bella-donna 20.05.05, 04:46 Jak wam sie podoba nowy projekt ? www.triroc.com/wtc/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morsa Lunnap?gar 20.05.05, 07:46 Te dwie wieze moga byc? wikitravel.org/sv/Bild:Lunds_domkyrka.jpg Odpowiedz Link
ertes Petronas Towers 20.05.05, 07:53 www.greatbuildings.com/cgi-bin/gbi.cgi/Petronas_Towers.html/cid_petronas_1-Bocaling.gbi tez niezle Odpowiedz Link
morsa mala galeria 20.05.05, 08:53 Zaczynamy w Dubai www.arrakeen.ch/dubai/218%20%20Twin%20Towers.jpg www.notestomyself.net/photos/shinjuku_towers/shinjuku_twin_towers_01.jpg www.city-data.com/cpicv/vfiles3065.jpg www.thecityreview.com/uws/cpw/eldorad1.jpg www.bestofrussia.ca/images/mosccow-gate.jpg zahaczmy o koscioly i zamki www.alamedainfo.com/Twin_Towers_United_Methodist_Church.jpg richardsontca.org/images/richardsonTowers02ViewOfTowersToNortheastBillCluneFS.jpg photos.french-property.com/data/530/1515Carcassonne_Twin_Towers.jpg www.canterbury.co.uk/images/hernebay/Reculvertowersday2.jpg www.rmanyc.org/programs/images/Minyag_Twin_Towers_b.jpg i spojrzmy na dziela natury mishilo.image.pbase.com/u42/plbh/large/27613411.8650_ph.jpg www.starrywonders.com/havasu1.jpg pozdrawiam Odpowiedz Link
bella-donna Re: Twin Towers II 20.05.05, 23:55 W tym tygodniu, D. Trump, przedstawil nowy projekt zagospodarowania "Ground Zero". Porownujac tylko wizualnie najnowszy projekt z poprzednim juz zatwierdzonym i podpisanym, jak dla mnie, kamien z serca. Juz samo to, ze budynek 60-pietrowy z jakas iglica ma pretendowac do 1-go miejsca w rankingu najwyzszych budynkow swiata wydaje sie chorym wymyslem. Jakis SCELETON tak, ale nie budynek. Nie wnikam juz jak oba projekty zostana wykorzystane, czy centra handlowe, czy biurowce, czy entertainment, czy tez wszystkiego po trochu. Z pewnoscia bedzie ciekawe, ale sky-line, wizytowka NYC tez powinna byc brana pod uwage. Zaczyna sie znowu glosna dyskusja nad tym, czy powinnismy budowac/powtarzac to co juz bylo, czy budowac zupelnie cos przeciwnego, czyli to co juz zatwierdzony projekt przedstawia (kilka niskich budyneczkow z memorialem w srodku) Czy glosy tych "kilku" osob ktore stracily swoich bliskich, maja decydowac za tysiace ? Mnie osobiscie jest brak tych Towers... www.triroc.com/wtc/twoplans/official.ours.htm www.triroc.com/wtc/pix/pixleft.htm www.triroc.com/wtc/pix/pixright.htm href="www.triroc.com/wtc/" target="_blank">www.triroc.com/wtc/</a> Odpowiedz Link
ertes Re: Twin Towers II 21.05.05, 00:10 Mnie tam nie brakuje, i tak ich nie widze. Ale jestem ciekaw bo o ile potrafie zrozumiec co to znaczy "actywny" czy inne gwiazdki to "sceleton" jest dla mnie zupelnie niezrozumialy gdyz nie ma tego slowa w zadnym ze znanych mi jezykow. Odpowiedz Link
bella-donna Re: przepros n/t 21.05.05, 00:23 ertes napisał: > Mnie tam nie brakuje, i tak ich nie widze. > > Ale jestem ciekaw bo o ile potrafie zrozumiec co to znaczy "actywny" czy inne > gwiazdki to "sceleton" jest dla mnie zupelnie niezrozumialy gdyz nie ma tego > slowa w zadnym ze znanych mi jezykow. Odpowiedz Link
ertes Re: przepros n/t 21.05.05, 00:24 Puknij sie kilka razy w pusta glowe a w miedzyczasie sprobuj pisac w jakims zrozumialym jezyku. Odpowiedz Link
lucja7 slowo profesjonalisty na temat 22.05.05, 13:44 Proponuje, po seansie polskich przeprosin z calowaniem rak, wrocic do tematu i to z mala szczypta profesjonalizmu. Mnie projekt sie podoba. Jest w tendencji, wyraza dobrze dzisiejsze tendencje "zdematerializowania" architektury, nadajac jej niezbedna dramaturgie zwiazana z wypadkami nowojorskimi z 11 wrzesnia. Liebeskind wyrazil juz niejednokrotnie napiecie emocjonalne w wyrazie jego architektury, czego jednym z najlepszych przykladow jest muzeum zydowskie w Berlinie. Jest to przyklad budynku ktory juz sam w sobie "niesie informacje" zanim zostanie zainwestowany. Przykladem podobnym moze byc nowojorski Guggenheim czy paryski Guimet. To cos zyje i daje zycie samo w sobie i nie jest tym dzielom niezbedna jakas tam ekspozycja by istniec. To sam projekt. Duzo bardziej natomiast jest dla mnie interesujaca dyskusja na temat i zaangazowanie dyskutantow. Wg mnie jest to rewolucja, poniewaz po raz pierwszy w US projekt architektoniczny mobilizuje tak wielkie kola ludzi wszelkiego pokroju. Do tej pory bylo to afera ludzi bezposrednio zwiazanych z realizacjami projektow: realizatorow, finansistow, technikow, nieraz politykow, a wypadkach projektow znaczacych architektonicznie, architektow. Dowodzi to ze spoleczenstwo US zaczyna zdawac sobie sprawe z ciezaru historii (widze to po raz pierwszy), ze demokracja w US ma jeszcze kilka krokow do pokonania i, rzecz bardzo pozytywna, ze ludzie sa zainteresowani obrazem ich miasta. Nalezy pamietac ze do tej pory ktos fundowal sobie najznakomitsza realizacje (w jego pojeciu) znakomicie czniajac opinie pana Browna mieszkajacego naprzeciwko. No i ostatni punkt, sentymentu i nostalgii. Dwie zburzone wieze, obiektywnie rzecz biorac, nie byly dzielem architektonicznym znaczacym. Pomijajac scisle zawodowe detale, byly to proste dwa pudla postawione pionowo i pozbawione przy okazji jakiegokolwiek szarmu. Wpisaly sie jednak w pejzaz nowojorski do tego stopnia ze ich zburzenie stanowi autentyczny akt amputacji. No i jest pytanie ktore my, architekci europejscy, zadajemy sobie codziennie i od zawsze: do jakiego stopnia sentyment jest tworzywem dla miasta? NY mogl stworzyc teren by tego rodzaju pytania, do tej pory nieobecne w architekturze amerykanskiej, mialy miejsce. Dlatego mowie o rewolucji i dlatego jest dla mnie wiecej niz interesujace co bedzie dalej. Ameryka normalnieje i bardzo, bardzo mi sie to podoba. Odpowiedz Link
don2 Re: slowo profesjonalisty na temat 22.05.05, 14:03 hmmmmm,ta kobieta mnie zaskakuje.jak profesjonalne uznanie moze zmieniac polityczne poglady :)))))) Odpowiedz Link
lucja7 Re: slowo profesjonalisty na temat 22.05.05, 14:13 Moge ci Donie jeszcze dorzucic, ale to tylko dla ciebie, ze uwielbiam Jarmusha jako postac kultury amerykanskiej oraz jego filmy, jak rowniez moje rozgoryczenie dla procesu wykorzystywania przez ekipe Busha tragedii nowojorskiej z 11go wrzesnia. I wiele, wiele innych rzeczy amerykanskich. Odpowiedz Link
don2 Re: slowo profesjonalisty na temat 22.05.05, 14:52 zawsze cos ! moja milosc do USA tez zaczela sie od czasu gdy czytalem o klesce Custera i zwyciestwie Indian,bardzo mi imponowali i Indianie i waleczni kawalerzysci.A z filmow to tylko Clint Eastwood w kazdym.Natomiast W A , z tym swoim przeinteletualizowanym NY balaganem,zupelnie nie.Zreszta wystarczy na niego popatrzec ! kudy mu do C.E.Kocham USA od dziecka. Odpowiedz Link
i.p.freely Re: Twin Towers II 24.05.05, 22:20 Szkieleton Liebeskinda pasuje w tym miejscu mniej wiecej tak samo jak źdźbło trawy w oku. Odpowiedz Link
jutka1 Re: slowo profesjonalisty na temat 25.05.05, 07:29 Moj ulubiony rezyser :-) A Down by law - najukochanszy film na swiecie :-) Odpowiedz Link
lucja7 Re: slowo profesjonalisty na temat 25.05.05, 13:20 A kilka dni temu w Cannes, dostal Grand Prix za swoj ostatni film Broken Flowers. Gdyby nie brak czasu juz dawno bylabym go widziala. Moze w przyszlym tygodniu? Odpowiedz Link
jutka1 Re: slowo profesjonalisty na temat 25.05.05, 15:16 Nie omieszkam sie wybrac w Paryzu :-) Odpowiedz Link
lucja7 Re: slowo profesjonalisty na temat 29.07.05, 16:23 Wracam do watku, bo zaslyszalam troche dzisiaj, a z pewnoscia zainteresuje sie tym blizej. Otoz wszystko jest na jak najlepszej drodze by rozwiazac problemy po mesku i zakonczyc glupie gadania. Wlasciciel terenow, pan Sylverstein, zaproponowal zrobienie projektu znanym swiatowo betoniarzom metrow kwadratowych i szesciennych, czyli architektom grupy Skidmore, Owen i Merryl. Projekt juz gotowy, solidny i prosty, jak wiekszosc zreszta realizacji tej firmy. Biedny Liebeskind, autor projektu wygranego konkursu, zepchniety do kata, moze cos tam pokatnie zrobi. A juz myslalam ze cos sie zmienia. (Informuje ze tekst jest powazny) Odpowiedz Link
don2 Re: slowo profesjonalisty na temat 29.07.05, 16:52 Hmm ,tu sie trzeba zastanowic.jezeli Sylverstein polecil komu innemu niz Liebeskindowi projekt,to kto za tym stoi? I czemu Liebeskin nie zatelefonuje do sylversteina w tak waznej sprawie,co nie zna numeru ? I dopuscmy,co ja mowie dopuscmy,zalozmy ,ze Liebenskind cos tam na boku dorobi ,to czy to ma znaczyc ,ze bedzie to zle? Przy takim duzym projekcie to daj mu zdrowie , cos tam skapnie.I ja tez sie dziwie ze Sylverstein dal zlecenie jakims tam...Skidmore,Owen i Merryl.Ktos musi za tym stac ! Odpowiedz Link
drapieznik Re: slowo profesjonalisty na temat 29.07.05, 17:22 ktos cos wie kto zrobil te forse 8/11? Odpowiedz Link
don2 Re: Twin Towers II 29.07.05, 16:38 Zaczyna sie znowu glosna dyskusja nad tym, czy powinnismy budowac/powtarzac to co juz bylo, czy budowac zupelnie cos przeciwnego A budujcie ,czemu nie ,to ty z mezem budujesz ? Mam pytanie : a ile ty masz do powiedzenia w tej kwestii? Odpowiedz Link
lucja7 Re: Twin Towers II 29.07.05, 16:47 Dokladnie tyle samo co w innych kwestiach oraz tyle samo co ty. A co, skomplikowane? Cos na ten temat wiem i z pewnoscia wiecej niz ty np o problemach Afryki. (bez ironii tym razem). Odpowiedz Link
don2 Re: Twin Towers II 29.07.05, 16:54 Nie wybiegaj przed lokomotywe,jak mowili w Pulawach,nie do Ciebie to bylo tylko do Belli Odpowiedz Link