Dodaj do ulubionych

Twin Towers II

20.05.05, 04:46
Jak wam sie podoba nowy projekt ?

www.triroc.com/wtc/
Obserwuj wątek
    • ertes CN Tower 20.05.05, 07:32
      Jak wam sie podoba stary projekt?

www.cntower.ca/
      • morsa Lunnap?gar 20.05.05, 07:46
        Te dwie wieze moga byc?

wikitravel.org/sv/Bild:Lunds_domkyrka.jpg
        • ertes Petronas Towers 20.05.05, 07:53
          www.greatbuildings.com/cgi-bin/gbi.cgi/Petronas_Towers.html/cid_petronas_1-Bocaling.gbi
          tez niezle
          • morsa mala galeria 20.05.05, 08:53
            Zaczynamy w Dubai

www.arrakeen.ch/dubai/218%20%20Twin%20Towers.jpg
            www.notestomyself.net/photos/shinjuku_towers/shinjuku_twin_towers_01.jpg
            www.city-data.com/cpicv/vfiles3065.jpg
            www.thecityreview.com/uws/cpw/eldorad1.jpg
            www.bestofrussia.ca/images/mosccow-gate.jpg
            zahaczmy o koscioly i zamki

www.alamedainfo.com/Twin_Towers_United_Methodist_Church.jpg
            richardsontca.org/images/richardsonTowers02ViewOfTowersToNortheastBillCluneFS.jpg
            photos.french-property.com/data/530/1515Carcassonne_Twin_Towers.jpg
            www.canterbury.co.uk/images/hernebay/Reculvertowersday2.jpg
            www.rmanyc.org/programs/images/Minyag_Twin_Towers_b.jpg
            i spojrzmy na dziela natury

mishilo.image.pbase.com/u42/plbh/large/27613411.8650_ph.jpg
            www.starrywonders.com/havasu1.jpg
            pozdrawiam
    • bella-donna Re: Twin Towers II 20.05.05, 23:55
      W tym tygodniu, D. Trump, przedstawil nowy projekt zagospodarowania "Ground
      Zero". Porownujac tylko wizualnie najnowszy projekt z poprzednim juz
      zatwierdzonym i podpisanym, jak dla mnie, kamien z serca.
      Juz samo to, ze budynek 60-pietrowy z jakas iglica ma pretendowac do 1-go
      miejsca w rankingu najwyzszych budynkow swiata wydaje sie chorym wymyslem.
      Jakis SCELETON tak, ale nie budynek.
      Nie wnikam juz jak oba projekty zostana wykorzystane, czy centra handlowe, czy
      biurowce, czy entertainment, czy tez wszystkiego po trochu. Z pewnoscia bedzie
      ciekawe, ale sky-line, wizytowka NYC tez powinna byc brana pod uwage.
      Zaczyna sie znowu glosna dyskusja nad tym, czy powinnismy budowac/powtarzac to
      co juz bylo, czy budowac zupelnie cos przeciwnego, czyli to co juz zatwierdzony
      projekt przedstawia (kilka niskich budyneczkow z memorialem w srodku) Czy glosy
      tych "kilku" osob ktore stracily swoich bliskich, maja decydowac za tysiace ?
      Mnie osobiscie jest brak tych Towers...

www.triroc.com/wtc/twoplans/official.ours.htm
      www.triroc.com/wtc/pix/pixleft.htm
      www.triroc.com/wtc/pix/pixright.htm
      href="www.triroc.com/wtc/" target="_blank">www.triroc.com/wtc/</a>
      • ertes Re: Twin Towers II 21.05.05, 00:10
        Mnie tam nie brakuje, i tak ich nie widze.

Ale jestem ciekaw bo o ile potrafie zrozumiec co to znaczy "actywny" czy inne
        gwiazdki to "sceleton" jest dla mnie zupelnie niezrozumialy gdyz nie ma tego
        slowa w zadnym ze znanych mi jezykow.
        • bella-donna Re: przepros n/t 21.05.05, 00:23
          ertes napisał:

> Mnie tam nie brakuje, i tak ich nie widze.
          >
          > Ale jestem ciekaw bo o ile potrafie zrozumiec co to znaczy "actywny" czy inne
          > gwiazdki to "sceleton" jest dla mnie zupelnie niezrozumialy gdyz nie ma tego
          > slowa w zadnym ze znanych mi jezykow.
          • ertes Re: przepros n/t 21.05.05, 00:24
            Puknij sie kilka razy w pusta glowe a w miedzyczasie sprobuj pisac w jakims
            zrozumialym jezyku.
            • bella-donna Re: przepros n/t 21.05.05, 00:28

• lucja7 slowo profesjonalisty na temat 22.05.05, 13:44
                Proponuje, po seansie polskich przeprosin z calowaniem rak, wrocic do tematu i
                to z mala szczypta profesjonalizmu.
                Mnie projekt sie podoba. Jest w tendencji, wyraza dobrze dzisiejsze
                tendencje "zdematerializowania" architektury, nadajac jej niezbedna dramaturgie
                zwiazana z wypadkami nowojorskimi z 11 wrzesnia.
                Liebeskind wyrazil juz niejednokrotnie napiecie emocjonalne w wyrazie jego
                architektury, czego jednym z najlepszych przykladow jest muzeum zydowskie w
                Berlinie. Jest to przyklad budynku ktory juz sam w sobie "niesie informacje"
                zanim zostanie zainwestowany. Przykladem podobnym moze byc nowojorski
                Guggenheim czy paryski Guimet. To cos zyje i daje zycie samo w sobie i nie jest
                tym dzielom niezbedna jakas tam ekspozycja by istniec.

To sam projekt.
                Duzo bardziej natomiast jest dla mnie interesujaca dyskusja na temat i
                zaangazowanie dyskutantow.
                Wg mnie jest to rewolucja, poniewaz po raz pierwszy w US projekt
                architektoniczny mobilizuje tak wielkie kola ludzi wszelkiego pokroju. Do tej
                pory bylo to afera ludzi bezposrednio zwiazanych z realizacjami projektow:
                realizatorow, finansistow, technikow, nieraz politykow, a wypadkach projektow
                znaczacych architektonicznie, architektow.
                Dowodzi to ze spoleczenstwo US zaczyna zdawac sobie sprawe z ciezaru historii
                (widze to po raz pierwszy), ze demokracja w US ma jeszcze kilka krokow do
                pokonania i, rzecz bardzo pozytywna, ze ludzie sa zainteresowani obrazem ich
                miasta.
                Nalezy pamietac ze do tej pory ktos fundowal sobie najznakomitsza realizacje (w
                jego pojeciu) znakomicie czniajac opinie pana Browna mieszkajacego naprzeciwko.

No i ostatni punkt, sentymentu i nostalgii.
                Dwie zburzone wieze, obiektywnie rzecz biorac, nie byly dzielem
                architektonicznym znaczacym. Pomijajac scisle zawodowe detale, byly to proste
                dwa pudla postawione pionowo i pozbawione przy okazji jakiegokolwiek szarmu.
                Wpisaly sie jednak w pejzaz nowojorski do tego stopnia ze ich zburzenie stanowi
                autentyczny akt amputacji. No i jest pytanie ktore my, architekci europejscy,
                zadajemy sobie codziennie i od zawsze: do jakiego stopnia sentyment jest
                tworzywem dla miasta?
                NY mogl stworzyc teren by tego rodzaju pytania, do tej pory nieobecne w
                architekturze amerykanskiej, mialy miejsce.
                Dlatego mowie o rewolucji i dlatego jest dla mnie wiecej niz interesujace co
                bedzie dalej.
                Ameryka normalnieje i bardzo, bardzo mi sie to podoba.
                • don2 Re: slowo profesjonalisty na temat 22.05.05, 14:03
                  hmmmmm,ta kobieta mnie zaskakuje.jak profesjonalne uznanie moze zmieniac
                  polityczne poglady :))))))
                  • lucja7 Re: slowo profesjonalisty na temat 22.05.05, 14:13
                    Moge ci Donie jeszcze dorzucic, ale to tylko dla ciebie, ze uwielbiam Jarmusha
                    jako postac kultury amerykanskiej oraz jego filmy, jak rowniez moje
                    rozgoryczenie dla procesu wykorzystywania przez ekipe Busha tragedii
                    nowojorskiej z 11go wrzesnia.
                    I wiele, wiele innych rzeczy amerykanskich.
                    • don2 Re: slowo profesjonalisty na temat 22.05.05, 14:52
                      zawsze cos ! moja milosc do USA tez zaczela sie od czasu gdy czytalem o klesce
                      Custera i zwyciestwie Indian,bardzo mi imponowali i Indianie i waleczni
                      kawalerzysci.A z filmow to tylko Clint Eastwood w kazdym.Natomiast W A , z tym
                      swoim przeinteletualizowanym NY balaganem,zupelnie nie.Zreszta wystarczy na
                      niego popatrzec ! kudy mu do C.E.Kocham USA od dziecka.
                      • i.p.freely Re: Twin Towers II 24.05.05, 22:20
                        Szkieleton Liebeskinda pasuje w tym miejscu mniej wiecej tak samo jak źdźbło
                        trawy w oku.
                    • jutka1 Re: slowo profesjonalisty na temat 25.05.05, 07:29
                      Moj ulubiony rezyser :-)
                      A Down by law - najukochanszy film na swiecie :-)
                      • lucja7 Re: slowo profesjonalisty na temat 25.05.05, 13:20
                        A kilka dni temu w Cannes, dostal Grand Prix za swoj ostatni film Broken
                        Flowers. Gdyby nie brak czasu juz dawno bylabym go widziala.
                        Moze w przyszlym tygodniu?
                        • jutka1 Re: slowo profesjonalisty na temat 25.05.05, 15:16
                          Nie omieszkam sie wybrac w Paryzu :-)
                          • lucja7 Re: slowo profesjonalisty na temat 29.07.05, 16:23
                            Wracam do watku, bo zaslyszalam troche dzisiaj, a z pewnoscia zainteresuje sie
                            tym blizej.
                            Otoz wszystko jest na jak najlepszej drodze by rozwiazac problemy po mesku i
                            zakonczyc glupie gadania. Wlasciciel terenow, pan Sylverstein, zaproponowal
                            zrobienie projektu znanym swiatowo betoniarzom metrow kwadratowych i
                            szesciennych, czyli architektom grupy Skidmore, Owen i Merryl.
                            Projekt juz gotowy, solidny i prosty, jak wiekszosc zreszta realizacji tej
                            firmy.
                            Biedny Liebeskind, autor projektu wygranego konkursu, zepchniety do kata, moze
                            cos tam pokatnie zrobi.
                            A juz myslalam ze cos sie zmienia.
                            (Informuje ze tekst jest powazny)
                            • don2 Re: slowo profesjonalisty na temat 29.07.05, 16:52
                              Hmm ,tu sie trzeba zastanowic.jezeli Sylverstein polecil komu innemu niz
                              Liebeskindowi projekt,to kto za tym stoi? I czemu Liebeskin nie zatelefonuje do
                              sylversteina w tak waznej sprawie,co nie zna numeru ? I dopuscmy,co ja mowie
                              dopuscmy,zalozmy ,ze Liebenskind cos tam na boku dorobi ,to czy to ma znaczyc
                              ,ze bedzie to zle? Przy takim duzym projekcie to daj mu zdrowie , cos tam
                              skapnie.I ja tez sie dziwie ze Sylverstein dal zlecenie jakims
                              tam...Skidmore,Owen i Merryl.Ktos musi za tym stac !
                              • drapieznik Re: slowo profesjonalisty na temat 29.07.05, 17:22
                                ktos cos wie kto zrobil te forse 8/11?
                                • don2 Re: slowo profesjonalisty na temat 29.07.05, 17:25
                                  rozwin pytanie
    • don2 Re: Twin Towers II 29.07.05, 16:38
      Zaczyna sie znowu glosna dyskusja nad tym, czy powinnismy budowac/powtarzac to
      co juz bylo, czy budowac zupelnie cos przeciwnego

A budujcie ,czemu nie ,to ty z mezem budujesz ? Mam pytanie : a ile ty masz do
      powiedzenia w tej kwestii?
      • lucja7 Re: Twin Towers II 29.07.05, 16:47
        Dokladnie tyle samo co w innych kwestiach oraz tyle samo co ty.
        A co, skomplikowane?
        Cos na ten temat wiem i z pewnoscia wiecej niz ty np o problemach Afryki.
        (bez ironii tym razem).
        • don2 Re: Twin Towers II 29.07.05, 16:54
          Nie wybiegaj przed lokomotywe,jak mowili w Pulawach,nie do Ciebie to bylo tylko
          do Belli
          • lucja7 Re: Twin Towers II 29.07.05, 17:30
            O w morde!
            (ironicznie)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka