don2 30.05.05, 11:46 mnie nie zawiedli,znowu na zlosc mamie nasrali sobie w majtki.zalatwili wewnetrzne rozgrywki na unijnym referendum. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aksiegowy a wszytkiemu winny polski hydraulik 30.05.05, 14:57 www.nytimes.com/2005/05/30/international/europe/30france.html?ei=5094&en=afa961eafddc3382&hp=&ex=1117512000&partner=homepage&pagewanted=print ".....The debate had been colored by fear of the mythical "Polish plumber," the worker from recent European Union members from the East who is increasingly free to move West and willing to work for lower pay than Frenchmen. ..." I znowu nasi winni. ;-) Ciekawe dlaczego odrzucili: - czy dlatego ze nie chca unifikacji - czy dlatego ze konstytucja do d AK Odpowiedz Link
jan.kran Re: a wszytkiemu winny polski hydraulik 30.05.05, 15:20 Proszę wszystkiego znowu na mnie nie cedować. Kran Hydraulik :-))))) Odpowiedz Link
lucja7 Re: a francuzy 30.05.05, 17:05 Don, jestes w bledzie, bo ani nie nasrali ani nie zalatwili. A czy cie zawiedli czy nie, to juz nie wiem. Pewne jest natomiast ze dla Europy waga tego francuskiego referendum wazy duzo. Odpowiedz Link
don2 Re: a francuzy 30.05.05, 17:38 Oczywiscie wazy duzo,zacznie sie wspanialy balagan.I bardzo mi sie podoba ,ze Krzykacze NIE prawie wszyscy bez wyjatku wymachiwali flagami z sierpem i mlotem. ja juz przyzwyczajam sie do efektow gruell popagandy.U mnie zamiast € mam dalej korony i kosztuje to duzo pieniedzy i niewygody.ale jak ktos jest Francuzem ,to musi pokazac ,ze ma w dupie caly swiat. Odpowiedz Link
jutka1 Re: a francuzy 30.05.05, 18:14 Fakt pozostaje, ze Konstytucja Europejska od dzis jest niewaznym kawalkiem papieru. Chyba, ze Francuzi powtorza referendum, choc obie strony sie zarzekaly, ze wczorajsze glosowanie jest ostateczne (nie jest, mozna powtorzyc, ale... jesli to byl glos m.in. przeciw polityce aktualnych wladz, to albo powtorke rozpisze rzad post-raffarinowski, albo juz socjalisci po nastepnych wyborach, a wynik wcale nie musi sie zmienic) Sek w tym, ze Francja nie bedzie jedyna. W Holandii szykuje sie to samo... Tak jak w Davos rzady dostaly wotum nieufnosci od obywateli, tak teraz widac, ze rzadzacy sa daleeeekoooooo od glosujacych. Nie tlumacza, nie ma dialogu, i wyniki sa jakie sa - jaki kon jest kazdy widzi. :-(( Odpowiedz Link
don2 Re: a francuzy 30.05.05, 18:46 Co za dialog? z kim.Prawie zaden z glosujcych nie czytal konstytucji,to jak mozna rozmawiac rzeczowo.A jezeli inspiracja sa protesty rolnikow i winiarzy,poparte wrzaskliwa propaganda lewackich zadymiarzy,to jak dyskutowac. To konserwatywna,egoistyczna francja wraz z lewackimi zadymiarzami i oportunistyczni politycy jadacy na ksenofobii sjednoczyli sie i zrobili wode z mozgow tej czesci Francozow ,ktora i tak nie pojmowala ,dlaczego NIE ma byc lepsze od tak..Ludzie na ulicy ,odpowiadajacy ,ze glosowac beda na NIE gdyz chca pozostac Francuzami....Egoizm francuski byl i pozostal jako cecha narodowa nr1.Obojetnie w jakie slowa to ubieraja.Ale czego sie mozna spodziew3ac po narodzie,niszczacym sklepy z zagranicznymi winami,podpalajacymi samochody z dostawami zagranicznych produktow rolnych itp. Odpowiedz Link
jutka1 Re: a francuzy 30.05.05, 19:04 o to mi chodzi - nikt nie czytal, ale rola rzadu jest wytlumaczenie obywatelom, o co tam chodzi, jakie konsekwencje, co to znaczy. Z tego egzaminu Prezydent i rzad FR Odpowiedz Link
jutka1 Re: a francuzy 30.05.05, 19:33 internetowego nie mam, a zwykly psinco dziala :-( Odpowiedz Link
lucja7 Re: a francuzy 03.06.05, 00:59 Don ocenil glos francuski nastepujaco (a nalezy pamietac ze Francuzi powiedzieli NIE konstytucji stworzonej i zaproponowanej przez Giscard d'Estaing, bylego prezydenta ktoremu podziekowali za jego dzialalnosc polityczna 24 lata wczesniej wyrzucajac go z tronu): "...Egoizm francuski byl i pozostal jako cecha narodowa nr1.Obojetnie w jakie slowa to ubieraja.Ale czego sie mozna spodziew3ac po narodzie,niszczacym sklepy z zagranicznymi winami,podpalajacymi samochody z dostawami zagranicznych produktow rolnych itp." A egoizm holenderski? Jest wiekszy? (bo wiekszy procent NIE?), A brytyjski jeszcze wiekszy? (bo wg Blaira maja zupelnie odpuscic referendum?), Taka ta Europa zla, taka beznadziejna i, nagle, gdy Francuzi mowia ze jakis dokument nie tak, znow wraca "egoizm i sranie w majtki narodu". Niepowazne. Sytuacja jest ciekawa, rozpoczyna sie nowy etap. Male wyjasnienie dotyczace polskiego hydraulika. Otoz zrodlo wzielo sie z realizacji najnowszego w Paryzu szpitala, duzej nowoczesnej maszyny ukonczonej okolo 5 lat temu. W ledwo oddanym do uzytku budynku pojawilo sie kilka przypadkow legionelozy, w tym 3 smiertelne. Ananlizy doprowadzily do wnioskow ze bakterie znalazly sprzyjajace loze dla swego rozwoju w sieci cieplej wody. Dalej okazalo sie ze czesci metalowe nie odpowiadaly europejskim normom zapewnienia higieny urzadzen i ze byly importowane z Polski (bo tanie). Od tego czasu ciagle wraca na budowach historia polskich kanalizacji. A polski hydraulik? Przychodzi rano, zaczyna prace, nie je w restauracji lecz walowe w kacie budowy, burkliwie pracuje dalej, zarabia grosze marne i ma smutne oczy. Wszystko to dla normalnego Francuza jest nie do zaakceptowania, tym bardziej ze tenze hydraulik wmawia Francuzom ze Ameryka to raj. Ja tam polskich hydraulikow lubie, tylko te smutne oczy..... Odpowiedz Link
lucja7 Jutka 03.06.05, 01:02 Jeszcze raz glosowac na ten dokument we Francji?! Byloby to pewne samobojstwo dla polityka ktory by to zaproponowal, no i kraj bylby chyba przewrocony do gory nogami. Znasz Francuzow? Odpowiedz Link
jutka1 Re: Jutka 03.06.05, 01:05 Znam, znam :-) Zwrocilam uwage, ze istnieje taka opcja :-) N.B. ciekawe, jaki bylby wynik, gdyby ponowne referendum zaproponowali socjalisci ;-) Odpowiedz Link
don2 Re: Oczi santechnika,oczi cziornyje i gruznyje 03.06.05, 10:24 A polski hydraulik? Przychodzi rano, zaczyna prace, nie je w restauracji lecz walowe w kacie budowy, burkliwie pracuje dalej, zarabia grosze marne i ma smutne oczy. Wszystko to dla normalnego Francuza jest nie do zaakceptowania, tym bardziej ze tenze hydraulik wmawia Francuzom ze Ameryka to raj. Ja tam polskich hydraulikow lubie, tylko te smutne oczy..... XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Francuzki hydraulik przychodzi pozno do pracy,zwolna zaczyna prace,jada w restauracji,spiewajac wiazanki walczykow paryskich pracuje dalej.Zarabia duzo pieniedzy i ma wspaniale wesole oczy.Nic nie jest dla francuzkiego hydraulika do przyjecia,no chyba ,ze Zw.Zaw.proponuja podwyzszenie stawki zarobkow.Chetnie by byc moze wysluchal pochwal polskiego hydraulika co do USA,ale niestety Polak po francusku nie umie a francuz poza swoim zadnego nie rozumie i ma w dupie kazdy inny jezyk.I te oczy polskiego hydraulika,te smutne oczy jak oczy dziecka z bangladesz. A te opowiadanko o tych polskich rurach ,to urban legend ? Bo w szwecji opowiadaja o polakach sadzacych kartofle na balonie. Odpowiedz Link
lucja7 Re: Oczi santechnika. 03.06.05, 13:01 O polskich rurach to sama prawda. Oczy przewaznie szare i smutne. Mowie o meskich. A gruznyje i cziornyje to chyba tylko w niedziele, po pracy, przy wodeczce. Odpowiedz Link
don2 Re: Oczi santechnika. 03.06.05, 13:10 nie jestem hydraulikiem i oczy mam zawsze jednakowe-szare ale jak jedna piekna dama je okreslila nie sa szare tylko kurewskie.Ale to bylo dawno. Wlasnie lokatorce nawalil kran w lazience i zabawie sie w polskiego hydraulika.Oczy beda smutne,bo robic mi sie nie chce i nic na tym nie zarobie. Odpowiedz Link
lucja7 Re: Jutka 03.06.05, 13:06 Bonjour, toi, W kampanii przedreferenalnej po stronie NIE wyroznil sie najbardziej Fabius, w tej chwili pierwsza postac partii socjalistycznej. Nie rozumiem czyja to ma byc opcja , tej powtorki :)) Bises Odpowiedz Link
don2 Re: Jutka 03.06.05, 13:12 Pamietam ,ze referendum w Danii o wejscie do EU bylo NIE,i tak dlugo je powtarzali az bylo TAK. Odpowiedz Link