don2 20.08.05, 11:18 od Poloni dla Polonii :)))))))))))))) DLUGOPEACE (2005-08-20 02:07:16) --- Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maria421 Re: mamy pozdrowienia 20.08.05, 13:07 Te drugie pozdrowienia sa skierowane tylko dla ciezko pracujecej Polonii, czyli nie dla Ciebie, Don, ani nie dla mnie... Odpowiedz Link
don2 Re: mamy pozdrowienia 20.08.05, 13:32 Ja ciezko pracuje,wlasnie ukladam pasjansa,biegam po watkach,zaraz zaczne robic obiad Odpowiedz Link
don2 Re: mamy pozdrowienia 20.08.05, 13:48 to co nazywaja na slonsku pieczonka.Tyle ,ze do teho trzeba miec taki zeliwny garnek ,co sie na ognisko wstawia-super wychodzi.A ja w ceramice i w mikro.Tez dobrze wychodzi,zreszta nie mam takiego garnka i ogien nie idzie w chalupie zapalic:)) wykladasz garnek lisciami kapusty warstwami kladziesz kartofle w talarkach,kielbase ,lub mieso.troche wedzonki dla smaku,cebula i znowu kartofle,nakrywasz kapuscianym lisciem i pokrywka. Odpowiedz Link
jutka1 Re: mamy pozdrowienia 20.08.05, 13:55 Znam pieczonke :-))) Az zglodnialam... Ja obiad w zaprzyjaznionej kawiarni, chyba bruschetta sobie zamowie. Z szynka parmenska, a druga z pomidorem, mozarella i anchois :-))))))) Odpowiedz Link
maria421 Re: mamy pozdrowienia 20.08.05, 15:31 jutka1 napisała: > Znam pieczonke :-))) > Az zglodnialam... > Ja obiad w zaprzyjaznionej kawiarni, chyba bruschetta sobie zamowie. Z szynka > parmenska, a druga z pomidorem, mozarella i anchois :-))))))) To mi bardziej na pizze niz na bruschette wyglada... A na jakim chlebie oni to podaja? Odpowiedz Link
jutka1 Re: mamy pozdrowienia 20.08.05, 15:33 Na bialym chlebie dosc przypominajacym bruschette. Namazanym hojnie czosnkiem, troche pomidora wtartego, skropionym oliwa z oliwek... nic z pizza nie ma wspolnego :-))) A ta kaczka to z modro kapusto czy zwyklo? ortzam :-) Odpowiedz Link
maria421 Re: mamy pozdrowienia 20.08.05, 15:49 jutka1 napisała: > Na bialym chlebie dosc przypominajacym bruschette. > Namazanym hojnie czosnkiem, troche pomidora wtartego, skropionym oliwa z > oliwek... nic z pizza nie ma wspolnego :-))) > > A ta kaczka to z modro kapusto czy zwyklo? ortzam :-) > Ze zwyklo kapusto bo modry gotowac nie potrafia :) (po slunsku godac tyz nie potrafia) Odpowiedz Link
maria421 Re: mamy pozdrowienia 20.08.05, 16:31 jutka1 napisała: > Jo tysz nyi umia, ale godom ;-))))) > A co do tej bruschetta to mi sie z tego powodu z pizza skojarzylo, ze jeszcze nigdy na jednej bruschetta tylu rzeczy na raz nie widzialam. Poza tym "anchois" to znowu cos dla Lucji, porzadny Wloch wie, ze sa to acciughe czyli pospolite sardynki albo jakie inne szprotki. Odpowiedz Link
jutka1 Re: mamy pozdrowienia 20.08.05, 16:40 to taka dolnoslaska wersja, ale pyszna, zapewniam Cie :-) ps. w PL to sie nazywa anchois, az poszlam do kuchni i zerknelam na puszke: Filety anchois zawijane, nadziewane kaparami :-)) Kiedys znane pod nazwa koreczki helskie :-) Odpowiedz Link
maria421 Re: mamy pozdrowienia 20.08.05, 16:52 jutka1 napisała: > to taka dolnoslaska wersja, ale pyszna, zapewniam Cie :-) Nie watpie.Ja kiedys w PRL jadlam pizze z kaszanka.. ) > ps. w PL to sie nazywa anchois, az poszlam do kuchni i zerknelam na puszke: > Filety anchois zawijane, nadziewane kaparami :-)) Kiedys znane pod nazwa > koreczki helskie :-) > I jak ma ta biedna slunska ludnosc "anchois" wymowic? ale za "anchois" pewno mozna wieksza cene zazadac niz za szprotki:-) Odpowiedz Link
jutka1 Re: mamy pozdrowienia 20.08.05, 16:56 Pizza z kaszanka? Ciekawe zestawienie, ale raczej nie dla mnie - kaszanke lubie z cebula, no, ew. z jablkiem ale niekoniecznie. Zaintrygowalas mnie tymi sardynkami - postaram sie wiecej wywiedziec, ale na razie niestety musze wracac do pracy :-( Odpowiedz Link
don2 Re: mamy pozdrowienia 20.08.05, 19:32 anchois,anchovis,sardela,filety lub zwijane z kaparem,mocno solone w zalewie z olivy.Za dobrobytu w PRL ,znane jako koreczki-prod.jugoslowianskiej. Dobre na wszystko.Osobiscie mam swoja kombinacje.bialy chleb z zoltym serem i anchovis.Na pizze dobrze sie komponuja z tunczykiem w olivie i czarnymi olivkami tzw.pescatore.natomiast ze schabowym do kitu.Znana jest tez wersja wienerschnitzel na ktorym lezy dekoracyjnie koreczek z kaparkiem.I tak schabowy z kapusta i ziemniakami bije wszystko na glowe-no moze golonka i mielony z buraczkami moga zaspiewac w tym samym chorze.I do tego k...a wielkie zimne piwo Odpowiedz Link
basia553 Re: mamy pozdrowienia 20.08.05, 15:15 a ja wlasnie koncze pyszna zupe gulaszowa, ale oszukana, bo z wegierskimi przyprawami, a toskanskie jarzyny wrzucilam:))))) Te dwie co przyjda chamac, i tak sie nie znaja:))) Odpowiedz Link
basia553 Jutka, 20.08.05, 15:21 moze bys sobie kupila automatyczna sekretarke, jak Cie juz nigdy w domu zastac nie mozna???? Dzwonilam znowu teraz bezskutecznie.. Odpowiedz Link
maria421 Re: Jutka, 20.08.05, 15:29 Obiad u nas byl odgrzewany z wczorajszej kolacji. Ale upieklam juz piersi z kaczki i ugotowalam kapuste z pomidorami na jutro. Raz bedzie kaczka z kapusta a nie kaczka w buraczkach. Wieczorem wraca corcia z wakacji. Odpowiedz Link