciu bym nie przypuszczala ze po tym jak Polacy raz sobie wywalczyli demokra > cje, znow beda musieli o nia walczyc. > I ze jej niszczycielem bedzie .... dawny opozycjonista. Opozycjonista? ******** Tjaaaa. Aż taki ważny opozycjonista z niego nie był: do dzisiaj przeżywa, że go nie internowali. Odpowiedz Link
jutka1 Poniedziałek 19.12.16, 08:17 Mglisto, zimno, zero stopni. Mgła ma się utrzymać cały dzień. Śledzę z pewnym niepokojem, co się dzieje dzisiaj. Podobno poseł K. ma się spotkać z prezydentem D. Mimo wszystko - miłego dnia. Odpowiedz Link
maria421 Re: Poniedziałek 19.12.16, 08:41 Dostalam dzisiaj fajnego przedswiatecznego maila od mojej bratowej : "Nie sprzatam! Jezus urodzil sie w stajence, niech sie czuje jak w domu" :-) Musze jechac odebrac zamowione karpie. Czy mowilam ze na Swieta jestem zaproszona do moich dzieciakow do Frankfurtu? Bedzie to kulinarny swiateczny debiut mojej corki. Oczywiscie zaoferowalam pomoc , jako doswiadczona kucharka wzielam na siebie karpie. Wydarzenia w Polsce sledze z niepokojem, jedyna pozytywna rzecz to ze opozycja sie w tej sytuacji zjednoczyla, mam nadzieje na dluzej. Milego dnia:-) Odpowiedz Link
blues28 Re: Poniedziałek 19.12.16, 08:44 O! U mnie tez poniedzialek i tez 0 stopni, ale to jest temperatura odczuwalna. Podobno ta termometrowa jest +6, ale co nas to obchodzi jak czujemy 0?? Pono pólnocny wiatr przenika do kostki. Rozwazam zalozenie kozuszka. I cieplego szala, bo kozuch ma mini stójke. Ide na ostatnie w tym roku spotkanie swiateczno-towarzyskie. Strasznie duzo w tym roku tego bylo, prawie uciazliwe, ale dzis spotykam sie z wyjatkowa grupa i bardzo mnie to cieszy. Z uwagi na sucha pogode rozwazam pieszy trucht do centrum. Napelnie pluca troche spalinami, ale zawszec rzeskiem powietrzem. Sytuacji w kraju nie chce juz komentowac, bo opadaja mi witki. A poza tym prezydent D jest masa uniforma i dopóki nie udowodni lo contrario bede go miala za bezwolna marionetke psychicznego czlowieczka. Bardzo to zalosliwie swiadczy o upadku Wysokiego Urzedu :-( Czy ktos tu jest herbaciarz? Ja jestem herbaciara z pewnymi pretensjami, znaczy sie nie odginam paluszka - jakby rzekl nieoceniony Swiatlo - jak trzymam filizanke, ale wielce cenie to co jest w srodku filizanki. Zarzucilam woreczki, nawet te trójkatne z drobnej siateczki, odkurzylam czajniczek, hermetyczne puszki zapelnilam lisciasta czarna i zielona i zaparzam boski napar w tymze czajniczku. Rano zawsze czarna. Ach, mówie Wam co to za smak! A i kolor cudowny. Wlasnie delektuje sie druga filizanka. Zanurzona w herbacianym blissie, milego dnia Wam zycze! Mam nadzieje, ze frakcja z pólkuli zachodniej endzojuje lezenie pod palmami w wyjatkiem Chrisa, który endzojuje zime w pelni :-) Kalesony i czapki wdzial?? Odpowiedz Link
ewa553 Re: Poniedziałek 19.12.16, 10:22 Bluesie, jam Ci siostra, bo tez jestem wielka milosniczka herbaty. Wazne jest dla mnie nie tylko to co w filizance, ale i filizanka sama. Musi, absolutnie musi byc z cieniutkiej porcelany. Inaczej mi nie smakuje. A herbate - luzem oczywiscie - nabywam w sklepie herbacianym, gdzie sa dziesiatki roznych smakow. Za kazdym razem jak tam ide. to zamawiam inna do sprobowania na miejscu, ale narazie nie znalazlam lepszej jak angielska St.James z Ceylonu. Pije wylacznie czarna herbate, wszelkie inne, ziolowe bede pila jak sie znajde w domu starcow.... Odpowiedz Link
maria421 Re: Poniedziałek 19.12.16, 13:23 Dobra herbata jak dobre wino smakuje mi tylko w towarzystwie. Jak jestem sama to pije herbate z torebki, ale zawsze w cienkiej filizance. Tradycja wigilijna u mnie jest ze po prezentach podaje ciasto i te herbate parzona i sewrwowana w starym chinskim serwisie. Corka postanowila te tradycja kontynuowac i tez juz kupila (przez internet) te herbate. Sewis do herbaty tez kupila, bialy nowoczesny. Odpowiedz Link
ewa553 Re: Poniedziałek 19.12.16, 14:45 Wyslij mi zdjecie tej puszki whatsepem, Mario, to sprobuje przy nastepnych zakupach jak smakuje. Ja jestem jak Rose kawoszka, ale mily wieczor, swiatelka swiateczne i dobra herbata, to jest to, co tygrysy lubia. Nikt mi do tego nie jest potrzebny.. Odpowiedz Link
maria421 Re: Poniedziałek 19.12.16, 15:01 Rwa, te herbate sie kupuje tylko w internecie , prosto z Cafe´ Florian z Wenecji. Posylam link : shop.caffeflorian.com/gourmet/te/te-rosa-venexiana-latta-89 Odpowiedz Link
xurek Re: Poniedziałek 19.12.16, 15:17 ja mam rowniez na tym polu odwrotnie do Marii :). Moze byc szolka albo nawet gorncek, ale herbaty z "tytki" nie pije w ogole, musi byc z herbacianego sklepu zaparzona w czajniku. Mam dwa: jeden duzy, prawie 2-litrowy, stalowy ze stalowym sitem, to wtedy, kiedy zasiadamy wsponlnie do sniadania i maly, na 2-3 kubki, kamionkowy z cienkim aluminiowym sitkiem kiedy pije sama badz z mezem. Moje ulubione gatunki to black broken mango, green blended yasmin, earl grey i orange peacock. Uzywam do sniadania, do pewnych potraw kolacyjnych i "wmiedzyczasie". Do pogaduchy przy dymiacym kubku pasuje mni znacznie bardziej kawa z mlekiem, najchetniej jakiec macciato. Cienkich filizanek nie bardzo lubie, bo sa male i malo do nich wchodzi. Odpowiedz Link
ewa553 Re: Poniedziałek 19.12.16, 15:44 moja ulubiona cienka miesci tyle samo plynu co moje normalne sniadaniowo-kawowe filizanki. W szolce nie pijam, chyba ze musze - nie widziwiam, nie robie tyjatru jak mi ktos niewlasciwie poda. Odpowiedz Link
ewa553 Re: Poniedziałek 19.12.16, 15:45 Xurkuz, a pamietasz "w antryju na byfyju stola szolka tyju"? Odpowiedz Link
xurek Re: Poniedziałek 19.12.16, 16:05 stoi szolka pouno tyju :) dla mnie wielkosc kubka musi byc taka jak do latte macchiato. Mniejszych nie lubie, ale tez nie wydziwiam, jak mi sie w mniejszej poda. Sama uzywam tylko do "biesiadnych sniadan", bo te wielkie kubki nie pasuja do reszty zastawy i raza. Odpowiedz Link
minniemouse Re: Poniedziałek 04.01.17, 23:00 ze skladu zajezdza earl greyem z dodakiem platkow rozy. wyglada dobrze. M Odpowiedz Link
roseanne Re: Poniedziałek 19.12.16, 13:48 wrocilismy wczoraj, potwornie umeczeni mialo by 3 godziny lotu, 2 czekania na samolot i juz od opuszczenia hotelu do odebrania walizek minelo prawie 20 godzin... nawet nie chce mi sie pisac o popieprzonych decyzjach linii lotniczej, bo mi cisnienie niebezpiecznie skacze! sam pobyt, jak zwykle, milo podobni dzis tu -25, ale ma sie ocieplic w tygodniu bylam calkowicie odcieta od netu, wiec teraz bede odrabiac luki info dzis Bruno z pradem w planie, az mi sie nie chce nosa wysciubiac, ale masaz jest mi niezbedny po godzinach siedzenia w samolotach i poczekalniach jestem kawoszka, ale dobra herbata nie pogardze, wole zielona, zawsze lisciasta Odpowiedz Link
xurek Re: Poniedziałek 19.12.16, 16:06 ufff, mam nadzieje, ze teraz wypoczniesz od tych wypoczynkow :) Odpowiedz Link
maria421 Re: Poniedziałek 19.12.16, 16:13 Co do jest "gorncek" to sie domyslam ale czy "szolka" to szklanka? Odpowiedz Link
ewa553 Re: Poniedziałek 19.12.16, 16:16 garnuszek i filizanka, Marysiu. Xurku, czy szklanka ma jakas nazwe po slasku? Odpowiedz Link
maria421 Re: Poniedziałek 19.12.16, 16:21 ewa553 napisała: > garnuszek i filizanka, Marysiu. Xurku, czy szklanka ma jakas nazwe po slasku? Szolka musi byc z Schale spokrewniona :-) Odpowiedz Link
ewa553 Re: Poniedziałek 19.12.16, 16:33 W jezyku slaskim sa rozne germanizmy. Slazak nie jedzie na rowerze, tylko na kole:) Odpowiedz Link
xurek Re: Poniedziałek 19.12.16, 22:32 szklanka to szklonka :), przy czym "o" ma inna wymowe niz w polskim Odpowiedz Link
ozpol Re: Poniedziałek 20.12.16, 06:12 Jak czarna - chinska czy indyjska czy ceylon. kazda z nich wymaga innego parzenia i dziala roznie. Oczywiscie Chinczycy maja swira na temat herbat i jak je pic i po co pic. Ile z nas pamieta herbatke Ulung olewana przez nas a w Chinach po chinsku OOlong jest herbatka nawyzszej klasy. Inna czarna - PUR-ERH podobna do Yunnan. Swiat herbat jest ...przeogromny. My zyjemy na zielonej - chinskiej lub japonskiej Senchia lub czerowna Rooibos (chyba po polsku Roybos) lub wlascie chinskie czarne. I dzien mija na herbatkach przeplatane kawka itp Odpowiedz Link
maria421 Wtorek 20.12.16, 08:56 smutny wtorek po wczorajszym zamachu terrorystycznym w Berlinie :-( Do polnocy sledzilam wiadomosci z roznych zrodel, z polskiego TVN24 dowiadywalam sie szybciej i wiecej niz z niemieckiej telewizji poblicznej ktora starala sie tylko podkreslic ze nie wiadomo czy to byl zamach, mogl to byc tez zwykly przypadek. Dla nich lepiej by bylo, gdyby to jakis polski kierowca w stanie umorzenia alkoholowego chcial sie po prostu jeszcze grzanca na jarmarku napic , niz gdyby sie okazalo ze tak sie Niemcom odwdziecza ktos, kto tu jako "uchodzca" schronienie znalazl. Jestem dzisiaj w podlym nastroju. Odpowiedz Link
chris-joe Re: Wtorek 20.12.16, 20:14 A moze po prostu powazne zrodla informacji u was maja taka dziwaczna dziennikarska zasade, ze poki informacja nie jest pewniakiem, to sie jej nie zapodaje? Czy tez sadzisz, ze to lewacki spisek mediow? Odpowiedz Link
ewa553 Re: Wtorek 20.12.16, 20:41 masz racje, chris. nawet Merkel dzis bardzo ostroznie wyrazila sie co do tozsamosci kierujacego autem. No i slusznie bo sie okazalo, ze zatrzymany Pakistanczyk nie mial z tym nic wspolnego. Ale oczywiscie AfD i CSU wykorzystuja to tragiczne wydarzenie do swoich celow. Odpowiedz Link
chris-joe Re: Wtorek 20.12.16, 21:05 Mozemy sie domyslac z bardzo duza doza prawdopodobienstwa, z kim i czym sympatyzowal sprawca/czyni, moze nawet z jakiej czesci swiata pochodzi, czy jaka religie wyznaje. Jednak od powaznych mediow nie chcialbym slyszec informacji typu: "Choc o sprawcy nic jeszcze nie wiemy, to domyslamy sie jednak, ze byl Muzulmaninem, najpewniej uchodzca, ktorego wpuscilismy do kraju w akcie dobrej woli." .... Odpowiedz Link
maria421 Re: Wtorek 20.12.16, 21:18 Media absolutnie nie powinny podawac zadnych niepotwierdzonych wiadomosci , ale zaklinac rzeczywistosc ze to "mogl byc wypadek" w sytuacji kiedy juz bylo wiadomo ze ciezarowka byla skradziona a cialo na fotelu dla pasazera to polski kierowca jest niepowazne. Odpowiedz Link
chris-joe Re: Wtorek 20.12.16, 21:44 No, ja nie jestem w stanie obserwowac niemieckich mediow minuta po minucie. Jesli jednak mowisz, ze tak "zaklinali", to tak musialo z pewnoscia byc. Niemniej, poki nie bylo oczywistych informacji potwierdzajacych akt terrorystyczny, domniemanie wypadku w przypadku mediow wydaje mi sie nadal rozsadne, bo poki cos blizszego nie bylo wiadomo, to wiadomo bylo jedynie, ze ciezarowka wjechala w tlum. Jak mowie: wszyscy sie domyslamy, i mamy do tego pelne prawo. Natomiast media prawa "sie domyslac" nie powinny miec. Czy nam, sie domyslajacym, to sie podoba, czy nie. Media moga pozniej potwierdzic nasze domysly, dopiero jednak wtedy, gdy maja czym je potwierdzic. Do tego momentu ich zadaniem jest jedynie informowac o faktach. Np. takich, ze ciezarowka wjechala w tlum na swiatecznym bazarze, sa potwierdzone ofiary smiertelne. Domysly naleza do nas oraz do brukowcow. Odpowiedz Link
maria421 Re: Wtorek 20.12.16, 21:24 ewa553 napisała: > masz racje, chris. nawet Merkel dzis bardzo ostroznie wyrazila sie co do tozsam > osci kierujacego autem. No i slusznie bo sie okazalo, ze zatrzymany Pakistanczy > k nie mial z tym nic wspolnego. Ale oczywiscie AfD i CSU wykorzystuja to tragic > zne wydarzenie do swoich celow. > Moim zdaniem do wlasnych celow wykorzystuja ten zamach wszyscy ci z partii bundestagowych ktorzy od razu pokazuja palcem na AfD i CSU (jakby nie bylo koalicjanta rzadowego) jakby to AfD i CSU byli winni temu co sie ostatnio w Niemczech dzieje, tylko nie oni sami i ich idiotyczna polityka. To mi przypomina nasz PiS ktory za wszystko obwinia opozycje. Odpowiedz Link
minniemouse Re: Poniedziałek 21.12.16, 03:38 ozpol napisał: czerowna Rooibos herbata Rooibos to nie jest prawdziwa herbata. nawet w smaku nie przypomina herbaty jakby sie skupic. Minnie Odpowiedz Link
maria421 Sroda 21.12.16, 07:56 Wybieram sie dzisiaj na jarmark Bozego Narodzenia w naszym miescie. Znajomi Niemcy , nawet ci ktorzy nie lubia jarmarkow, tez sie jeszcze przed Swietami wybieraja bo mowia ze sie nie dadza zastraszyc sukinsynom. Milego dnia. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Sroda 21.12.16, 08:32 I słusznie, Mario. Tutaj mgła jak wata. Zero stopni, ma dojść do +2C. Teoretycznie jutro mam urlop, ale nie jestem pewna, czy uda mi się dzisiaj wszystko skończyć. Być może jutro znowu będę musiała gnać do biura, niestety. :-( Miłego dnia Wam życzę, bez względu na okoliczności Odpowiedz Link
ewa553 Re: Sroda 21.12.16, 16:00 Nie wyszlam dzis wogole z domu, nie chce mi sie. Nie mam nic pilnego do zalatwienia, wiec niby po co? Tak wiec przekladam balagan z jednego miejsca na drugie (bo sprzataniem tego nazwac nie moge), przy okazji zlamalam antene w radiu kuchennym, moje glowne zrodlo wiadomosci. Musze kupic nowe, moze beda jakies przeceny w Media Markt? Narazie moge tam tylko sluchac CD. Ale to tez wspaniala rzecz, bo przy tych "porzadkach" przejrzalam czesc moich CD - a mam ich chyba setki, i znalazlam rozne perelki ktorych dawno nie sluchalam. Tak wiec mam piekny dzien. Ide na kanape do pieknie oswietlonego lampeczkami i swieczkami pokoju, celem dalszego czytania wczoraj rozpoczetej ksiazki. Ach, jak mi dobrze!!!! Odpowiedz Link
jutka1 Re: Sroda 21.12.16, 20:45 Ewciu, brzmi jak super dzień! U mnie inaczej. Raport skończony, wycyzelowany, złożony na biurku szefostwa. Niestety, jutro muszę zrezygnować z urlopu i popędzić do biura, żeby dopilnować podpisania raportu i wysłania do darczyńców. No czyli klasyka. Odpowiedz Link
jutka1 Czwartek, a jakby TGIF 22.12.16, 19:32 Dzień minął na zdobywaniu podpisu na moim raporcie (zdobyty) oraz gaszeniu przeróżnych pożarów (pogaszone). Jestem już na wakacjach, i tego się będę trzymać. :-) Znowu klasyka, że pakować się będę jutro. Najwyżej wstanę o szóstej. :-) Ajnsztajn odbiera mnie "z kolei", koło 21:00 powinnam być już w domu. Trochę na wariackich papierach, ale cóż... A potem 2 tygodnie pełnej laby i dolce far niente. YEAH! Odpowiedz Link
ewa553 Re: Czwartek, a jakby TGIF 22.12.16, 19:56 Spij blogo i niech Ci sie snia cudne wolne dni w ZD, wsrod rodziny i przyjaciol. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Czwartek, a jakby TGIF 23.12.16, 12:14 Dzięki, Ewciu. Wczoraj już nie doczytałam. Spałam niezbyt błogo, ale ŻD będę mieć na żywo już niedługo. :-) Odpowiedz Link
maria421 Wesolych Swiat Wam zycze 23.12.16, 12:45 Pakuje sie i za jakies dwie godziny jade do Frankfurtu . Pogoda piekna, sloneczna. Radosci i przyjemnosci zycze! :-) Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Wesolych Swiat Wam zycze 23.12.16, 19:03 Spokojnych i bezstresowych dojazdow i rozjadow tym wszystim co wyruszaja w podroz zycze:) Wrocilismy z goracych meksykanskich wakacji - baterie sloneczne naladowane! Temperatura powietrza i wody w morzu nas rozpieszczala codziennie. A margarita, coco loco, pinia colada i mojito studzily od wewntarz;) do pracy wrocilam tylko na dwa dni, bo od dziisiaj przerwa swiateczna - wiec ech, trwaj chwilo:) pogoda w Portland dziisaj sloneczna, jakie 5C, zabieram sie do malego swiatecznego gotowania - nie bedzie duzo, bo po tym co zjadlam przez ostaatnie 10 dni, to powinnam isc na scisla diete o wodzie. Bez chleba hehe. Odpowiedz Link
minniemouse Re: Wesolych Swiat Wam zycze 23.12.16, 21:21 Wszystkiego dobrego i ode mnie! Zdrowia szczescia i w ogole naj naj naj wam ! Minnie Odpowiedz Link
jutka1 Re: Wesolych Swiat Wam zycze 23.12.16, 22:30 Wszystkim Wam życzę spokojnych i radosnych świąt, gdziekolwiek nie jesteście i którekolwiek ze świąt świętujecie (Channukah i BN zbiegają się w tym roku w czasie). :-) Odpowiedz Link
roseanne Re: Wesolych Swiat Wam zycze 23.12.16, 23:40 to i ja pozycze Wesolych, spokojnych Swiat Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Wesolych Swiat Wam zycze 24.12.16, 00:01 [;Official Video]; Mary, Did You Know? - Pentatonix Odpowiedz Link
blues28 Re: Wesolych Swiat Wam zycze 24.12.16, 07:37 To i ja Wam zycze pogodnych i spokojnych swiat! Milego wypoczynku w serdecznej atmosferze. Odpowiedz Link
ewa553 Re: Wesolych Swiat Wam zycze 24.12.16, 11:03 Pogodnych i spokojnych Swiat zycze wszystkim. Aniu, Twoja muzyka jest przesliczna!! Odpowiedz Link
jutka1 Re: Wesolych Swiat Wam zycze 24.12.16, 12:58 Ewciu, dla Ciebie osobne życzenia wszystkiego najlepszego! :-) Odpowiedz Link
ewa553 Re: Wesolych Swiat Wam zycze 24.12.16, 13:46 a! Dzieki, dzieki, Jutka. Tu oczywiscie imienin sie nie obchodzi. Ale i w Polsce przez FB zauwazylam, ze coraz czesciej obchodzi sie raczej urodziny. Za moich polskich czasow bylo to nieeleganckie. Tja, czasy sie zmieniaj. Odpowiedz Link
roseanne Re: Wesolych Swiat Wam zycze 24.12.16, 14:49 obchodzilo sie tylko te wazne, wszystkie do 10, 18, 21, 25, a potem okragle dziesci, albo -siat w rodzinie panowalo powiedzonko, ze na imieniny sie zaprasza, o urodzinach sie pamieta. Ewa, najlepszego :-) Odpowiedz Link
ewa553 Re: Wesolych Swiat Wam zycze 24.12.16, 14:59 A teraz obchodzi sie kazde. Dzieki Rose. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Wesolych Swiat Wam zycze 01.01.17, 11:28 Aniu, to bedzie moja ulubiona koleda od dzis - piekna jest. Wklejam nastepna warta odsluchania: KOLĘDA DLA TĘCZOWEGO BOGA. Słowa: Jarosław Mikołajewski. Muzyka: Grzegorz Turnau. Śpiewają: Magda Umer i Grzegorz Turnau. Kolęda dla tęczowego Boga Dobrego Roku wszystkim! Odpowiedz Link
jutka1 Święta deszczowe 25.12.16, 10:59 Za oknem szaro, leje, +4 C. Jutro ma być +9 C, i też deszczowo. Hmmm. Dzisiaj się moszczę w domu, dojadam z wigilijnego stołu, czytam i słucham radia FIP. :-))) Jednym słowem: niech sobie pada. :-) Merry merry :-D Odpowiedz Link
jutka1 Środa, słońce 28.12.16, 09:16 Po deszczach i szarugach wyszło słońce, aż przyjemnie popatrzeć na świat. :-) Wczoraj nie wychyliłam nosa z domu, czytałam cały dzień. Stres zaczyna odpuszczać, ciekawe, że dopiero teraz. Choć z drugiej strony, nie dziwota. Jadę dzisiaj "do miasta", pozałatwiać kilka spraw. Poza tym laba: czytam. Miłego dnia :-) Odpowiedz Link
xurek Re: Środa, słońce 28.12.16, 13:20 od tygodnia panuje tutaj przepiekna pogoda: przepiekne slonce, suche zeskie powietrze, temperatura ok 5 stopni, jest przecudownie. I to jedyne pozytywne, co mam do zakomunikowania :). Odpowiedz Link
ewa553 Re: Środa, słońce 28.12.16, 13:41 Aluzje tu, aluje tam, aluzje jeszcze gdzie indziej. Powiedz wreszcie co jest grane, to Ci na pewno ulzy. Odpowiedz Link
maria421 Re: Środa, słońce 28.12.16, 14:50 Wrocilam wczoraj z Frankfurtu, teraz odpoczywam po Swietach i przed Sylwestrem- pojutrze przyjezdzaja goscie z Polski. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: O pierdułach --- Odc. 352 :-))) 29.12.16, 04:19 Nie ma co mocno narzekac na rok 2016 - ja juz sie boje co bedzie w 2017! a jest sie czego bac. nieee- tak zartuje sobie, ale zawsze trzeba miec nadzieje, ze bedzie lepiej i cieplej haha. Z nowym rokiem z nowym krokiem. a ku pokrzepieniu serc Odpowiedz Link
blues28 Re: O pierdułach --- Odc. 352 :-))) 29.12.16, 10:05 Aniu, bardzo motywujacy demotywator :-))) Dzien sloneczny, ale wszystkie one jakies strasznie krótkie. Nie moge przywyknac, ze po trzeciej robi sie szaro-ciemno. Gdyby nie pies to nawet nie chcialoby sie wyjc. Szalejacy nad nami orkan juz sie uspokoil, zatoka siwa ale fale znormalnialy, rodzina i znajomi policzeni, wiec wszystko wraca do normy. Tylko kraj z czlowieczkiem malego formatu u wladzy daleki od normy. Ostatnio pucz wymyslil. Przegladajac internet poplakalam sie ze smiechu jak sobie ludziska jaja robia, choc tak naprawde sytuacja jest raczej do placzu.Ale zyc trzeba zatem zaraz ruszam do Sopotu do czekoladziarni na Monciaku. Maja tam znakomita kawe i atmosfere. Czego i Wam zycze jak mawial Maly Ksiaze, prawdaz? Odpowiedz Link
ewa553 Re: O pierdułach --- Odc. 352 :-))) 29.12.16, 10:13 zupelnie zglupialam czytajac bluesie ze o trzeciej u Ciebie juz ciemno, az mi sie przypomnialo ze jestes nad Baltykiem:) Mysle dzis intensywnie o Tobie, bo bede piekla Twoje migdalowe ciasto. Dopiero przygotowujac skladniki uswiadomilam sobie, ze to chyba biszkopt? Bo 200g masla na 220 g monki+migdalow brzmi mocno biszkoptowo. Nigdy nie pieklam i byloby mi przyjemnie gdyby sie udalo:) Nie omieszkam doniesc co mi wyszlo! Odpowiedz Link
ania_2000 Re: O pierdułach --- Odc. 352 :-))) 29.12.16, 16:45 Och Blusie, jestes w Sopocie:) prosze pozdrow i poglaskaj barierke na Molo ode mnie! To moje miasto dziecinstwa, moja Babcia tam mieszkala a ja spedzalam wszystkie letnie wakacje siedzac w lodowatej wodzie Baltyku:) Kazdego dnia wieczorem szlismy na rurki z kremem na Monciaku i wypatrywalismy "Parasolnika" - owczesna osobistosc Sopotu. Starszy pan, poprzebierany w kolorowe damskie? ubrania z pstrokata parasolka:) Co do puczu to cos slyszalam, ze pan Kaczpuczynski sie skarzy ze byl PUCZ! Ze nerwu mu puczaja i :))) pucz w Odpowiedz Link
blues28 Re: O pierdułach --- Odc. 352 :-))) 30.12.16, 08:16 Aniu, molo, Baltyk i Monciaka pozdrowie 1 stycznia! A "Parasolnika" i inne barwne ptaki Sopotu tez pamietam. Ja wtedy byla juz studentka :-) Odpowiedz Link
xurek Re: O pierdułach --- Odc. 352 :-))) 29.12.16, 12:52 Aniu, you made my day, mam nadzieje, ze sie nie obrazisz, jak sobie to wkleje do facebooka :) Odpowiedz Link
ania_2000 Re: O pierdułach --- Odc. 352 :-))) 29.12.16, 16:49 ciesze sie, ze troche rozweselio:) pucz z toba i z puczem twoim:) Odpowiedz Link
ewa553 Bluesie Drogi, 29.12.16, 17:09 wielkie dzieki dla Ciebie i Twojej Siostry. Babka migdalowa 1a, super smakuje, nie jest za slodka, dokladnie to co tygrysy lubia. Poniewaz migdalow zostalo jeszcze na dwie babki, to radosc tym wieksza. Ale bomba kaloryczna nie z tej ziemi. Ale postanowilam sie nie przejmowac. To jak z serami: w zyciu nie przeszlabym na sery niskotluszczowe, bo nie smakuja tak jak ze tluste. To wole rzadziej zjesc, a porzadnosci:) A poza tym niestety nie pachnie u mnie ciastem, bo na obiad zrobilam ryz jasminowy i cale mieszkanie ma dziwny zapach. A ostrzegano mnie.. Odpowiedz Link
blues28 Re: Bluesie Drogi, 30.12.16, 08:21 Bardzo sie ciesze, ze sie udala! Smacznego! A dieta sie nie przejmuj! Zawsze mozna zrobic postanowienia od Nowego Roku :-))) A to jeszcze 2 dni :-) Odpowiedz Link
blues28 Ostatni piatek 2016 30.12.16, 08:32 To chyba nawet nie slawetny TGIF, ot po prostu ostatni piatek tego roku. Za oknem -1 st, kurcze, dokladnie tak samo jak w Madrycie, tylko , ze w Madrycie jest potem slonce i swieci jasnoscia do 18.00. Zdechle temperatury i ciemnosci tuz po poludniu troche mi przeszkadza jak wpadam zima na swieta. Chcialoby sie mrozu i sniegu, szadzi strojacej gole drzewa, ale pewnie sie nie doczekam. Zaraz ide po rybe na jedno z dan sylwestrowych. Zobacze co Targ Rybny oferuje. Kochani, wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Najpierw zdrowia, a potem wszystkich innych pozytywnych przyleglosci! Odpowiedz Link
jutka1 Re: Ostatni piatek 2016 30.12.16, 10:11 Bardzo dobry tytuł, Bluesie! :-) Tutaj śniegu nie ma, ale szadź i mróz, owszem, oraz słońce - a i gwiazd miriady. :-) Dzisiaj c.d. dolce far niente. Organismus powoli dochodzi do siebie, odpukać. A propos jedzenia, zrobiłam wczoraj gulasz, i wyszedł znakomity. Jutro jadę do przyjaciół po drugiej stronie gór, nie widzieliśmy się od bardzo dawna i cieszę się. Miłego piątku! :-) Odpowiedz Link
maria421 Re: Ostatni piatek 2016 30.12.16, 11:51 Mrozno i slonecznie, moi goscie z Polski sa juz na terenie Niemiec. Zycze Wam szampanskiego Sylwestra i szczesliwego Nowego Roku! Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Ostatni piatek 2016 30.12.16, 17:27 Rowniez zycze Wam wszystkim udanego zakonczenia roku - i oby nowy przyniosl wiele spokoju, przyjemnosci i radosci! Pogoda w Portland typoowa na te pore roku - +3, mgla. Ale poniewaz jedziemy na Sylwestra na narty do Bend, wiec zobaczymy slonce, mroz i snieg. Napadalo go w tym roku juz sporo, w gorach jest winter wonderland i wszyscy sie ciesza:) Odpowiedz Link
ewa553 Re: Ostatni piatek 2016 30.12.16, 17:38 Oj, piekne plany wszyscy macie. U mnie sie troche kielbasi: dzis caly dzien mgla przy -4 stopniach. Odwolalam odwiedziny u znajomej, bo nie mialam ochoty na jazde we mgle. Jutro mamy bilety na koncert od 20-22-giej, a potem mialysmy isc do naszego przyjaciela na szampana etc. Tymczasem przyjaciel ciezko zachorowal, a my chyba na koncert nie pojedziemy, bo jutro ma byc taka sama mgla. Juz w poprzedniego sylwestra jechalysmy we mgle do domu i to byl koszmar. A wiec wolimy zrezygnowac i zostac w domu. Nie przywiazuje do tego dnia wagi, ale koncertu szkoda:( A apropos zyczen, to widzialam fajne dzis na fejsie. Niestety nie skopiowalam, wiec tylko wlasnymi slowami: zycze Wam szczescia. Bo zdrowie to ci na Tytaniku mieli, tylko szczescia im zabraklo. Odpowiedz Link
roseanne Re: Ostatni piatek 2016 30.12.16, 18:28 mocne :) u mnie wczoraj napadalo sniegu, sporo na minusie niewielkim, dowali nam -13 w sylwka bedzie maraton filmowy w domu , z mlodzieza, puki jeszcze chca Odpowiedz Link
maria421 Szczesliwego Nowego Roku 02.01.17, 09:18 zycze Wam wszystkim. Dzisiaj spadl pierwszy snieg , moi goscie wlasnie odjechali, a ja sie ciesze z powrotu do normalnosci. Od dzisiaj dieta, nawet woda dietetyczna :-) Mielgo dnia! :-) Odpowiedz Link
jutka1 Re: Szczesliwego Nowego Roku 02.01.17, 09:37 Ja również życzę wszystkim. :-) Tutaj śniegu jeszcze nie ma, podobno od jutra ma zacząć padać. Zobaczymy. Miłego dnia :-) Odpowiedz Link
ewa553 Re: Szczesliwego Nowego Roku 02.01.17, 10:26 i ja wszystkim zycze! U mnie dzis sypie, narazie zero stopni, wiec przynajmniej nie bedzie slizgawicy. Spokoj dzisiejszy bardzo mi odpowiada, lubie codziennosc. Musze wyjsc do wsi "sluzbowo", ale poczekam az przestanie sypac, bo nie lubie czapek, a z parasolem nie mam ochoty. Milego dnia wszystkim! Odpowiedz Link
jutka1 Wtorek, trzeci dzień roku 03.01.17, 14:09 Śnieg przestał padać, i już topnieje. Zapowiadają ostry spadek temperatur, więc będzie szklanka... Wieczór spędzam u przyjaciół, a dzień mam leniwy w domu. I z tym mi dobrze. :-) Miłego :-) Odpowiedz Link
roseanne Re: Wtorek, trzeci dzień roku 04.01.17, 16:55 snieg deszcz mroz, roztopy, powiew arktyczny i tak w kolo macieju czyli na okragla albo plucha wszedzie , albo szklanka wczoraj -5, dzis +2, w sobote -14 nic nowego, poza numerem w kalendarzu i dokumentach Odpowiedz Link
minniemouse Re: Wtorek, trzeci dzień roku 04.01.17, 22:57 U nas wyjatkowa ciezka zima jak na BC - ciagle ponizej zera i co chwila snieg. okropnosc! M Odpowiedz Link
ania_2000 Sroda 05.01.17, 02:32 U nas rowniez zima na calego. Nie dosc ze zimno to i wiatr hula ogromnie, czego nie lubie. Sniegu w miescie nie ma, ale po drodze z nart droga wygladala tak jak ponizej. Bardzo przyjemnie ;) Wrocilam z nart z zapaleniem pluc. Na nartach jednak nie bylam, bo juz zaczelam rzezic w drodze "tam"... Cale dnie przesiedzialam w kocu przed kominkiem, majac nadzieje cudownie ozdrowiec, niestety nie udalo sie, po powrocie lekarz stwierdzil pneumonia. Happy New Year! nie ma co, ladnie mi sie zaczal/ Teraz rzerze w domu. Szkoda ze nikt nie wie jak stawiac banki, bo to na pewno by mi pomoglo raz dwa! Odpowiedz Link
roseanne Re: Sroda 05.01.17, 02:57 to jest dosc latwe, wbrew pozorom istnieja rowniez w wersji bezplomieniowej, moze w lokalnym chinatown znajdziecie Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Sroda 05.01.17, 03:14 no wlasnie sie zastanawiam, chociaz moze na przyszlosc - na amazonie jest duzy wybor. Odpowiedz Link
ewa553 Re: Sroda 05.01.17, 12:58 Zaraz przyjdzie Edda na obiad (kapusta po Karwinsku), a tu alarm z ogrodu: moj pomocnik tzw.Niechudy zaalarmowal ze mroz bedzie straszny i trzeba moj dwumetrowy oleander z tarasu wstawic do domku. Tak wiec zmiana planow poobiednich, ale fajnie ze chlopak taki czujny. Lubie ten oleander, prezent zreszta od matki Niechudego. Ide odlac ziem,niaki. Odpowiedz Link
maria421 Re: Sroda 05.01.17, 13:14 Aniu, wracaj do zdrowia. Ja w poniedzialek musialam pojsc do lekarza bo mi paznokiec wrosl w palec, mialam maly zabieg i mam nadzieje ze wystarczy i ze nie bede musiala isc do chirurga. Poza tym jest mi.... leniwie. Odpowiedz Link