Dodaj do ulubionych

Karta Polaka

14.09.06, 08:21
www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060914/swiat/swiat_a_4.html
Mieszane mam uczucia ja
Obserwuj wątek
    • ewa553 Re: Karta Polaka 14.09.06, 08:47
      sama nie jestem zainteresowana, ale ciekawe co powiedza nasi amerykanie. Czy
      Wam to cos naprawde da? Czy nie obawiacie sie jakichs pulapek, ktore moga potem
      wyjsc na swiatlo dzienne?
    • jutka1 Re: Karta Polaka i Ustawa o Obywatelstwie 14.09.06, 08:47
      Ups. Wyslalo sie ;-)

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060914/swiat/swiat_a_4.html
      Nowa ustawa o obywatelstwie ma zniesc zakaz posiadania podwojnego obywatelstwa.
      Fair.

Karta Polaka - co to komu da?
      Podobaja mi sie kryteria przyznawania (irony alert). Czyli co? Jak ktos pochodzi
      ze Sciany Wschodniej i od pokolen jest Bialorusinem, to nie dostanie? I ciekawe,
      czy zaswiadczenie z parafii polskiej beda musieli przedstawiac (w formularzu o
      repatriacje w latach 90. byla taka rubryczka).
      "Karta Polaka ma dawać naszym rodakom z zagranicy przede wszystkim prawo do
      długoterminowej wizy oraz do osiedlenia się w Polsce. Posiadacz Karty będzie
      jeździć polskimi kolejami z 37-procentową zniżką i za darmo wchodzić do muzeów.
      W przypadku uzyskania stałego zamieszkania będzie też mógł bezpłatnie uczyć się
      w szkołach.

Zanim jednak Kartę otrzyma, musi stać się "Polakiem zagranicznym", czyli zostać
      uznany za osobę o polskim pochodzeniu. Powinien więc "deklarować przynależność
      do narodu polskiego" i mieć co najmniej jedno z rodziców lub dziadków albo dwoje
      pradziadków narodowości polskiej. Powinien też znać język polski i kultywować
      polskie tradycje. Decyzję o tym, czy ktoś ma polskie pochodzenie, podejmować ma
      prezes Urzędu ds. Repatriacji, Cudzoziemców i Polaków Zagranicznych."
      • maria421 Re: Karta Polaka i Ustawa o Obywatelstwie 14.09.06, 10:02
        Jezeli Polacy (osoby uznajace sie za takich) zza Buga sie ciesza, to znaczy, ze
        ta Karta bedzie im potrzebna. Dla innych raczej nie ma znaczenia.
        • jutka1 Re: Karta Polaka i Ustawa o Obywatelstwie 14.09.06, 10:13
          Mario, moje pytanie czy tez watpliwosc byly inne.

Karta jest jedynie dla "etnicznych" Polakow, lub tych z przodkami Polakami.
          Zapomniano jakos, ze w Polsce mieszkaja (kiedys w wiekszej ilosci) mniejszosci
          narodowe, zasymilowane ale jednak: Bialorusini, Ukraincy, Zydzi, Kaszubi... Od
          pokolen obywatele tego kraju, kiedys szczycacego sie wieloetnicznoscia.

To co? Teraz taki etniczny Bialorusin od pokolen na scianie wschodniej i czesto
          nie znajacy nawet bialoruskiego, mieszkajacy gdzies-tam, nie ma prawa do Karty
          Polaka?

Proba etnicznej puryfikacji czwartej Rzeczpospolitej?
          • maria421 Re: Karta Polaka i Ustawa o Obywatelstwie 14.09.06, 11:05
            Jutus, nie wiem.
            Wymieniasz razem takie mniejszosci narodowe jak Bialorusini, Ukraincy, Zydzi i
            Kaszubi, co jest dosyc mylace.
            Ktos, kto przed wojna zaliczal sie do bialoruskiej, czy ukrainskiej mniejszosci
            narodowej i po wojnie zostal wcielony w granice ZSRR, dzis ma wlasne panstwo -
            Bialorus i Ukraine.
            Z Zydami jest inaczej. Nie kazdy Zyd okresla sie przez przynaleznosc do narodu
            zydowskiego, wielu okrasla sie po prostu jako wyznawcy judaizmu. Jak
            potraktowac kogos kto przed wojna byl polskim obywatelem wyznajacym judaizm i
            zamieszkujacym w Lwowie? Moim zdaniem przez kryterium obywatelstwa w roku 1939.
            Z Kaszubami jest jeszcze inna sprawa bo dzisiaj cale Kaszuby naleza
            geograficznie i administracyjnie do Polski, kazdy Kaszub jest obywatelem
            polskim i Karty Polaka nie potrzebuje. W odnienieniu do kaszubskich emigrantow
            nalezaloby tez przyjac kryterium obywatelstwa w dniu emigracji.
            • jutka1 Re: Karta Polaka i Ustawa o Obywatelstwie 14.09.06, 11:29
              Mario, pozwolisz ze zaoponuje.
              Na Wschodzie Polski mieszka mniejszosc i ukrainska i bialoruska, ktora z
              panstwem Ukraina czy Bialorus nie ma nic wspolnego, ma obywatelstwo polskie,
              przed wojna miala obywatelstwo polskie etc. Wsrod emigrantow sa przeciez osoby z
              tamtych rejonow, i wg. tych kryteriow do otrzymania KP sie nie kwalifikuja.

Piszesz, ze "kazdy Kaszub jest obywatelem polskim i Karty Polaka nie
              potrzebuje." Kaszub mieszkajacy zagranica, ktory ma inne juz obywatelstwo, nie
              potrzebuje?

Bledem jest tez stawianie znaku rownosci miedzy "Zydem" a "wyznawca Judaizmu".

Piszesz tez:
              " W odnienieniu do kaszubskich emigrantow nalezaloby tez przyjac kryterium
              obywatelstwa w dniu emigracji."
              Dlaczego tylko kaszubskich?
              Dlaczego w dniu emigracji? (takie kryterium np. pozbawiloby praw do KP osoby
              zmuszone do zrzeczenia sie obywatelstwa i zmuszone do wyjazdu z Polski).

Ale dotknelas chyba clue zagadnienia: posiadanie poslkiego obywatelstwa
              _kiedykolwiek_ powinno byc tym kryterium.

Inaczej kojarzy mi sie ta polityka raczej nieprzyjemnie.
              • maria421 Re: Karta Polaka i Ustawa o Obywatelstwie 14.09.06, 13:27
                jutka1 napisała:

> Mario, pozwolisz ze zaoponuje.
                > Na Wschodzie Polski mieszka mniejszosc i ukrainska i bialoruska, ktora z
                > panstwem Ukraina czy Bialorus nie ma nic wspolnego, ma obywatelstwo polskie,
                > przed wojna miala obywatelstwo polskie etc. Wsrod emigrantow sa przeciez
                osoby
                > z
                > tamtych rejonow, i wg. tych kryteriow do otrzymania KP sie nie kwalifikuja.

Nie jestem taka pewna, czy dawna mniejszosc bialoruska czy ukrainska nic nie ma
                wspolnego z panstwem Ukrainy czy Bialorusi. Podejrzewam ze moze raczej nie chca
                miec nic wspolnego z obecnym panstwem Ukrainy czy Bialorusi.
                Obawiam sie, ze nadanie Karty Polaka wszystkim, ktorzy mieli obywatelstwo
                polskie w 1939 roku mogloby miec powazne konsekwencje w stosunkach z naszymi
                wschodnimi sasiadami
                .
                > Piszesz, ze "kazdy Kaszub jest obywatelem polskim i Karty Polaka nie
                > potrzebuje." Kaszub mieszkajacy zagranica, ktory ma inne juz obywatelstwo, nie
                > potrzebuje?

Wyjasnilam to pare linijek pozniej.

> Bledem jest tez stawianie znaku rownosci miedzy "Zydem" a "wyznawca Judaizmu".

Z pewnoscia , dlatego w tym przypadku postawilabym na samookreslenie.

> Piszesz tez:
                > " W odnienieniu do kaszubskich emigrantow nalezaloby tez przyjac kryterium
                > obywatelstwa w dniu emigracji."
                > Dlaczego tylko kaszubskich?

Bo wymienilas Kaszubow:-)

> Dlaczego w dniu emigracji? (takie kryterium np. pozbawiloby praw do KP osoby
                > zmuszone do zrzeczenia sie obywatelstwa i zmuszone do wyjazdu z Polski).

Jezeli dobrze zrozumialam, projekt przewiduje przywrocenie obywatelstwa tym
                osobom, ktorym zostalo ono odebrane.

> Ale dotknelas chyba clue zagadnienia: posiadanie poslkiego obywatelstwa
                > _kiedykolwiek_ powinno byc tym kryterium.

Rowniez wobec mniejszosci niemieckiej, ktora wyemigrowala do Niemiec powolujac
                sie na niemieckie korzenie?

> Inaczej kojarzy mi sie ta polityka raczej nieprzyjemnie.

Jezeli sa jacys Zabuzanie, ktorzy na tym skorzystaja, to ja sie ciesze.
                Bo ta karta wlasciwie robiona jest dla nich, nie dla Polonii na Zachodzie.
                >
                • manny_ramirez Re: Karta Polaka i Ustawa o Obywatelstwie 14.09.06, 17:16
                  Nie ma. Moja zona pochodzi z takiej "bialoruskiej" rodziny. Jezdze tam, nawet
                  bylem przez piec dni w lipcu. Wszyscy co tam mieszkaja mowia po bialoruka, maja
                  swoja kulture, ale bezwzgeldnie czuja sie obywatelami Polski a nie Bialorusi.
                • jutka1 Re: Karta Polaka i Ustawa o Obywatelstwie 14.09.06, 19:34
                  maria421 napisała:

> Nie jestem taka pewna, czy dawna mniejszosc bialoruska czy ukrainska nic nie
                  ma wspolnego z panstwem Ukrainy czy Bialorusi. Podejrzewam ze moze raczej nie
                  chca miec nic wspolnego z obecnym panstwem Ukrainy czy Bialorusi.
                  Mario, jaka "dawna" mniejszosc?
                  Teraz ich juz nie ma?
                  Zapraszam do spisu powszechnego.
                  I "nie chca miec nic wspolnego z "obecnym panstwem U. czy B."?
                  To sa obywatele Rzeczpospolitej. Period, punto, point finale, kropka.
                  A jesli sposrod tej spolecznosci ktos sie znalazl gdzie indziej, i ma inne
                  obywatelstwo, to nie moze miec KP?

>
                  > > Piszesz tez:
                  > > " W odnienieniu do kaszubskich emigrantow nalezaloby tez przyjac kryteriu
                  > m
                  > > obywatelstwa w dniu emigracji."
                  > > Dlaczego tylko kaszubskich?
                  >
                  > Bo wymienilas Kaszubow:-)
                  Kaszubow wymienilam oryginalnie jednym tchem z Bialorusinami, Ukraincami i
                  Zydami. Potem napisalam o nich osobno, bo Ty sie do nich osobno odnioslas.

> > Dlaczego w dniu emigracji? (takie kryterium np. pozbawiloby praw do KP os
                  > oby
                  > > zmuszone do zrzeczenia sie obywatelstwa i zmuszone do wyjazdu z Polski).
                  >
                  > Jezeli dobrze zrozumialam, projekt przewiduje przywrocenie obywatelstwa tym
                  > osobom, ktorym zostalo ono odebrane.
                  Mario, ja pisalam o Karcie Polaka. Jest to osobny pojekt ustawy, osobnym
                  projektem jest Ustawa o Obywatelstwie.
                  Kiedy pisalam: "takie kryterium np. pozbawiloby praw do KP osoby zmuszone do
                  zrzeczenia sie obywatelstwa i zmuszone do wyjazdu z Polski", mialam na mysli rok
                  1968.

> > Ale dotknelas chyba clue zagadnienia: posiadanie poslkiego obywatelstwa
                  > > _kiedykolwiek_ powinno byc tym kryterium.
                  >
                  > Rowniez wobec mniejszosci niemieckiej, ktora wyemigrowala do Niemiec powolujac
                  > sie na niemieckie korzenie?
                  Czy emigracja oznaczala dobrowolne zrzeczenie sie obywatelstwa PRLu?

> > Inaczej kojarzy mi sie ta polityka raczej nieprzyjemnie.
                  >
                  > Jezeli sa jacys Zabuzanie, ktorzy na tym skorzystaja, to ja sie ciesze.
                  > Bo ta karta wlasciwie robiona jest dla nich, nie dla Polonii na Zachodzie.
                  Tutaj tez sie nie zgadzamy.
                  Ja na Karte Polaka patrze szerzej, nie tylko jako "cus" nadawane Polakom "zza
                  Buga". BTW, wsrod wywiezionych przymusowo na wschod obywateli Polski byly tez
                  osoby z mniejszosci etnicznych.
                  • maria421 Re: Karta Polaka i Ustawa o Obywatelstwie 14.09.06, 20:33
                    Jutus, chyba sie nie rozumiemy.

O jakiej mniejszosci ukrainskiej czy bialoruskiej mowisz, jezeli powolujesz sie
                    na spis powszechny (domyslam sie ze ostatni)? O tej zamieszkujacej obecne
                    tereny Polski? Alez oczywiscie ze to sa Polacy! I ze jezeli taki wyemigrowal do
                    USA, to ma takie samo prawo do Karty Polaka jak ja.
                    Ja mowie o mniejszosciach zamieszkujacych tereny za Bugiem, o tych, ktorzy byli
                    obywatelami Polski, potem stali sie obywatelami ZSRR a teraz sa obywatelami
                    Ukrainy czy Bialorusi. Jezeli ustawa przewiduje, ze nalezy dowiesc polska
                    narodowosc babki, to przeciez nie bedzie jej mozna inaczej dowiesc niz poprzez
                    udowodnienie, ze babka byla polska obywatelka.
                    • jutka1 Re: Karta Polaka i Ustawa o Obywatelstwie 14.09.06, 20:38
                      Mario,
                      Chyba nie doczytalas artykulu i mojego drugiego wpisu na tym watku.

"Zanim jednak Kartę otrzyma, musi stać się "Polakiem zagranicznym", czyli zostać
                      uznany za osobę o polskim pochodzeniu. Powinien więc "deklarować przynależność
                      do narodu polskiego" i mieć co najmniej jedno z rodziców lub dziadków albo dwoje
                      pradziadków narodowości polskiej."

I zapewne dlatego "sie nie rozumiemy".
                      • maria421 Re: Karta Polaka i Ustawa o Obywatelstwie 14.09.06, 23:24
                        jutka1 napisała:

> Mario,
                        > Chyba nie doczytalas artykulu i mojego drugiego wpisu na tym watku.
                        >
                        > "Zanim jednak Kartę otrzyma, musi stać się "Polakiem zagranicznym", czyli
                        zosta
                        > ć
                        > uznany za osobę o polskim pochodzeniu. Powinien więc "deklarować przynależność
                        > do narodu polskiego" i mieć co najmniej jedno z rodziców lub dziadków albo
                        dwoj
                        > e
                        > pradziadków narodowości polskiej."

OK, ale te polska narodowosc dziadkow musi udokumentowac polskim obywatelstwem
                        dziadkow, bo inaczej jak ja udokumentuje?
                        Wiec w tym momencie zadziala zasada obywatelstwa, czyli chyba dobrze?
                        Dalej- co to znaczy "deklarowac przynaleznosc do narodu polskiego"? Dla mnie
                        juz ktos, kto wystepuje o taka karte, deklaruje tym samym przynaleznosc do
                        narodu polskiego. Kto sie nie czuje Polakiem o taka karte sie nie stara.

> I zapewne dlatego "sie nie rozumiemy".

Nie rozumialysmy sie, bo ja mialam na mysli Zabuzan, a nie nasze wewnetrzne
                        mniejszosci narodowe.
                        >
                        • jutka1 Re: Karta Polaka i Ustawa o Obywatelstwie 14.09.06, 23:36
                          Mario,
                          Chyba w lasnie na tym polega nasze niezrozumienie.
                          Zapominasz, ze w Polsce "narodowosc" i "obywatelstwo" to dwie odrebne sprawy.
            • manny_ramirez Re: Karta Polaka i Ustawa o Obywatelstwie 14.09.06, 17:14
              Mario, ale to prawda ze gdy panstwo polskie tworzy prawo, ktorego kryterium
              jest polska etnicznosc (cokolwiek to znaczy) to dyskryminuje polskich obywateli
              innego pochodzenia.
          • manny_ramirez Re: Karta Polaka i Ustawa o Obywatelstwie 14.09.06, 17:13
            Zgadzam sie. Zwracasz uwage na istotny problem. Wychodza tu pewne ciagotki
            nacjonalistyczne, ktore rzeczywiscie uderzaja w mniejszosci mieszkajace w
            Polsce.

Zreszta biorac pdo uwage jak szeroka jest definicja polskiego obywatela to nie
            wiem czy ta "karta" ma w ogole sens.
    • ertes Re: Karta Polaka 14.09.06, 17:07
      To chyba bardziej dla tej starszej Polonii gdyz nie zauwazylem zadnego
      zainteresowania wsrod mojego pokolenia.
    • swiatlo Re: Karta Polaka 14.09.06, 17:25
      Jakby to oznaczało ułatwienia studiowania w Polsce dla dzieci Polonusów, na
      przykład jakieś granty czy cokolwiek, to byłbym zainteresowany.
      Ciekaw tylko jestem co oznaczają te wymagania o "kultywowaniu polskich
      tradycji". Czy to znaczy że mam pobierać zaświadczenie od proboszcza
      polonijnego że na Wielkanoc ze święconką przychodzę?
      • ertes Re: Karta Polaka 14.09.06, 17:55
        Znaczy sie chcialbys dzieciom zrobic krzywde?
        • republican Re: Karta Polaka 14.09.06, 18:25
          Cy jak wroce do Kraju, bede mial dostep na to Forum?
          • ertes Re: Karta Polaka 14.09.06, 18:35
            Zacznij od nauki jezyka polskiego bo poki co to skladnia, gramatyka i ortografia
            nie sa twoja mocna strona.

• kan_z_oz Re: Karta Polaka 16.09.06, 11:38
              Jutka napisala; Mieszane mam uczucia ja

ODP: czyli jesli w 1968 roku Zyd dostal nakaz przymusowego opuszczenia PRL-u,
              to nie ma powrotu do RP. No, chyba, ze udowodni, ze jego Zyd ojciec byl
              Polakiem albo dziadek/pradziadek.

Bardzo nieprzemyslany projekt, chociaz wyglada, ze ktos probuje cos
              usprawnic/naprawic.

Kan
              • jutka1 Re: Karta Polaka 16.09.06, 12:39
                Nie tak. Jesli chce miec przywrocone obywatelstwo, to zwraca sie z prosba do
                Prezydenta i czeka. Po jakims czasie te prosby sa rozpatrywane, z tego co wiem -
                pozytywnie.

Karta Polaka to cos takiego, co daje pewne przywileje _bez_ uzyskiwania
                obywatelswa. W artykule jest lista tych przywilejow.
            • republican Re: Karta Polaka 17.09.06, 14:04
              ertes napisał:

> Zacznij od nauki jezyka polskiego bo poki co to skladnia, gramatyka i
              ortografi
              > a
              > nie sa twoja mocna strona.
              >

Ertes
              Simply go and fuck yourself.
              Clear enough?
    • bella-donna Re: Karta Polaka 16.09.06, 13:50
      "Rząd obiecuje Kartę Polaka
      Jest realna szansa, że oczekiwana przez rodaków za granicą Karta Polaka stanie
      się faktem. Konkretne propozycje przedstawi dziś chicagowskiej Polonii premier
      Jarosław Kaczyński(...)"

taka nowine powinien OBWIESCIC w podrozy na WSCHOD.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka