ertes 08.05.21, 20:34 Powiedział że w kwietniu szczepionka będzie dla wszystkich. I tak też się stało. Właśnie jestem w sklepie spożywczym i ogłoszeno że mają dwie dawki pfizera w aptece. Dla każdego kto chce... Mamy za dużo. Świetna robota. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xurek Re: Prezydent Trump 08.05.21, 20:47 to znow wybrano Trumpa na prezydenta :) :) :)? Jezeli nie to BYLY prezydent, please :). Ale do tematu: w naszej telewizroni pokazywali, ze w USA juz wszyscy, co chcieli sie zaszczepic sa zaszczepieni a teraz grupy ochotnikow odwiedzaja tych szczepionkowych "sabotazystow" po domach i usiluja do szczepionki przekonac. Ale skoro jest taki nadmiar, to nie rozumiem, czemu USA szczepionek nie udostepni np. Kanadzie, w ktorej ich chyba brakuje? Czy planowana jest po jakims czasie nastepna fala szczepien czy wychodzi sie z zalozenia, ze jedna fala zazegna kowidowe zagrozenie? Odpowiedz Link
ertes Re: Prezydent Trump 08.05.21, 21:38 Xurek jak widać, nie po raz pierwszy że albo ty albo ogólnie masz wybiórcze info na temat co się dzieje, nie tylko w tej ale w wielu dziedzinach a Ameryce północnej. Kanada już dostaje od nas szczepionki. Przecież wiadomo ze bez nas nie dałoby sobie rady. Prezydent Bush Prezydent Obama Prezydent Trump Odpowiedz Link
xurek Re: Prezydent Trump 08.05.21, 23:29 aaaa dzieki za info. wiem o Ameryce tyle co podaja media. Odpowiedz Link
xurek Re: Prezydent Trump 09.05.21, 10:31 nie wiedzialam, ze u Was nadal nazywani sa prezydentami. W Niemczech sa to "ex-Kanzler" a w Szwajcarii "Alt-Bundesträte". Ordnung muss sein :). Odpowiedz Link
ertes Swiat 13.05.21, 20:03 Po 4 miesiacach: Bliski Wschod bliski wojny Ukraina zagrozona rosyjskim wojkiem Chiny groza Taiwanowi Korea Grozi chyba wszystkim Super zmiana... Odpowiedz Link
xurek Re: Swiat 13.05.21, 20:30 ale czy to ma az tak wiele wspolnego z Waszym Prezytentem? Czy aby nie przeceniasz jego wplywow? Poza tym w tamtym roku i rok wczesniej bylo prawie tak samo, tylko nazwy krajow byly moze troche inne, aczkolwiek Chiny (i Hongkong?) oraz Ukraina i Rosja a takze Allmighty Kim pozostaja bez zmian :). Odpowiedz Link
ertes Re: Swiat 13.05.21, 20:36 Mysle ze sie mylisz. Rosjanie dopiero w tym roku zaczeli gromadzic wojsko na granicy. Na Bliskim Wschodzie nie bylo tak duzego konfliktu jak jest teraz. I nie, nie przeceniam tego co moze prezydent. Moze duzo. AKurat ten oczywiscie musi sie zapytac swoich handlers czy mozna wogole sie odezwac bo inaczej bedzie mial problem. Jak sam powiedzial. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Swiat 13.05.21, 22:12 ertes napisał: > Mysle ze sie mylisz. > Rosjanie dopiero w tym roku zaczeli gromadzic wojsko na granicy. ********** Przepraszam, ale muszę zaoponować. Rosyjskie wojska są w ukraińskim Donbasie (a Rosja wspiera prorosyjskich separatystów w Donbasie) i przy granicy z Donbasem nieprzerwanie od marca 2014 r. Są też przy granicy z Krymem, który napadli i zaanektowali w marcu 2014. Tak gwoli ścisłości. Odpowiedz Link
ertes Re: Swiat 13.05.21, 22:26 A ja slyszalem ze ostatnio wojska jest coraz wiecej i nawet dosc duzo sie na temat zagrozenia mowi i pisze. Gwoli scislosci... Odpowiedz Link
jutka1 Re: Swiat 13.05.21, 22:32 ertes napisał: > A ja slyszalem ze ostatnio wojska jest coraz wiecej i nawet dosc duzo sie na te > mat zagrozenia mowi i pisze. > Gwoli scislosci... *********** A gwoli ścisłości - sprowadzili wtedy pod granicę dużo wojska, i początkowo były niepokoje, czy się do czegoś nie szykują. Ale satelity pokazały, że nie przesunęli jednostek potrzebnych w czasie konfliktu zbrojnego: szpitali polowych z zapleczami, kuchni polowych z zapleczami, etc. Po czym wycofali wojska, mówiąc oficjalnie i publicznie, że "kończą rutynowe ćwiczenia wojskowe jednostek XYZ" i wycofali te wojska. Sprawdzali reakcje Zachodu: które kraje NATO jak się zachowaja, i z jakim natężeniem. Odpowiedz Link
ertes Re: Swiat 13.05.21, 22:34 Jakbys szukala informacji to prosze: In Washington, the Pentagon said the Russian military build-up was larger than that in 2014 and it was not clear that it was for training purposes. A U.S. official, speaking on the condition of anonymity, said the Russian build-up numbered in the tens of thousands but was not aware of intelligence that pointed to more than 150,000 Russian troops. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Swiat 13.05.21, 22:39 ertes napisał: > Jakbys szukala informacji to prosze: > > In Washington, the Pentagon said the Russian military build-up was larger than > that in 2014 and it was not clear that it was for training purposes. > > A U.S. official, speaking on the condition of anonymity, said the Russian build > -up numbered in the tens of thousands but was not aware of intelligence that po > inted to more than 150,000 Russian troops. ********* Ertesie, to co cytujesz, to było ponad 3 tygodnie temu (ok. 20 kwietnia). Sprawy "wschodnie" z racji jednego z zawodów śledzę codziennie 7/7, i potraktuj proszę to co napisałam jako "update" tego, co czytałeś. Thnx. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Swiat 13.05.21, 23:23 ertes napisał: > Widze ze bronisz Rosjan jak lwica... OK. ********* ŻE CO???!!! Weź czytaj ze zrozumieniem. Zrobili z Zachodu sondaż dla siebie. Kto sie wypowie bardzo przeciw? Kto dyplomatycznie "trochę przeciw"? Kto się nie wypowie? I bardzo proszę, nie obrażaj mnie. Jestem najbardziej zajadłą z zajadłych anty-putinistką. Tylko mówię, że wzięli nas, Zachód, i sprawdzili jak byśmy zareagowali na wypadek prawdziwej inwazji. Mam nadzieję, że my-Zachód, zdaliśmy egzamin w reakcjach. Albo przynajmniej część Zachodu. Odpowiedz Link
xurek Chiny 13.05.21, 20:41 nagralam sobie serie programow z Arte pod tytulem "Chincyczy na swiecie". Wciagnelam dzisiaj Chinczykow w Kenii (ktora juz chyba maja calkiem w kieszeni), Chinczykow na Madagaskarze (gdzie wylowili juz prawie wszystkie ryby) oraz Chinczykow we Wloszech (gdzie zarzneli i przejeli przemysl tekstylny a teraz zabieraja sie za winnice) po czym wylaczylam telewizornie przekladajac Chinczykow w innych krajach na odlegly termin, by nie stac sie rasista. Po tych trzech programach (nakreconych przez Holendra) widze cala mase podobienstw miedzy Chinczykami i szarancza a glupota Afrykanczykow i Europejczykow, ktorzy im te inwazje umozliwiaja jest znacznie wieksza, niz myslalam. PS: wiekszosc ciuchow "made in Italy" jest "made in Italy by hundrieds of Chinese slaves working 20 hours a day opressed by few Chinese baboons making billions". Odpowiedz Link
jutka1 Re: Chiny 13.05.21, 22:22 xurek napisała: > nagralam sobie serie programow z Arte pod tytulem "Chincyczy na swiecie". Wciag > nelam dzisiaj Chinczykow w Kenii (ktora juz chyba maja calkiem w kieszeni), Chi > nczykow na Madagaskarze (gdzie wylowili juz prawie wszystkie ryby) oraz Chinczy > kow we Wloszech (gdzie zarzneli i przejeli przemysl tekstylny a teraz zabieraja > sie za winnice) po czym wylaczylam telewizornie przekladajac Chinczykow w inny > ch krajach na odlegly termin, by nie stac sie rasista. ********* Czytałam, że passate di tomato "Made in Italy" są robione z chińskich pomidorów w Chinach, i tylko naklejki są "Made in Italy", a passate są przerabiane również na inne "włoskie" produkty z pomidorów. Jak jeździłam na Karaiby (a bywałam na dobrych kilku wyspach), to budowlanka i deweloperka - Chiny. Na jednej z wysp postawili stadion, który po niewielu latach zaczął sie sypać, i pokazywano mi wielki szpital w stanie surowym i pewnie do dziś w stanie surowym, bo zbudowali zbyt niskie pomieszczenia na piętrach oddziałów, gdzie standardowy sprzęt medyczny od dekad wymaga wyższych pomieszczeń. I "szpital" stoi i straszy. O Afryce nie wspomnę. Od wielu lat o tym czytam, bo mnie temat interesuje, i jak czytam o chińskiej ekspansji np. w afrykańskim przemyśle wydobywczym włącznie z kamieniami szlachetnymi, i traktowaniu lokalnej siły roboczej jak mało płatnych quasi niewolników, to od lat mi się nóż w kieszeni otwiera... Odpowiedz Link
maria421 Re: Chiny 14.05.21, 08:38 jutka1 napisała: > Jak jeździłam na Karaiby (a bywałam na dobrych kilku wyspach), to budowlanka i > deweloperka - Chiny. Na jednej z wysp postawili stadion, który po niewielu lata > ch zaczął sie sypać, i pokazywano mi wielki szpital w stanie surowym i pewnie d > o dziś w stanie surowym, bo zbudowali zbyt niskie pomieszczenia na piętrach odd > ziałów, gdzie standardowy sprzęt medyczny od dekad wymaga wyższych pomieszczeń > . I "szpital" stoi i straszy. Trzeba jednak przyznac, ze koronawirus, jak na produkt Made in China , jest wyjatkowo trwaly ;-) Odpowiedz Link
ertes Re: Chiny 14.05.21, 16:30 Haha a to prawda. Trump próbował zatrzymać ekspansję badziewia z Chin. Wątpię żeby to było możliwe na większą skalę. Co trzeba przyznać to jak się patrzy na chińskie miasta to są niesamowite. Odpowiedz Link
skynews Re: Prezydent Trump 20.05.21, 02:10 Prezydent Trump nie rządzi... a Prezydent Biden już pękł w kluczowej dla NATO i Europy sprawie: zniósł amerykańskie sankcje na Pipeline Nord Stream 2 mimo że jeszcze w zeszłym tygodniu kategorycznie to wykluczał. W liście do Kongresu ogłosił to Antony Blinken: "rezygnacja z sankcji jest narodowym interesem USA" napisał i powiedział. Sankcje dotyczą tylko rosyjskich statków kładących rury ale jako że takowych praktycznie nie bo prace wykonują Niemcy to można spokojne stwierdzić że Biden zarządził wspieranie Putina i niemieckiej dominacji w EU. Niemiecka media mało nie rozsadzi duma z powodu "najpotężniejszej kobiety na świecie - mächtigsten Frau der Welt" (AM) i jej wpływu jaki ma n Kongres USA a Minister of Foreign Affairs Heiko Mass "We see this as a constructive step"... Odpowiedz Link
maria421 Re: Prezydent Trump 20.05.21, 15:39 Nie dotyczy POTUSa, ani bylego , ani obecnego. Dotyczy otwartego, zadeklarowanego rasizmu pani burmistrz Chicago : nypost.com/2021/05/19/chicagos-mayor-refuses-to-give-interviews-to-white-reporters/ Odpowiedz Link
akawill Re: Prezydent Trump 23.07.21, 17:24 Powinno być na wątku: "Co zrobił Trump" ale tamten mocno przelany. Niedokładnie o tym co zrobił Trump, chodzi o Trumpa jako katalizatora pewnych zjawisk społecznych, a dokładnie o stosunek ludzi do kościoła i religii w Stanach. Nie streszczam artykułów, bo dla mnie za dobre aby je "przeżuwać" i tylko podaję linki. Nadchodzi weekend więc poczytajcie jeśli chcecie. Nie jest za długie i dla mnie było interesujące, więc się dzielę. www.vox.com/22188646/trump-evangelical-christianity-david-french www.ncronline.org/news/parish/support-trump-within-church-has-driven-some-catholics-exits Odpowiedz Link
ertes Re: Prezydent Trump 23.07.21, 17:37 Jutka niech sprawdzi jak bardzo na lewo jest Vox. Zreszta niewiele ponad rok temu Vox twierdzil ze nie ma zadnej pandemii a to tylko wymysly. A jesli chodzi o kosciol katolicki to swietnie ze ludzie odchodza. Skorumpowana, pedofliska instytucja. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Prezydent Trump 24.07.21, 10:18 Bardzo interesujące, Akawillu. Wiele podobieństw z sytuacją w Polsce i upolitycznieniem hierarchów KK. Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Prezydent Trump 27.07.21, 14:30 Czytam ten watek i nie rozumiem o co chodzi. Obejrzalam dziesiatki Putina wypowiedzi na temat "wojny z zachodem". Bardzo fajnie wychodzi po rosyjsku i mniej w tlumaczeniu. Nikt nie chce konfliktu, wojny, anarchii zamieszek oraz powstan rewolucyjnych. Trump do tego - nie jest juz POTUSEM. Odpowiedz Link
ertes Re: Prezydent Trump 27.07.21, 15:11 Nie czytaj. I tak nie zrozumiesz. I tak bedziesz po chamsku bluzgac. Odpowiedz Link