Dodaj do ulubionych

Don, a coz to sie u Was wyprawia?

24.10.05, 14:57
serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,2981380.html
Obserwuj wątek
    • don2 Re: Don, a coz to sie u Was wyprawia? 24.10.05, 15:18
      Bzdura,ten kto to pisal nigdy nie byl w Malmö.Dzielnica nie lezy w zadnym
      szczerym polu..30 lat temu lezala na skraju miasta.Mieszkalem tam jakis
      rok.Oczywiscie duzo sie zmienilo.faktycznie jest duzo cudzoziemcow.Ale trzeba
      pamietac ,ze Szwecja ma tylko 3 wieksze miasta i tam oczywiscie jak wszedzie na
      swiecie zamieszkuje najwiecej emigrantow.podpalili meczet.Ale az tak strasznie
      nie jest.zadnych wiekszych konfliktow nie ma.Widocznie ktos mu tlumaczyl bzdury
      z wieczorowej szczekaczki. meczet juz jest dosc stary.Postawiony w 70-tych.
      Pamietam wesoly incydent.Budowa ta ciagnela sie w nieskonczonosc,Saudi
      ociagali sie z pieniedzmi.W koncu wladze miejskie stracily cierpliwosc i
      kategorycznie zazadaly ukonczenia budowy.Nic nie pomagalo.Pewnego dnia w
      lokalnej gazecie ukazalo sie ogloszenie,ze jakis czlowiek chce kupic ten
      niedokonczony meczet i zamienic go na hodowle psow.W ciagu tygodnia Araby
      przyslali pieniadze i budowe ukonczono.Dodac nalezy ,ze meczet oczywiscie nie
      cieszy sie popularnoscia u nieislamskich mieszkancow tego zaspanego miasta.Ale
      zadnych wiekszych problemow nie notowano.Szwecja jest bardzo rasistowska ,ale
      natura Szweda nie nalezy do gwaltownych i o zadnym extremizmie nie ma mowy.To
      nie pierwszy pozar tego meczetu.Pozostale to, byl glownie problem techniczny.
      Duzo czasu jeszcze uplynie do momentu otwartej "wojny" z emigrantami.A kto wie
      czy dojdzie do tego.Czysto szwedzka ludnosc maleje,cudzoziemcy rozmnazaja sie
      i przybywaja gwaltownie,dzieki dobrym warunkom socjalnym i lagodnej polityce
      imigracyjnej.Wkrotce i tak cudzoziemcy przejma wszystko w swoje rece i koniec
      konfliktow.A dziennikarze i im podobni zawsze w imie sensacji zrobia z igly
      widly.
      • chaynik zamiatanie problemow pod dywan 25.10.05, 19:08
        Czy teraz tez napiszesz Don ze to bzdura ?
        serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,2981380.html
        • don2 Re: zamiatanie problemow pod dywan 26.10.05, 18:07
          część wciąż tkwi odseparowana w osiedlach, które rząd budował dla nich przez
          ostatnie kilkadziesiąt lat.

To jest kompletna bzdura np. Reszta to przesada i to gruba.I wierz mi czajniku
          ja tu mieszkam i sensacyjne lub zupelnie durne doniesienia w obcej prasie
          czytuje od 40 lat.Jest niezbyt przyjemnie ale az tak drastycznie to nie jest.
          Przypadkiem teraz mieszkam w najbardziej jak tu sie mawia okregu pod wplywem
          neonazistow.Moglbym tez opisac rzeczy ,ktore mozna przedstawic w sposob
          sensacyjno panikarski.Przypadkiem w najbardziej znanej szkole w kraju ,pracuje
          ktos z mojej rodziny.Szkola zblizona czasami w atmosferze do Bronx lub innych
          tego typu szkol w USA. I skala konfliktu jest wielkosci nieomal cidziennych
          konfliktiow tego rodzaju w Niemczech,gdzie prasa nawet juz nie wspomina o
          takich "drobiazgach" I jestem osobiscie zwolennikiem wywalenia na zbita morde
          wszystkich Arabow ,ktorzy nie moga sie dostosowac do zycia w tym kraju.I 90 %
          spoleczenstwa jest wrogo nastawiona do cudzoziemcow.Ale oficjalnie sie slabo
          o tym debatuje i wsztstko rozplywa sie w mazi pseudo solidarnosciowych hasel
          pomocy tym ,ktorzy znalezli tu sie na skutek okrutnej polityki ich krajow.Tak
          sie to tlumaczy!Nie wiadomo ,kto podpala ten meczet.Policja nie przemecza sie w
          sledztwie.Wlasnie jest glosna sprawa komisarza policji ,ktory w oficjalnym
          pismie do jakiegos tam urzedu w rasistowski i ponizajacy sposob pisal o
          cudzoziemcach.Miedzy Arabami tez sa konflikty i latwo je skrecic na ksenofobie
          szwedow.Ale do jakichs drastycznych historii o podlozu rasistowskim itp jeszcze
          nie doszlo.Wszystko nalezy mierzyc odpowiednia skala.I nie trzeba we wszystko i
          bezkrytycznie wierzyc ,co prasa pisze.
          • chaynik Re: zamiatanie problemow pod dywan 06.11.05, 22:22
            Dzieki za info z pierwszej reki. Okazuje sie ze media jak zwykle widza przede
            wszystkim swoj interes czyli im gorzej tym nosniej.
    • wkrasnicki Klimat 24.10.05, 20:33
      No przecież to proste. Jeśli coś szkaradnego wydarzy się np. w Szwecji to jest to incydent, albo
      przekłamanie.
      W Polsce to rasizm, nietolerancja albo ciemnota.
      Od geografii to zależy, Polacy mieszkają w takim miejscu, że albo łby gorące, albo wieje chłodem, nic
      normalnie.
      No, takie nieszczególne położenie.
      • don2 Re: Klimat 24.10.05, 20:59
        Szanowny Panie Krasnicki,zabieraj glos na tematy grzadek i nasturcji.O procesach
        i sytuacji oraz zwyczajach w innych krajach masz pojecia zadne albo jeszcze
        mniejsze.Glupoty wacpan pieprzysz.Twoje ksenofobiczne i klaustrofobiczne uwagi
        nie brzmia zbyt powaznie na tym forum.
        • wkrasnicki Re: Klimat 24.10.05, 21:28
          Don zejdź ze mnie, zrób sobie pierogi z mięsem czy co, włącz Szazę, obejrzyj zaćmienie swojego umysłu,
          załóż pampersa i idź spać bo już po Dobranocce, a oni tego nie powtarzają. Z tym, że obiecuję iż jutro
          będzie następny odcinek pod warunkiem oczywiście, że wtroisz kaszkę.
          Krótko mówiąc przestań smędzić - czas na lulu. Połajanek skończyć czas.

Głos wołającego na puszczy.
          • don2 Re: Klimat 24.10.05, 21:38
            Krasnicki juz ci dawno pisalem,to jest Forum ludzi mieszkajacych za
            granica.Piszemy o miejscach w ktorych mieszkamy itp.Piszemy o PL,gdyz tam
            mieszkalismy lub czesto lub mniej bywamy.I ty tu nie wskakuj z twoim kompleksem.
            I spokojna glowa zaciukany prowincjuszu,nawet szaze moge tu sluchac i mam ta
            przewage nad takim jak ty ,ze Ty co bys nie sluchal w innym jak polskim
            jezyku ,to i tak najczesciej gowno rozumiesz.I na tym tez polega twoje
            ograniczenie.
            • wkrasnicki Re: Klimat 24.10.05, 21:40
              Mógłbym ja Cię synu owcy wdeptać w monitor w kilku szybkich wpisach, ale zaprawdę powiadam Ci,
              wielka jest dobroć moja. Zatem miłosiernie wybaczam i powiadam - idź i nie pieprz więcej.
              • don2 Re: Klimat 24.10.05, 21:42
                Krasnicki ,nie popisuj sie,nie przystoi na takiego starego chlopa.
            • jutka1 Re: Klimat 24.10.05, 22:34
              don2 napisał:

> to jest Forum ludzi mieszkajacych za granica.
              To co mam przestac pisac?

Nie dzielmy geograficznie, co?
              • don2 Re: Klimat 24.10.05, 23:33
                nie dziele i nie wyrywaj z kontestu,bo zaraz sie wk....nie o to mi chodzilo.
    • swiatlo Kocham Islam i wszystkich ludzi na ziemi 25.10.05, 00:27
      Ach co za rasizm! Czuję ogromną sympatię do pokojowej religii muzułmańskiej. Są
      to wspaniali i przesympatyczni ludzie. Biali rasiści zdominowani przez
      seksistowskie męskie świnie napadają na niewinnych muzułmanów bo już im się z
      tej rasistowskiej nienawiści piana przestaje mieścić w ich białych gębach.
      Bardzo lubię religię muzułmańską. Ma wspaniałą historię i wspaniałe dokonania.
      Gdyby ta agresywna i dzika cywilizacja zachodnio-europejska ich nie
      kolonizowała mieczem i ogniem, to teraz cały świat byłby jedną wielką
      wielokulturową tęczą. Czy nie byłoby to wspaniałe? Wszyscy razem! Za ręce.
      Muzułmanie i buddyści, ludzie o alternatywnych orientacjach seksualnych i
      wszyscy moralni inaczej, cała ta gama wszystkich kolorów by teraz chodziła
      trzymając się za ręce, śpiewała harcerskie piosenki i zrywała kwiatki
      wielokulturowości, różnorodności i tolerancji.
      Chcę się zapisać to meczetu. Czy tam zapisują? Chcę poznać ten cudowny smak
      multikulturowości.
      • maria421 Re: Kocham Islam i wszystkich ludzi na ziemi 25.10.05, 09:49
        swiatlo napisał:

> Chcę się zapisać to meczetu. Czy tam zapisują?

To chyba nic trudnego. Znajdz pierwszy meczet i pierwszego imama w okolicy,
        wypowiesz w obecnosci swiadkow szahade, czyli muzulmanskie wyznanie wiary i juz
        jestes muzulmanin. Tylko, ze potem nie mozesz sie re-konwertowac na
        chrzescijanstwo czy na zadna inne religie, bo wtedy jestes apostata , a za to w
        islamie jest przewidziana kara smierci, ale nie boj sie, nie zawsze ja
        wykonuja...))

• don2 Re: Kocham Islam i wszystkich ludzi na ziemi 25.10.05, 09:52
        Ja tez,pozdrawiam Cie Bracie.Niech Allah ma cie w opiece.Salam Alejkum

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka