18.01.05, 23:32
alez mi sie chce! Do Mtl doleci dopiero za dwa lata (Air France), ale moze z
NYC do Europy bym sie zabral....
Obserwuj wątek
    • ertes Re: A380! 18.01.05, 23:54
      Pomysl sobie jak bedziesz ta 550 osoba ktora wychodzi z samolotu a potem
      dochodzi do kolejki przed Customs i zaraz ci sie odechce.
      • chris-joe Re: A380! 19.01.05, 00:08
        ertes, jak lecialem ostatnio takim malym smiglowym gownem (Dehavilland Dash
        8-300, jakies 50 pasazerow) z Portland do Vancouver, gdzie czekala kumpelka, by
        mnie zabrac na szybka wodke przed dalszym lotem do Mtl, to wydawalo mi sie, ze
        przez kanadyjska odprawe przemkne w try miga. Tyle ze akurat obok nas
        wyladowaly jakies trzy olbrzymy z Azji... :))) Zmarnowalem tam jakas godzine,
        czyli przynajmniej 4-5 literatki :)
        A przy wysiadaniu nigdy sie nie przepycham- siedze wykanczajac krzyzowke az
        samolot jest niemal pusty, wysiadam jako jeden z ostatnich i dopiero wtedy daje
        czadu, by ich wszystkich pobic przy odprawie :)
        • chris-joe ps. 19.01.05, 00:13
          to oczywiscie w przypadku krotkich lotow, gdy mam tylko bagaz podreczny, bo przy
          dluzszych i tak wszystko sie wymiesza przy karuzeli bagazowej.
          • ertes Re: ps. 19.01.05, 00:51
            jedna z niepojetych dla mnie spraw to wlasnie dlaczego ludzie wstaja jak tylko
            samolot stanie i potem stajac wygieci w chinskie osiem miedzy siedzeniami
            czekaja 10-15 minut az wreszcie beda mogli sie ruszyc.
            Jestem jeden z bardzo niewielu wygodnie siedzacych i czekajacych na moja kolejke.

A najlatwiesza i najszybsza odprawa jaka kiedykowliek widzialem i przezylem jest
            w Paryzu. Wystarcza 2 sekundowe machniecie paszportem.
            • maly.ksiaze JFK 19.01.05, 05:49
              Tydzien temu przeszedlem odprawe na JFK. Te samoloty mieszcza z tysiac
              pasazerow juz teraz!!! Ale za to nie kazali mi sie fingerprincic!

Pozdrawiam,

mk.
    • ertes Re: A380! 19.01.05, 06:19
      W sumie to trzeba pogratulowwac tej nowoczesnej mysli technicznej Europie!!!
      Wreszcie, po 40 latach dogonili Boeinga. Fakt ze Boeing liczy na innego rodzaju
      samoloty ale to drobiazg.
      Teraz jeszcze tylko rakieta co doleci poza Ziemie i bedzie cacy.
      • maria421 Re: A380! 19.01.05, 08:20
        Ertes, wyobrazam sobie, jak ciezko musialy Ci te gratulacje przez gardlo
        przejsc... na solode zaraz komentarz ze Europejczycy po 40 latach dogonili
        Boeinga..
        Europejczycy juz go dawno przegonili, Ertesie.

A pamietasz Ty Concorde?
        • ertes Re: A380! 19.01.05, 08:28
          hehe zastanawialem sie ktora z was dwoch sie da zlapac na ten haczyk pierwsza.
          Oj jak lubie forumowe wedkowanie :)))))
          • lucja7 Re: A380! 19.01.05, 09:11
            Singapour Airlines bedzie pierwsza kompania lotnicza wyposazona w A380. Loty do
            Sydney i Londynu zdaje sie.
            W roku 2004, Boeing sprzedal 1097 samolotow, Airbus 1500.
            Boeing usiluje od dluzszego juz czasu udupic procesami dynamike aeronautyki
            europejskiej, dotychczas bez skutku.
            A wczoraj, pani Rice powiedziala do panow senatorow ze "...nasze relacje z
            reszta swiata powinny sie opierac na dialogu, a nie monologu...".
            Oh, zycie jest piekne :)))

Airbus zostal stworzony w roku 1970.

lucja
            • ertes Re: A380! 19.01.05, 16:14
              O i druga rybcia sie zlapala :)))))))))))

• don2 Re: A380! 19.01.05, 16:30
                :))))))))))))) I pani kondolencja ryzowa zdaje sie wymienila jednym tchem
                dyktatury:Korea PN.Iran i zdaje sie Bialorus.Co wcale mi sie nie podoba,gdyz to
                blisko.Ale moze sie przeslyszalem.Ona strasznie duzo i wojowniczo gada,tyle ze
                nie ma tak fajnych cyckow jak ta Warrior Princess z N Zeland.I pomyslec ,ze w
                USA mozna prace dyplomowa robic z " Armia Czechoslowacka" Niskie loty,to juz
                lepiej o armii Luksemburga-maja wiecej ducha bojowego i umiejetnosci :))
                • ertes Re: A380! 19.01.05, 16:36
                  Jedno co jej tzreba przyznac to jest to niesamowicie inteligentna babka.
                  Wszechstronnie inteligentna dodam.
                  • don2 Re: A380! 19.01.05, 17:09
                    Jak na kobiete to faktycznie zasluguje na podziw :)))))))))))))))))))))))
              • lucja7 Re: A380! 19.01.05, 18:58
                Jakos tak czulam ze pan na to czekal, taki maly glos mi to podpowiedzial.
                A wiadomo ze lubie sprawiac zawodu.
                Razem z panem juz 3 rybki.

lucja
                • ertes Re: A380! 19.01.05, 19:01
                  Odwrocenie dowcipu raczej nigdy nie dziala a w tym wypadku na pewno.
                  Napisz cos do ptaszka bo widze ze go jakos lagodnie traktujesz hehe
                  • lucja7 Re: A380! 20.01.05, 10:03
                    Bardzo inteligentna wg niektorych z nas pani Rice, powiedziala ze dzieki
                    tsunami krzywa popularnosci US w swiecie islamu poprawila sie.

I przypomnial mi sie obrazek na ktorym Rice mowi to co napisalam wyzej, Bush na
                    to ze skoro tak to przydalby sie jeszcze z jeden a moze ze 2 tsunami,
                    na co Rumsfeld, operujacy skrupulatnie na kalkulatorze, mowi:
                    160 000 zabitych, pomnozyc przez 2, 320K zabitych, technicznie jest to
                    mozliwe...

lucja
                    • don2 Re: A380! 20.01.05, 13:44
                      226 000 ofiar jak na wczoraj.
                      • don2 Re: A380! 20.01.05, 17:14
                        Po 2 dniach przesluchan Ryz zostala zatwierdzona przez senat na ministra.A w
                        czasie przesluchania,przyznala ,ze administracja Busha w kilku wypadkach
                        postapila blednie w Iraku. I jak na 50-letnia ,wyglada zupelnie ok.Pierwsza
                        czarna minister-ciekawe kiedy w niemczech i francji,czarna zostanie ministrem
                        spr.zagr.?
                        • don2 Re: A380! 20.01.05, 17:16
                          PS. pewnie pieklo wczesniej zamarznie i swinie zaczna latac :))
                        • lucja7 Re: A380! 20.01.05, 17:21
                          Jak ci Donie wiadomo, Francja miala juz wielu i dawno czarnych ministrow, ale
                          faktem jest ze nie spraw zagranicznych. Ale dlaczego ma byc tak samo?

lucja
                          • lucja7 Re: PS A380! 20.01.05, 17:23
                            Czarnych ministrow kobiet, chcialam powiedziec.
                            Wiec z tymi latajacymi swiniami to ostroznie.

lucja
                            • don2 Re: PS A380! 20.01.05, 18:31
                              Waznych?czy takich ministrow na mydlenie oczu?
                              • lucja7 Re: PS A380! 20.01.05, 23:28
                                Francja nie posiada tez bialego polinteligenta jako prezydenta, wiec...
                                te porownywania nie sa dobre.

lucja
                        • starypierdola Re: A380! 20.01.05, 19:19
                          don2 napisał:

> Po 2 dniach przesluchan Ryz zostala zatwierdzona przez senat na ministra....<

No nie zupelnie. Nie doceniasz zlozonosci amerykanskiego systemu politycznego.
                          Komisja Senatu ktora Pania Rice przesluchiwala zalecila (znaczna wiekszoscia
                          glosow) Senatowi jej zatwierdzenie. Senat bedzie glosowal nad jej
                          zatwierdzeniem jak sie na to zdecyduje. I wyglada ze ja ztwierdzi ....

Ale ze Ertes tego nie wychwycil? Z drugiej strony w Hrabstwie Orange ....

SP
                          • don2 Re: A380! 20.01.05, 19:41
                            tak mam w mojej prasie
                            • starypierdola Sam widzisz.. 21.01.05, 10:23
                              .... ze dzis nikomu nie mozna wierzyc!!

SP
                        • maria421 Re: A380! 21.01.05, 16:50
                          don2 napisał:

> Po 2 dniach przesluchan Ryz zostala zatwierdzona przez senat na ministra.A w
                          > czasie przesluchania,przyznala ,ze administracja Busha w kilku wypadkach
                          > postapila blednie w Iraku. I jak na 50-letnia ,wyglada zupelnie ok.Pierwsza
                          > czarna minister-ciekawe kiedy w niemczech i francji,czarna zostanie ministrem
                          > spr.zagr.?

Narazie trudno w Niemczech o taki towar. Kolorowi Niemcy (Niemki) to garstka
                          potomkow amerykanskich okupantow, czesto jeszcze zbyt mlodych. Dzieci czarnych
                          imigrantow jeszcze mlodsze.
                          • starypierdola Pamietam ze spotyka sie tez pol-azjatow, 22.01.05, 01:05
                            ..... pamiatka po 1944/1945.

SP
                    • tortugo Re: A380! 21.01.05, 16:41
                      lucja7 napisała:

> Bardzo inteligentna wg niektorych z nas pani Rice, powiedziala ze dzieki
                      > tsunami krzywa popularnosci US w swiecie islamu poprawila sie.
                      >
                      > I przypomnial mi sie obrazek na ktorym Rice mowi to co napisalam wyzej, Bush
                      na
                      >
                      > to ze skoro tak to przydalby sie jeszcze z jeden a moze ze 2 tsunami,
                      > na co Rumsfeld, operujacy skrupulatnie na kalkulatorze, mowi:
                      > 160 000 zabitych, pomnozyc przez 2, 320K zabitych, technicznie jest to
                      > mozliwe...
                      >
                      > lucja

dooobre :)))
    • ertes Re: A380! 20.01.05, 18:44
      Z tego co czytam to prawie nie ma lotnick zdolnych przyjac tego kolosa.
      Bodajze tylko 3 w USA. Montreal to raczej male lotnisko wiec nie sadze zeby to
      ptaszysko przysiadlo tam anytime soon. Najblizej Ciebie to JFK.
      U nas pani w telewizji powiedziala ze LAX (czyli lotnisko w LA) juz podjelo
      decyzje o rozbudowaniu drog dojazdowych i rekawow na czesc pierwszego A380 ktory
      ma przyleciec za okolo dwa lata liniami Quantas.
      Drobne $53 mln.
      • don2 Re: A380! 20.01.05, 18:52
        balice sie rozbuduja i Okecie :)))))))
        • ertes Re: A380! 20.01.05, 18:54
          Wlasnie doczytalem ze maksymalna liczba siedzen to 800!!!
          Szalenstwo...
          • lucja7 Re: A380! 21.01.05, 09:13
            Chyba nawet troche wiecej miejsc. Ale ty nie musisz latac takimi czarterowymi
            lotami wypchanymi po brzegi gdzie sie siedzi skurczonym jak na nocniku.
            Stac cie chyba na loty tym samym samolotem, lecz wyposazonym w normalny confort
            ludzi cywilizowanych, nespa Ertes?
            Przyjemnych lotow!

lucja
            • tortugo Re: A380! 21.01.05, 16:52
              z tego co wylapalem, wyglada na to, ze cala rzecz polega na przewozie ok 550
              osob w samolocie, ktory pomiescilby 800. w planach (lub zalozeniach
              producentow, bo ostatecznie zadecyduja o tym linie) sa barki, sale
              gimnastyczne, restauracje i nawet miejsca lezace na najnizszym z trzech
              pokladow, czyli mysl idzie pod katem wlasnie zwiekszenia komfortu podrozy, a
              nie ku wcisnieciu jak najwiekszej ilosci pasazerow jak szproty do puszki. nie
              mam jednak watpliwosci, ze linie azjatyckie to wlasnie zrobia. lecialem kiedys
              z seulu do taipei boeingiem 747 i przysiegam ze bylo w nim 500 pasazerow. ale
              bylo autentycznie wesolo :)))

~:O:=o
              • starypierdola Jaki duzy?? 22.01.05, 01:10
                > ... z tego co wylapalem, wyglada na to, ze cala rzecz polega na przewozie ok
                550 osob w samolocie, ktory pomiescilby 800. ..<

W sumie moze uniesc kolo 20% (ciezar) wiecej niz 747. Te 20 % to moze byc albo
                wiecej ludzi, albo wiecej cargo, albo wiecej komfortu.
                W sumie nie rewolucja ale ewolucja.

Te 550 to w luksusowo wyposazonym modelu z duza iloscia 1-szej i business.

SP
            • maria421 Re: A380! 21.01.05, 16:53
              To bedzie taki latajacy statek, Titanic, jednym slowem.
              W Niemczech moze ladowac we Frankfurcie i w Monachium.
              • don2 Re: A380! 21.01.05, 17:10
                Ani Titanic ani Hindenburg ,wypluj te slowo :))))))
                • maria421 Re: A380! 21.01.05, 17:17
                  don2 napisał:

> Ani Titanic ani Hindenburg ,wypluj te slowo :))))))

Tfu tfu, wypluwam. Wypluwam przy okazji Andrea Doria, Estonia, Heweliusz i
                  wszystko co mi slina przyniesie.
                  • tortugo sluze chusteczka ;) (n/t) 21.01.05, 19:40

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka