ertes 11.11.04, 06:02 Tym razem umarl. Jednego terrorysty mniej. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
starypierdola RIP 11.11.04, 06:50 Dla wiekszosci Palestynczykow (tez ludzie!) to bohater narodowy. A z terrorem to prawda; narozrabial wiecej niz taki Begin, ale chyba nie wiecej niz Sharon. SP Odpowiedz Link
xurek pamietam, 11.11.04, 15:01 jaka bezgraniczna odraza ogarnela mnie gdy ogladalam w telewizji po ataku na WTC roztanczonych i cieszacych sie ludzi na ulicach arabskich miast. Uczucie tamtych chwil przypomnialo mi sie gdy w telewizji zobaczylam wiwatujacy, smiejacy sie i cieszacy tlum na ulicach Jerozolimy. Kimkolwiek Arafat nie bylby dla nas, dla wielu oznaczal bardzo wiele waznego i pozytywnego. Moim zdaniem wcale nie kosztuje wiele uszanowac czyjas zalobe, nawet jezeli samemu jej sie nie dzieli. Oh, jak ja lubie moja krowia gorke ktorej telewizja pokazala program o Arafacie "bez sentymentow" - bylo i o jego zaslugach w kwestii uznania narodu i roszczen palestynskich na arenie swiatowej jak i o jego poczynianiach w Syrii czy Libanie, o jego roli w wojnie Kuwejckiej i o despotycznym i "kontraproduktywnym" rzadzeniu palestynska autonomia, bylo o jego rodzinie, o jego zyciu prywatnym. Umarl czlowiek z pewnoscia nietuzinkowy i chyba troche wiecej niz "jeden wiecej terrorysta". Osobiscie obawiam sie, ze jego smierc i zwiazane z nia "szukanie nastepcy" doprowadzi do jeszcze wiekszej destabilizacji regionu. Xurek Odpowiedz Link
ertes Re: pamietam, 11.11.04, 15:23 Xurku te filmy z cieszacymi sie palestynczykami byly z 1993 roku z zupelnie innej okazji. Czyby tv na krowiej gorce tego nie sprostowalo? Odpowiedz Link
xurek zupelnie mnie nie zrozumiales 11.11.04, 15:33 ja w ogole nie mialam na mysli cieszacych sie Palestynczykow tylko a) cieszacych sie Arabow w roznych miastach po 11. wrzesnia i b) obecnie na ulicach Jerozolimy skaczacych z radosci z powodu smierci Arafata Zydow. Co w tym kontekscie ma byc sprostowane? Xurek Odpowiedz Link
ertes Re: zupelnie mnie nie zrozumiales 11.11.04, 15:40 A to przepraszam. Myslalem ze odnosisz sie do tego co pokazalo CNN a za nimi inne sieci co bylo nieprawda. Odpowiedz Link
xurek krowia gorka 11.11.04, 15:42 nie powoluje sie na CNN :))))). Jest zawsze calkiem obiektywna. Albo prawie :)) Xurek Odpowiedz Link
ertes Re: krowia gorka 11.11.04, 15:53 Ciesz sie wiec poki mozesz :) Mam bardzo podejrzliwe podejscie do TV gdyz jeszcze nie mieszkalem w kraju w ktorym nie bylaby tendencyjna a ta tutejsza jest szczegolnie. Odpowiedz Link
xurek poniewaz 11.11.04, 15:56 krowia gorka jest maciupenka i nie majaca swiatowego ani znaczenia ani wplywu a do tego zyjaca po czesci z "w miare obiektywnego niewtracania sie" latwo jej przychodzi zachowac dystans i duza doze neutralnosci. Dokumentacje krowiej gorki takie jak "NZZ-Format" chwalone sa i pokazywane w dobrych paru krajach. "Reporterska uczciwosc" to tez biznes :))) Xurek Odpowiedz Link