08.12.03, 02:34
dzien juz prawie minal i chcac nie chcac spedzilismy go w domu, a konkretnie
w kuchni/family room. Jakby nie patrzec jest to centralny punkt wielu
domow. Bedziemy w niedalekej przyszlosci robili nowa kuchnie/family room.
To co chodzi mi po glowie to kuchnia bez gornych szafek a za to duzo okien,
tylko ze spizarka i moze kredensem. szukam zdjec, planow itp.
Forumowicze jako ludzie swiatli moze mozecie mi pomoc. z gory dziekuje.
AK
Obserwuj wątek
    • amerykanski_ksiegowy Re: Kuchnia 08.12.03, 02:35
      z tego mozna by zrobic dwa watki: - najwazniejsze miejsce w domu i plany kuchni
      • starypierdola Re: Kuchnia 08.12.03, 04:30
        Zakladam ze jestes serio, tylko troche zgubiony.
        Idz do jakiegos bookstore i kup sobie kilka ksiazek o planowaniu kuchni.
        Poszukaj tez czegos na Internecie. Porozmawiaj z zawodowcami: home designers,
        decorators, sprzedawcami mebli kuchennych (Home Depot, Lowes, inni). W
        ostatecznosci wynajmij kogo kto sie na tym zna. I jak juz bedziesz wiedzial co
        chcesz to przedstaw to na Forum "do przegladu".
        Jak chcesz to kuchnie budowac w Ameryce to czemu pytasz o porade Polakow???
        I jak ktos moze Ci poradzic cos konkretnego z tymi wiadomosciami ktore tu
        podales.
    • basia553 Re: Kuchnia 08.12.03, 08:28
      Oj Stary P.! A kogo ma pytac, jak nie nas? Przeciez tu kupa takich z Ameryki,
      a my jewropejki tez mozemy dac rade. Np. moim pomyslem byloby "palenisko"
      czyli jakis piec na srodku kuchni! Bardzo mi sie to w odpowiednich gazetkach
      podoba, wymaga ale bardzo duzej kuchni! Wogöle kuchnia mieszkalna to cos
      fajnego, moje psipsiöki jak przychodza na jedzonko to nie chca siedziec w
      jadalni, tylko w kuchni.
      • maria421 Re: Kuchnia 08.12.03, 10:22
        Kuchnia to najwazniejsze miejsce w domu.

Dla mnie idealna kuchnia to osobne pomieszczenie, duze, z duzym stolem i
        wygodnymi krzeslami.
        Nie lubie zadnych "open concept", ze nie wiadomo gdzie kuchnia, gdzie jadalnia
        a gdzie salon. Nie lubie zadnych bufetow z wysokimi stolkami, ani zadnych
        innych udziwnien.

Kuchnia to musi byc pomieszczenie, w ktorym mozna sobie gazete poczytac, guziki
        poprzyszywac, lekcje z dzieckiem odrobic i z kolezanka poplotkowac.

• don2 Re: Kuchnia 08.12.03, 11:40

I basia ma racje i maria ma racje i sp. ma racje.A tak przy okazji ,to jak sie
          chce uslyszec rade ,trzeba metry pow.podac.
    • amerykanski_ksiegowy Re: Kuchnia 08.12.03, 13:24
      Metraz 18 ft * 26 ft czyli ok 5.5 m na 8 m. Ma to pomiescic kuchnie i pokoj
      dzienny
      + spizarka 8*5 ft + niezalezna jadalnia 18 * 14ft (1 ft = 12 inch*2.58 = 31cm)
      Budzet ok 40K
      Moim skromnym zdaniem zanim sie pojdzie do kitchen desinger to trzeba miec
      samemu jakas wizje. Cos co by mozna bylo pokazac i powiedziec chce cos takiego
      i takiego ten i ten styl. Zeby to muc zrobicc to trzeba ogladac.
      Ja nie prosze o gotowy project. Moze macie ciekawe linki lub digital zdjecia
      ktorymi mozecie sie podzielic.
      Wiekszosc materialu na ktory sie natykam ma zmkniety plan, bo z reguly wielu
      amerykanow nie gotuje w domu. A ja bym chcial zeby to domowe ognisko
      (kuchenka) bylo miejcem gdzie wszyscy sie gromadza

z powazaniem
      AK
      • xurek Postaw kuchenke na samym srodku, 08.12.03, 13:39
        taka wbudowana w cos na ksztalt stolu – z jeden strony dojscie do gotowania, z
        drugiej stol z krzestlami od strony mieszkalnej (to musisz oddzielic takim
        troche wyzszym „murkiem“ – np. granitowym, zeby gary nie chlapaly na stol. Nad
        tym ladny pochlaniacz wolnowiszacy z np. chromowaniej stali.

Od strony „gotowalnej“ pieca szafki kuchenne, calkiem bez gornych sie nie
        obedzie, bo za malo miejsca, ale moga byc czesciowo otwarte badz przeszklone,
        wtedy nie wyglada to tak ciezko.

Tam gdzie sie koncza szafki i zaczyna czesc mieszkalna mozesz szafki od reszyty
        odgrodzic takimi drewnianymi konstrukcjami do pnacych roslin i takowe tam
        posadzic. Rosliny sa ladne i przytulne.

Ja osobiscie bardzo lubie pomieszanie nowoczesnego “szkla i stali” ze starmi,
        stylowymi meblami. Mozesz np. czesc kuchenna zrobic nowoczesna (przewaznie jest
        wtedy rowniez funkcjonalniejsza) a czesc mieszkalna “stara” z malymi
        nowoczesnymi wstawkami.

Ja jestem funem takich kafelek, co wygladaja jak “kamienna podloga w rzymskiej
        lazni” – takie troche nierowne, matowe, w kolorze miedzy ceglanym a rozowym, w
        miare jasne, wygladaja bardzo fajnie w polaczeniu z nowoczesnymi meblami.

Lodowke (taka wielka) mozesz np. „ukryc“ w czesci jadalnej w czyms na ksztalt
        starego „rzezbionego“ kredensu czy wysokiej komody.

Wstrzymaj sie od firanek i tapicerki na krzeslach ,bo mimo pochlaniacza
        przesiakna np. smarzona ryba :)).

A tak w ogole to wole tak jak Maria – kuchnia to osobne pomieszczenie z osobnym
        stolem gdzie mozna sobie „po kuchennemu“ posiedziec, a salon + jadalnia to
        salon + jadalnia.
        Ale tutaj jestem w zdecydowanej mniejszosci – wszyscy moi znajomi maja takie
        otwarte kuchnie.

Xurek
        • basia553 Re: Postaw kuchenke na samym srodku, 08.12.03, 13:44
          Wspanialy projekt Xurku. Jakbym sie na nowo urzadzala, zaprosze Cie do
          wspölpracy. O tym "ognisku" na srodku juz tu pisalam. Teraz chce tylko
          podkreslic, ze tez jestem za kuchnia, w ktörej mozna zamknac drzwi.
          Nawet przy najlepszym wchlaniaczu zapachöw - juz przy rybie lubie
          zamknac drzwi i otworzyc okno.
          • don2 Re: Postaw kuchenke na samym srodku, 08.12.03, 13:57

Xurku ,a ja ciebie zatrudnie do pucowania tych szybek.W kuchni szklo?
            • xurek Don, czy u was nie ma Ajax 08.12.03, 14:26
              Glasreiniger czy inny Glasklar? 10 sekund i wypucowane. Poza tym, jezeli szafki
              szklane nie sa bezposrednio obok pieca ani nad zlewem to NIC sie im nie dzieje.
              Do tego dochodzi mozliwosc szkla "mlecznego chropowatego", na ktorym NIC nie
              widac.
              Pomijajac te wszystkie aspekty zatrudnic mozesz mnie bez problemu. Moja stawka
              godzinowa przy wszystkich "externe Projekte" jest w zaleznosci od wysilku
              itelektualnego miedzy 250 CHF i 500 CHF. Tobie po znajomosci wyczyszce te szklo
              za 200 CHF za godzine plus oczywiscie dojazd, wikt i opierunek :))))))))

Xurek
      • maria421 Re: Kuchnia 09.12.03, 15:03
        Nie wiem, czy musisz miec koniecznie jakas koncepcje zanim pojdziesz do
        designera.

Ja swoja obecna kuchnie (tzn. meble) zobaczylam wystawione kiedys w sklepie. I
        powiedzialam " To musze miec"! A o reszte, o to, jak sie to wkomponuje w metraz
        itp. zadbal juz designer. Oni maja naprawde duzo doswiadczenia i potrafia
        doradzic. Oczywiscie bedzie cie naciagal np. na piec najnowszej generacji,
        ktory potrafi wszystko oprocz spiewania arii operowych, itp. ale tu musisz
        wlaczyc hamulce i zadac sobie pytanie, czy to jest Ci naprawde potrzebne w
        kuchni domowej na jedna rodzine.

Co do stylu, to musi odpowiadac Twojemu gustowi oraz musi sie jakos laczyc z
        ogolnym stylem domu. Jezeli masz Ludwiki w salonie, to chyba nie strzelisz
        sobie kuchni na wzor laboratorium kosmicznego?

• amerykanski_ksiegowy Konkurs 09.12.03, 13:20
      Chyba musze oglsic konkurs z jakimis nagrodami by dostac od was cos tak
      konkretnego jak linki czy zdjecia
      • basia553 Re: Konkurs 09.12.03, 13:27
        A Ty leniuchu! Forumowiczami bedziesz sie wyslugiwal! Sam sobie poszukaj,
        od nas dostales - i to bez nagröd - wiele cennych rad, Ty niewdzieczniku:))
        • xurek masz racje Basia:)) 09.12.03, 13:34
          nie dosc, ze tych niewiele szarych komorek, ktorym los nas nieszczodrze
          obdarzyl, wysilamy jak mozemy i mu kuchnie wymyslamy, to on teraz jeszcze chce,
          zebysmy ja zbudowaly, sforografowaly, zescanowaly i mu przyslaly. Granda!

Xurek
          • amerykanski_ksiegowy Re: masz racje Basia:)) 09.12.03, 13:36
            Tak jak zawsze - Xurek mnie nie lubi
            Ale co mi tam
            • xurek jak to ????????????? 09.12.03, 13:39
              sam stwierdzasz, ze Cie lubie i mimo wszystko "co mi tam"????????. To moje
              lubienie jest tak malo warte? Buuuuuuuuuuuu:((((( A juz sie zaczynalam
              zastanawiac, jak zu sfotografowac kuchnie Behemota (bo ja mam taka bez
              jadalni):)))

Xurek
              • amerykanski_ksiegowy Re: jak to ????????????? 09.12.03, 13:43
                z natury jestem spokojny i nieprzjmujacy sie.
                a teraz musze sie zbierac do roboty.
                czekam na zdjecia
        • amerykanski_ksiegowy Re: Konkurs 09.12.03, 13:35
          Co dwie (kilkanascie) glowy to nie jedna. Za rady dziekuje. Jednakze zamiast
          kuchnia pwinna byc ladna i przytulna wolalbym zdjecie. Bo co ladne tobie to
          nie musi byc ladne komus innemu. a decyzje podjeme z zona.
          • basia553 Re: Konkurs 09.12.03, 13:39
            Daje Ci jeszcze raz wskazöwki, bom dobra. Sam möwisz, ze co Tobie przytulne, to
            moze mnie nie, czy odwrotnie. Wiec dostajesz od nas rade "kuchnia musi byc
            przytulna". To jest haslo. Siadasz z zoneczka i pytasz jej, co jej zdaniem jest
            przytulne, zastanawiasz sie co z jej marzen/propozycji nadaje sie do kuchni
            i juz projekt gotowy. Wypisz sobie wiec wszystkie hasla podane przez
            forumowiczöw i omöw sprawe z zona. Boze, Boze, z facetem jak z dzieckiem: za
            raczke i do knajpy!
            • amerykanski_ksiegowy Re: Konkurs 09.12.03, 13:46

Zespolowa wyobraznia jest lepsza od indywidualnej. Za dobre rady dziekuje, ale
              zdjecie jest warte tysiaca slow (i konkursowej nagrody)
              • jan.kran Re: Kuchnia ergonomiczna. 09.12.03, 15:05
                Kazdy moze sobie mowic co chce. Ale ja kompletnie nie rozumiem czemu piec i
                zmywarka w kuchni wymaga od obslugi kuchni sie schylania. Zmywarka i piec
                powinny byc na wysokosci rak obslugujacego.
                Kran z bolem w plecach .-PPP
                • basia553 Re: Kuchnia ergonomiczna. 09.12.03, 15:23
                  A co ja mam powiedziec? Wszedzie sie musze na palce wspinac!!
                  Niech zyja kuchnie na miare!!!
                  • i.p.freely Re: Ksiegowy 09.12.03, 15:50
                    posylam ci pare fotek - wiesz gdzie szukac.
                    Plan jest OTWARTY i musze przyznac, ze swietnie zdaje egzamin. Kuchnia jest
                    niezmiernie funkcjonalna i bardzo sobie ja chwalimy. Mnie najbardziej
                    przypadla do gustu niezmierna ilosc szafek, szuflad i poleczek.....
                    Nie trac szmalu na 'formal dining room' bo jak znam zycie to bedzie tylko
                    siedliskiem kurzu.
                    I jeszcze jedno, bardzo wazne zreszta, jesli mozesz, zainstaluj kuchnie gazowa
                    (sama plyta z palnikami) i elektryczny piekarnik. Wierz mi, bedziesz mi
                    wdzieczny kiedy ci sie 'power outage' przytrafi.

• basia553 Re: Ksiegowy 09.12.03, 20:03
                      Hallo Freely, obejrzalam Twoja kuchnie. Bardzo ladna, ale co mi sie osobiscie
                      nie podoba, to bark wygodnych krzesel. Czy jadacie na tych barowych krzeselkach
                      czy macie dodatkowe miejsce do jedzenia? Bo my tu caly czas o pobytowej kuchni,
                      w ktörej mozna fajnie posiedziec..
                      • i.p.freely Re: Basiu 10.12.03, 00:44
                        Mamy wygodne krzesla i stol ale nie na tych zdjeciach. Zbyt duzy bajzel mialam
                        po stronie jadalnej wiec skrzetnie ja ze zdjec wyjelam. Zobacz teraz....

Kuchnia przechodzi w czesc jadalna a ta ... w pokoj rodzinny.
                    • amerykanski_ksiegowy Re: Ksiegowy 10.12.03, 06:43
                      Nic nie ma w mojej skrzynce :-(
                      prosze sprobuj raz jeszcze
                    • amerykanski_ksiegowy Re: Ksiegowy 10.12.03, 06:45
                      niebardzo widac wiem. basia zobaczyla wiec I assume ze nie wyslales ich Emailem
                      Prosze o instrukcje\
                      • i.p.freely Re: Ksiegowy 11.12.03, 01:56
                        jak sie zapewne juz domyslasz fotki sa na yahoo w albumie. Widze, ze
                        glosowanie co do twojego przyzwolenia jest w toku, wyglada korzystnie a wiec
                        do zobaczenia wkrotce.
                        groups.yahoo.com/group/polonia2/
                        • starypierdola Fotki 11.12.03, 03:24
                          Dzieki! Wlasnie skonczylem ogladac. Dolozylem kilka swoich.

O Twojwj kuchni: wyglada ladnie. Biale meble/szafki podobaja mi sie!
                          Jedna uwags: widze ze wystaje Ci lodowka. SubZero, Viking i teraz Thermador
                          robia lodowki ktore sa tylko 24" glebokie (agregat jest na gorze, nad
                          lodowka). Osobiscie podobaja mi sie bo: (1) nie wystaja i (2) wszystko latwo
                          mozna siegnac bez kopania.
                  • starypierdola Re: Kuchnia ergonomiczna. 11.12.03, 00:30
                    Basia,
                    Wlasnie dla tego niektorzy mali lub wysocy ludzie decyduja sie na "custom
                    made" szafki, o ktorych wspominam ponizej: zeby dopasowc wysokosc do potrzeb i
                    miec wygode. Jedyny problem to "undercounter appliances", zmywarka etc. ktore
                    wymagaja min. 30 cali (1 cal = 2.54 cm). Wiekszosc standartowych szafek ma 31,
                    32 cale. To samo dotyczy umywalek / safek w lazience: jego wyzsza, jej
                    nizsza. 30 cali jest naogol ok dla osoby 5'5" (160 cm?). Mozna zrobic i nizsze
                    safki, ale to wiecej gimnastyki i kosztow.

Drugi aspekt: szerokosc / glabokosc blatow (countertops). Im plytsze tym
                    latwiej siegnac. 24 calowe sa w sam raz dla wiekszosci malych ludzi (ha, ha,
                    ha; brzuszek tez czlowieka "odpycha"). Z drugies strony glebsze blaty, np. 27
                    calowe, pozwalaja wiecej upchac!

Gorne szafki na ogol nie stwarzaja problemow. Podreczny schodek czy stabilna
                    drabinka rozwiazuje problem, oczywiscie jesli jest w kuchni dosc miejsca.

W sumie: mozna miec co sie lubi i co komu pasuje, ale to wiecej kosztuje.
                • maria421 Re: Kuchnia ergonomiczna. 09.12.03, 20:01
                  jan.kran napisała:

> Kazdy moze sobie mowic co chce. Ale ja kompletnie nie rozumiem czemu piec i
                  > zmywarka w kuchni wymaga od obslugi kuchni sie schylania. Zmywarka i piec
                  > powinny byc na wysokosci rak obslugujacego.
                  > Kran z bolem w plecach .-PPP

Sa piece (piekarniki) do ktorych nie trzeba sie schylac.
                  Ze zmywarkami gorzej, ze wzgledu na odplyw wody.
    • starypierdola Kuchnia? 10.12.03, 02:06
      Czytam ze sie towarzystwo rozkrecilo wiec dorzucam moje dwa grosze. POD
      WARUNKIEM ze sie dowiem jak/gdzie moge zobaczyc te zdjecia o ktorych piszecie.

1. Jesli nie zamierzasz gotowac, zostaw wszystkie decyzje zonie. SERIO!
      2. Zdecydujcie sie jaki chcecie miec standard. Zakladam ze srednio-wysoki.
      3. Zdecydujcie sie czy chcecie kuchnie Europejska czy Amerykanska, czy
      Brytyjska. Zakladam ze Amerykanska, choc na taka twoja powerzchnia wydaje sie
      mala; chyba za nie liczysz breakfast nook. Pantry musi byc; slusznie ja
      proponujesz.
      4. Zdecydujcie sie na calosc domu: czy do kuchni przylega breakfast nook,
      dining room, family room; czy masz osobny living room? Deck na ktorym mozesz
      miec BBQ?
      5. Zdecyduj sie na budzet; powyzsze zalozenia wymagaja blisko $100,000
      - Appliances Viking, Wolf, SubZero kolo $25,000 do $30,000 (48" ss double side
      fridge, 48" ss dual fuel range with fume hood and fan, one nice oven
      (Thermador najlepszy), convection microwave, dishwasher, warming drawer ...
      - granite countertops $10,000 lub wiecej
      - szafki, lepszej jakosci klon lub dab $40,000 do $50,000
      - podloga (zakladam slate lub dab) $6,000
      - inne rzeczy $15,000. Same krany po $500 za sztuke (Grohe, tansze w Niemczech
      ale lepsze w USA).
      6. Zdecydujcie sie na styl; np. lepszej jakosci dab i ss (stainless steel)
      7. Wynajmij specjaliste zeby ci to wszystko ladnie dal do kupy; wezmie z
      $2,000 ale moze zalatwi Ci znizke na appliances lub na co innego. Z nim/nia
      moze sobie ZONA pogrymasic.
      9. Lokalne przepisy moga ogranizyc ilosc wyborow; np. jak masz dom z
      kontrolowana wymiana powietrza jest limit jaki duzy fan mozesz zinstalowac,
      itp.
      10. W tej klasie nic Ci nie bedzie smierdzialo, alo moze huczec (wentylatory
      etc.)
      11. Wszystko za co Ty powinienes byc odpowiedzilany to rachunki. Mozesz
      zreszta wszystko wziasc na kredyt albo na karte kredytowa (mozesz potrzebowac
      kilka). Pewno nie mam Ci co radzic bos ksiegowy (z Artur Anderson? Z Enron? z
      Workd Com?)

Ps. Jak zdecydujesz sie na kuchnie Europejska duzo nie oszczedzisz. Zobacz
      ceny Miele (niemieckie) czy Gagegnau (moze przekrecam pisownie; francuskie
      appliances)

PS2. Gdzie Ty mieszkasz? JAk w cywilizowanej okilicy to idz do zobacz
      kilka "show homes" na weekend.

PS3. Zgadzam sie na 100% z moja siasiadka zza Mississipi: gas! Dlatego pisze
      dual fuel range! Oven musi byc infrared.

No to jak zobaczyc te zdjecia?
      • starypierdola Re: Kuchnia? 10.12.03, 03:03
        Ale ze mnie starypierdola!!! Spojrzalem jeszcze raz na poczatek i widze budzet
        $40k. To Ci moze starczyc na porzadne szafki; napewno nie starczy na porzadna
        kuchnie. Czyba ze masz 1,500 do 2,000 sq ft, three-four bedroom bungalow?
        • i.p.freely Re: stary.... 10.12.03, 04:20
          jakos niezrecznie mi sie ten twoj nick pisze bo na pierdole jakiegokolwiek
          nijak nie wygladasz.

Zdjecia oglada sie tutaj ale pierwej c.j musi cie potwierdzic:
          groups.yahoo.com/group/polonia2/
          Join this group i mam nadzieje, ze za jakis dzien lub dwa c.j. otworzy ci
          wrota.
          • starypierdola Re: stary.... 10.12.03, 04:33
            Dzieki, sasiadko!
            • i.p.freely Re: stary.... 10.12.03, 05:04
              nie ma za co Wilson, hehehe.
              • i.p.freely Re: Wow stary, ja bym 10.12.03, 06:39
                chciala pobalaganic w kuchni o ktorej piszesz!!!! Champagne test, heh?
                Ja tez mam champagne test ale musze go zawsze jakos godzic z 'my beer budget'.

Szafki klonowe o kolorze (nomen omen) champagne by "Star Mark" - $20.000 i
                jest ich w mojej kuchni od liku, formica countertop zamiast wymarzonego
                granitu, "Moen" krany (sto-pare $)- taki sprytne cacko co sie w prysznic z
                wezem zamienia w razie potrzeby, do tego jest rowniez osobny kranik z gotujaca
                woda na herbatki, "Jenn-Air gazowy range i Hood above, Whirlpool convection
                electric oven (swietna sprawa - piecze rowniutko, jestem cala w podziwach).
                Podgrzewacza do talerzy nie mam -(. Przyznam, ze nigdy nie czulam potrzeby
                takowego gadgeta. Maytag dishwasher, Kitchen-Aid lodowka (side-by-side).
                Kitchen-Aid mikrofalowka z toaster-em (tez side-by-side). Tyle o niezbednych
                duperelach. Podloga w kuchni - ceramic tile, reszta jest debowa, bardzo stara
                zreszta.

Stainless steel? Oby nie na zewnatrz czegokolwiek , chyba ze nikt tych
                urzadzen NIGDY DOTYKAC NIE BEDZIE.

Ja mysle, ze ksiegowy da sobie rade w dzisiejszych czasach z $40,000 budujac
                funcjonalna, przytulna kuchnie (jesli tylko o kuchni mowa). W mojej kuchni 30-
                pare starczylo (patrzac na rachunki) no ale to bylo piec lat temu - zasluga
                poprzedniego wlasciciela.

Bog mu za to dzieki bo prawde mowiac to wlasnie kuchnia/jadalnia/family room
                rozwiazanie bylo dla nas decydujacym powodem zakupu tego domu.
                Byles kiedys w domu, ktory cie "ogarnia"? - jesli mozna uzyc tego wyrazenia.

• starypierdola Wow , Sasiadko!!! Mamy cos wspolnego... 10.12.03, 16:56
                  >>> chciala pobalaganic w kuchni o ktorej piszesz!!!! <<<

Przyjezdzaj z szmpanem....

> Szafki klonowe o kolorze (nomen omen) champagne by "Star Mark" - $20.000 i
                  > jest ich w mojej kuchni od liku, <

Oczywiscie zalezy od (1) rozmiaru kuchni, (2) czy sa "custom made" czy
                  kupowane gotowe, (3)rodzaju drzewa; podczas gdy klon jest naogol najdrozszy
                  roznica miedzy najtanszym i najdrozszym moze byc 50%

>>formica countertop zamiast wymarzonego granitu<

Granity tez zalezy jakie. Norweski Blue Pearl moze kosztowac dwa razy tyle co
                  Brazylijski Uba-Tuba. Lokalne sa naogol troche tansze, ale kolory czesto
                  niezbyt atrakcyjne. Na pocieche formica oszczedza Ci na talerzach; nie tluka
                  sie tak czesto. No ale to nadobisz podloga kafelkowa. Podloga z drzewa
                  oszczedza taleze, ale kazdy noz czy garnek ktory Ci spadnie zostawia slad.

>>"Moen" krany (sto-pare $)- taki sprytne cacko co sie w prysznic z
                  > wezem zamienia w razie potrzeby, do tego jest rowniez osobny kranik z
                  gotujaca woda na herbatki, "Jenn-Air gazowy range i Hood above, Whirlpool
                  convection electric oven (swietna sprawa - piecze rowniutko, jestem cala w
                  podziwach). <<

W sumie dobre wybory, choc nie maja tej "marki". Kolega z Forth Smith, AK
                  pracuje dla Whirpoola i mowi ze ich appliances najlepsze, ale moim sie
                  przygladal uwaznie.

> Podgrzewacza do talerzy nie mam -(. Przyznam, ze nigdy nie czulam potrzeby
                  > takowego gadgeta.<

Trzyma i wilgotnosc i temperature, wiec jedzenie nie wysycha jak czeka.
                  Podgrzewa talerze ...

>>Maytag dishwasher,<<

Dobry. Ja kupilem Viking (to match other appliances), robiony dla nich przez
                  ASko (szwedzka firma). Myje bardzo dobrze; i BARDZO cichy.

>>Kitchen-Aid lodowka (side-by-side). Kitchen-Aid mikrofalowka z toaster-em
                  (tez side-by-side).<<

Oni maja dosc dobre appliances; duzo nowych modeli w ciagu ostatnich kilku lat

>>Tyle o niezbednych duperelach. Podloga w kuchni - ceramic tile, reszta jest
                  debowa, bardzo stara zreszta. <<

Stara podloga zawsze dodaje uroku!

> Stainless steel? Oby nie na zewnatrz czegokolwiek , chyba ze nikt tych
                  > urzadzen NIGDY DOTYKAC NIE BEDZIE.<<

Swieta nieprawda. Tradycyjne SS wyglada swietnie. Odcicki palcow nie problem.
                  Kup WD-40 (olej uzywany do zardzewialych srub; w Home Depot, WalMarcie, $3 za
                  duza puszke, aerosol)sprysnij i przejedz szmatka. I wyglada jak nowe. Nie
                  uzywaj specjalnych plynow ktore sprzedaja za grube pienadze - to jest rip-off.

Nowsze ss maja specjalna powloke ktora "trzyma je czyste"(zobacz nowe Vikingi,
                  Wolf Range, SubZero).

W sumie dlatego jest tyle roznych modeli, wzorow i wykonczen bo rozni ludzie
                  lubia rozne rzeczy; skala dochodow i "budzetow kuchennych" tez jest szeroka.
                  No i upodobania ... Dalszy sasiad mieszka w mobile home ale ma Hummera i
                  duzego, nowego mercedesa.

OK. Bylem Ci winien za ten adres zdjeciowy.
    • amerykanski_ksiegowy Re: Kuchnia 11.12.03, 01:52
      Dzieki za odpowiedzi
      Czekam z niecierpliwoscia na mozliwosc obejrzenia zdjec
      A teraz kilka slow:
      40K ma byc na szafki i appliances, Duzo szafek niechce bo nie chce gornych, a
      appliances beda niewidoczne wiec napewno nie stainless steel. Mysle ze
      applainces = 15K
      Szafki = 30lft*200 = 6K maple
      Podloga 500sqft * 5 = 2.5K
      Granit = 5K
      Pierdulki - 5K
      Reszta pojdzie na robocizne ludzi z firm znajomych wiec tylko po koszcie
      czlowieka ok 15 per hour.
      Takze mysle za 40K powinno byc wystarczajaco, a jezeli wiecej no coz od czgos
      jest Visa.
      Zastanawiamy sie nad island. Czy warto sie w to bawic czy raczej miec bar
      indoor / outdoor (otwierana sciana)
      W sumie jak dzieciaki beda na podworku to chyba dobrze bylo by miec zlew i
      kuchnie przy oknie by mozna bylo na nie zerkac.
      Jezeli chodzi o ergonomie:
      Widzilem gdzies segment gdzie zmywarka, piekarnik itp byly podniesione ok 30-40
      cm do gory takze latwo bylo ladowac.
      Szafki nie moga byc za glebokie bo ciezko siegac.
      blat w kuchni mysle ze szeroki 27-28 inch bo jak nie chce miec szeroko to nie
      musze nic tam klasc, ale jak trzeba to jest jak znalazl.

Musze konczyc bo ciagle w pracy - takie zycie :-(),

• i.p.freely Re: ksiegowy 11.12.03, 02:19
        napisal:
        >W sumie jak dzieciaki beda na podworku to chyba dobrze bylo by miec zlew i
        >kuchnie przy oknie by mozna bylo na nie zerkac.

Bardzo slusznie.

> Zastanawiamy sie nad island. Czy warto sie w to bawic czy raczej miec bar
        > indoor / outdoor (otwierana sciana).

Wez pod uwage swoje warunki klimatyczne zastanwiajac sie nad instalacja
        przesuwanej sciany/olbrzymiego okna. Mialam cos takiego w moim poprzednim
        lokum i musze powiedziec, ze niebardzo zdalo egzamin. W lecie trudno bylo ta
        okolice schlodzic a w zimie ogrzac. Sciana mial orientacje poludniowa.

Jesli chodzi o ergonomie:
        >Szafki nie moga byc za glebokie bo ciezko siegac.

Mozesz zainstalowac wyciagane polki. Koszt troche podskoczy no ale wyciagasz
        polke i zawartosc jak na dloni. Zona bedzi ci bardzo wdzieczna.
      • starypierdola Jeszcze jedna porada 11.12.03, 03:34
        Sounds reasonable. "Pochowane appliances" to rozumie ze chcesz dac panelling
        na zewnatrz? W kolorze / wykonczeniu szafek? Wieksza panel moze Cie kosztowac
        i z $1000.

1. Poszukaj websites: Thermador, Viking, Wolf, Subzero, Kitchen Aid, i innych
        o ktorych to wsponalismy.
        2. Kazde Website oferuje darmowe broszury; na nich sa ladne zjecia rozmaitych
        rozwiazan. Tylko kliknac guzik.
        3.Zamow i jak przyjda to przejrzyj. Moze Ci podsuna jakis pomysl.

Osobiscie lubie "islands". Malych dzieci nie mam w domu, chyba ze mnie
        odwiedzi rodzina.

Powodzenia.
        SP
    • amerykanski_ksiegowy Moj faworyt 12.12.03, 20:12
      www.smallbone.co.uk/navpage_fr.html
      Czekam na podobne
      • starypierdola Re: Moj faworyt 12.12.03, 20:52
        Ladnie wyglada ale niepraktyczne: duzo tuptania. Ty sobie bedziesz siedzial,
        patrzyl przez okno i popijal (a gdzie "podreczny" barek i chlodziarka do
        wina?) a ona bedzie tup-tup-tup-tup-tala az sie zezlosci i wyleje Ci zupe na
        glowe. Chyba ze zupelnie "spolegliwa"?

Przeczytaj w jakiejs ksiazce o "trojkatach" ktore wielu uzywa przy
        projektowaniu kuchni. W tym jest duzo logiki.

Zwoc tez uwage ze Brytyjskie kuchnie sa inne. Brytyjczycy duzo gotuja, podczas
        gdy my (?) wiecej pieczemy. A gdzie bedzies piekl?
        • starypierdola Re: Moj faworyt 12.12.03, 20:59
          Jeszcze jedno mi sie nie podoba: zlew.
          Potrzebne sa dwa:
          1. jeden do mycia warzyw i przygotowywania zywnosci w sasiegu reki /obrotu of
          pieca.
          2. drugi to zbierania brudnych naczyn, blisko dishwashera i podrecznie w
          kierunku z ktorego przynosi sie brudne naczynia.
          • i.p.freely Re: Swiete slowa starypo 14.12.03, 02:39
            jesli chodzi o taffic i lokalizacje poszczegolnych zgrupowan.

Zlew - zmywarka, szlak musi byc bez przeszkod...
            Range (gazowy lub dual jak proponuje stary) - lodowka - dostep do garow,
            talerzy, utenisils, desek do krojenia bez latania jak pies za wlasnym ogonem.
            Wszystko to w zasiegu zlewu (tez oczywiscie bez toru przeszkod).

Ja mam specjalna, waska skrytke na prawo od piekarniak gdzie deski do krajania
            na sztorc stoja szeregiem. Nic nie musisz przesuwac, wyciagac.
            • starypierdola Re: Swiete slowa starypo 14.12.03, 03:25
              No to musisz jednak do mnie przyjechac. Dla zachety zamiescilem (an Yahoo)
              zdjecie kilku ryb w pobliskim strumieniu.
              SP
              • i.p.freely Re: Swiete slowa starypo 14.12.03, 07:08
                Przyneta wziela - and when will ya start reeling pooo...? - bo doczekac sie
                nie koge.

A na tym zdjeciu 'z problemami' to 'are you coming or going'? - hehehe.
                Przy okazji wizyty Xurkowe marchewki podkradlam, tylko nic jej nie mow....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka