05.12.18, 20:46
Starego wątku nie potrafię znalezc, więc robię nowy.

Film jest niemiecki, w oparciu o opowiadanie Anny Seghers, nazywa sie "Transit".

Facet poprzez dziwne sploty nabywa w Paryzu nowa tozsamosc zmarlego pisarza, po czym z okupowanej Francji, z ta nowa tozsamoscia, przebija sie do "Wolnej Francji", do Marsylii, gdzie stara sie o wyjazd do Meksyku. Rozne rzeczy sie dzieja, roznych spotyka ludzi i ich powiklania. Wszyscy sa w tej "Wolnej Francji" nielegalnie, uciekaja, staraja sie o wizy do Meksyku, o wizy tranzytowe do USA, o bilet na statek "Montreal".

Tyle, ze film jest krecony w dzisiejszych realiach. Surowe, ascetyczne zdjecia dzisiejszej Marsylii, dosc pustawej, samotnej i skazanej.

Wciąga i się pozniej za widzem wlecze. Za mna nadal, od kilku dni.
Obserwuj wątek
    • ewa553 Re: Filmy 06.12.18, 11:25
      Przegapilam w kinie, premiera byla w kwietniu. Przeczytalam w necie, ze temat jedynie oparty na Seghers. Lubie filmy, o ktorych sie nie zapomina po wyjsciu z kina. Do takich zaliczam "Werk ohne Autor", o ktorym pisalam po powrocie z kina. Bedzie na pewno i u Was grany, rezyser to Florian Henkel von Donnersmarck. Goraco polecam.
      • chris-joe Re: Filmy 20.12.18, 22:26
        Poszukam tego filmu, Ewa.
        • iwannabesedated Re: Filmy 20.12.18, 23:49
          Był już kto na Bohemian Rhapsody? Trailer apetycznie wygląda.
          • chris-joe Re: Filmy 21.12.18, 00:08
            Nie. Natomiast, tak jak samą piosenkę zawsze lubiłem, to już nie dzierżę... Nie ma 5-u minut, od miesiąca przynajmniej, by skądś mnie nią nie atakowano... A- jak już gdzieś wyjaśniałem- na bombardowania jestem niezwykle uczulony...
            • iwannabesedated Re: Filmy 21.12.18, 00:16
              No tak, przesadzili z piarem. Ja w pewnym momencie miałam taką cofkę na Baba O'Riley i jeszcze drugą piosenkę The Who, bo użyli ich do serialu CSI. Co za dużo to leje jak z cebra :(
              • ania_2000 Re: Filmy 21.12.18, 21:10
                dawno nie bylam w kinie - nie za bardzo jest na co, a jak juz - to staramy sie isc tylko na film ktory warto zobaczyc w kinie, czyli jak jest wersja np 3D - albo jakies inne bajery. Cala reszte ogladam z Redbox - tej wypozyczalni, albo z internetu - Neflix, Amazon. Netlfix coraz bardziej wchodzi w business. Ostatnio jednym ciurkiem ogladalam "Jack Ryan" wlasnie na Neflixie. Polecam.
                Co do tego co akurat u nas graja - to ciekawei zapowiada sie "The Mule" - nowy film by Clint Eastwood - no ale to tez mozna ogladnac w domu, wiec poczekam az bedzie dostepny. Tak samo czekam na "bohemian rapsody".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka