Dodaj do ulubionych

Zdjęcia IV

05.04.20, 00:05
Dawno nie było mojego psa.
To jest ulubiona pozycja.
Pełny relaks.
Obserwuj wątek
    • kan_z_oz Re: Zdjęcia IV 05.04.20, 08:55
      100% pies szczesliwy, ze wszyscy w domu. Pewnie jest kolejka aby go wyprowadzac na spacer.
    • ania_2000 Re: Zdjęcia IV 08.04.20, 03:26
      Matko alez on jest slodki:)
    • ania_2000 Re: Zdjęcia IV 08.04.20, 03:36
      Kwiatki magnoli rozkwitly i male niebieskie kwiatuszki niewiem czego tez juz sa do paru dni obecne.
      • xurek Re: Zdjęcia IV 08.04.20, 13:18
        tez takie male kwiatuszki mam, to chyba jakie dzikie hiacynty? U mnie juz prawie przekwitly. A co to za zwierz :)?

Ertes, ten pies jest juz chyba wiekszy od Twojego syna :). Czy on jeszcze urosnie?
        • roseanne Re: Zdjęcia IV 08.04.20, 13:28
          szafirki sue to w Pl nazywalo, albo grape hiacynts - nie sa dzikie, sadzi sie cebulki

pies fajnie kudlaty

mi panowie wycieli wiekszosc pierwiosnkow z okolicy
        • jutka1 Re: Zdjęcia IV 08.04.20, 13:29
          xurek napisała:

> tez takie male kwiatuszki mam, to chyba jakie dzikie hiacynty? U mnie juz prawi
          > e przekwitly. A co to za zwierz :)?
          W PL nazywają się szafirki, i są odmianą hiacyntów. :-)
          pl.wikipedia.org/wiki/Szafirek
          • ertes Re: Zdjęcia IV 08.04.20, 19:57
            Nie jest taki duzy.
            Wazy okolo 19kg. Mysle ze ma okolo 45-50 cm w klebie.

Ulubiona pozycja. Jak widac jest totalnie rozpieszczony.
            • ertes Re: Zdjęcia IV 08.04.20, 20:40
              Usiedlismy za blisko siebie wiec blyskawicznie zostalismy rozdzieleni.
              • minniemouse Re: Zdjęcia IV 09.04.20, 03:04
                a to 'piesonka' mojej znajomej 🧡🥰
                jestem naocznym świadkiem ze tez sie tak wywala jak Ertes ;) ale akurat nie mam takiego zdjęcia
                a propos tych drugich kwiatków powyżej:
                (te pierwsze słusznie zdiagnozowałyście jako szafirki. tez je miałam.)
                te drugie, jeśli to drzewko, bo dobrze nie widzę, to może być Star Magnolia
                a te trzecie to są po prostu fiolki alpejskie.
                wszystko trzy wiosennie cudne 💛

Minnie
                • ania_2000 Re: Zdjęcia IV 09.04.20, 04:55
                  och, ten pies jest przeslodki:) owca, tylko chuda i z uszami:))

Minnie - to sa szafirki jak dziewczyny napisaly - osobiscie te cebulki do ziemii wsadzalam, tylko nazwa mi z glowy poleciala, bo to bylo jesienia w zeszlym roku.
                  A magnolia ma wdzieczne imie "Susan" - i to jest krzew. I juz widac na nim listki, a kwiatki spadaja.
              • ania_2000 Re: Zdjęcia IV 09.04.20, 04:56
                ertes napisał:

> Usiedlismy za blisko siebie wiec blyskawicznie zostalismy rozdzieleni.

hahaha - super psiak:)
                • minniemouse Re: Zdjęcia IV 09.04.20, 05:53
                  haha to rzeczywiście owieczka z nogami jak sarenka :)

nie wiem czy te psy wszystkie tak maja bo Ertes takze pisze ze to bardzo fajny pies ale ten to ma tak słodki charakter ze można sie przy nim po prostu rozpłynąć w kałuże 🥰🤪
                  nie dość ze ma mięciutką jak fleece sierść (a właściwie włosy), to jeszcze jest przytulasta przylepa która patrzy na ciebie z bezgraniczna miłością w oczach ( a na oczach ma dłuuugie rzęsy, jak żyrafa albo llama! ) to jeszcze czasem bardzo delikatnie poliże cie po rece, a jakby mogła to i po twarzy, jak najczulszy kochanek lololol
                  uwielbiam tego psa, i strasznie brakuje mi mojego.
                  a ty Aniu masz jakieś zwierzątka? rybki np? ja mam teraz rybki bo z nimi nie trzeba wychodzic na spacer - w sam raz na covid, hahahahaha

Minnie
                  • kan_z_oz Re: Zdjęcia IV 09.04.20, 07:44
                    Szybko dzien sie konczy i wplywac zaczynamy w swieta. Wlepie wiec z ogdodu, bo nie szlaki zamkniete, chodzenie pod chodniku przy drodze - ile mozna - i co robi. Zosatal wiec tylko ogrod i ulica.
                    Z ogrodu o roznych porach dnia i zakatkow.
                    • kan_z_oz Re: Zdjęcia IV 09.04.20, 07:48
                      Kontynuacja zdjec;
                      • xurek Re: Zdjęcia IV 09.04.20, 12:52
                        Kanie, ogrod piekny i bardziej przypomina park. W moim malym ogrodku zaczyna sie okres kwitniecia "jednego po drugim", bardzo go lubie
                  • ertes Re: Zdjęcia IV 09.04.20, 20:21
                    Akwarium też mamy.
                    • minniemouse Re: Zdjęcia IV 09.04.20, 22:22
                      przepiękne rybki, a jak grzecznie pozują!
                      jak sie wezmę to swoim tez zrobię.

Minnie
                      • kan_z_oz Re: Zdjęcia IV 10.04.20, 04:31
                        Bardzo to wszystko piekne i ogromnie przyjemne do ogladania. Dziekuje.
    • ania_2000 Re: Zdjęcia IV 11.04.20, 01:08
      poszlam na krotki spacer sie przejsc do naszego parku - i weszlam na lake stokrotek! :) az mi sie chcialo turlac:)))
      • minniemouse Re: Zdjęcia IV 11.04.20, 01:52
        kocham stokrotki 🥰💖🌼
        • kan_z_oz Re: Zdjęcia IV 24.04.20, 07:46
          Kontynujac zdjecia z ogrodu.

Jesien jest tutaj bardzo zajetym okresem czasu. W tym roku w szczegolnosci dzieki dlugiej suszy. Wiele roslin stracilismy bo nie dalo rady podlewac wszystkiego. Podlewanie nie robi tez tego co deszcz.
          Obecnie ogrod chyba w najlepszej formie od lat.
          Sciezka w dol stoku z mandarynka po prawej stronie.

Dalej ta sama sciezka schody i tarasy po lewej stronie. Do tej pory nie wiem jak te schody zbudowalismy we dwoje w ciagu dwoch tygodni urlopu.

Aleos, szpinak nigeryjski, lewanda juz bez kwiatow oraz tumeryk.

Jablonki tropikalne. Znowu owocujace. Mamy trzy roznych gatunkow aby utrzymac cross-pollination. Obecnie pod siatka bo papugi uwielbiaja.

Pszczoly oraz nasza konstrukcja na stoku gdzie jest mozliwosc silnych wiatrow i rozwalenia uli. Dziala - nasz patent. Galwanizowane ramy wbetonowane w ziemie i pudla zwiazane pasami. Dykta zakladana na lato i zdejmowana na zime. Pszczoly lubia cien. Zadaszenia daje im tez przerwe od zalewania dolnej czesci ula w sezonie mokrym.
          • kan_z_oz Re: Zdjęcia IV 24.04.20, 08:04
            W inspekcie i obok.

Pomidory lokalne. Nie znam nawet nazwy bo dostalam sadzonki ze sklepu ogrodniczego - chyba dwie? - za robienie zakupow. Obecnie szaleja.

Szpinak azjatycki - bethal - bardzo dobrze sie usadowil. Dobry do salat gotowania. Wietnam uzywa liscie do zawijania. Trzymam bo nie wymaga nic oprocz przerywania.

Bazylia nie funkcjonuje tutaj poza inspektem. Jest egzotyczna do klimatu i zjadana natychmiastowo przez gasienice.

Nowa plantacja fasolki azjatyckiej gotowej do produkcja moze w nastepnym miesiacu. Najlepsze warzywo tutaj do uprawy. Latwe, mile, dlugo produkujace - poprostu cudo. Ciesze sie niesamowicie z odkrycia. Mam tez caly woreczek wlasnych nasion. Bede siac aby chociazby podzielic sie z sasiadami, ktorzy zaczynaja tez coraz wiecej produkowac.

Maliny. Przetrwaly. Nie wiem jakim cudem ale bedac na samych dole nie dalo rady nic zrobic. Uschly. Odbily. Sa czyli moze w przyszlosci beda. Dzisiaj zjadlam pierwszy owoc...haha
            • minniemouse Re: Zdjęcia IV 24.04.20, 10:43
              Raj, panie dzieju, po prostu raj na ziemi!!
              • jutka1 Re: Zdjęcia IV 24.04.20, 11:51
                minniemouse napisała:

> Raj, panie dzieju, po prostu raj na ziemi!!
                Pełna zgoda! :-)
                • xurek Re: Zdjęcia IV 24.04.20, 21:43
                  piekne, ta przestrzen i roznorodnosc roslin.
        • xurek Re: Zdjęcia IV 24.04.20, 21:42
          to sie nazywa pole stokrotek :)
    • xurek Wiosna 24.04.20, 21:46
      Dla mnie najlepsza pora roku. Wszystko kwitnie na wyscigi. Jak konczy sie jedno, to zaczyna inne. Ciagla radosc z nowego kwiecia. Moj ogrodek dzisiejszego wieczoru:
      • xurek Re: Wiosna 24.04.20, 21:46
        i reszta kwiatkow:
        • minniemouse Re: Wiosna 25.04.20, 02:08
          achhh jakie śliczności!! serce się raduje!!

Minnie
        • roseanne Re: Wiosna 25.04.20, 03:28
          piekne kwiatuszki,
          • kan_z_oz Re: Wiosna 25.04.20, 04:15
            Bardzo piekne kwiatki. Wszystko egzotyczne i tutaj tylko roze. Obecnie ogryzione przez gasiennice prawie do lodyg. Moze wsadze troche w doniczki w przyszlym miesiacu. Wciaz 30C kazdego dnia.
    • ertes Re: Zdjęcia IV 25.04.20, 16:03
      Wczorajszy pozno wieczorny spacer niedaleko domu. Cały dzień upał, około 32-34 a tam chłód od widocznego oceanu. Kolosalna różnica.

Jeśli forum poprzekręca zdjęcia to z góry przepraszam.
      • roseanne Re: Zdjęcia IV 25.04.20, 16:43
        h, t nadoceaniczne gory, lbie takie widoki
        i wszystko jak trzeba
      • ertes Ogród 25.04.20, 17:39
        Loquat
        Jabłoń
        Migdał
        Morela
        Pomarańcz
        • ertes Re: Ogród 25.04.20, 17:40
          Kwitnące avokado.
          Róże
          • kan_z_oz Re: Ogród 26.04.20, 10:56
            Moj loquat ma malo owocow. Cos zzarlo kwiaty. To samo z bowen mango. Juz ktorys rok. Nie lubia wilgoci.
            Rozrasta sie natomiast kawa. Mam juz kilknascie drzewek i jest to troche jak chwast. Trzymam, bo ptaki lubia owoce. Piekny krzew stabilizujacy stok.

Z czesci gospodardczej stoku. Czesc do rabania, pilowania i ciecia drewna na opal. W tym roku jestesmy chyba samo-wystarczalni. Na zdjeciu galezie na rozpalke.

Z czesci innej; lomandra czyli rodzima trawa ktora uzywam do stabilizacji stoku oraz jako brzegi grzadek.
            • kan_z_oz Re: Ogród 26.04.20, 11:09
              You tube from Fraser island. Dokladnie co widzielismy.

www.youtube.com/watch?v=uceUaDJRAZc
              • kan_z_oz Re: Ogród 26.04.20, 11:16
                Jazda po wyspie jest absolutnie okrutna. Najgorsze warunki do 4x4. Bardzo fajna gdy jest sie przygotowanym i katasrofa dla reszty. Tylko dla powaznych 4x4 ze sprzetem. Absolutnie piekne doswiadczenie. Nic do porownania na swiecie.
                • minniemouse Re: Ogród 26.04.20, 12:46
                  U mnie wpół do czwartej nad ranem, a ja po obejrzeniu waszych cudowności nabrałam ochoty na kemping i apetytu na te zachęcające owoce 😄
                  może wyślesz mi paczkę w ramach charytatywnej sąsiedzkiej Covid19 pomocy , Ertes? 😄😄

Minnie
          • xurek Re: Ogród 26.04.20, 12:36
            Wow, Ertes, widze ze tez jestescie samowystarczalni :). U was juz teraz wszystkie te owoce sa prawie jadalne? U nas drzewa owocowe dopiero kwitna. Pieknie
            • xurek pytanie do forumowych ogrodnikow: pomindory 26.04.20, 12:37
              Kan, Luiza, Ertes: widze, ze macie wiele owocow i jarzyn, ale zadne z was nigdy nie wspomnialo o pomidorach. Czy nie chodujecie? Jezeli nie, to dlaczego? U nas pomidor to warzywo nr. 1 wszystkich hobby-ogrodnikow :)
              • kan_z_oz Re: pytanie do forumowych ogrodnikow: pomindory 26.04.20, 13:29
                Mam krzak obecnie w inspekcie. Pomidory koktaijlowe dobrze sie tutaj maja. Natomist wszystkie inne gatunki u mnie zalatwiaja muszki owocowe. Nie jest to najlatwiesze do uprawy. Nie lubi wilgoci i zbytnich opadow, ani naszego slonca. Probowalam sporo gatunkow i malo z tego wyszlo.

Dobre do szklarni.
                • minniemouse Re: pytanie do forumowych ogrodnikow: pomindory 27.04.20, 01:01
                  mnie sie nie udaja pomidory, w BC jest mokro i trzeba sie nagimnastykowac aby uchronic przed nadmiernymi i nierownomiernymi opadami - najlepiej to zrobic zadaszenie. raz mi wyrosly piekne ale ohydne w smaku, raz rosly i pekaly (bo raz a za sucho raz za mokro wlasnie). zniechecilam sie i wole kupowac.

Minnie
                  • kan_z_oz Re: pytanie do forumowych ogrodnikow: pomindory 27.04.20, 10:18
                    To samo Minni tutaj. Wciaz sie gimnastykuje bo warto.
                    • ertes Re: pytanie do forumowych ogrodnikow: pomindory 30.04.20, 18:27
                      I mnie podobnie. Pomidory szlag trafia.
                      ALe moze dlatego ze cos zle robie.
                      • minniemouse Re: pytanie do forumowych ogrodnikow: pomindory 01.05.20, 02:46
                        spróbuj w szklarni, w malej szklarni. i spróbuj tzw heirloom tomatoes. moze ci sie uda..

• ertes Ocean dziś wieczorem 30.04.20, 07:37
      ertes napisał:

> Dawno nie było mojego psa.
      > To jest ulubiona pozycja.
      > Pełny relaks.
      • xurek Re: Ocean dziś wieczorem 30.04.20, 10:06
        to swiatlo ksiezyca czy jakies inne ?
        • ertes Re: Ocean dziś wieczorem 30.04.20, 15:41
          Tutaj chyba lepiej wyjasnione niz ja moglbym:
          www.latimes.com/california/story/2020-04-28/glowing-blue-waves-roll-into-the-south-bay
          • roseanne Re: Ocean dziś wieczorem 30.04.20, 16:29
            Znaczy sinice?

Interesujace
                • kan_z_oz Re: Ocean dziś wieczorem 01.05.20, 09:13
                  Bardzo piekne.
                  Co jakis czas u mnie przy pewnym ustawieniu ksiezyca z okna widac ocean w nocy. Tafla wody wyglada jak ogromne srebrne lustro, na ktorym widac wszystkie statki. To lustro odbija blask ksiezyca i oswietla wybrzeze. Nie da sie tego sfotografowac bez wiedzy jak.

Przy pelni ksiezyca rowniez ogrod wyglada jakby palily sie latarnie. Jest tak jasno, ze trudno spac. Mozna spacerowac po ogrodzie bez latarki.

Swiat jest piekny.
                  • kan_z_oz Re: Ocean dziś wieczorem 09.05.20, 11:25
                    Z ogrodowej czesci gospodarczej. Drwalnia. Mamy kilka ton do usuniecia przed sezonem suchym. Wszystko pochodzi z wycinki chorego drzewa. Mniejsze galezie zostaly sciete na opal. Wielkie pnie czekaja. Minimum to 12 miesiecy.
                    Grabs znalezione w trakcie - ulubiony pokarm wszystkich ptakow i nie tylko...haha.
    • ertes Śnieg na pustyni 18.05.20, 22:18
      Pojechaliśmy z synem i jeszcze że znajomymi na meski wyjazd na pustynię. Główny cel żeby się spotkać po 2 miesiącach durnej kwarantanny.
      Taki widok był gdy wracaliśmy.
      Syn pierwszy raz strzelał z prawdziwej broni i muszę z dumą powiedzieć że ma świetne oko.
      • roseanne Re: Śnieg na pustyni 25.05.20, 15:02
        gora piekna
        co do broni dla dzieci mam wielce mieszane uczucia,, pamietam, ze jakos w podobnym wieku bylam, gdy moj tata uczyl nas obslugi wiatrowki i bylo to wtedy frajda, przydawalo sie na festynach
    • ertes Canyon de Guadalupe, Mexico 27.05.20, 20:14
      1. Jazda po wyschnietym jeziorze
      2. Przejazd przez rzeczke
      3. Basen z goraca woda ze zrodla
      4. Widok na palmowa oaze. Wsrod tej oazy sa miejsca campinghowe.
      5. Ertes z zona na tle Oazy.
      • ertes Re: Canyon de Guadalupe, Mexico 27.05.20, 20:25
        1. Filmik ktory pokzalem urywa sie ciut wlasnie przed tym widokiem
        2. Zdjecie z 2015 roku, nasz pierwszy tam pobyt, Za samochodami widac nasz camp
        3. Chlodna rzeczka ktora daje zycie oazie palmowej
        4. Widok na kanion, w dali widac Laguna Salada czyli wyschniete jezioro. Nasze miejsce jest tam gdzie po prawej widac duzo palm.
        5. Tak wyglada droga
        • xurek Re: Canyon de Guadalupe, Mexico 27.05.20, 21:20
          urocze miejsce. jak go znalezliscie?
          • ertes Re: Canyon de Guadalupe, Mexico 27.05.20, 22:49
            Moja zona, ktorej jeszcze wtedy nie znalem byla tam w 2006 roku chyba, ze znajomymi. Oni sa Kalifornijczykami z urodzenia i duzo jezdzili po Baja (tak sie nazywa stan w Meksyku).
            Bardzo czesto o tym miejscu mi opowiadala i w 2015 pokechalismy z grupa znajomych. Tak nam sie spodobalo ze jezdzilismy tam co roku wlasnie ten dlugi weekend.
            Mam nadzieje ze uda nam sie wrocic za rok.
            • kan_z_oz Re: Canyon de Guadalupe, Mexico 28.05.20, 13:27
              Bardzo piekna okolica. Dawaj wiecej zdjec.
      • ertes Re: Canyon de Guadalupe, Mexico 28.05.20, 21:28
        1. Ciemny samochod to moje Subaru ktorego juz nie mam od 4 lat a za ktorym caly czas tesknimy.
        2. Wlasnie zjechalismy z jeziora wracajac do domu. Teraz troche autostrady i granica.
        3. Wieczor i upragniony chlod bo w dzien temperatury dochodza do 40C
        4. Poza niedaleka oaza to po drodze nie ma nic
        5. gdyby nie woda to wszystko by tak wygladalo. To sa gory wokol.
        • ertes Re: Canyon de Guadalupe, Mexico 28.05.20, 22:54
          Znalazlem jeszcze jedno fajne zdjecie
          • roseanne Re: Canyon de Guadalupe, Mexico 28.05.20, 23:19
            swietne zdjecie, jak powiekszone grudy gradu w paprociach :)
        • roseanne Re: Canyon de Guadalupe, Mexico 28.05.20, 23:20
          tez uwielbiam subaru :)
          • ertes Re: Canyon de Guadalupe, Mexico 29.05.20, 00:06
            Niestety jak zdecydowalismy zeby kupic nowe auto Subaru nie mialo SUV wiec wybor padl na Honde.
            Ale tak go lubilem, ze wybralem prawie taki sam kolor :)
            • kan_z_oz Re: Canyon de Guadalupe, Mexico 01.06.20, 10:39
              Zdjecie z palmami na pustyni jest zabojcze.
              Nasz pierwszy samochod tutaj byl Subaru. Wagon z mozliwoscia przelaczenia na 4x4. Objechalismy w nim absolutnie wszystko w Gorach i mozna byla zapakowac tone drewna do bagaznika na rozlozone siedzenia.
              SUV Subaru byl niestety niewypalem u mnie.

Za to BT-4 bylo ciekawe. Nie zapomne tego pojazdu.
    • xurek Teufelschlucht - 1 03.06.20, 14:21
      kilka zdjec z naszej poniedzialkowej wedrowki.
      • xurek Re: Teufelschlucht - 2 03.06.20, 14:23
        i jeszcze kilka
        • roseanne Re: Teufelschlucht - 2 03.06.20, 15:19
          pieknie
          • ania_2000 Re: Teufelschlucht - 2 03.06.20, 18:25
            Przepieknie Xurku masz w swojej dzielnicy - Moje klimaty ha! - lasy, zielen i woda. Piekny hike.
    • ertes Re: Zdjęcia IV 03.06.20, 17:25
      Dzis kot zarzadzil schaboszczaki.
      • ania_2000 Re: Zdjęcia IV 03.06.20, 18:26
        lol, niech on tam uwaza, przy tym nozu;)
      • xurek Re: Zdjęcia IV 03.06.20, 19:07
        schaboszczak z kota :):):)?
        • kan_z_oz Re: Zdjęcia IV 04.06.20, 07:49
          Xurku, bardzo piekne zdjecia. Wygladacie super jak tez cala okolica. Mam nadzieje, ze zlapiesz bakcyla lazenia lub tylko obcowania z elementem bez efektow ubocznych.

Ertes, gdzie te kotlety?
          • minniemouse Re: Zdjęcia IV 05.06.20, 00:09
            w kazdym razie kotecek widac ze ladnie wykarmiony :)
            • kan_z_oz Re: Zdjęcia IV 07.06.20, 10:26
              Miasteczko w ten lykend. Tlumy cisza i sie ciesza, ze ludzie korzystaja. Na zdjeciach niemiecki sklep z kuku zegarami istniejacy tutaj od lat oraz male sklepiki. Nowy parking z placem zabaw zbudowany w ostatnich latach. Nawet toaleta jest z piaskowca.
    • xurek Schrank 07.06.20, 14:14
      nie wiem, czy pamietacie moje posty na temat zakupu starej "ludowej" szafy z odzysku, majacej sluzyc za garderobe i moje pytania, jak ja przemalowac. Po prawie roku straszenia w salonie szafa zostala wreszcie przemalowana. Oto rezultat:

Szafa "nowa" i "stara"
      • roseanne Re: Schrank 07.06.20, 14:28
        bardzo cciekawy efekt uzyskalas
        podoba mi sie
        • maria421 Re: Schrank 07.06.20, 15:35
          Piekna szafa
          • kan_z_oz Re: Schrank 19.06.20, 11:02
            Zoo juz otwarte. Karmilam kangura.
            Kwitna rozne. Dobrze miec w domu wizanke.

Zdobyczne oraz wlasne owoce. Przetwarzamy.
    • xurek Hallwiller See 13.07.20, 15:53
      Bylismy wczoraj na wyciecze, ok 40 min. jazdy od nas. Zamek fajnie zroganizowany do zwiedzania: jest czesc "zwiedzalna" i czesc "odpoczywalna" - pierwszy raz sie z czyms takim spotkalam.
      • xurek Re: Hallwiller See 2 13.07.20, 15:56
        Oprocz zamku jest jezioro ze zroganizowanymi kapieliskami. Bardzo fajne, bo duzo cienia i stosunkowo malo ludzi. Pogoda bardzo dopisala. Tyle tylko, ze sie czlek od tego slonca robi piegowaty. Nie lubie piegow :(
        • ania_2000 Re: Hallwiller See 2 14.07.20, 00:27
          Piekny zamek. Lubie zamki, a tutaj ich nie ma. Dzieki za zdjecia - fajnie poznawac inne zakatki swiata:)
          Jak tam woda w jeziorze? Pewnie ciepla, skoro jest plaza - super zdjecia, pelna relaksacja, majtki twojego meza - wow;) hehe.
          • ania_2000 Re: Hallwiller See 2 14.07.20, 03:34
            Nasze miejsce kampingowe w sosnowym lesie - i okolice po ktorych sie krecilismy. Srodkowy Oregon jest troche inny od naszego wybrzezowego - jest duzo bardziej sucho, slonecznie i wyzej - to jest tzw. high desert czyli rownina na wysokosci 1000 m. Jest tam sporo gorskich jezior ( tam nie bylismy) - kampingowalismy niedaleko rzeki, po ktorej robi sie splywy w dol, bardzo lagodne w tym miejscu. Ludzie plyna nie tylko na kajakach, - ale na pontonikach, kolkach i innych dmuchawcach.
            • kan_z_oz Re: Hallwiller See 2 15.07.20, 00:28
              Bardzo fajne fotki.
              To samo tutaj 'majtki' do kapania nie spotykanie zbyt czesto oprocz basenow (tez nie zbyt czesto).
              • xurek Re: Hallwiller See 2 15.07.20, 12:22
                oh, tutaj takie "skape gatki" tez juz dawno wyszly z mody i zostaly zastapione szerokimi gaciskami prawie do kolan noszonych przez znakomita wiekszosc. Te gaciory nie dosc ze (moim zdaniem) paskudnie wygladaja, to na dodatek potrzebuja wiecznosc po wyjsciu z wody, by wyschnac, co przy chlodnej wodzie i lezeniu w cieniu jest bardzo nieprzyjemne.

Dlatego S. strajkuje i nosi swoje ponad 10-letnie gatki (nowe w sklepac nie istnieja a my nie kupujemy online). Mial dwie pary - te "kusa" i takie jakby "boxerki", ale jako ze boxerki nosil prawie zawsze, to sie po 10 latach rozlecialy i zostaly tylko te. Mam nadzieje, ze uda sie nam kupic nowe, zanim te sie podziurawia :)
            • xurek Re: Hallwiller See 2 15.07.20, 16:23
              pieknie i ta przestrzen z tak niewielka iloscia ludzi! To u nas jest trudniejsze do znalezienia.
          • xurek Re: Hallwiller See 2 15.07.20, 16:21
            woda jest ciepla w tym i wszstkich innych "nizinnych" jeziorach. Z 200 m wyzej i trundo wytrzymac 5 minut.
            • kan_z_oz Re: Hallwiller See 2 16.07.20, 09:42
              Xurku, mieszkalam w Australii na wysokosci 1000 metrow n.p.m. Kazdy strumyk, jezioro, rzeczka byly przerazliwie zimne. Pod koniec lata tylko jezioro nadawalo sie do szybkiego wejscia. Bardzo dobra woda dla pstragow, ktore rozmnazano i wpuszczano do gorskich potokow. Od tego czasu brakuje mi czasami takiego uwedzonego pstraga jeszcze cieplego od lokalnego wedkarza.
              Bardzo podobne tereny tylko zamiast sosen eukaliptusy. Zamiast piachu czerwona ziemia.
              • kan_z_oz Noosa 24.07.20, 09:13
                Dzisiaj rano z mokrej plazy w Noosa oraz zdjecie z Rainbow Beach.
    • xurek Jungfraujoch 1 15.08.20, 11:13
      W zeszla sobote spontanicznie wybralismy sie na te wycieczke. Dojechalismy samochodem do Grindelwald i dalej gorska kolejka zembata do Kleine Scheidegg a potem inna do Jungfraujoch. Odleglosc ok. 6 km, roznica wysokosci ok 3'000 m.

W Grindelwald bylo 32 stopnie, w Kleine Scheidegg (2'000 m npm) ok 25 a na Jungfraujoch 11. W Grindelwald masy turystow w sportowo – eleganckich ubraniach szwendajacych sie od sklepu do kawiarni, w Kleine Scheidegg krowy porozrzucane na letnich alpejskich lakach, turysci z plecakaami i w trackingowych butach badz na mountainbikach w odpowiednim stroju, na Jungfaujoch kurtki, polary, Alpinisci z linami, kaskami i rakami przechodzacy przez Sphinx – Tunel.

W Grindelwald kwitnaca bujna zielen, restauracyjne i kawiarniane ogrody pelne kwiatow i pnaczy. W kleine Scheiegg alpejskie kwitnace laki i troche kosodrzewiny, na Jungraujoch nic oprocz sniegu, lodu i skal.
      Po raz pierwszy w zyciu widzialam «z bilska» lodowiec. Po raz pierwszy doznalam uczucia spowodowanego niedotlenieniem. Po raz pierwszy znalazlam sie w miejscu, gdzie nigdy nic nie wyrosnie i nigdy nie stopnieje snieg.

Rozmawialismy z facetem z obsulugi komplexu turystycznego na szczycie. Mowil nam, o 18-tej odjezdza ostatnia kolejka w doline, ktora wszyscy musza opuscic komplex. Na noc zostaje tylko jedna osoba, tego dnia byl to wlansie on. Pierwsza obsluga zjawia sie nastepnego dnia o 9-tej, pierwsi goscie o 10:30. To jest 15 godzin w zupelnej samotnosci na sczycie w calkowitym odcieciu od “reszty swiata”. Chcicalabym miec mozliwsc spedzenia tam takiej jedej samotnej nocy. Musi byc niesamowite wrazenie.
      • xurek Jungfraujoch 2 15.08.20, 11:14
        zdjec cd
        • xurek Re: Jungfraujoch 3 15.08.20, 11:15
          zdjec cd
          • jutka1 Re: Jungfraujoch 3 15.08.20, 11:35
            Niesamowite widoki. Nigdy nie byłam na lodowcu, czy blisko lodowca.
            Super. :-)
            • ania_2000 Re: Jungfraujoch 3 15.08.20, 18:02
              Przepieknie! Coz za widoki! Dzieki Xurku za zdjecia, az czuje powiew zimnego powietrza:)
              Na lodowcu bylam w Montanie, w Glacier National Park - ale nie bylo tak fantastycznego view!
              • kan_z_oz Re: Jungfraujoch 3 16.08.20, 07:56
                Przepieknie. Poludniowa wyspa Nowej Zelandii ma tylko w moim poblizu zblizone widoki.
    • ania_2000 Re: Zdjęcia IV 24.08.20, 19:45
      Zdjecia znad oceanu. Woda zimna jak lod, wiatr wieje szalenczo, ludzi nie ma - a ci co sa, to siedza w takim namiociku jak nasz - wersja polskiego parawanu. Temperatura powyzej 20C - ale przez ten wiatr to sie nawet slonca nie czuje.
      pierwsze zdjecie, to jest nasz "zestaw campingowy" - przyczepka z doczepionym daszkiem. Dalej - wydmy, zimna woda, i szeroka i pusta plaza na spacery - zapraszam:)

• xurek Re: Zdjęcia IV 24.08.20, 20:14
        fajne to campingowe jajo. Jak to sie nazywa? Moze tez takie zakupimy...
        • ania_2000 Re: Zdjęcia IV 24.08.20, 21:17
          To jest "teardrop" trailer, w zasadzie taki namiot na kolkach. Ma duze lozko, tv, ogrzewanie, klimatyzacje, radio w srodku - a na zewntarz kuchenke, zlew i mala lodowe. Miesci sie w garazu na wysokosc, co jest bardzo wazne, bo nie trzeba placic za jego storage - u nas nie mozna parkowac przyczep na ulicy.
          Jest lekki, wiec nie trzeba miec do tego trucka na ciagniecie. Jak dla mnie idealny, nie ma tylko kibelka.

ponizej pare zdjec z tego sezonu - i link do oficjalnej strony sprzedawcy.

T@G trailer

• kan_z_oz Re: Zdjęcia IV 25.08.20, 11:01
            Bardzo fajna przyczepa.
          • luiza-w-ogrodzie Re: Zdjęcia IV 25.08.20, 14:33
            Baardzo mi sie ta przyczepka podoba. Zazdroszcze kempingowania, juz dawno nie bylam.
          • xurek Re: Zdjęcia IV 25.08.20, 15:07
            tez mi sie ta przyczepka bardzo podoba. znalazlam dystrybutora w CH, koszt przyczepki tutaj 20'000 CHF w najbardziej podstawowym wyposazeniu. jezeli "turystyka w systemie covidowym" sie utrzyma, to jest to rozwiazanie naprawde warte zastanowienia.
            • ania_2000 Re: Zdjęcia IV 25.08.20, 16:09
              O wlasnie. Covidowa turystyka - bardzo sie rozwinela tego lata, ludzie nigdzie dalej nie lataja, podrozuja raczej lokalnie - RV (recreatinal vehicle) business bardzo poszedl w gore. Przyczepy roznej wielkosci sie dobrze sprzedaja, bo oferuja szybki i wygodny dostep do natury - takiej na wyciagniecie reki, a nie z hotelu:) Nie mam nic przeciwko hotelom, ale od czasu do czasu posiedziec w lesie przy ognisku albo nad jeziorem jest nieprawdopodobnie relaksujace.
              • kan_z_oz Re: Zdjęcia IV 27.08.20, 13:25
                Aniu, u mnie tak samo w stanie wygladaja statystyki. RV w gore. Ludzie w las. Pochwalam.
              • ertes Re: Zdjęcia IV 27.08.20, 15:51
                Podejrzewam ze to sie dosc szybko skonczy gdyz ludziom sie *wydaje* ze chca do natury ale niestety nie wiedza tak na[rawde co to jest. Za rok za dwa RVs bedzie mozna kupic za psie pieniadze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka