11.11.04, 06:02
Tym razem umarl.
Jednego terrorysty mniej.
Obserwuj wątek
    • starypierdola RIP 11.11.04, 06:50
      Dla wiekszosci Palestynczykow (tez ludzie!) to bohater narodowy. A z terrorem
      to prawda; narozrabial wiecej niz taki Begin, ale chyba nie wiecej niz Sharon.

SP
    • xurek pamietam, 11.11.04, 15:01
      jaka bezgraniczna odraza ogarnela mnie gdy ogladalam w telewizji po ataku na
      WTC roztanczonych i cieszacych sie ludzi na ulicach arabskich miast. Uczucie
      tamtych chwil przypomnialo mi sie gdy w telewizji zobaczylam wiwatujacy,
      smiejacy sie i cieszacy tlum na ulicach Jerozolimy.
      Kimkolwiek Arafat nie bylby dla nas, dla wielu oznaczal bardzo wiele waznego i
      pozytywnego. Moim zdaniem wcale nie kosztuje wiele uszanowac czyjas zalobe,
      nawet jezeli samemu jej sie nie dzieli.
      Oh, jak ja lubie moja krowia gorke ktorej telewizja pokazala program o
      Arafacie "bez sentymentow" - bylo i o jego zaslugach w kwestii uznania narodu i
      roszczen palestynskich na arenie swiatowej jak i o jego poczynianiach w Syrii
      czy Libanie, o jego roli w wojnie Kuwejckiej i o despotycznym
      i "kontraproduktywnym" rzadzeniu palestynska autonomia, bylo o jego rodzinie, o
      jego zyciu prywatnym. Umarl czlowiek z pewnoscia nietuzinkowy i chyba troche
      wiecej niz "jeden wiecej terrorysta".

Osobiscie obawiam sie, ze jego smierc i zwiazane z nia "szukanie nastepcy"
      doprowadzi do jeszcze wiekszej destabilizacji regionu.

Xurek
      • ertes Re: pamietam, 11.11.04, 15:23
        Xurku te filmy z cieszacymi sie palestynczykami byly z 1993 roku z zupelnie
        innej okazji. Czyby tv na krowiej gorce tego nie sprostowalo?
        • xurek zupelnie mnie nie zrozumiales 11.11.04, 15:33
          ja w ogole nie mialam na mysli cieszacych sie Palestynczykow tylko a)
          cieszacych sie Arabow w roznych miastach po 11. wrzesnia i b) obecnie na
          ulicach Jerozolimy skaczacych z radosci z powodu smierci Arafata Zydow. Co w
          tym kontekscie ma byc sprostowane?

Xurek
          • ertes Re: zupelnie mnie nie zrozumiales 11.11.04, 15:40
            A to przepraszam. Myslalem ze odnosisz sie do tego co pokazalo CNN a za nimi
            inne sieci co bylo nieprawda.
            • xurek krowia gorka 11.11.04, 15:42
              nie powoluje sie na CNN :))))). Jest zawsze calkiem obiektywna. Albo prawie :))

Xurek
              • ertes Re: krowia gorka 11.11.04, 15:53
                Ciesz sie wiec poki mozesz :)
                Mam bardzo podejrzliwe podejscie do TV gdyz jeszcze nie mieszkalem w kraju w
                ktorym nie bylaby tendencyjna a ta tutejsza jest szczegolnie.
                • xurek poniewaz 11.11.04, 15:56
                  krowia gorka jest maciupenka i nie majaca swiatowego ani znaczenia ani wplywu a
                  do tego zyjaca po czesci z "w miare obiektywnego niewtracania sie" latwo jej
                  przychodzi zachowac dystans i duza doze neutralnosci. Dokumentacje krowiej
                  gorki takie jak "NZZ-Format" chwalone sa i pokazywane w dobrych paru
                  krajach. "Reporterska uczciwosc" to tez biznes :)))

Xurek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka