maria421 24.10.05, 14:57 serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,2981380.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
don2 Re: Don, a coz to sie u Was wyprawia? 24.10.05, 15:18 Bzdura,ten kto to pisal nigdy nie byl w Malmö.Dzielnica nie lezy w zadnym szczerym polu..30 lat temu lezala na skraju miasta.Mieszkalem tam jakis rok.Oczywiscie duzo sie zmienilo.faktycznie jest duzo cudzoziemcow.Ale trzeba pamietac ,ze Szwecja ma tylko 3 wieksze miasta i tam oczywiscie jak wszedzie na swiecie zamieszkuje najwiecej emigrantow.podpalili meczet.Ale az tak strasznie nie jest.zadnych wiekszych konfliktow nie ma.Widocznie ktos mu tlumaczyl bzdury z wieczorowej szczekaczki. meczet juz jest dosc stary.Postawiony w 70-tych. Pamietam wesoly incydent.Budowa ta ciagnela sie w nieskonczonosc,Saudi ociagali sie z pieniedzmi.W koncu wladze miejskie stracily cierpliwosc i kategorycznie zazadaly ukonczenia budowy.Nic nie pomagalo.Pewnego dnia w lokalnej gazecie ukazalo sie ogloszenie,ze jakis czlowiek chce kupic ten niedokonczony meczet i zamienic go na hodowle psow.W ciagu tygodnia Araby przyslali pieniadze i budowe ukonczono.Dodac nalezy ,ze meczet oczywiscie nie cieszy sie popularnoscia u nieislamskich mieszkancow tego zaspanego miasta.Ale zadnych wiekszych problemow nie notowano.Szwecja jest bardzo rasistowska ,ale natura Szweda nie nalezy do gwaltownych i o zadnym extremizmie nie ma mowy.To nie pierwszy pozar tego meczetu.Pozostale to, byl glownie problem techniczny. Duzo czasu jeszcze uplynie do momentu otwartej "wojny" z emigrantami.A kto wie czy dojdzie do tego.Czysto szwedzka ludnosc maleje,cudzoziemcy rozmnazaja sie i przybywaja gwaltownie,dzieki dobrym warunkom socjalnym i lagodnej polityce imigracyjnej.Wkrotce i tak cudzoziemcy przejma wszystko w swoje rece i koniec konfliktow.A dziennikarze i im podobni zawsze w imie sensacji zrobia z igly widly. Odpowiedz Link
chaynik zamiatanie problemow pod dywan 25.10.05, 19:08 Czy teraz tez napiszesz Don ze to bzdura ? serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,2981380.html Odpowiedz Link
don2 Re: zamiatanie problemow pod dywan 26.10.05, 18:07 część wciąż tkwi odseparowana w osiedlach, które rząd budował dla nich przez ostatnie kilkadziesiąt lat. To jest kompletna bzdura np. Reszta to przesada i to gruba.I wierz mi czajniku ja tu mieszkam i sensacyjne lub zupelnie durne doniesienia w obcej prasie czytuje od 40 lat.Jest niezbyt przyjemnie ale az tak drastycznie to nie jest. Przypadkiem teraz mieszkam w najbardziej jak tu sie mawia okregu pod wplywem neonazistow.Moglbym tez opisac rzeczy ,ktore mozna przedstawic w sposob sensacyjno panikarski.Przypadkiem w najbardziej znanej szkole w kraju ,pracuje ktos z mojej rodziny.Szkola zblizona czasami w atmosferze do Bronx lub innych tego typu szkol w USA. I skala konfliktu jest wielkosci nieomal cidziennych konfliktiow tego rodzaju w Niemczech,gdzie prasa nawet juz nie wspomina o takich "drobiazgach" I jestem osobiscie zwolennikiem wywalenia na zbita morde wszystkich Arabow ,ktorzy nie moga sie dostosowac do zycia w tym kraju.I 90 % spoleczenstwa jest wrogo nastawiona do cudzoziemcow.Ale oficjalnie sie slabo o tym debatuje i wsztstko rozplywa sie w mazi pseudo solidarnosciowych hasel pomocy tym ,ktorzy znalezli tu sie na skutek okrutnej polityki ich krajow.Tak sie to tlumaczy!Nie wiadomo ,kto podpala ten meczet.Policja nie przemecza sie w sledztwie.Wlasnie jest glosna sprawa komisarza policji ,ktory w oficjalnym pismie do jakiegos tam urzedu w rasistowski i ponizajacy sposob pisal o cudzoziemcach.Miedzy Arabami tez sa konflikty i latwo je skrecic na ksenofobie szwedow.Ale do jakichs drastycznych historii o podlozu rasistowskim itp jeszcze nie doszlo.Wszystko nalezy mierzyc odpowiednia skala.I nie trzeba we wszystko i bezkrytycznie wierzyc ,co prasa pisze. Odpowiedz Link
chaynik Re: zamiatanie problemow pod dywan 06.11.05, 22:22 Dzieki za info z pierwszej reki. Okazuje sie ze media jak zwykle widza przede wszystkim swoj interes czyli im gorzej tym nosniej. Odpowiedz Link
wkrasnicki Klimat 24.10.05, 20:33 No przecież to proste. Jeśli coś szkaradnego wydarzy się np. w Szwecji to jest to incydent, albo przekłamanie. W Polsce to rasizm, nietolerancja albo ciemnota. Od geografii to zależy, Polacy mieszkają w takim miejscu, że albo łby gorące, albo wieje chłodem, nic normalnie. No, takie nieszczególne położenie. Odpowiedz Link
don2 Re: Klimat 24.10.05, 20:59 Szanowny Panie Krasnicki,zabieraj glos na tematy grzadek i nasturcji.O procesach i sytuacji oraz zwyczajach w innych krajach masz pojecia zadne albo jeszcze mniejsze.Glupoty wacpan pieprzysz.Twoje ksenofobiczne i klaustrofobiczne uwagi nie brzmia zbyt powaznie na tym forum. Odpowiedz Link
wkrasnicki Re: Klimat 24.10.05, 21:28 Don zejdź ze mnie, zrób sobie pierogi z mięsem czy co, włącz Szazę, obejrzyj zaćmienie swojego umysłu, załóż pampersa i idź spać bo już po Dobranocce, a oni tego nie powtarzają. Z tym, że obiecuję iż jutro będzie następny odcinek pod warunkiem oczywiście, że wtroisz kaszkę. Krótko mówiąc przestań smędzić - czas na lulu. Połajanek skończyć czas. Głos wołającego na puszczy. Odpowiedz Link
don2 Re: Klimat 24.10.05, 21:38 Krasnicki juz ci dawno pisalem,to jest Forum ludzi mieszkajacych za granica.Piszemy o miejscach w ktorych mieszkamy itp.Piszemy o PL,gdyz tam mieszkalismy lub czesto lub mniej bywamy.I ty tu nie wskakuj z twoim kompleksem. I spokojna glowa zaciukany prowincjuszu,nawet szaze moge tu sluchac i mam ta przewage nad takim jak ty ,ze Ty co bys nie sluchal w innym jak polskim jezyku ,to i tak najczesciej gowno rozumiesz.I na tym tez polega twoje ograniczenie. Odpowiedz Link
wkrasnicki Re: Klimat 24.10.05, 21:40 Mógłbym ja Cię synu owcy wdeptać w monitor w kilku szybkich wpisach, ale zaprawdę powiadam Ci, wielka jest dobroć moja. Zatem miłosiernie wybaczam i powiadam - idź i nie pieprz więcej. Odpowiedz Link
don2 Re: Klimat 24.10.05, 21:42 Krasnicki ,nie popisuj sie,nie przystoi na takiego starego chlopa. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Klimat 24.10.05, 22:34 don2 napisał: > to jest Forum ludzi mieszkajacych za granica. ********** To co mam przestac pisac? Nie dzielmy geograficznie, co? Odpowiedz Link
don2 Re: Klimat 24.10.05, 23:33 nie dziele i nie wyrywaj z kontestu,bo zaraz sie wk....nie o to mi chodzilo. Odpowiedz Link
swiatlo Kocham Islam i wszystkich ludzi na ziemi 25.10.05, 00:27 Ach co za rasizm! Czuję ogromną sympatię do pokojowej religii muzułmańskiej. Są to wspaniali i przesympatyczni ludzie. Biali rasiści zdominowani przez seksistowskie męskie świnie napadają na niewinnych muzułmanów bo już im się z tej rasistowskiej nienawiści piana przestaje mieścić w ich białych gębach. Bardzo lubię religię muzułmańską. Ma wspaniałą historię i wspaniałe dokonania. Gdyby ta agresywna i dzika cywilizacja zachodnio-europejska ich nie kolonizowała mieczem i ogniem, to teraz cały świat byłby jedną wielką wielokulturową tęczą. Czy nie byłoby to wspaniałe? Wszyscy razem! Za ręce. Muzułmanie i buddyści, ludzie o alternatywnych orientacjach seksualnych i wszyscy moralni inaczej, cała ta gama wszystkich kolorów by teraz chodziła trzymając się za ręce, śpiewała harcerskie piosenki i zrywała kwiatki wielokulturowości, różnorodności i tolerancji. Chcę się zapisać to meczetu. Czy tam zapisują? Chcę poznać ten cudowny smak multikulturowości. Odpowiedz Link
maria421 Re: Kocham Islam i wszystkich ludzi na ziemi 25.10.05, 09:49 swiatlo napisał: > Chcę się zapisać to meczetu. Czy tam zapisują? To chyba nic trudnego. Znajdz pierwszy meczet i pierwszego imama w okolicy, wypowiesz w obecnosci swiadkow szahade, czyli muzulmanskie wyznanie wiary i juz jestes muzulmanin. Tylko, ze potem nie mozesz sie re-konwertowac na chrzescijanstwo czy na zadna inne religie, bo wtedy jestes apostata , a za to w islamie jest przewidziana kara smierci, ale nie boj sie, nie zawsze ja wykonuja...)) Odpowiedz Link
don2 Re: Kocham Islam i wszystkich ludzi na ziemi 25.10.05, 09:52 Ja tez,pozdrawiam Cie Bracie.Niech Allah ma cie w opiece.Salam Alejkum Odpowiedz Link